Tesla Motors

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bierkof

#26 Re: Tesla Motors

Post by bierkof »

Havana legendo. :D Imao sam posla sa carinama prosle godine, i znam koliko su nesposobni i neefikasni.

IMHO elektricni automobili su neminovnost, i samo je pitanje vremena i napredka u tehnologiji i cijeni izrade baterijskih celija.
Poredjenja radi prema podatcima sa wikipedije, za model S priblizna potrosnja je 35kwh/160km. Sto u novcu iznosi, za predjenih 160 kilometara, od prilike 5.9KM po visokoj tarifi ili 2.9KM po niskoj.

Ja jedva cekam da vidim kakav ce biti model 3, koji ce doci za 2-3 godine. Nadam se da cu ga tada i ja moci sebi priustiti.
Sve velike automobilske kompanije razvijaju svoje elektricne automobile, i to je jedan od razloga zbog cega sam ja odabrao specijalizaciju u energetskoj elektronici i u toj oblasti gradim svoju karijeru.

Ne ocekujem neke velike i revolucionarne napredke u sljedecih 5 godina, u tehnologiji baterija. Istrazivanja sa novim materijalima, posebno grafenom, su tek pocela na nekim univerzitetima, iako obecavaju, i clanci koji izlaze su stvarno optimisticni, mislim da u blizoj buducnosti jos uvjek nam je Lithium Ionska baterija najbolja, i cijena jedino moze da padne masovnom serijskom proizvodnjom. Toga su svjesni i u Tesli, i skupa sa Panasonic-om grade najvecu fabriku baterija na svijetu, koja bi trebala poceti sa radom za 2 godine.

Kako stvari stoje nafta je najbolja sa stanovista gustine energije. Npr. dizel sadrzi od prilike 11kwh/kg energije dok novi clanci govore da je moguce povecati kapacitet Li-Ion baterija koristenjem grafenskih elektroda, na vise od 0.5 kwh/kg (trenutna tehnologija dozvoljava od prilike 0.2kwh/kg), i to je navodno uradjeno na nekoliko univerziteta, nekim korejskim firmama (samsung ja mislim).
Ovo je sve vrlo obecavajuce ali sanse da ce zazivjeti ubrzo su male, jer je proizvodnja cistog grafena jos uvjek skupa.
Iako izgleda da su elektricna vozila jos uvjek na margini, to nije bas istina, jer jer povecanje kapaciteta baterija nije neophodno. Bilo bi dovoljno napraviti pomak na produzenju ciklusa zivota li-ion baterija kao i temperaturnoj stabilnosti, da bi se nafta napustila.

Osim toga elektricni motori su mnogo efikasniji od motora sa unutrasnjim sagorjevanjem. (20-25% za SUS vs 95% za elektromotore) tako da i to treba racunati kada se gleda kapacitet baterija i nafte. Nisam se nikada vozio u elektricnom autu, medjutim vjerujem da ce i sa te strane, elektromotori biti neuporedivo bolji posto mogu dati maksimalan moment od samog starta, tj. na vrlo niskom broju obrtaja.
Elektromotori su jeftiniji i za razvoj i proizvodnju, tako da bi cijena automobila mogla znacajno pojeftiniti na osnovu toga, kada popravimo baterije tj.

Sve u svemu, buducnost je dobra... Osim za arape :)
Eborg

#27 Re: Tesla Motors

Post by Eborg »

Svjesni su dakako u Tesli da će sporije napredovati razvoj baterija, stoga su se i bacili na Superchargere i gustinu njihovog rasporeda koji će premostiti taj problem. Za sadašnje uslove, put od Sarajeva do Londona i nazad se može obaviti za nekih 20-tak KM (najbliži Supercharger u Ljubljani, ne računajući putarinu). Za par godina, možda čak i od naredne, će "Hajmo na ćevape u Beč!" dobiti sasvim drugačiju konotaciju, troškovi 30-tak KM putarine ili koliko već. :mrgreen:
Nabucco

