BiH izgubila Sutorinu

odmetnuti

#26 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by odmetnuti »

Patriotska_Liga wrote: Nije tačno, taj most nigdje nije naveden kao interes EU što je i logično jer nikakvog interesa nema. Kakav je interes kompletne EU tu? Nikakav, to je isključivo problem Hrvatske. Druga je priča to što se po Hrvatskoj beru politički poeni pričom kako će EU finansirati taj most da bi se pridobila javnost koja nije zainteresovana da se javni novac troši na nekakav besmisleno skupi most kad su mnogo jeftinija rješenja u opticaju. Ali naravno da to tebe ne zanima, ti bi iz BiH da trošiš novac hrvatskih poreskih obveznika kako bi ispunjavao neke zamišljene megalomanske nacionalne ciljeve.

Pelješki most će biti gotova stvar kad ona rupa koju su izrovila 2-3 bagera postane most. Do tad je to obična rupa koju su izrovila 2-3 bagera i to je daleko od gotove stvari.
Čekaj malo, ja sam također protiv Pelješkog mosta samo gledam malo okolne i strane medije što pišu, i naravno da treba tu biti objektivan očekivati najgore.

Interes Evropske Unije je jasan. EU također povezivati svoje teritorije. Štaviše, ova sadašnja hrvatska vlada je u početku htjela da se gradi Koridor autoceste kroz Neum, ali su pod pritiskom EU morali promijeniti mišljenje. Koliko znam Evropska komisija već je dala zeleno svijetlo za gradnju. Milanović je rekao da će se početi u proljeće 2016. graditi.

Patriotska_Liga wrote:Arbitraža je nepopularna mjera za onog koga ne zanima pravda i nije spreman na pošten dogovor, u ovom slučaju Crna Gora. Nadležni sud u Haagu je naravno krajnja instanca za pomenuti problem ali do otvaranja postupka neće doći iz razloga koje sam ranije naveo.

Pored pomenutog haškog postoji i jedan hamburški sud koji bi bez problema dokazao da Hrvatska nema pravo da teritorijalne vode iz vremena Jugoslavije proglasi vlastitim teritorijalnim vodama jer je u međuvremenu granica između BiH i Hrvatske postala međunarodna granica pa se BiH mora obezbijediti direktan izlaz na otvoreno more što se radi tako da se obezbijedi koridor širine jedne milje od bosanskohercegovačkih teritorijalnih voda do međunarodnih voda. Time taj koridor postaje dio međunarodnih voda i preko njega se ne smiju graditi nikakvi mostovi.

Ali obzirom ko nam vodi državu možeš biti miran, pravda neće biti zadovoljena.
Ne, ne razumiješ. Arbitraža ne odlučuje po Međunarodnom pravu i zato je svi izbjegavaju. Primjerice, u periodu 1910-1990 uopšte nije dobila niti jedan slučaj već se sve išlo na haški sud za kopnene granice ili na hamburški sud za pomorske granice. Ta dva suda gledaju međunarodno pravo.

Hrvatska je htjela ići na hamburški sud sa Slovenijom te inzistirala na tome, međutim Slovenija je ucjenila Hrvatsku da ipak odu na Arbitražu u protivnom bi joj blokirala ulazak u EU. Na Hamburškom sudu Slovenija nikako ne bi mogla dobiti niti jedan kvadratni metar a još manje prilaz otvorenom moru pa je zato htjela ići na arbitražu.

Hrvati govore kako unatoč mostu BiH će imati pristup otvorenom moru jer međunarodni zakoni zabranjuju Hrvatskoj da Sloveniji i BiH blokira pristup. Koridor od Neuma do otvorenog mora teško da bi BiH dobila jer bi time Hrvatsko more prepolovila na dva djela. No, i bez koridora Hrvatske ne može blokirati da se preko njenog teritorija ne dođe do Neuma.
Patriotska_Liga

#27 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Patriotska_Liga »

odmetnuti wrote: Čekaj malo, ja sam također protiv Pelješkog mosta samo gledam malo okolne i strane medije što pišu, i naravno da treba tu biti objektivan očekivati najgore.

Interes Evropske Unije je jasan. EU također povezivati svoje teritorije. Štaviše, ova sadašnja hrvatska vlada je u početku htjela da se gradi Koridor autoceste kroz Neum, ali su pod pritiskom EU morali promijeniti mišljenje. Koliko znam Evropska komisija već je dala zeleno svijetlo za gradnju. Milanović je rekao da će se početi u proljeće 2016. graditi.
Da povežu teritorije koje će za 10-ak godina ionako biti povezane i da na to ulupaju vagone novca. Pa to su smijurije.

