Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

mekaba

#26 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by mekaba »

Bosanac batman wrote:
hajducka travica wrote:
Macho man wrote:ja retardiranog naziva teme
zašto bi arapi sirijci bili braća Bošnjacima
nismo čak ni iste rase, a iste gene milion posto nemamo
i onda neka naznalica natakari ovakav naziv teme :evil:
i bosnjaci i sirijski arapi su muhamedov ummet.U ummetu se ne postavlja pitanje rase,boje koze i nacionalnosti. Sve se svodi na religijsku pripadnost,a svi bosnjaci su muslimani,pa otud im nije strana ni izreka svi muslimani od masrika do magriba,medju koje su i bosnjaci ubrojani.
Evo ja sam Bošnjak bogumilske religije
I boli me kurčina za vašu arapsku religiju i baši braću po religiji
Šta ćemo sad

Ma ti si izgleda "travar" kakav ti i religija
:run: :run:
aktivacija

#27 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by aktivacija »

luxury1 wrote:Moja braca su bosanski hrvati i srbi, i snjima zivim zajedno vjekovima. Meni sirijici nisu nikakva braca, niti turci.
Vjerovatno je covjek mislio na bosnjake muslimane. Kur'an kaze "a vjernici su samo braca", tako da se ne trebas sikirati da je neko na tebe mislio. Ti uzivaj sa svojom bracom, mi muslimani cemo se pobrinuti za svoje i svi sretni.
mekaba

#28 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by mekaba »

Jbt. citam ove postove pa ne mogu da vjerujem kakve sve razloge nalaze i podastiru elaboracije samo da se ne pomogne. Jedan stari Albanac u Skoplju primi u svoju kucu 20 izbjeglih iz Bosne a bio je takvog imovinskog stanja da se i njemu trebalo udjeliti. Hranio sve 15 dana i onda rekao: "Nemamo vishe sta jesti ,moramo se snalaziti". Otisli sutra dan zajedn do Crvenog krsta i dobili brasna ,ulja, makarona ,rize. Neki su kod ovog covjeka ostali 2 mjeseca dok se nisu snasli i otisli na zapad. Albanac je (danas) rahmetli ali ga ljudi nisu zaboravili i povremeno su mu slali nesto novca. Dakle na, muci se poznaju junaci.
hajducka travica

#29 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by hajducka travica »

mekaba wrote:
luxury1 wrote:Moja braca su bosanski hrvati i srbi, i snjima zivim zajedno vjekovima. Meni sirijici nisu nikakva braca, niti turci.

E dobro su te "braca" sprcala na 24% , silovali,poklali,popalili a jos uvijek braca???? Nisu ni sirijci braca ali ovi navedeni pogotovo nisu niti ce ikad biti.
:thumbup:
hajducka travica

#30 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Bosanac batman wrote:
hajducka travica wrote:
i bosnjaci i sirijski arapi su muhamedov ummet.U ummetu se ne postavlja pitanje rase,boje koze i nacionalnosti. Sve se svodi na religijsku pripadnost,a svi bosnjaci su muslimani,pa otud im nije strana ni izreka svi muslimani od masrika do magriba,medju koje su i bosnjaci ubrojani.
Šta ćemo sad
Jesi li ti bosnjak ili Bosanac..?
hajducka travica

#31 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Bosanac batman wrote:
hajducka travica wrote:
Šta ćemo sad
Jesi li ti bosnjak ili Bosanac..?
hAZNADAR

#32 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by hAZNADAR »

Bosanac batman wrote:Bošnjak bogumilske religije, ona koju su Bošnjaci praktikovali vijekovima prije dolaska arapske religije na ove prostore
šta ti nije jasno
Pa kako praktikujes vjeru,. buduci da ne postoji vec 500 god i da imamo malo pisanih podataka o tome kako su praktikovali.

Al to je of topic.

Izbjeglice treba smjestiti, dati krov nad glavom,.. a za ostalo neka se snadju sami. BiH je siromasna i ne moze ekonomski podnijeti zbrinjavanje pridoslih poput hrane, lijekova, doktorske njege, struje, rezija,... kad ne moze zbrinuti ni svoje gradjane bez posla i stana.

