Jest se branio dugo vremana i to uspješno. Ali upravo prije same oluje je bilo najteže razdoblje, jer je angažirana ogromna sila za napad na Bihać. Padom Bihaća bile bi povezane dvije srpske kvazi-države RSK i RS. Zbog toga je Srbima pad Bihaća bio imperativ.prog321 wrote:Bihać se obranio dugo prije nego je Oluja počela.purgatorio wrote:I treba zabraniti iskrivljavanje povijesti. Oluja je bila od vitalnog značaja i za Bihaćki džep, Bihać bi se teško mogao obraniti još dugo.
Prije će biti da je Hrvatska imala veće koristi od Bihaća jer su vezali ogroman broj snaga VRS Krajine.
Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
- purgatorio
#26 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
-
Bodkin
#27 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
upravonosara wrote:Glede agresije kroejse na BiH...Bodkin wrote:Pocetkom devedesetih su i neki hrvati iz bosne htjeli zivjeti u hr. Da njih zalimo jer im san nije ispunjen ?zg2 wrote:u ovih 20 godina puno je toga napisano o Oluji, a sve se svodi na samo dvije(2) rečanice:
1- početkom 1990-ih, neki Srbi iz Hrvatske htjeli su živit u Srbiji
2- 1995. nakon Oluje, mnogima se ispunio taj san
kraj priče i filozofije..
-
LDLT
#28 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Kako god, popriličan poraz SRB ekspanzionizma u ta 3 dana
Po reakcijama na forumu nekako se to i osjeti..
- nosara
#29 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Tebe ako je strah Edvina Cudica, poznatog srpskog ekspanzioniste, to je tvoja stvar...LDLT wrote:Kako god, popriličan poraz SRB ekspanzionizma u ta 3 dana
-
Kitrona
#30 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
A gdje ti traze obiljezavanje svojih stradanja u trecim zemljama?Bodkin wrote:Pocetkom devedesetih su i neki hrvati iz bosne htjeli zivjeti u hr. Da njih zalimo jer im san nije ispunjen ?zg2 wrote:u ovih 20 godina puno je toga napisano o Oluji, a sve se svodi na samo dvije(2) rečanice:
- nosara
#31 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
UDIK nema veze sa Srbima... Informisi se...Kitrona wrote:A gdje ti traze obiljezavanje svojih stradanja u trecim zemljama?Bodkin wrote:Pocetkom devedesetih su i neki hrvati iz bosne htjeli zivjeti u hr. Da njih zalimo jer im san nije ispunjen ?zg2 wrote:u ovih 20 godina puno je toga napisano o Oluji, a sve se svodi na samo dvije(2) rečanice:
- It_is_a_Leclerc
#32 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Oluja je legalna i legitimna vojna akcija. SAO Krajina je samoproglašena i kao takva je, temeljem Konvencije iz Montevidea, predstavljala smetnju teritorijalnom i državnom suverenitetu međunarodno priznate Republike Hrvatske.
However, i ipak - tokom te akcije desio se određeni broj zločina. Ne doduše prema civilima koji su bježali (sjetite se kako je Krajišnik pozivao Srbe iz Sarajeva da bježe iz Alijine države), koji su, kako je već rečeno u presudama, na nagovor vlastitog rukovodstva napuštali te prostore, već prema ljudima koji su ostali i koji nisu bježali,a nad kojima je dio odmetnutih postrojbi HV-a počinio ratne zločine.
Zabrane skupova ne podržavam. Smatram da odavanje počasti takvim ljudima, dakle civilima koji su ubijeni na kućnom pragu, treba održati, ali ne podržavam pokušaje transformacije "Oluje" u zločin jer ona to, prema presudama i historiografskoj građi, ne može biti.
However, i ipak - tokom te akcije desio se određeni broj zločina. Ne doduše prema civilima koji su bježali (sjetite se kako je Krajišnik pozivao Srbe iz Sarajeva da bježe iz Alijine države), koji su, kako je već rečeno u presudama, na nagovor vlastitog rukovodstva napuštali te prostore, već prema ljudima koji su ostali i koji nisu bježali,a nad kojima je dio odmetnutih postrojbi HV-a počinio ratne zločine.