To tvoje 'koliko znam' nema uporište u realnosti, a zeleno svjetlo nije novac o kojem Milanović sanja. To se neće početi graditi za pola godine, na to možeš kuću da uložiš.
odmetnuti wrote:Ne, ne razumiješ. Arbitraža ne odlučuje po Međunarodnom pravu i zato je svi izbjegavaju. Primjerice, u periodu 1910-1990 uopšte nije dobila niti jedan slučaj već se sve išlo na haški sud za kopnene granice ili na hamburški sud za pomorske granice. Ta dva suda gledaju međunarodno pravo.

Hrvatska je htjela ići na hamburški sud sa Slovenijom te inzistirala na tome, međutim Slovenija je ucjenila Hrvatsku da ipak odu na Arbitražu u protivnom bi joj blokirala ulazak u EU. Na Hamburškom sudu Slovenija nikako ne bi mogla dobiti niti jedan kvadratni metar a još manje prilaz otvorenom moru pa je zato htjela ići na arbitražu.

Hrvati govore kako unatoč mostu BiH će imati pristup otvorenom moru jer međunarodni zakoni zabranjuju Hrvatskoj da Sloveniji i BiH blokira pristup. Koridor od Neuma do otvorenog mora teško da bi BiH dobila jer bi time Hrvatsko more prepolovila na dva djela. No, i bez koridora Hrvatske ne može blokirati da se preko njenog teritorija ne dođe do Neuma.
Ne govorim ti ja o metodologiji nego o namjerama. Suština arbitraže je ta da se sporovi rješavaju suptilnijim putem od klasičnog sudskog što je neka hajmo reći pozitivna stvar za međudržavne odnose. Ali koga briga za odnose, svi su halalili odnose radi komada zemlje, zbog toga arbitraža nema perspektivu. Ali zato smo mi jedina država koja se odrekla vlastitog komada zemlje zarad navodno boljih odnosa i nećemo da idemo na sud i dobijemo ono što nam pripada.

Hrvatska ne bi bila oštećena time što bi njene teritorijalne vode bile podijeljene koridorom međunarodnih voda samo što bi to Hrvatskoj onemogućilo da teroriše nas, a oni se tog prava ne žele odreći.
Kitrona

#28 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

Patriotska_Liga wrote: Pored pomenutog haškog postoji i jedan hamburški sud koji bi bez problema dokazao da Hrvatska nema pravo da teritorijalne vode iz vremena Jugoslavije proglasi vlastitim teritorijalnim vodama jer je u međuvremenu granica između BiH i Hrvatske postala međunarodna granica pa se BiH mora obezbijediti direktan izlaz na otvoreno more što se radi tako da se obezbijedi koridor širine jedne milje od bosanskohercegovačkih teritorijalnih voda do međunarodnih voda. Time taj koridor postaje dio međunarodnih voda i preko njega se ne smiju graditi nikakvi mostovi.

Netočno. Hrvatska nema pravo svojim unutarnjim morem zatvoriti nečije unutarnje more ali ima pravo proglasiti teritorijalno more prema pravilu ekvidistance.

Razlikuj pojmove "unutarnje vode" i "teritorijalno more".
Bodkin

#29 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Bodkin »

A iz cega mi vucemo pravo na sutorinu? Nije valjda iz onoga sto je neki sultan poklonio nekome?
cyprus

#30 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Kitrona wrote:
Patriotska_Liga wrote: Pored pomenutog haškog postoji i jedan hamburški sud koji bi bez problema dokazao da Hrvatska nema pravo da teritorijalne vode iz vremena Jugoslavije proglasi vlastitim teritorijalnim vodama jer je u međuvremenu granica između BiH i Hrvatske postala međunarodna granica pa se BiH mora obezbijediti direktan izlaz na otvoreno more što se radi tako da se obezbijedi koridor širine jedne milje od bosanskohercegovačkih teritorijalnih voda do međunarodnih voda. Time taj koridor postaje dio međunarodnih voda i preko njega se ne smiju graditi nikakvi mostovi.

Netočno. Hrvatska nema pravo svojim unutarnjim morem zatvoriti nečije unutarnje more ali ima pravo proglasiti teritorijalno more prema pravilu ekvidistance.