Moja kuca u Banjaluci je na raspolaganju, mogu pokriti rezije poput struje i vode za godinu, dvije,.. ali poslije toga ocekujem da se snadju sami. Ako korv nad glavom nije dovoljan i ako BiH nije privlacna izbjeglicama zbog siromastva onda neka idu dalje u drzave koje imaju za visegodisnji gratis smjestaj i ishranu, zdravstvo,.. i tu i vidim problem.

Sav je problem u tome. Ljudski je pomoci ljudima i to se mora. Ali sta poslije - niko ne moze garantovati da ce se ljudi snaci, naci posao, sami se brinuti o sebi. Eto i da nema islamofobije, rasizma, diskriminacije,... kriza se osjeca u cijeloj Evropi i i milioni domacih nemaju posla. Naslov je idiotski formulisan jer aludira na bratsvo po vjeri. Braca se kolju po bliskom istoku - eto koliko vjersko bratstvo znaci.

Zato je najbolje rjesenje sto je neko vec iznio na drugoj temi - da se smjeste u napustena sela. Evropa puna napustenih sela i imanja koja imaju sve sto je potrebno za poljoprivredu. I BiH naravno - posebno RS gdje su napustena sela skoro i problem.

Drzave mogu ili otkupiti imanja ili dati najamninu vlasnicima.
Ludzak

#33 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Ludzak »

mekaba wrote:
Ludzak wrote:Nazivati nekoga bracom jer je iste vjere kao ti je obicna glupost. Eto do koje granice idu religijski mozgovi. Zato ja prezirem vjere i ogradjujem se od svih vjera. Jer su upravo izmisljene za takve kao vi, da mogu manipulirati sa vama. Meni oni braca nisu. Pogledaj kakvi su oni, pogledaj kakvi smo mi.

A sto se tice pomaganja njima, nemam nista protiv, ali da se ne zadrzavaju previse u Bosni jer ce izazvati rat i Bosnu ce staviti polozaj Bliskog Istoka. Oni su narod koji nije navikao na mir, nego prvenstveno na rat. Dolaze iz BI, tu je sve jasno.
90% njih ide u Njemacku. Idu planski, ne slucajno. Vidjecemo sta ce biti sa Europom ako ih Europa primi. Ali meni ovo ne izgleda dobro.

"Pogledaj njih a pogledaj nas" hahahahahaa Bash kao Hitler. I Hicho je govorio da su Shvabe nad rasa. Pa momak sve ratove na tom Bliskom istoku su napravili Amerikanci i to bash sve. I ovo poslijednje sranje sa tzv. ISIL-om je djelo Amerike i Izraela. Nije bilo Sirijaca i Arapa u BiH 1992 a znamo sta se desilo. Treba ljude skloniti ispod vedrog neba a ne razglabati sta bi bilo ako bude to i to. Zene,djeca,starci su bukvalno na otvorenom dok se ti pokrijesh lagano svaku noc u svom krevetu.
Ajd što sam ja rasist, ali većih rasista od vas religijskih nastrojenih ljudi čovjek vidjeti neće. Baš se pitam da li bi ti tako pomagao da su u pitanju budisti ili ateisti ?
Kikibombona

#34 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Kikibombona »

Da li vi stvarno mislite da bi ti ljudi htjeli doci u vukojebinu kao sto je BiH?

Zasto od nas niko nije isao u Albaniju i Bugarsku za vrijeme rata?

Da li ste vi svjesni da ove ljudi ne 'bjeze' iz Sirije i Iraka, vec iz TURSKE I GRCKE, koje su 100 puta ozbiljnije drzave od BiH. I vi zaista mislite da ce neko otici iz Turske kako bi se skrasio u BiH? :lol:
Hafis

#35 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Hafis »

Kikibombona wrote: I vi zaista mislite da ce neko otici iz Turske kako bi se skrasio u BiH? :lol:
Ili obrnuto :D
sinuhe

#36 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by sinuhe »

Ne znam. Ide se iz BiH u Siriju. Valjda kako ko voli.
Queen_of_hearts

#37 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Queen_of_hearts »

