Hadz na gradilistu

Rasprave o vjerskim temama.
sunceKOtepsija

#26 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:prilog o njemackoj kompaniji koja je radila satni mehanizam za najvecu svjetsku sahat kulu (konkretno o satnom mehanizmu u Mekki govore od 2.15
(u videima koje hodocasnici postavljaju vidno je odusevljenje ljudi koji su imali priliku posjetiti Mekku, mnogi isticu da je s kompleksom sahat kule, i dr. Mekka dobila jos jednu atrakciju)
imal ko link za cijeli video (ovo je trailer)? ne mogu da nadem
nasa

#27 Re: Hadz na gradilistu

Post by nasa »

7.000.000.000 $.

To se kaze masallah :zoka:

Na stranu sala ne vidim neki extra problem, to je na licnom nivou zasto ce neko otici i sta ocekuje od hadza itd.Mislim, nije da muslimani svih pravaca zaostaju za drugim u tusenju para u sve i svasta pa i bespotrebno tako da ne vidim nikako svrhu potezanja bas hadza, medju muslimanima, u smislu racunica.Ateistima je svakako svasta besmisleno te tema ne mora biti o hadzu, moze o dzamijama, crkvama, svetistima, sinagogama ...

A propust svakako jeste ovo sto se desilo.I sigurna da treba neko odgovarati.
jao_situacije

#28 Re: Hadz na gradilistu

Post by jao_situacije »

drugtito2011 wrote:
asurbanipal wrote:
zagortenej wrote:Pitanje je koliko bi ljudi išlo na hadždž da nema one klazule da ko obavi hadždž biće mu svi grijesi oprošteni.

Hadždž je već odavno izgubio bitku sa komercijalizacijom. To ti ga dođe danas kao vjerski biznis. Platiš, budeš malo dole, provrtiš se, kupiš nešto rodbini, bližoj i daljnoj, prijateljima i nazad kući. Znam hadžija, pogotovo koji su išli u toku rata i malo nakon njega kao gosti "Čuvara dva Sveta harema", postali gori od kad su se vratili.
7.000.000.000 $ u prosloj godini.
odlično eh sad hajmo pogledati koliko se vode potroši a čitava država je pustinja koliko se struje potroši koliko ljudi radi na održavanju čišćenju i sl
kakva je medicinska skrb za eventualno bolesne hadžije kojima je potrebna medicinska skrb
tamo sve radi kao švicarski sat uhodano je i koliko onda sve to košta
sunceKOtepsija

#29 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

jao_situacije wrote:
drugtito2011 wrote:
asurbanipal wrote:
Hadždž je već odavno izgubio bitku sa komercijalizacijom. To ti ga dođe danas kao vjerski biznis. Platiš, budeš malo dole, provrtiš se, kupiš nešto rodbini, bližoj i daljnoj, prijateljima i nazad kući. Znam hadžija, pogotovo koji su išli u toku rata i malo nakon njega kao gosti "Čuvara dva Sveta harema", postali gori od kad su se vratili.
7.000.000.000 $ u prosloj godini.
odlično eh sad hajmo pogledati koliko se vode potroši a čitava država je pustinja koliko se struje potroši koliko ljudi radi na održavanju čišćenju i sl
kakva je medicinska skrb za eventualno bolesne hadžije kojima je potrebna medicinska skrb
tamo sve radi kao švicarski sat uhodano je i koliko onda sve to košta
nije valjda da privatnim hotelima tipa hilton i dr manje luksuznih drzava dotira za struju i vodu? ili i oni posluju po trzisnim principima pa platis koliko potrosis, u svakom hotelu, pa i u onima u kojima borave nase hadzije je tako
i profit se valjda racuna nakon sto se podmire svi troskovi, cinjenica je da je Mekka centar vjerskog turizma, ali nije najveci (iako ako se gleda konstanta priliva turista onda je svakako impozantan centar) ali nije jedini, svi oni zaraduju i to je to (i uz to idu rani drugi sadrzaji, Mekka je ovom sahat kulom kako kazu mnogi dobila jos jednu atrakciju, svjetsko cudo), nekom upadne kasika u med, ima takvih mjesta puno, i kod nas ima Medugorje, naravno u manjem obimu u odnosu na Mekku, ali ima i manji broj stanovnika, za vjerski turizam ima vjerujem posebna tema, ovdje je pitanje sigurnosti kretanja nezaposlenih po gradilistu i ako neko zna za light show sa najvece sahat kule, da li se odvija tokom cijele godine ili samo u doba bajrama?