Istini za volju Hrvatska je uradila upravo to - unutrašnjim vodama je zatvorila bosanskohercegovačko more...
Kitrona

#31 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

cyprus wrote:
Kitrona wrote:

Istini za volju Hrvatska je uradila upravo to - unutrašnjim vodama je zatvorila bosanskohercegovačko more...
Medjunarodno pravo se primjenjuje ukoliko dvije strane ne mogu postici drugaciji sporazum. Mislim da je Hrvatska sa B&H parafirala nekakav sporazum o granicama koji nije prosao ratifikaciju u B&H parlamentu. Ukoliko bude pao taj sporazum onda ce se vjerojatno morati razgraniciti prema medj. pravu.
cyprus

#32 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Kitrona wrote:Medjunarodno pravo se primjenjuje ukoliko dvije strane ne mogu postici drugaciji sporazum. Mislim da je Hrvatska sa B&H parafirala nekakav sporazum o granicama koji nije prosao ratifikaciju u B&H parlamentu. Ukoliko bude pao taj sporazum onda ce se vjerojatno morati razgraniciti prema medj. pravu.
Tačno. A naša strana nema pojma o ovome... Izgubili smo se u mitovima, dezinformacijama, tobožnjim koridorima, historijskim krivim Drinama islično, tako da zaista nemamo pojma koji bi to stvarni argumenti mogli biti na našoj strani... Tačno je da je Hrvatska protivno međunarodnom pravu zatvorila naše teritorijalno more (pa mi nismo ni proglasili šta su nam unutrašnje vode, a šta teritorijalno more!) bez da nas je išta pitala, a mi blejimo o sasvim neosnovanim stvarima tipa Sutorine i koridora do Italije :oops:
Kitrona

#33 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

cyprus wrote:
Kitrona wrote:Medjunarodno pravo se primjenjuje ukoliko dvije strane ne mogu postici drugaciji sporazum. Mislim da je Hrvatska sa B&H parafirala nekakav sporazum o granicama koji nije prosao ratifikaciju u B&H parlamentu. Ukoliko bude pao taj sporazum onda ce se vjerojatno morati razgraniciti prema medj. pravu.
Tačno. A naša strana nema pojma o ovome... Izgubili smo se u mitovima, dezinformacijama, tobožnjim koridorima, historijskim krivim Drinama islično, tako da zaista nemamo pojma koji bi to stvarni argumenti mogli biti na našoj strani... Tačno je da je Hrvatska protivno međunarodnom pravu zatvorila naše teritorijalno more (pa mi nismo ni proglasili šta su nam unutrašnje vode, a šta teritorijalno more!) bez da nas je išta pitala, a mi blejimo o sasvim neosnovanim stvarima tipa Sutorine i koridora do Italije :oops:
Mislim da sporazum nije prosao ratifikaciju radi srpske strane koja ne prihvaca granicu oko bivseg toka Une kod Kostajnice. Nikakvog spomena nije bilo vezano uz morsku granicu. Hrvatska je odustala od potrazivanja vrha poluotoka Klek i ona dva cuvena skoja a pretpostavljam da je B&H odustala od "koridora".
Patriotska_Liga

#34 Re: BiH izgubila Sutorinu

Kitrona wrote:

I kako si ti meni ovdje replicirao? Fino ti kažem da je Hrvatska protivpravno proglasila teritorijalne vode tamo gdje one nisu, tj. zatvorila je naše teritorijalne vode ne poštujući pravilo ekvidistance. Unutrašnje vode su nebitne u ovoj priči. Ne bavimo se ovdje time šta je Hrvatska proglasila svojim unutrašnjim vodama, to nam je nebitno jer kad se riješi problem razgraničenja teritorijalnih voda onda će problem unutrašnjih voda postati efemeran. Nama treba pomenuti koridor koji neće pripadati teritorijalnim vodama Hrvatske, pa samim tim neće biti ni unutrašnje vode Hrvatske po automatizmu. Naravno, postavlja se pitanje da li smo mi uopšte proglasili šta su to naše teritorijalne vode, vjerovatno nismo, a to je valjda prvi preduslov da tražimo bilo šta.