Svi bosnjaci su muslimani ?! :shock: :shock:
Vi sa bliskoistocnom bracom ste stvarno udareni :lol:

Pomoci ratnim izbjeglicama naravno,voda,hrana ,kolektivni smjestaj dok se rat ne zavrsi ....nego.....gdje su te izbjeglice ? Pa blize smo mi od Njemacke :roll:
Kikibombona

#38 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Kikibombona »

Queen_of_hearts wrote:nego.....gdje su te izbjeglice ? Pa blize smo mi od Njemacke :roll:
Ne znam sta da ucinimo da dodju kod nas?
Jedino da ih silom dovedemo ovdje i ogradimo bodljikavom zicom da ne mogu pobjeci?

Zar ima neko do te mjere lud da misli da ce neki Sirijac zamijeniti Alep, Damask, Homs za Kalinovik, Vares, Drvar i slicne zabiti? :D
ArcturusKane

#39 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by ArcturusKane »

Gdje da ih primamo, što da ih primamo? Kad mi smo 5-10 godina od Sirjiskog scenarija.
Haman

#40 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Haman »

Gdje ih smjestiti i iz kojih fiondova im omoguciti koliko toliko pristojan zivot. BiH nije bogati Zapad. Ne primaju ih ni bogate arapske zemlje ili izbjeglice nece tamo . Zasto, vjerovatno izbjeglice dobro znaju. Ko je sve ovo zakuhao u Siriji, Iraku i Libiji ima moralnu obavezu da ih primi.
goodbar

#41 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by goodbar »

Kikibombona wrote:Da li vi stvarno mislite da bi ti ljudi htjeli doci u vukojebinu kao sto je BiH?

Da li ste vi svjesni da ove ljudi ne 'bjeze' iz Sirije i Iraka, vec iz TURSKE I GRCKE, koje su 100 puta ozbiljnije drzave od BiH. I vi zaista mislite da ce neko otici iz Turske kako bi se skrasio u BiH? :lol:
Pa,(h)eto,u Bugarsku,za vrijeme rata,otisao Sevscet Hodza.Nego,ovaj sto postavlja ovu temu,zasto nije postavio i pitanje-Zasto bosanski Srbi ne primaju Eritrejce i Etiopljane,oni su pravoslavci i njih ima medju ovim izbjeglicama?Samo se Bosnjacima nesto namece,zato ne treba ni odgovarati na ovako glupe teme.
Cherry-Cherry

#42 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Cherry-Cherry »

hajducka travica wrote:
Bratstvo može postojati samo po krvi, sve ostalo su vještačke tvorevine. Nije bitno kakva se u ummetu postavljaju pitanja, neke je stvari priroda uredila.

Eto kako semitske religije ispiru mozak.
Cherry-Cherry

#43 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Cherry-Cherry »

Ludzak wrote:Nazivati nekoga bracom jer je iste vjere kao ti je obicna glupost. Eto do koje granice idu religijski mozgovi. Zato ja prezirem vjere i ogradjujem se od svih vjera. Jer su upravo izmisljene za takve kao vi, da mogu manipulirati sa vama. Meni oni braca nisu. Pogledaj kakvi su oni, pogledaj kakvi smo mi.

A sto se tice pomaganja njima, nemam nista protiv, ali da se ne zadrzavaju previse u Bosni jer ce izazvati rat i Bosnu ce staviti polozaj Bliskog Istoka. Oni su narod koji nije navikao na mir, nego prvenstveno na rat. Dolaze iz BI, tu je sve jasno.
90% njih ide u Njemacku. Idu planski, ne slucajno. Vidjecemo sta ce biti sa Europom ako ih Europa primi. Ali meni ovo ne izgleda dobro.
:thumbup: :thumbup:
zunazu

#44 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by zunazu »

Treba prihvatiti prognane koji su spremni prihvatiti se posla i obrađivati neiskorištene obradive površine po napuštenim bh. selima. Tako mogu biti korisni i sebi i nama.
Cherry-Cherry wrote:Bratstvo može postojati samo po krvi
Netačno. Bratstvo koje se uspostavi na osnovu zajedničkih interesa zna biti jače od biološkog bratstva.
asker