Zabrane skupova ne podržavam. Smatram da odavanje počasti takvim ljudima, dakle civilima koji su ubijeni na kućnom pragu, treba održati, ali ne podržavam pokušaje transformacije "Oluje" u zločin jer ona to, prema presudama i historiografskoj građi, ne može biti.
-
Bodkin
#33 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
koji ti? bosna je zemlja hrvata kao sto je i zemlja srba. kakvim trecim zemljamaKitrona wrote:A gdje ti traze obiljezavanje svojih stradanja u trecim zemljama?Bodkin wrote:Pocetkom devedesetih su i neki hrvati iz bosne htjeli zivjeti u hr. Da njih zalimo jer im san nije ispunjen ?zg2 wrote:u ovih 20 godina puno je toga napisano o Oluji, a sve se svodi na samo dvije(2) rečanice:
-
NataliDizdar
#34 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
-
Kitrona
#35 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Bodkin wrote: koji ti? bosna je zemlja hrvata kao sto je i zemlja srba. kakvim trecim zemljama
Hrvatska prva, Srbija druga a obiljezavanje u trecoj - BiH.
-
Bodkin
#36 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ne kontam uopste o cemu pricasKitrona wrote:Bodkin wrote: koji ti? bosna je zemlja hrvata kao sto je i zemlja srba. kakvim trecim zemljama
Hrvatska prva, Srbija druga a obiljezavanje u trecoj - BiH.
-
Uraaa
#37 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Fascinantna količina neznanja u jednom relativno kratkom postu; ako iskoristite na pravi način internet i TV moći ćete pročitati vijesti o negodovoanju samih Hrvata zbog proslave te akcije, a da se ne priča o onima koji su izgubili rodbinu i imovinu.NataliDizdar wrote:Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
Dalje - gotovo jedini pobijeni civili u srpskim ustancima su bili srpski civili. Svi oni koji su prihvatili islam na teritoriji koja predstavlja ustaničku Srbiju su dobili imovinu i oslobađenje od plaćanja poreza, a za uzvrat su morali služiti u sultanovoj vojsci, spahije i janičari.
Možemo mi ovdje danima razglabati o tome čija je (bila) zemlja prije vijek, dva ili sedam, ali o emocijama ljudi koji su protjerani iz mjesta gdje su rođeni i kojima je pobijena rodbina i uništena imovina, nikako. Ne postoji na svijetu taj koji će me ubijediti da je ijedan stradali zaslužio to, a ove životinje po klixu koji likuju zbog bilo čijeg stradanja/rastjerivanja su isti oni koji će pokrenuti sljedeći rat. Klix je sjajan indikator odnosa u BiH koji planeri budućih nemira mogu iskoristiti kao krvnu sliku naroda kako u cjelini tako i po torovima zasebno. Slika nikako nije dobra...
-
BAK-eV
#38 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Treba dozvoliti ove demonstracije, osim ako hrvati ne ponude nesto zauzvrat.
Recimo bosanski jezik u skoli u Stocu, dzamija u Neumu i sl.
Ne daje ni nama bosnjacima niko nista na veresiju.
Recimo bosanski jezik u skoli u Stocu, dzamija u Neumu i sl.
Ne daje ni nama bosnjacima niko nista na veresiju.
-
NataliDizdar
#39 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ne postoji negodoanje u Hrvatskoj zbog proslave Oluje. Cak i oni najliberalniji (tipa Oliver Frljic) su reagirali kada je Slobodna Dalmacija nazvala neku njihovu manifestaciju za dan Oluje "kontra Olujom". Vecina koji jesu protiv su protiv zato sto misle da je parada bacanje para, a ne iz nekih "moralnih" razloga. Ali i njih je izuzetno malo.Uraaa wrote:Fascinantna količina neznanja u jednom relativno kratkom postu; ako iskoristite na pravi način internet i TV moći ćete pročitati vijesti o negodovoanju samih Hrvata zbog proslave te akcije, a da se ne priča o onima koji su izgubili rodbinu i imovinu.NataliDizdar wrote:Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
Dalje - gotovo jedini pobijeni civili u srpskim ustancima su bili srpski civili. Svi oni koji su prihvatili islam na teritoriji koja predstavlja ustaničku Srbiju su dobili imovinu i oslobađenje od plaćanja poreza, a za uzvrat su morali služiti u sultanovoj vojsci, spahije i janičari.