malo podataka o samoj sahat kuli koje sam pronasao na wikipediji
Najvisa zgrada u saudijskoj drzavi,
-nalazi se nasuprot juznog ulaza u haremi-serif
-unutar kompleksa nalazi se hotel s 5 zvijezdica koji pruza sve potrebne usluge hadzijama (hotel je dio Fairmont korporacije-kanadskog lanca luksuznih hotela)
-unutar kompleksa nalazi se i dio za stanovanje, i dva mjesta za slijetanje helikoptera
-najvisa stambena jedinica na 450m visine (Bog zna kolko je bio m2)

-podaci na koje sam naisao kazu da je osvijetljen sa 2 miliona led lampica
-u specijalnim prilikama snop svijetlosti isijava 10 km u visinu (nova godina, bajram itd)
-neki podaci na koje sam naisao govore da se za svaki namaz prireduje light show i svijetlost je vidljiva sa 30 km udaljenosti (aako ima neko ovo da potvrdi, na youtubeu ima dosta videa light show-a)
eh sad prema ovome izgleda da ovih 2 miliona led lampica se koristi za svaki namaz dok se specijalni light show sa vertikalnim snopovima svjetlosti (mislim da sam procitao njih 16) koje dopiru do 10 km u visinu prireduje samo za bajrame i novu godinu
sam centar je izgraden na mjestu tvrdave iz vremena osmansko-turske okupacije Mekke tzv Ayyad tvrdave, i primjer je inzenjerske inovativnosti, po prvi put su koristene najmodernije tehnologije i najveci inzenjerski umovi su radili na izgradnji ovog velikog kompleksa, osim tvrdave i sam brezuljak na kojem je centar izgraden je morao biti uklonjen.
Image
Image
jao_situacije

#30 Re: Hadz na gradilistu

Post by jao_situacije »

sunceKOtepsija wrote: nije valjda da privatnim hotelima tipa hilton i dr manje luksuznih drzava dotira za struju i vodu? ili i oni posluju po trzisnim principima pa platis koliko potrosis, u svakom hotelu, pa i u onima u kojima borave nase hadzije je tako
i profit se valjda racuna nakon sto se podmire svi troskovi, cinjenica je da je Mekka centar vjerskog turizma, ali nije najveci (iako ako se gleda konstanta priliva turista onda je svakako impozantan centar) ali nije jedini, svi oni zaraduju i to je to (i uz to idu rani drugi sadrzaji, Mekka je ovom sahat kulom kako kazu mnogi dobila jos jednu atrakciju, svjetsko cudo), nekom upadne kasika u med, ima takvih mjesta puno, i kod nas ima Medugorje, naravno u manjem obimu u odnosu na Mekku, ali ima i manji broj stanovnika, za vjerski turizam ima vjerujem posebna tema, ovdje je pitanje sigurnosti kretanja nezaposlenih po gradilistu i ako neko zna za light show sa najvece sahat kule, da li se odvija tokom cijele godine ili samo u doba bajrama?