Sve ja razlikujem samo što ti ne razumiješ o čemu ja pričam.
musicman80

#35 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by musicman80 »

Sutorina nije ni bila bosanska. To je plasirano od politicke elite da bi se skrenula paznja javnosti sa gorucih pitanja: ekonomija, obrazovanje, EU integracije, vladavina prava itd. Nego najbolje je prosipati po TV-u Sutorina je nasa, a ovamo I ovo nase zemlje sto imamo ne mozemo urediti da funkcionise kako treba, nego bi nam jos trebala Sutorina, igraliste za politicku elitu, a vecina obicnih gradjana ne moze priustiti najosnovnije da kupi, a ne da ide na more.
DrugaGimnazija

#36 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by DrugaGimnazija »

Tesla10 wrote:Mi nismo normalan narod. Dopuštamo da nas gazi tko kod hoće, kad hoće i gdje hoće. Sutorina ne pripada Crnoj Gori, i to svaka ptica na grani zna. To što mi imamo dosta "Alija" koji će potpisati da bude avlija je druga strana medalje. Žao mi je samo što ćemo izgubiti nešto što su nam naši preci ostavili kao uspomenu na njih. Eto to je sve...
Svaka ptica na grani zna da Sutorina pripada Crnoj Gori. Pogledaj bilo koju kartu, ili idi pitaj ljude koji tamo zive.

Ovo je glupa, opasna i bespotrebna prica za BiH - drzavu koja je zrtva pretenzija na ono sto jeste nase i ne treba nam da mi grabimo ono sto nije nase.
:bih:
Rockefeller

#37 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Rockefeller »

Čudi me da je nisu prodali.
Kitrona

#38 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

Patriotska_Liga wrote:
Kitrona wrote:

I kako si ti meni ovdje replicirao? Fino ti kažem da je Hrvatska protivpravno proglasila teritorijalne vode tamo gdje one nisu, tj. zatvorila je naše teritorijalne vode ne poštujući pravilo ekvidistance.
Opet krivo govoris - Hrvatska nije proglasila _teritorijalne_ vode nego unutarnje. A medjunarodnom konvencijom nije dozvoljeno proglasavat unutarnje vode ako se zatvaraju vode druge zemlje.

Za teritorijalne vode ne postoji takva zabrana i Hrvatska ima pravo proglasiti teritorijalne vode ali BiH ima pravo "neskodljivog prolaza". (innocent passage)

Unutrašnje vode su nebitne u ovoj priči. Ne bavimo se ovdje time šta je Hrvatska proglasila svojim unutrašnjim vodama, to nam je nebitno jer kad se riješi problem razgraničenja teritorijalnih voda onda će problem unutrašnjih voda postati efemeran.
Malo to bolje prouci. Jos uvijek ne razlikujes unutarnje od teritorijalnih voda.

Nama treba pomenuti koridor koji neće pripadati teritorijalnim vodama Hrvatske, pa samim tim neće biti ni unutrašnje vode Hrvatske po automatizmu.
Koridor prema medjunarodnom pravu nema uporista. B&H ima pravo na neskodljiv prolaz kroz teritorijalno more Hrvatske.
Patriotska_Liga

#39 Re: BiH izgubila Sutorinu

Džaba tebi pričat' kad ti ništa ne kontaš.

Čuj Hrvatska pomenute vode nije proglasila teritorijalnim, a te vode su istovremeno unutrašnje. Da li si ti svjestan da unutrašnje vode moraju biti teritorijalne vode neke zemlje. Prouči ti malo, ja sam dovoljno proučavao navedeni problem.

Tačno je ovako kako sam ti gore objasnio. Samo tako i nikako drukčije.
cyprus

#40 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:Da li si ti svjestan da unutrašnje vode moraju biti teritorijalne vode neke zemlje.
Njet, otkud ti to? Unutrašnje vode su jedno, teritorijalne drugo...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#41 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by pici »

BiH izgubila Sutorinu

Image
Patriotska_Liga

#42 Re: BiH izgubila Sutorinu

cyprus wrote:
Patriotska_Liga wrote:Da li si ti svjestan da unutrašnje vode moraju biti teritorijalne vode neke zemlje.
Ako govorimo precizno onda jesu različito ali unutrašnje vode su ograđene teritorijalnim vodama i u konkretnom slučaju potpuno je bespotrebno govoriti o unutrašnjim vodama kada se zna da iza unutrašnjih imamo teritorijalne vode i da je pomenuti koridor jedino rješenje, da se sad ne ponavljam. Ne možeš sad primjenjivati pravilo nesmetanog pristupa unutrašnjim vodama kada iza tih unutrašnjih voda stoje teritorijalne vode prije nego što se dođe do međunarodnih voda.

Ali evo, ako se moramo precizno izražavati onda da i to ispoštujem.
cyprus

#43 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:
cyprus wrote:
Ako govorimo precizno onda jesu različito ali unutrašnje vode su ograđene teritorijalnim vodama i u konkretnom slučaju potpuno je bespotrebno govoriti o unutrašnjim vodama kada se zna da iza unutrašnjih imamo teritorijalne vode i da je pomenuti koridor jedino rješenje, da se sad ne ponavljam. Ne možeš sad primjenjivati pravilo nesmetanog pristupa unutrašnjim vodama kada iza tih unutrašnjih voda stoje teritorijalne vode prije nego što se dođe do međunarodnih voda.

