Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Russki

#26 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Russki »

Ropstvo nije ukinuto, samo se promijenio oblik. Nažalost, gdje god danas pogledaš vidiš upravo to.

Ja sam isti kao i Plain Vanilla, slupao bih mu od pod ili od glavu, pa imaš li poštovanja sjediti 15 minuta da rastabirimo koju pa ti onda svojim poslom, a ja svojim ? Očigledno da ne. Ja se još uvijek hvala Bogu opirem tim smartfonovima i sl. Nosim mobitel iz devedeset i neke i nosat cu ga dok god budem mogao. Nije me stid i ne treba mi mobitel od 1000 maraka.

Jeste da sam poprilično ovisan o netu i sl. ali bar dok sam vani i društvu da ne mislim na to.

Žalosno je to jebote, izgubila se komunikacija i sve. Kaže bari djevojku preko FB-a ? Kakvo je to muntanje kad je ne gledaš u oči, ona tebe isto i sl, kad ne vidiš njezine reakcije na tvoje riječi ? Jebeš to.

Odo ovo sve u qrac.

Sjecam se jednom jebote dok sam bio u srednjoj školi, ajde treba se ispovijediti u crkvi, mi otišli samo da nismo na času i ono, stojimo ja i kolega, dolazi učiteljica, vodi jedno 6-7 curica u vrh glave da imaju po 11 godina..kaže ona njima jeste li ugasili telefone, a one sve vade samsunge galaksijeve :lol: i takve zajebane mobitele i gase...? E sad tko je tu kriv ? Vjerovatno roditelji. Ona kompeticija, kad tvoje dijete ima, da ima i moje. Joj što volim svoje starce sto me nikad nisu takvim stvarima ucili i gledali na to.
sheilak

#27 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by sheilak »

Bodkin wrote:Ja sam ovisan o telefonu
i ja.

i nemam problem sa drugim ovisnicima o telefonu, rahat sam s njima :D iskreno, napor mi je biti sa nekim ko mi "ne dozvoljava" da tipkam ili da barem odgovorim na poruke. na neke moram fakat, pokusavala sam to objasniti. :D al znam da mi zele razbit telefon i mene odmah s njim... al me trpe. jos. :D
almir90

#28 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by almir90 »

I ti to tek sad primijetio? :D

Nema više druženja, sad sjede zajedno i dopisuju se. :lol:

Meni je ovo stvarno žalosno postalo, valjda treba da izađeš da malo prebaciš koju sa društvom. Ja kad izađem u grad, čim neko u društvu pođe da vadi telefon, ja odmah kažem "nemoj da ga bacim niz ulicu, nisam izašao u grad da buljim u telefon, mogu to i kod kuće". Ja to ne volim, fakat volim druženje i priču, jebeš to buljenje u telefon cijelo vrijeme.
vjesticanametli

#29 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by vjesticanametli »

bezVolana wrote:ako na kafi neko vadi mob to je ocit dokaz dosade.
ja znam burazu mladjem otersati, on sad ima 20 god i ne pusta g... iz ruku. obzirom na okolnosti ne vidjamo se cesto i kad izadjemo pa uzme mob ... pfff. :twisted:
a onda sam skontala da se to ne isplati, samo cemo se bezveze svadjati. i onda fino smislim aktivnosti koje cemo skupa, te kupovine namirnica i gluposti za kucu, te kino, te hajmo tamo hajmo vamo. i onda ne uzima mob. nismo jos dosli do nivoa da sjednemo na kafu :-D

a zna se i meni desiti da uzmem mob kada mozda ne bih trebala, tipa kad porodicno sjedimo. obicno je jer sam smorena i ne prica mi se..

tako da, sta znam, tesko je danas odgajati dijete, bez daljnjeg.. iako nemam iskustva, usudjujem se reci da je to i do roditelja. realno najalkse djetetu tutnuti mobitel nek se igra dok ja ovamo nesto svoje.. puno lakse nego trckarati oko njega i zabavljati ga.
kupi onu tu go kafu i vucaj ga po gradu samo bez stajanja da ima priliku vadit ga ....-telefon
i meni to strasno smeta ali svako doba nosi svoje......cini mi se da je sin bio 7 razred kad je dobio telefon a ima 15 godina danas...neka expria kljŽ nemam pojma......danas se vec raspada ali nema novog jos hahahhahaha......ja nemam jos fb pa eto opiremo se pomalo jos.....sin je bio jedan od rijetkih koji nema u 7 razredu jos telefon :evil:
Russki