malo podataka o samoj sahat kuli koje sam pronasao na wikipediji
Najvisa zgrada u saudijskoj drzavi,
-nalazi se nasuprot juznog ulaza u haremi-serif
-unutar kompleksa nalazi se hotel s 5 zvijezdica koji pruza sve potrebne usluge hadzijama (hotel je dio Fairmont korporacije-kanadskog lanca luksuznih hotela)
-unutar kompleksa nalazi se i dio za stanovanje, i dva mjesta za slijetanje helikoptera
-najvisa stambena jedinica na 450m visine (Bog zna kolko je bio m2)

-podaci na koje sam naisao kazu da je osvijetljen sa 2 miliona led lampica
-u specijalnim prilikama snop svijetlosti isijava 10 km u visinu (nova godina, bajram itd)
-neki podaci na koje sam naisao govore da se za svaki namaz prireduje light show i svijetlost je vidljiva sa 30 km udaljenosti (aako ima neko ovo da potvrdi, na youtubeu ima dosta videa light show-a)
eh sad prema ovome izgleda da ovih 2 miliona led lampica se koristi za svaki namaz dok se specijalni light show sa vertikalnim snopovima svjetlosti (mislim da sam procitao njih 16) koje dopiru do 10 km u visinu prireduje samo za bajrame i novu godinu
sam centar je izgraden na mjestu tvrdave iz vremena osmansko-turske okupacije Mekke tzv Ayyad tvrdave, i primjer je inzenjerske inovativnosti, po prvi put su koristene najmodernije tehnologije i najveci inzenjerski umovi su radili na izgradnji ovog velikog kompleksa, osim tvrdave i sam brezuljak na kojem je centar izgraden je morao biti uklonjen.
Image
Image
ja govorim o broju od 7 mlrd dolara koji je u suštini ovo hadž od 3500x2 mil hadžija je otprilike ta cifra
govorim o ovome ne platiš koliko potrošiš ne sjedi čovjek sa tobom i gleda jesil popio litru ili 75
isto tako ti ne broje hranu
mislim bezveze je raspravljati ako nemaš nekoga ko je bio na hadžu ili ako sam nisi bio
većina onoga što se uplati, se i potroši
sunceKOtepsija

#31 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

jao_situacije wrote: ja govorim o broju od 7 mlrd dolara koji je u suštini ovo hadž od 3500x2 mil hadžija je otprilike ta cifra
govorim o ovome ne platiš koliko potrošiš ne sjedi čovjek sa tobom i gleda jesil popio litru ili 75
mislim bezveze je raspravljati ako nemaš nekoga ko je bio na hadžu ili ako sam nisi bio
zar se hadzijama dijeli hrana, zar ne zavisi hrana od hotela u koji su smjesteni, dakle kollko platis tolko klatis sto se kaze, sigurno nije isto biti u hiltonu ili fairmont hotelu (tu nase hadzije i nisu, jer bi to povecalo cijenu, sigurno su u nekom hotelu s manje zvijezdica, drugacijom uslugom pogledom itd, jer i pogled se placa, iz hiltona ili fairmonta imas direktan pogled na kabu, iz kreveta je vidis prakticno, ali to platis), dakle svi ti lanci hotela u meki funkcioniraju na komercijalnim osnovama i normalno da zaraduju, niko im ne daje besplato ni vodu ni hranu, jer ovo ne bi imalo smisla, pogotovo za hranu, u hotelima s 5 zvijezdica usluga je drugacija i gosti ocekuju drugaciju ishranu i uopste uslugu i o tome je bespredmetno rapravljati. svaka zajednica organizator hadza nalazi hotele i ugovara smjestaj, i prema tome odreduje cijenu, ako sklope povoljniji u8govor njima ostane vise itd
ti racunas da svih 3500 ide drzavi, naprotiv, organizatorima ide ono sto ostane ako sklope povoljnije ugovore jeftinij smjestaj, prevoz itd. saudijci imaju cistog profita milijarde, ne placaju saudijci radnike po hotelima, ali i dodaju stalno nove sadrzaje, npr najveca sahat kula je jedan novi sadrzaj kojim je Mekka dodata na listu svjetskih turistickih destinacija (iako je i to izgradeno u koordinaciji i zajednickim ulaganjima investitora). U Mekku se dolazi i mimo hadzijskog bajrama mnogi ljudi dodu na umru ili dodu onako na par dana, a sada usput imaju na raspolaganju trzni centar sa bezbroj sadrzaja i na taj nacin se nastoje privuci turisti mimo vjerskih turista
sunceKOtepsija

