Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post Reply
Bodkin

#26 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Prolaznick wrote:Predugo su nam ispirali mozak i "ćirilicizirali" ga pričama o "velkoj junačini iz Bosanskoga Grahova", koji je "iz patriotskih pobuda"
pucao u Ferdinanda i negovu trudnu ženu ! Iliju Garašanina i njegovo "Načertanije" o tzv. "Velikoj Srbiji", koju su namjeravali ( još onda !!! )
graditi na teritoriju Bosne i Hercegovine, nikad nisu spominjali, kao ni šefa vojne obaveštajne službe i vođu "Crne ruke",
Dragutina Dimitrijevića Apisa, koji je iz Beograda povlačio konce te mračne velikosrpske organizacije, koja se nazivala -
ni manje ni više, nego: "Mlada Bosna" ! Da čovjek pukne od smjeha ! Ko ih ne poznaje, skupo bi ih platio ! :mrgreen:

Ne, ne...! To je "Latinska Ćuprija", koju je dao izgraditi hadži Abdullah Briga ! I gotova priča !
Jos samo objasni kako si Nacertanije doveo u vezu sa Principom :-) I nije velikosrpska organizacija. Iz istorije kec ko kuća.
Jos da znam kakvom indijancu odgovaras :mrgreen:
exliberal-ex

#27 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by exliberal-ex »

Bato....samo da potvrdim sta si rekao
Iz licnog primjera...doveo sam ovu moju da obidje Sarajevo I odvedem je tu...I ona gleda nekonta nista...rekoh vidis tu gdje ti stojis stajao je I Gavrilo Princip....a ovdje je bio Ferdinand..da sam bogdo uslikao njenu facu tad...I dan danas kad prica o Sarajevu kanadskim kolegama uvijek prvo spomene ja sam bila na mjestu gdje je prvi svjetski rat poceo....
Bogovu ti majku Dubrovnik privlaci turiste na Game of the Thrones...a Sarajevo zapostavlja istorijski dogadjaj koji je potresao cijeli svijet...
a sto se tice mosta, slazem se da treba vratit tablu, nek se zna ko ga je napravio a sto se tice naziva...mogu obadva da zive jer su u sustini oba ispravna...
karanana

#28 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by karanana »

ma bolan razvaljen zid od miljacke i stakleni "mural" stoji mjesecima razbijen i pod zutom trakom. ruglo.
i onda ocekivati da mi mozemo napraviti spektakularniju prezentaciju mjesta i dogadjaja?!
Fudo387

#29 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Fudo387 »

Inace, to je neponovljiv dozivljaj, slikanje sa Gavrinim stopama. :D :lol:
Sto se tice organizacije kojoj je pripadao, valjda je i najvecim idealistima danas jasno iz kakve su kuhinje povlaceni konci i ciji je lutak bio.
Bodkin

#30 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:Inace, to je neponovljiv dozivljaj, slikanje sa Gavrinim stopama. :D :lol:
Sto se tice organizacije kojoj je pripadao, valjda je i najvecim idealistima danas jasno iz kakve su kuhinje povlaceni konci i ciji je lutak bio.
Samo neko ko je o tome u avazu citao moze ovakav post napisati
Fudo387

#31 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Fudo387 »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:Inace, to je neponovljiv dozivljaj, slikanje sa Gavrinim stopama. :D :lol:
Samo neko ko je o tome u avazu citao moze ovakav post napisati
Hajde?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

Da se kojim slucajem atentat odigrao u Padovi, budite sigurni da bi zabari davali paintball oruzje da se okusate kao atentatori na nekim lutkama ili na hologramskoj projekciji. Cijena? Prava sitnica. 15 eura po osobi :D
Bodkin

#33 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:Kad Vlado Černozemski bude imao svoje zasluueno mjesto na nekoj tabli imena ulice ili trga u Marseju, onda bi trebao i Princip. Ta ne može jedan atentator biti heroj, a drugi terorist...
Pa prvo, vidis da ga slave kao heroja. Drugo, to su ferdinand i aleksandar isto? Fakat? Otisla logika u kurac
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#34 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

Da se razumijemo, kvalifikacija njegovog djela bilo kao herojskog, bilo kao teroristickog, je prije svega ideoloske prirode.