#30 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Russki »

almir90 wrote:I ti to tek sad primijetio? :D

Nema više druženja, sad sjede zajedno i dopisuju se. :lol:

Meni je ovo stvarno žalosno postalo, valjda treba da izađeš da malo prebaciš koju sa društvom. Ja kad izađem u grad, čim neko u društvu pođe da vadi telefon, ja odmah kažem "nemoj da ga bacim niz ulicu, nisam izašao u grad da buljim u telefon, mogu to i kod kuće". Ja to ne volim, fakat volim druženje i priču, jebeš to buljenje u telefon cijelo vrijeme.
Kao sto netko rece da je znak dosade..to je mozda 50 % istina, ostalo je ovisnost i bog, ne moze me niko ubjediti u suprotno. Uostalom, ako ti je stvarno dosadno, reci i gotovo pa cemo skontati nesto...ali opet..ako mu / joj je sve mrsko sta god da predlozis, onda ga jebi. Ustanem, platim i dovidjenja djaci, imam ja pametnijeg posla od dr**anja s vama budalama :lol:
ćiribiribela

#31 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by ćiribiribela »

Ja sinoc krenula s drugaricom na kafu i predlozim ovaj jedan mirniji kafic, kaze ona "nemoj tu, nemaju wifi" :mrgreen: :mrgreen:

Meni je ok povremeno gledanje u telefon kad se sjedi u drustvu, ali konstantno buljenje je nekulturno. :D
almir90

#32 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by almir90 »

Russki wrote: Kao sto netko rece da je znak dosade..to je mozda 50 % istina, ostalo je ovisnost i bog, ne moze me niko ubjediti u suprotno. Uostalom, ako ti je stvarno dosadno, reci i gotovo pa cemo skontati nesto...ali opet..ako mu / joj je sve mrsko sta god da predlozis, onda ga jebi. Ustanem, platim i dovidjenja djaci, imam ja pametnijeg posla od dr**anja s vama budalama :lol:

Ne znam ni sam, koliko sam vidio samo se lista Facebook i prati šta ko radi, gdje je ko, šta je objavio/la, s kim, bla bla. Danas se živi izgleda za druge, ne za sebe.
broj dva

#33 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by broj dva »

Smartphone sam ove kupio u maju ove godine, do tada sam imao nokiju(inace imam 40 god.)
Razlog kupovini - ferije sa djetetom, da fotografisem i da mu pustam crtice na youtube. Sada sam se navuko na sah na mobilu, i jos sam ga natovario sa 40 giga muzike cisto da ga koristim.
A za mladu raju i glave zabijene u mobil, tablet, pc...to je sasvim normalno, internet je interesantniji od vecine ljudi...
Sephora

#34 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Sephora »

Mladi komuniciraju vise sa " tamo nekim - on line " nego sa osobom koja je za istim stolom...Meni licno to smeta, desi mi se da se javim na tel. i ako javim to budu razgovori koji se brzo zavrse..ne razglabam satima ako nisam sama.. :mrgreen:

I u skolama, roditelji , ocjene, ponasanje, zadacu, itd mogu vidjeti preko skolske web stranice, komunikacija roditelji /profesori je putem neta..pfff..Vise ih i ne koriguju crvenom hemijskom... :roll: Nova komunikacija, skolska godina se i zavrsi neki roditelji se i ne upoznaju sa svim profesorima...( ko zna da li ce za koju godinu i morati ici u skolu, bice ono ostanite kuci on line)... :?

Djeca i smartphoni, ne vidim ni jedna opravdan razlog sto bi im bio neophodan ( kad kazem djeca znaci sva djeca ispod 16 godina)...
ultima_palabra

#35 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by ultima_palabra »

almir90 wrote:Danas se živi izgleda za druge, ne za sebe.
Igzektli.