#32 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

sunceKOtepsija wrote:
jao_situacije wrote: ja govorim o broju od 7 mlrd dolara koji je u suštini ovo hadž od 3500x2 mil hadžija je otprilike ta cifra
zar se hadzijama dijeli hrana, zar ne zavisi hrana od hotela u koji su smjesteni, dakle kollko platis tolko klatis sto se kaze, sigurno nije isto biti u hiltonu ili fairmont hotelu (tu nase hadzije i nisu, jer bi to povecalo cijenu, sigurno su u nekom hotelu s manje zvijezdica, drugacijom uslugom pogledom itd, jer i pogled se placa, iz hiltona ili fairmonta imas direktan pogled na kabu, iz kreveta je vidis prakticno, ali to platis), dakle svi ti lanci hotela u meki funkcioniraju na komercijalnim osnovama i normalno da zaraduju, niko im ne daje besplato ni vodu ni hranu, jer ovo ne bi imalo smisla, pogotovo za hranu, u hotelima s 5 zvijezdica usluga je drugacija i gosti ocekuju drugaciju ishranu i uopste uslugu i o tome je bespredmetno rapravljati. svaka zajednica organizator hadza nalazi hotele i ugovara smjestaj, i prema tome odreduje cijenu, ako sklope povoljniji u8govor njima ostane vise itd
ti racunas da svih 3500 ide drzavi, naprotiv, organizatorima ide ono sto ostane ako sklope povoljnije ugovore jeftinij smjestaj, prevoz itd. saudijci imaju cistog profita milijarde, ne placaju saudijci radnike po hotelima, ali i dodaju stalno nove sadrzaje, npr najveca sahat kula je jedan novi sadrzaj kojim je Mekka dodata na listu svjetskih turistickih destinacija (iako je i to izgradeno u koordinaciji i zajednickim ulaganjima investitora). U Mekku se dolazi i mimo hadzijskog bajrama mnogi ljudi dodu na umru ili dodu onako na par dana, a sada usput imaju na raspolaganju trzni centar sa bezbroj sadrzaja i na taj nacin se nastoje privuci turisti mimo vjerskih turista
ovdje sam ja pogrijesio jer nisam do kraja bio jasan, niti sam tebe ispravio, nije svugdje cijena hadza 3500, zavisi od smjestaja, usluge kakvu ocekujes, tj. preko koje zajednice-tj organizatora ides, tj odredeni organizatori imaju u ponudi i bolje i losije hotele, tako da normalno cijena varira
jao_situacije

#33 Re: Hadz na gradilistu

Post by jao_situacije »

sunceKOtepsija wrote:
ti očito ne razumiješ stvari :-) država dobije koji će hotel koristiti ne može mujo reći ja hoću ovdje, postoje kriteriji kako će neko dobiti hotel
hadžije iz jedne države dobiju smještaj u jednom ili dva hotela koji su relativno blizu
to nije ljetovanje ne biraš ti đe ćeš
drugo pogled na harem je nebitan apsolutno, jer niko ne sjedi u sobi, većina ljudi borave u haremu i obavljaju hadžske obrede većinu vremena
treće nekada je bilo bitno koliko ti je hotel udaljen od harema jer se moralo pješačiti sada su pravili one vozove koji prevoze hadžije nove ceste tunele itd.