Ali evo, ako se moramo precizno izražavati onda da i to ispoštujem.
A i ti si na fonu priče o koridoru :lol: :lol: Ništa, izvini onda...
Tesla10

#44 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Tesla10 »

pici wrote:BiH izgubila Sutorinu

Image
Samo se ti zezaj :mrgreen: .
neki

#45 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by neki »

BiH defakto nema suverenitet nad pola teritorije a oni se zabrinuli oko nekog sela u CG :-)
Patriotska_Liga

#46 Re: BiH izgubila Sutorinu

cyprus wrote: A i ti si na fonu priče o koridoru :lol: :lol: Ništa, izvini onda...
Šta je rješenje? Most?

I šta ti znači 'na fonu priče o koridoru'? To nije neka priča na nekom fonu, to je konkretno rješenje problema.

Koridor smeta samo onima koji žele da se gradi most jer koridor međunarodnih voda je jedino prepreka mostu i ničemu drugom. A ako je prepreka nečem drugom evo nek kaže neko.
cyprus

#47 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:
cyprus wrote: A i ti si na fonu priče o koridoru :lol: :lol: Ništa, izvini onda...
Šta je rješenje? Most?

I šta ti znači 'na fonu priče o koridoru'? To nije neka priča na nekom fonu, to je konkretno rješenje problema.

Koridor smeta samo onima koji žele da se gradi most jer koridor međunarodnih voda je jedino prepreka mostu i ničemu drugom. A ako je prepreka nečem drugom evo nek kaže neko.
Ti dakle smatraš da postoji nešto kao 'koridor međunarodnih voda', i ja trebam voditi neku suvislu raspravu ovdje s tobom?

Rješenje je most dovoljne visine (ako se uopšte bude gradio). Tačka.
Patriotska_Liga

#48 Re: BiH izgubila Sutorinu

cyprus wrote: Ti dakle smatraš da postoji nešto kao 'koridor međunarodnih voda', i ja trebam voditi neku suvislu raspravu ovdje s tobom?

Koridor do međunarodnih voda. Ti imaš puno pravo da postavljaš parametre po kojima je suvislo ili nesuvislo voditi raspravu s nekim ali da ovo ode na sud u Hamburg taj koridor bi ugledao svjetlo dana sviđalo se to tebi ili ne. Pošto to neće biti slučaj onda možeš nastaviti živjeti u uvjerenju da se to ne bi desilo, možeš vjerovati i u vilenjake, meni je potpuno svejedno.

Šta je dovoljna visina? Ko je mjerodavan da to ocjeni? Šta ako nema dogovora, da li Hrvatska sama može da procjenjuje koja je to dovoljna visina? Tvoja rješenja je uvijek poginjanje glave ma o čemu se radilo. Šta to govori o tebi?
cyprus

#49 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by cyprus »

Patriotska_Liga wrote:
cyprus wrote: Ti dakle smatraš da postoji nešto kao 'koridor međunarodnih voda', i ja trebam voditi neku suvislu raspravu ovdje s tobom?

Koridor do međunarodnih voda. Ti imaš puno pravo da postavljaš parametre po kojima je suvislo ili nesuvislo voditi raspravu s nekim ali da ovo ode na sud u Hamburg taj koridor bi ugledao svjetlo dana sviđalo se to tebi ili ne. Pošto to neće biti slučaj onda možeš nastaviti živjeti u uvjerenju da se to ne bi desilo, možeš vjerovati i u vilenjake, meni je potpuno svejedno.

Šta je dovoljna visina? Ko je mjerodavan da to ocjeni? Šta ako nema dogovora, da li Hrvatska sama može da procjenjuje koja je to dovoljna visina? Tvoja rješenja je uvijek poginjanje glave ma o čemu se radilo. Šta to govori o tebi?
Zašto vi nacionalisti sve što je zdrav razum nazivate poginjanjem glave? :-)

Takav koridor o kojem ti pričaš jednostavno ne postoji u međunarodnom pravu mora... Ili ako postoji, bujrum iskopaj i stavi ovdje link...
Kitrona

#50 Re: BiH izgubila Sutorinu

Post by Kitrona »

Pretpostavljam da računa na primjer Slovenije gdje bi se arbitražnom sudu odredilo da odredi "spoj" (joint) do medjunarodnih voda.

Hrvatska nema razloga da pristane na arbitražu.
Post Reply