Par cinjenica vezanih za te Arape koji dolaze ovamo.
1. Dolaze jer im je ovdje sve prejeftino. Dovoljno je pogledati kako se ponasaju u kupovini, i sve je jasno. S aerodroma pravac hotel, ostave 2-3 kofera s kojima su dosli, a doslo ih je muz, zena i bar troje djece. Onda pravac SCC, BBI, Alta i slijedi bjesomucna kupovina svega i svacega do mjere u kojoj sve mogu ponijeti. Onda taksi, pa nazad u hotel da istovare sve to, i onda opet isto. Navecer malo prohodaju gradom i usput se raspituju gdje bi mogli kupiti kakve zemlje i kuce.
2. Dolaze jer im je ovo, na neki nacin, odgovarajuce tlo - muslimani, ali i jer im je obecano i dozvoljeno da ovdje kupuju sta i koliko hoce u smislu nekretnina. Ko im je to obecao i omogucio, nije tesko pretpostaviti, zar ne

(Bakir i SDA).
3. Da ovdje nista ne kupuju, to je cista nebuloza. Pokupovali su sve sto su mogli u Butmiru, Hrasnici i Sokolovic koloniji, kao i oko Ilijasa. Ilijas je vec sad skoro potpuno okruzen njima, jer su pokupovali sve po brdima okolo. Paravan su im domace vehabije. Sad se krecu prema Kaknju.
4. U vecini slucajeva, bar 95%, ovi koji dolaze ovamo su klasicni beduini (seljaci) koji su dosli do velikih para prodajom pustinje naftasima. Dakle, ljudi navikli da zive u satorima, da sve jedu rukama, da se kupaju jednom sedmicno, koji ne mare ni za kakvu cistocu, itd.
Drugim rijecima, prljavije ljude u zivotu nisam vidio. Izvana, kad ih se pogleda, izgledaju cisti kao suza, ali sta i kako ostavljaju iza sebe, bilo u hotelskim sobama ili rentiranim autima...gluho bilo....
Nedavno mi haver pokazuje slike kombija koji im je rentirao.... Da povratis. Na sjedistu se istopio kompletan sladoled, na podu nema cega nema - od brda kospica, preko komada hljeba, paradajza i mesa, pa do razmotane usrane djecije pelene. Fuj!
Imao sam priliku vidjeti i hotelsku sobu iz koje su izasli.... Dovoljno je reci da je soba morala biti renovirana jer su djeca unistila bukvalno sve, od cilima do zidova.
Sto se mene licno tice, neka te svoje pare zadrze tamo odakle su dosli, i neka tamo i ostanu.
Ah, da...da ne zaboravimo i novi nadolazeci trend medju nasim djevojkama. Igrom slucaja znam za jednu od 23-24 koja je nedavno odradila operaciju vracanja himena (zasivanja). Razlog: preko ovih sto dolaze nekako je dogovorila da proda frzu nekakvom tamo u Saudiji. Brze bolje se zasila, ovaj joj otamo platio put, ona otfurala, "razfrzila" se (opet), naplatila i vratila ovamo. Od te love odmah sebi kupila novog Golfa