i da ne raspravljamo dalje, bespredmetno je, očito da nisi upoznat kako te stvari idu i da nisi iz prve ruke vidio to ili čuo od nekoga ko je bio

sve je uređeno i sve košta, ti tamo nisi na izletu, stotine hiljada ljudi su uključeni u proces da hadžije što sigurnije i lakše i bez komplikacija obave hadž od čistača ulica do policije i vojske itd. armija ljudi brine o njima, jer armija ljudi dođe obaviti hadž
ako imaš nekih nedoumica možeš otići do ureda za hadž i pitati kako se to odvija, ja ti ne namjeravam pisati romane ovdje i bacati riječi u vjetar
sunceKOtepsija

#34 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

jao_situacije wrote:
sunceKOtepsija wrote:
ti očito ne razumiješ stvari :-) država dobije koji će hotel koristiti ne može mujo reći ja hoću ovdje, postoje kriteriji kako će neko dobiti hotel
hadžije iz jedne države dobiju smještaj u jednom ili dva hotela koji su relativno blizu
to nije ljetovanje ne biraš ti đe ćeš
drugo pogled na harem je nebitan apsolutno, jer niko ne sjedi u sobi, većina ljudi borave u haremu i obavljaju hadžske obrede većinu vremena
treće nekada je bilo bitno koliko ti je hotel udaljen od harema jer se moralo pješačiti sada su pravili one vozove koji prevoze hadžije nove ceste tunele itd.

i da ne raspravljamo dalje, bespredmetno je, očito da nisi upoznat kako te stvari idu i da nisi iz prve ruke vidio to ili čuo od nekoga ko je bio

sve je uređeno i sve košta, ti tamo nisi na izletu, stotine hiljada ljudi su uključeni u proces da hadžije što sigurnije i lakše i bez komplikacija obave hadž od čistača ulica do policije i vojske itd. armija ljudi brine o njima, jer armija ljudi dođe obaviti hadž
ako imaš nekih nedoumica možeš otići do ureda za hadž i pitati kako se to odvija, ja ti ne namjeravam pisati romane ovdje i bacati riječi u vjetar
sve uredeno i sve kosta, a turske hadzije povrijedene u padu krana cekale ambulantu 6 sati :-)
drugo, mislis drzava rasporeduje ljude u PRIVATNE hotele? ne budi smijesan, sto ne rasporede nase il filipinske hadzije u Hilton ili Fairmont hotelu?
Sam rijaset te demantuje:
Ured za Hadž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je završio proceduru izbora i potpisao ugovore sa hotelima u Medini i Mekki u kojima će biti smještene hadžije za vrijeme hadža
dakle oni za svoje pare, tj u ime svojih hadzija vrse izbor hotela, po sistemu kolko para tolko muzike i to je neosporno, ne znam zasto o tome i raspravljamo...
Drugo kazes "ti nisi tamo na izletu", normalno da ja (tj hadzije iz BiH nisu, ali Mekka je turisticka destinacija ne samo u vrijeme tih par dana kurban bajrama, ljudi u Mekku, stanovnici okolnih zaljevskih drzava, saudijci dolaze (jer je namaz u Mekki vrijedan zna se koliko prema hadisu itd) dolaze, budu tu par dana, u hotelu prema svom izboru i preferencijama, ljudi dodu i za SVOJE pare biraju hotele koje mogu i koje zele, pogled na Kabu se placa i zato je tu Hilton i Fairmont i dr. hoteli(i ne samo pogled vec i usluga i ostalo)i.osim toga ponuda u Mekki se u zadnjih par decenija dosta prosirila ponuda van vjerskih sadrzaja itd
jao_situacije