Možemo mi ovdje danima razglabati o tome čija je (bila) zemlja prije vijek, dva ili sedam, ali o emocijama ljudi koji su protjerani iz mjesta gdje su rođeni i kojima je pobijena rodbina i uništena imovina, nikako. Ne postoji na svijetu taj koji će me ubijediti da je ijedan stradali zaslužio to, a ove životinje po klixu koji likuju zbog bilo čijeg stradanja/rastjerivanja su isti oni koji će pokrenuti sljedeći rat. Klix je sjajan indikator odnosa u BiH koji planeri budućih nemira mogu iskoristiti kao krvnu sliku naroda kako u cjelini tako i po torovima zasebno. Slika nikako nije dobra...
Ali kome ja to pricam - liku koji kaze da muslimanski civili nisu pobijeni u srpskim ustancima
-
Uraaa
#40 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Lijepo pročitaj, piše "...gotovo jedini..." osim ako ne tvrdiš da su ti gotovo goloruki seljaci bili vojno spremniji od čitav život vojno uvježbavanih janičara i uspijeli oduzet više života muslimana nego janičari srpskih seljaka?! Za razliku od drugih sukoba iseljavanje muslimana iz Srbije je plod stvarnog dogovora formalnih predstavnika oba naroda. U takvim slučajevima narod koji je morao iseliti treba prvo da se razračuna sa svojima koji su ga izdali/prepustili...NataliDizdar wrote:Ne postoji negodoanje u Hrvatskoj zbog proslave Oluje. Cak i oni najliberalniji (tipa Oliver Frljic) su reagirali kada je Slobodna Dalmacija nazvala neku njihovu manifestaciju za dan Oluje "kontra Olujom". Vecina koji jesu protiv su protiv zato sto misle da je parada bacanje para, a ne iz nekih "moralnih" razloga. Ali i njih je izuzetno malo.Uraaa wrote:Fascinantna količina neznanja u jednom relativno kratkom postu; ako iskoristite na pravi način internet i TV moći ćete pročitati vijesti o negodovoanju samih Hrvata zbog proslave te akcije, a da se ne priča o onima koji su izgubili rodbinu i imovinu.NataliDizdar wrote:Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
Ali kome ja to pricam - liku koji kaze da muslimanski civili nisu pobijeni u srpskim ustancima![]()
Da neces mozda negirati i protjerivanje muslimanskog stanovnistva? Ili je tebi jedino zlocin kad Hrvati protjeraju Srbe?
-
LDLT
#41 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Uraaa wrote:Fascinantna količina neznanja u jednom relativno kratkom postu; ako iskoristite na pravi način internet i TV moći ćete pročitati vijesti o negodovoanju samih Hrvata zbog proslave te akcije, a da se ne priča o onima koji su izgubili rodbinu i imovinu.
Nema nijednog Hrvata koji žali radi proslave ili same akcije, otprilike znam koji su oni koji žale i tuguju po portalima. Njihovo pravo, kao i pravo svakoga tko osjeća da je RH njegova zemlja da tu zemlju i brani. A Oluja je bila čin obrane od nečijih separatističih i ekspanzionisitčkih težnji, po svim presudama i priznata od međunarodne zajednice kao takva. A u širem kontekstu i spriječavanje još jedne Srebrenice.
I teško da će se ikada to prodati kao išta izuzev toga.
-
prog321
#42 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Tacno je da bi padom Bihaca projekat Velike Srbije vjerovatno bio uspjesan. Pitanje je da li bi Hrvatska uspjela istjerati cetnike iz svoje drzave da su se povezali.purgatorio wrote:Jest se branio dugo vremana i to uspješno. Ali upravo prije same oluje je bilo najteže razdoblje, jer je angažirana ogromna sila za napad na Bihać. Padom Bihaća bile bi povezane dvije srpske kvazi-države RSK i RS. Zbog toga je Srbima pad Bihaća bio imperativ.prog321 wrote:Bihać se obranio dugo prije nego je Oluja počela.purgatorio wrote:I treba zabraniti iskrivljavanje povijesti. Oluja je bila od vitalnog značaja i za Bihaćki džep, Bihać bi se teško mogao obraniti još dugo.