Ono sto je jedino sigurno jeste da je ubica, a ostalo su sve interpretacije.

Mada kada stavimo u kontekst, onda biva jasnije. Da je neko ubio Milosevica sta bi on bio? Ili suprotan primjer, da je onom Agci uspjelo da ubije Papu?

Treba malo vise osjecaja za detalje i poznavanja istorije da bi se bilo korektno.
triiksa

#35 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by triiksa »

JohnnyS wrote:Kad Vlado Černozemski bude imao svoje zasluueno mjesto na nekoj tabli imena ulice ili trga u Marseju, onda bi trebao i Princip. Ta ne može jedan atentator biti heroj, a drugi terorist...
Predlozi francuzima da dopisu, mozda i prihvate...
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Opetja033 wrote:
:thumbup:
Vrlo dobra kontatacija a za pokretaca teme veliki plus. Eto da sam umro ne bi znao ko sagradi most. Most definitivno treba zvati po osobi koja ga je dala sagraditi.
JohnnyS

#37 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:
Pa prvo, vidis da ga slave kao heroja. Drugo, to su ferdinand i aleksandar isto? Fakat? Otisla logika u kurac

A različiti su jer...?

Pa Makedoncima i Hrvatima je bio Aleksandar jednako stran kao i FF bosanskim Srbima...
Klavikula

#38 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Klavikula »

:bih:
Bodkin

#39 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:

A različiti su jer...?

Pa Makedoncima i Hrvatima je bio Aleksandar jednako stran kao i FF bosanskim Srbima...

Mozda zato sto su recimo hrvati htjeli uci pod tog aleksandra dog je franjo pobio solidno ljudi da OSVOJI bosnu?
JohnnyS

#40 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:

Mozda zato sto su recimo hrvati htjeli uci pod tog aleksandra dog je franjo pobio solidno ljudi da OSVOJI bosnu?

To bio neki referendum u Bosni ili Hrvatskoj 1918.? A svi slušamo 25 godina kako nije korektno preglasavati cijeli jedan narod na referendumu dok se od nekih očekuje podaništvo prema stranoj monarhiji bez da je narod itko išta upitao...

P.s. Koliko je to solidno pobio, koji je broj, stvarno me zanima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#41 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

Bez potrebe sirite pricu.

Ako sam dobro shvatio pokretaca, za njega nema dilema, cuprija se treba zvati po covjeku koji je dao pare da se izgradi. Stoga ne vidim smisla za postavljanje teme.

Ovdje se namijenjalo toliko drzava i rezima da uvijek ima nesto starije od starijeg. Lijepo je znati istorijski bekgraund, ali to ne znaci da ce sutra Sarajlije poceti zvati most po Brig(z)i, ako sam dobro upratio prezime.

Treba nekoliko generacija da se ustali naziv, tako da je za mnoge, ukljucujuci i mene, on Principov most.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:

To bio neki referendum u Bosni ili Hrvatskoj 1918.? A svi slušamo 25 godina kako nije korektno preglasavati cijeli jedan narod na referendumu dok se od nekih očekuje podaništvo prema stranoj monarhiji bez da je narod itko išta upitao...

Sudeci po sastavu Hadzi Lojine vojske, Srbi i Muslimani su se htjeli oduprijeti okupaciji AU Monarhije. Hrvati uglavnom nisu, jer im dolazak Bosne pod AU krunu, znaci ujedinjenje sa Hrvatskom.
al_akhisari