#35 Re: Hadz na gradilistu

Post by jao_situacije »

sunceKOtepsija wrote: sve uredeno i sve kosta, a turske hadzije povrijedene u padu krana cekale ambulantu 6 sati :-)
drugo, mislis drzava rasporeduje ljude u PRIVATNE hotele? ne budi smijesan, sto ne rasporede nase il filipinske hadzije u Hilton ili Fairmont hotelu?
Ured za Hadž Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je završio proceduru izbora i potpisao ugovore sa hotelima u Medini i Mekki u kojima će biti smještene hadžije za vrijeme hadža
dakle oni za svoje pare, tj u ime svojih hadzija vrse izbor hotela, po sistemu kolko para tolko muzike i to je neosporno, ne znam zasto o tome i raspravljamo...
Drugo kazes "ti nisi tamo na izletu", normalno da ja (tj hadzije iz BiH nisu, ali Mekka je turisticka destinacija ne samo u vrijeme tih par dana kurban bajrama, ljudi u Mekku, stanovnici okolnih zaljevskih drzava, saudijci dolaze (jer je namaz u Mekki vrijedan zna se koliko prema hadisu itd) dolaze, budu tu par dana, u hotelu prema svom izboru i preferencijama, ljudi dodu i za SVOJE pare biraju hotele koje mogu i koje zele, pogled na Kabu se placa i zato je tu Hilton i Fairmont i dr. hoteli(i ne samo pogled vec i usluga i ostalo)i.osim toga ponuda u Mekki se u zadnjih par decenija dosta prosirila ponuda van vjerskih sadrzaja itd
dobro paša moj sve je kako ti kažeš :thumbup:
nemoj me citirati više
hoteli se određuju po posebnim kriterijima koje propiše ksa i odredi se gdje će ko biti i dobiješ neku vrstu propusnice koju bi po pravilu trebao da nosiš sa sobom stalno kao dokument
i da hotelima se mora platiti smještaj jer su oni nečije vlasništvo i rade kao i svaki drugi hotel
drugo ljudi iz ksa i zaljevskih država dobiju najmanji broj mjesta na hadžu jer ih je malo
treće za vrijeme hadža je zabranjeno doći u meku ako ti nije odobrilo ministarstvo hadža, i postoje strogi propisi ko može doći, nema teorije ako nisi na spisku koji odobri ministarstvo za hadž ksa da uđeš u područje meke
ja nisam smiješan a ti veze nemaš o čemu pišeš tebi je to turizam i mene to iskreno ne zanima
taj hilton hotel je kao i svaki drugi i odredi se koja će država u taj hotel i zdravo, nikome ko ide na hadž radi hadža nije nimalo bitno kako mu se zove hotel
postoji minimum koji svaki hotel mora ispuniti, i čovjeku koji ode na hadž nije zanimljivo jel to hilton ili mujanić hotel on ide izvršiti vjersku dužnost a ne na odmor ili ljetovanje pa da gleda zvjezdice
očito da zaboravljaš ili jednostavno nemaš blage veze (što me ne bi čudilo) da je to kraljevina i kralj se smatra zaštitnikom dva harema tu ne postoji tender, kralj šta kaže bude urađeno i završena priča
nastavi stavljati linkove kopirati raditi šta god hoćeš slobodno, ja ti više neću odgovarati, ako imaš neki problem sa hiltonom obrati se njima, ako imaš neki problem sa ksa obrati se njihovoj ambasadi
sunceKOtepsija

#36 Re: Hadz na gradilistu

Post by sunceKOtepsija »