Prije će biti da je Hrvatska imala veće koristi od Bihaća jer su vezali ogroman broj snaga VRS Krajine.
Isto tako je neupitno da je V. Korpus samorucke odbranio bihacku enklavu. Da su bez vanjske pomoci desetkovali srpske specijalce iz Srbije i okupiranih dijelova BiH i Hr.
Kada je Oluja krenula, Bihac je bio siguran.
-
junior3
#43 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Nego prog, je li se Bihac i 92ge isto tako odbranio ili je u pitanju nesto drugo, mozda trece? 
-
Fudo387
#44 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Sto u Sarajevu?
Da sam na njihovom mjestu i da dijelim njihova razmisljanja ja bih to probao u Zagrebu.

Da sam na njihovom mjestu i da dijelim njihova razmisljanja ja bih to probao u Zagrebu.
-
prog321
#45 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Objasni sta mislis ?junior3 wrote:Nego prog, je li se Bihac i 92ge isto tako odbranio ili je u pitanju nesto drugo, mozda trece?
-
Martinez_
#46 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
NataliDizdar wrote:Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
Najneshvatljivije je ovom prilikom šta kanton Srajevo ima da zabranjuje pomen na žrtve u toku acije ''Oluja''.
- It_is_a_Leclerc
#47 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Ma radi se o perfidnom pokušaju da se epicentar srpsko-hrvatskih tenzija oko Oluje izmjesti u ionako istraumatizirano Sarajevo, pa da nas možete meziti ponovo. Neće moći. MUP KS je, tragom odluke MUP-a Srbije o akciji 7000, očito procijenio da ne postoje sigurnosni garanti za održavanje takvog skupa, pogotovo u blizini ambasada koje su u 2. kategoriji štićenih objekata...
Eto vas tamo.. U Beogradu i Zagrebu, pa palite vatru do mile volje...Mi dobro znamo onu - Zaratili Srbi i Hrvati, teško Muji i njegovoj Fati
Eto vas tamo.. U Beogradu i Zagrebu, pa palite vatru do mile volje...Mi dobro znamo onu - Zaratili Srbi i Hrvati, teško Muji i njegovoj Fati
-
Fudo387
#48 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Mozda zato sto su u "Oluji" do nogu potucene snage koje su napravile toliko zla, izmedju ostalog i taj kanton drzale skoro cetiri godine pod opsadom.Martinez_ wrote:NataliDizdar wrote:Meni je fakat neshvatljivo kada vidim da se Srbi kao zgrozavaju zbog proslave Oluje...Kao "bolesni Hrvati slave etnicko ciscenje", a sami bi popizdili kad bi im neko rekao da oni ne bi trebali onda obiljeziti godisnjice srpskih ustanaka tokom kojih je pobijeno daleko vise civila nego u Oluji.
Najneshvatljivije je ovom prilikom šta kanton Srajevo ima da zabranjuje pomen na žrtve u toku acije ''Oluja''.
I sto neko rece, eto vas tamo, jeb'te se bez nas.
-
junior3
#49 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Uh pardon, fulao sam godinu. Mislim na Specijalnu brigadu policije mupa RS pred bolnicom u Bihacu.prog321 wrote:Objasni sta mislis ?junior3 wrote:Nego prog, je li se Bihac i 92ge isto tako odbranio ili je u pitanju nesto drugo, mozda trece?
To je cini mi se 94.a
-
Fudo387
#50 Re: Zabranjeno odavanje počasti žrtvama "Oluje"
Mislim da na youtube mozes naci snimak pripadnika iste brigade kako sami sebe dizu u zrak kad su ih Buzimljani opkolili.junior3 wrote:Uh pardon, fulao sam godinu. Mislim na Specijalnu brigadu policije mupa RS pred bolnicom u Bihacu.prog321 wrote:Objasni sta mislis ?junior3 wrote:Nego prog, je li se Bihac i 92ge isto tako odbranio ili je u pitanju nesto drugo, mozda trece?
To je cini mi se 94.a