#43 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by al_akhisari »

sani1985 wrote:Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Sarajevski trgovac i dobrotvor hadži Abdulahaga Briga utrošio je 13.435 groša da bi se sagradio kameni most u stanju u kakvom je skoro i danas.
Tarih (natpis-historija) je bio ugrađen u korakluku – kamenoj ogradi, koja je uklonjena 1886. godine, a danas se taj natpis čuva u Zemaljskom muzeju.
I dok su se naši zastupnici u gradskoj skupštini prepirali kako se most treba zvati, Latinska ćuprija ili Principov most, niko od njih nije ni čuo za ovog vakifa, koji izgradnju ovoga mosta u cijelosti plati iz svog džepa. Abdulahaga Sarajlijama pokloni ovako lijep most, a 99.9% Sarajlija nije ni čulo za ovog dobrog čovjeka.
Izgradnja ovakvog mosta bi danas koštala milione, a čovjek svojim sugrađanima pokloni most iz svog džepa. Boli što danas niko ne zna za njega. Nama nisu samo rušili i palili historijske spomenike, nama su otimali i nazive objekata i ulica. Ovakvih primjera u Sarajevu je bezbroj. Objekti i ulice nose nazive ljudi koji nisu ništa učinili za ovaj grad, a mi uživamo u blaženom neznanju.

Činjenica je da smo mi narod kratkog sjećanja, pa tako i oni koje smo birali da upravljaju nama su kratke pameti! Stavite bar spomen ploču pored mosta, vratite Tarih iz Zemaljskog muzeja, uklonjen 1886. godine! Napišite ko most napravi i plati u cijelosti! Narod koji ne poznaje svoju historiju je osuđen da mu se ona ponavlja i taj narod nema budućnosti!
Zašto se ovako odnosimo prema našim vakifima? Vratite Tarih i uokvirite ga, da Sarajlije znaju ko je dobri vakif koji im ovu ćupriju pokoni!

http://geto.ba/cija-je-latinska-cuprija ... bdulahova/
:) svaka čast na trudu; insan uči dok je živ, ovo je za mene novo
JohnnyS

#44 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:Da se razumijemo, kvalifikacija njegovog djela bilo kao herojskog, bilo kao teroristickog, je prije svega ideoloske prirode.

Ono sto je jedino sigurno jeste da je ubica, a ostalo su sve interpretacije.

Mada kada stavimo u kontekst, onda biva jasnije. Da je neko ubio Milosevica sta bi on bio? Ili suprotan primjer, da je onom Agci uspjelo da ubije Papu?

Treba malo vise osjecaja za detalje i poznavanja istorije da bi se bilo korektno.

S ovim upisom se mogu 100% složiti.
Bodkin

#45 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:

Dobro, sad me vec zajebavas. Hrvati eto nisu inali nista sa stvaranjem shs. Natjerali ih srbi. Osvojili kao AU bosnu
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#46 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

Ilirski pokret je dovoljna referenca.
JohnnyS

#47 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:Ilirski pokret je dovoljna referenca.
A HSS, najjača hrvatska stranka onomad je bila protiv...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#48 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:
Nisam ni tvrdio da je jugoslovenska ideja imala aklamativnu podrsku medju Hrvatima, nego da im ista nije nametnuta iz vedra neba, kako se to voli cesto interpretirati.
Fudo387

#49 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by Fudo387 »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:

A različiti su jer...?

Nemoj tako, ipak su njemu zadnje rijeci bile, cuvajte mi jugoslaviju. :lol:
JohnnyS

#50 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:
Nisam ni tvrdio da je jugoslovenska ideja imala aklamativnu podrsku medju Hrvatima, nego da im ista nije nametnuta iz vedra neba, kako se to voli cesto interpretirati.

Iz sadašnje perspektive, Hrvatska je itekako profitirala i od kraljevine SHS i od SFRJ. U 1.svj.ratu sudjelovali na poraženoj strani, imali značajan dio stanovnika pobjedničke nacije, taman da najebu. Ali iz tadašnje, kad su im pucali u političke vođe po skupštinama, kad su pravljene umjetne banovine, imali su razloga za bunt. Taman da sudjeluju u uroti i atentatu. Nije baš ni Marsej pao iz vedra neba. Zato su meni ta dva atentata ista. Nekome nisu. Sam si rekao, to je ideološke prirode...
Post Reply