jao_situacije wrote:
sunceKOtepsija wrote: sve uredeno i sve kosta, a turske hadzije povrijedene u padu krana cekale ambulantu 6 sati :-)
dobro paša moj sve je kako ti kažeš :thumbup:
nemoj me citirati više
hoteli se određuju po posebnim kriterijima koje propiše ksa i odredi se gdje će ko biti i dobiješ neku vrstu propusnice koju bi po pravilu trebao da nosiš sa sobom stalno kao dokument
i da hotelima se mora platiti smještaj jer su oni nečije vlasništvo i rade kao i svaki drugi hotel
drugo ljudi iz ksa i zaljevskih država dobiju najmanji broj mjesta na hadžu jer ih je malo
treće za vrijeme hadža je zabranjeno doći u meku ako ti nije odobrilo ministarstvo hadža, i postoje strogi propisi ko može doći, nema teorije ako nisi na spisku koji odobri ministarstvo za hadž ksa da uđeš u područje meke
ja nisam smiješan a ti veze nemaš o čemu pišeš tebi je to turizam i mene to iskreno ne zanima
taj hilton hotel je kao i svaki drugi i odredi se koja će država u taj hotel i zdravo, nikome ko ide na hadž radi hadža nije nimalo bitno kako mu se zove hotel
postoji minimum koji svaki hotel mora ispuniti, i čovjeku koji ode na hadž nije zanimljivo jel to hilton ili mujanić hotel on ide izvršiti vjersku dužnost a ne na odmor ili ljetovanje pa da gleda zvjezdice
očito da zaboravljaš ili jednostavno nemaš blage veze (što me ne bi čudilo) da je to kraljevina i kralj se smatra zaštitnikom dva harema tu ne postoji tender, kralj šta kaže bude urađeno i završena priča
nastavi stavljati linkove kopirati raditi šta god hoćeš slobodno, ja ti više neću odgovarati, ako imaš neki problem sa hiltonom obrati se njima, ako imaš neki problem sa ksa obrati se njihovoj ambasadi
sta ti mislis da je to lutrija pa kako koga izvuku ide u taj hotel, ne budi smijesan, plati pa klati, rijaset citiram a ti bi mogao otic pa se informisat
(ako mislis da nije tako javi mi se kad hadzije bosne dobju na tom tvom imaginarnoj lutriji smjestaj u neki od hotela s pogledom na Kabu
drugo postoje propisi koji ogranicavaju dolazak domacih hodocasnika za vrijeme hadza ali usprkos kontrolama dode ih stotine hiljada bas u vrijeme hadza, sad je ministar unutrasnjih poslova, nakon nesrece rekao da ce poostrit kontrole domacih nelegalnih hadzija (tj onih koji su tu bez dozvole u vrijeme kurban bajrama)
ali takvih kontrola nema van dana hadza i ljudi slobodno dolaze i budu tu par dana, neki dolaze zbog vjere neki zbog drugih sadrzaja kojima je KSA obogatila ponudu Mekke.
Naravno da nije bitan pogled ni velicina sobe ni sadrzaj nekom ko je cijeli zivot stedio da skucka da prevali okeane brda i doline, ali nisu svi ljudi fukara prihvatio ti to ili ne, i za te i takve postoji ponuda i usluga koja se placa a ne dodjeljuje na nekakvim imaginarnim dodjelama hotela, rijaset, ured za hadz je jasan.
Mašinac

#37 Re: Hadz na gradilistu

Post by Mašinac »

Faraonizmu nikad kraja.
Saudima malo što su prisvojili Arabiju pa sad hoće gradnjom kula da umanje "visinu" Kabe.
Koji su to licemjeri.
zijancer

#38 Re: Hadz na gradilistu

Post by zijancer »