Ja znam biti naporan kad je neka bitna tekma, pa provjeravam rezultat :D Na portale i forum obično ulazim samo ako mi je dosadno ili nekoga/nešto čekam.
O'zone
Globalni moderator

#36 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

ultima_palabra wrote:
Igzektli.

Ja znam biti naporan kad je neka bitna tekma, pa provjeravam rezultat :D Na portale i forum obično ulazim samo ako mi je dosadno ili nekoga/nešto čekam.
Po broju postova ili puno čekaš ili ti je plaHo dosadno :mrgreen:
AmirBaa

#37 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by AmirBaa »

Meni je veci problem kad dijete izadje u park da se igra i padne na narkomansku iglu :) dva parka u kojima sam ja citavo djetinjstvo igrao lopte sada zaposjedaju narkomani i klosari. Sve treba raditi u granicama, pa tako i izlazenje napolje kao i koristenje mobitela. Neki ljudi iz moje generacije su i dalje po citav dan vani, klosare, piju kafe i ubijaju dane, isto kao kad su bila djeca. Sa druge strane mene je internet i igrice naucio engleski bolje nego sto je to mogao ijedan profesor (trenutno ucim njemacki, sve online) . A da ne govorim kako sam preko interneta i tutorijala naucio posao kojim se bavim danas :)
ultima_palabra

#38 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by ultima_palabra »

O'zone wrote:
ultima_palabra wrote:
Igzektli.

Po broju postova ili puno čekaš ili ti je plaHo dosadno :mrgreen:
Govorimo o mobitelima :D
travar

#39 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by travar »

Imam smartphone, k'o da ga nemam; nemam mobilnog interneta, niko me ne zove, nikoga ne zovem, izvadim da vidim koliko je sati...
Hoće li se ko družiti? :lol:
dezurni_ucenik

#40 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by dezurni_ucenik »

Kad se krenu tagovati is at vamo, is at tamo. :lol:
JThomas

#41 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by JThomas »

at pizda materina... :mrgreen:
dezurni_ucenik

#42 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by dezurni_ucenik »

I naravno vrhunac danasnjeg debilizma - selfiji.
jasko_ba

#43 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by jasko_ba »

Takvo je doba, sta ces. Bar mi je takvo drustvo gdje smo svi isti :D pa rijetko ko koristi mobitel kad smo u kaficu, kamoli da udje na net u petak navecer i da gleda sta ima. Al je pretjerano, to nema sumnje. Gledamo u kaficu neke utakmice, a stolovi pored, jedna ekipa objavljuje statistike dodavanja mesija po forumu, uopste i ne gleda utakmicu kako treba :-) druga ekipa sa curama puca selfije, treca lajka po fejsbuku sve sto stigne itd. Fakat je zalosno. A pogotovo kad vidis da to rade petkom/subotom navecer.
trambusek88

#44 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by trambusek88 »

Tomahawk11 wrote: Dalje, odem na igraliste, igramo basketa, znas koje su tu generacije? U odnosu na moju, +-5 godina. Nema klinaca ili bude tek po koji. Sta rade? Igraju se na kompjuterima/smartphone/Play Station ili sta vec. Igrao sam se i ja tako, ali puno vise vremena sam provodio vani nego to oni danas cine. Kad sve sagledas, onda je puno toga zbog cega se moze reci da danas djeca na neki nacin zaglupljuju.
Naravno, ovo je generalizacija, sto kazes, ima djece koja se pravilno razvijaju, roditelji moraju uloziti trud da dijete ne bi bilo rob tehnologije, asocijalna licnost i fizicki invalid.
Ako je za utjehu, za kompjuterom barem nema rizika da se nabode na narkomansku iglu i zaradi hepatitis ili hiv
http://doznajemo.com/2015/09/07/sarajev ... setalistu/
trubadur

#45 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by trubadur »