#45 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by asker »

Sjecam se kad su u moj grad dosle hiljade izbjeglica iz Podrinja. Moja kuca i porodica je mogla primit mozda troje, primili smo oko 40. Zalihe koje su nama u kuci mogle potrajati 15 dana su potrosene za 15 minuta. Dali su nam neki veliki kotao pa smo grijali vodu napolju u tom kotlu, a nasi nesretni sunarodnjaci (smijem li reci braca i sestre?) su se kupali u supi pored kuce. Hrane nismo vise imali ni mi, pa sam ja kao dijete sa nekim kanticama isao do te kuhinje gdje su nam davali hranu za izbjeglice.
Sve je to bilo malo i nedovoljno ali nekako se izguralo. Tim ljudima ni ime neznam, vjerovatno ni oni meni. Ostadosmo zivi, i moja porodica i oni. Ko zna kakve sudbine su ih zadesile, ali mislim da je vecina iz te grupe zavrsila u inostranstvu.
Nije plemenito djelo pomoci nekome kad imas milione, avione, kamione. Kad nemas kukuruznog brasna za sebe, a to podjelis sa totalnim strancima to je plemenito djelo.
Interesantno da Bosnje, ciji su sunarodnjaci (braca i sestre) zavrsili na svim meridijanima ove nase planete se sad kao groze moguceg vala izbjeglica. Jer zaboga, Ibro iz Kamenice je sasvim prirodna pojava u Melburnu, a Ahmed iz Damaska se nikako ne uklapa u Tuzlu. Fuj to, sta ce nam, smrde, teroristi.

Imamo srecu (pitanje dal' je sreca) da smo prkno u Europi pa nas ljudi zaobilaze. Al da smo jad i cemer od ljudi je cinjenica.
KB9

#46 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by KB9 »

Ludzak wrote:Nazivati nekoga bracom jer je iste vjere kao ti je obicna glupost. Eto do koje granice idu religijski mozgovi. Zato ja prezirem vjere i ogradjujem se od svih vjera.
ogromni potpis :thumbup:
sjedi 1

#47 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by sjedi 1 »

Kikibombona wrote:Da li vi stvarno mislite da bi ti ljudi htjeli doci u vukojebinu kao sto je BiH?

a + im nije zacrtano da idu preko BiH
Ne mogu oni bježati od rata kuda oni hoće nego kuda im je rečeno :D
mO k3

#48 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by mO k3 »

kritichar wrote:Treba arape naselit u RS, da malo prosjek poprave.
1:1 :mrgreen:
Sanjarko

#49 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by Sanjarko »

zunazu wrote:Treba prihvatiti prognane koji su spremni prihvatiti se posla i obrađivati neiskorištene obradive površine po napuštenim bh. selima. Tako mogu biti korisni i sebi i nama.
Cherry-Cherry wrote:Bratstvo može postojati samo po krvi
Netačno. Bratstvo koje se uspostavi na osnovu zajedničkih interesa zna biti jače od biološkog bratstva.
Sto ozivi ovo sranje.

Za temu ne primamo izjelice. :evil:
Samo sto smo izjelica u ratu i miru primali i primali od svukuda.
Iz Hercegovine, Podrinja, Krajine, itd.
Cak i Palestinaca bruku, Arapa smo udomili itd.

Ko god je u ratu ovo Izjelica smislio JA ga :izet:
Mi Djeca ko Djeca kao Papagaji to ponavljali jedno vrijeme Djeci koja su Izbjeglice bila,
poslije kada smo se sprijateljili sa njima nismo to govorili vise.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#50 Re: Zasto BiH bosnjaci ne primaju bracu izbjeglice?

Post by KatarinaKosaca »

Zato sto i ne dolaze, znaju gdje idu. Jedna u nizu provokatorskih tema. Da se otvori tema Zasto Izrael ne prima Srbce ili zasto Jevreji ne idu svi u Izrael, bio bi ban za pet zivota. A muslimani svih nacija trajna meta izivljavanja i provokacija. Jebite se....kaze vam ateista
Post Reply