U podne smo stigli na Muzdelifu, poznatu i kao Mašeru’l-Haram, “mjesto posvećeno vjerskim proslavama”. U islamu je poznato kao “minaret bez džamije”, za razliku od Masjid Nimrah, koji je poznat kao “džamija bez minareta”, na pola puta između Mine i Arefata, odnosno oko tri milje daleko od oboje.
Ima nečega znakovito upečatljivog u udaljenom prizoru visoke, usamljene kule, koja se naglo uzdiže iz jalove šljunčane doline, poduprta žutim stijenama. Ne čudi da su stari Arapi uživali u davanju zvučnih imena i naziva kojima se naziva ovo mjesto drugim dalekim mjestima svoga halifata-imperija.
Tu smo se zaustavili da klanjamo podne-namaz i tu nas je, zbog toga, pretekao damaščanski karavan. Bio je to nezaboravan prizor. Mahmil, ne više nag kao tokom marša, bljeskao se na suncu zlatom i zelenilom. Oko gomile u bijelo zaogrnutih hodočasnika “lebdjela” je skupina beduina, muškaraca i žena, svi jašući na brzim i lahkonogim kamilama, a mnogi od njih naoružani do zuba. Kako je njihova odjeća lepršala na vjetru, a lica su im bila zakrivena lisamima, u nekim slučajevima bilo je gotovo nemoguće raspoznati spol jahača koji je svoju životinju utjerao u bjesomučan trk. Ti ljudi, kao što smo već rekli, često odabiru Arefat za mjesto svojih krvnih osveta, u nadi da će svoje žrtve zateći nespremne. U islamu teško da ima išta grešnije od takvog djela, ubistva, koje se na ovom mjestu i u ovo vrijeme smatra čistim svetogrđem; ipak, ova praksa se vjerno i redovito održavala, što može poslužiti kao primjer i znak koliko su ovi ljudi slabo prihvatili svoju vjeru i koliko je vjera na njih imala malo utjecaja. Žene su bile be skr upulozne: primijetio sam da mnoge oponašaju muškarce načinom jahanja i tjeranjem kamila petama.
Hadzi Lojo

#39 Re: Hadz na gradilistu

Post by Hadzi Lojo »

Mene jako interesuje ko sve projektuje ove nove objekte i ko ih odobrava?
Nemojte mi samo reci da su Englezi ili americki arhitekti!
kritichar

#40 Re: Hadz na gradilistu

Post by kritichar »

Hadzi Lojo wrote:Mene jako interesuje ko sve projektuje ove nove objekte i ko ih odobrava?
masoni
insomnia78

#41 Re: Hadz na gradilistu

Post by insomnia78 »

kritichar wrote:
Hadzi Lojo wrote:Mene jako interesuje ko sve projektuje ove nove objekte i ko ih odobrava?
masoni
:lol:
A ko bi drugi no stari zidari
dustaban

#42 Re: Hadz na gradilistu

Post by dustaban »

Image

Hajde sto mi izaziva veliku vizuelnu nelagodu ali ja ovu arhitekturu fakat ne kontam. Pa ne mozete arhitekturu tradicionalne kucice (kitnjasti prozori, ukrasi po fasadi...) jednostavno produziti na 50 spratova!
Ovo ko da se neko zayebavao. A bice da su vrsne arhitekte popustile "ingenioznim" idejama bogatog narucitelja...
:roll:
Ali Kemal

#43 Re: Hadz na gradilistu

Post by Ali Kemal »

Isto Las Vegas :oops:
ABH017

#44 Re: Hadz na gradilistu

Post by ABH017 »

zagortenej wrote:Pitanje je koliko bi ljudi išlo na hadždž da nema one klazule da ko obavi hadždž biće mu svi grijesi oprošteni.
A koliko bi ih tek išlo da je besplatno?
:run:
Diwan

#45 Re: Hadz na gradilistu

Post by Diwan »

Kamenovanje 'šejtana' od strane bogate saudijske elite ...

http://dai.ly/x37vrlw
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#46 Re: Hadz na gradilistu

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
Je li to Omer Muhtar na avataru? :)
zagortenej

#47 Re: Hadz na gradilistu

Post by zagortenej »

Diwan wrote:Kamenovanje 'šejtana' od strane bogate saudijske elite ...

http://dai.ly/x37vrlw
Pa zar na hadždžu nisu svi jednaki? :?
zagortenej

#48 Re: Hadz na gradilistu

Post by zagortenej »

Policeman to be investigated for putting leg on Holy Kaaba's black stone
Image
ABH017

#49 Re: Hadz na gradilistu

Post by ABH017 »

_BataZiv_0809 wrote:
ABH017 wrote:
Je li to Omer Muhtar na avataru? :)
Njegov lik. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#50 Re: Hadz na gradilistu

Post by _BataZiv_0809 »

ABH017 wrote:
Njegov lik. :D
Kolega Libijac?
Post Reply