.
Last edited by trubadur on 08/09/2015 12:56, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#46 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Tomahawk11 »

trambusek88 wrote:
Tomahawk11 wrote: Dalje, odem na igraliste, igramo basketa, znas koje su tu generacije? U odnosu na moju, +-5 godina. Nema klinaca ili bude tek po koji. Sta rade? Igraju se na kompjuterima/smartphone/Play Station ili sta vec. Igrao sam se i ja tako, ali puno vise vremena sam provodio vani nego to oni danas cine. Kad sve sagledas, onda je puno toga zbog cega se moze reci da danas djeca na neki nacin zaglupljuju.
Naravno, ovo je generalizacija, sto kazes, ima djece koja se pravilno razvijaju, roditelji moraju uloziti trud da dijete ne bi bilo rob tehnologije, asocijalna licnost i fizicki invalid.
Ako je za utjehu, za kompjuterom barem nema rizika da se nabode na narkomansku iglu i zaradi hepatitis ili hiv
http://doznajemo.com/2015/09/07/sarajev ... setalistu/
Sto jes' jes'. Nisu vise parkovi i igralista sto su nekad bili. S te strane je i bolje sto djeca nisu po njima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#47 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:Ja sam npr poprilicno ovisan
Mada rijetko kad u drustvu koristim tel
Mene "jebe", nesanica+flat4G+krajnje fleksibilno radno vrijeme i mjesto+dosta vremena u autu sa cestim guzvama
Nastranu nase zajebancije i ceste prepirke, ali jaro ako ti ta nesanica bas tako drugo traje, valjda si isao doktoru. Tamo kod vas je to bolje uredjeno, sta znam :-?
insomnia78

#48 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
Mene "jebe", nesanica+flat4G+krajnje fleksibilno radno vrijeme i mjesto+dosta vremena u autu sa cestim guzvama
Nastranu nase zajebancije i ceste prepirke, ali jaro ako ti ta nesanica bas tako drugo traje, valjda si isao doktoru. Tamo kod vas je to bolje uredjeno, sta znam :-?
Znam ja od cega je to
A i vec sam se navik'o :D
Hakiz

#49 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Hakiz »

Ja sam malo stariji. A to znači da se sjećam vremena kada smo se dogovarali, barili, obavljali "biznise" bez mobitela i bez kompjutera. I sve smo uspjevali.

Pa, koliko vas koji mrzite ove što bulje u mobitele u kafani bi mogli da živite kao što smo mi živjeli 1980-ih i ranije bez mobitela i kompjutera? Ko bi mogao na primjer da se dogovori danas za kafu ili piće sutra u 8 naveče. I da osobu sa kojom se dogovorilo više ne nazove do tada i pojavi se u 8?. Kolko vas se dogovorilo na kafu pa je 15 minuta prije termina izvadilo mobitel i reklo izvini nešto iskrslo, nećemo moći kako smo se dogovorili?

Gledanje u mobitel u kafani je samo evolucija imanja i korištenja mobitela uopšte.

I šta. Već su 1970-ih Floydi pjevali "13 channels of shit on TV to choose from".

Prije smo mjesecima slušali pjesme na radiju i tek nakon dobrog promišljanja odlučivali da kupimo ploču te grupe. Danas odemo na internet i skinemo 126466356 terabajta filmova i muzike, a 99% od toga i ne pogledamo/poslušamo.

Kako vrijeme prolazi količina sadržaja i informacija koje konzumiramo je sve veća, a njihova važnost je sve manja. I o čemu pričati u kafani kada nam se u životima ne dešava ništa novo i interesantnoda o tome pričamo? A svi se furamo da budemo informisani. Niko ne želi da pogleda film kada dođe u kino, svi bi da ga gledaju i prije nego što zvanično krene u distribuciju. Jer samo levati čekaju kino, mi smo važni, u toku, lafci pa možemo doćo do stvari prije običnih smrtnika.

Digitalno doba je instant doba i uglavnom kao kalorije iz loše hrane. Ima ih, ali su lošeg sastava.

Međutim, niko od nas se ne bi odrekao ničega šta sad imamo.

Pa kao što smo mi evolucijom sa fiksnog prešli na mobilni, sa pisama i razglednica prešli na emailove, sa emailova prešli na instagrame i ostala sranja, tako evolucijom prelazimo sa direktne u indirektnu komunikaciju putem tehnoloških pomagala.

Sve je to evolucija, dakle normalno.
O'zone
Globalni moderator

#50 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

insomnia78 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Znam ja od cega je to
A i vec sam se navik'o :D
Hanuma hoće da spava jer mora raniti a ti pošto si "fleksibilan" vas noć oko djeteta i voila eto ga @Insomnia :mrgreen:
Post Reply