#28 Re: Tesla Motors

Post by Nabucco »

Image

BBI :D
Ommadawn

#29 Re: Tesla Motors

Post by Ommadawn »

Nabucco wrote:Image

BBI :D
Dobar k´o jogurt uz burek ;)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#30 Re: Tesla Motors

Post by mali_milojica »

Znaci nije mi se ucinilo kad sam ga neki dan vidio kod Energoinvesta,u prolazu u suprotnoj traci.
SSemir

#31 Re: Tesla Motors

Post by SSemir »

dugo se ovaj tesla voza po Sa.
a cekaj, jel oni mogu u obicnu uticnicu? odgovara napon?
shlauf

#32 Re: Tesla Motors

Post by shlauf »

SSemir wrote:dugo se ovaj tesla voza po Sa.
a cekaj, jel oni mogu u obicnu uticnicu? odgovara napon?
Obična utičnica, ne mora biti šuko :D
HB_BHF

#33 Re: Tesla Motors

Post by HB_BHF »

Fascinantno auto... Nešto slično je napravio Mate Rimac iz Hrvatske.

Nabucco

#34 Re: Tesla Motors

Post by Nabucco »

Nažalost jedan mu je neslavno završio.
Image

Ovo je i dalje samo koncept, samo se bojim da je kasno stigao, jer vec ima dosta slicnih auta u "serijskoj" proizvodnji :D
SSemir

#35 Re: Tesla Motors

Post by SSemir »

zamisli, auto razbio na testiranju. wow. treba ga ismijati odmah
emko1234

#36 Re: Tesla Motors

Post by emko1234 »

Vozio sam u Njemačkoj u maju P85 tj model S i to tako što sam se zatekao u salonu u momentu kad na zakazani termin nije došao neki Švabo.
Inače koliko sam shvatio prodavača na vožnje se čeka od 10 dana do mjeseca, sve je po terminima.
Nakon toga sam samo kratko provozan u modelu P85D koji ima haman 700konja.
Ono što fascinira je instantno ubrzanje koje slabi tek iznad 150 u slabijem modelu, a u jačem na oko 180. Prlično je zarazno, al auto ko auto je preskupo za ono što nude. Model S s full opremom koji sam vozio je košta 110 000 eura u Njemačkoj, dok je P85D oko 145 000 eura u verziji sa full opremom.
Ono što se reklamira na njihovoj stranici s dometom je klasična ubleha. Naravno da se baterije troše onako kako voziš, na slabijem modelu su baterije bile na 94% kad sam ja sjeo. Vozili smo se nekih sat vremena, i pale su 22% za nekih 60km koliko sam prešao, brzo se vozilo i nije se štedio auto. Al fazon je što oni u startu obećavaju domet od nekih 450km u slabijem modelu i oko 350 u jačem. Istina je da slabiji teško može preći više od 350km i kad se pazi kako se vozi, dok jači jedva da može prebaciti 250km.
Drugo, obzirom da je unutra sve bez tipki, slabiji model je u momentu primao neki update sofvera koji smo mi prekinuli jer smo išli na vožnju, ono što se desilo je da se panorama otvorila do pola i nije se mogla zatvoriti. Jednostavno sistem nije prepoznavao komande, radio se nije mogao pojačati i brisači su se povremeno sami palili i gasili.
U tom autu je previše elektronike.
Treće, u Frankfurtu koliko sam upratio imaju samo 3 superchargera, jedan u gradu i 2 u blizini.. Presporo to ide s tim punjačima.
Uz auto ti dobiješ neki Tesla punjač koji spojiš na ovu našu standardnu mrežu, ali s njim po satu auto puniš oko 15km dometa. Što znači da za cijelu noć punjenja ti faktički jedva dobiješ pola baterije. Ako ga skopčas na punjenje bez tog chargera, onda se puni duplo sporije.
Znači faktički zavisiš od super chargera.
P85D je zvijer. U insane modu ide oko 3 sekunde do stoje, moža malo jače. Fazon je što prije pritisnuti gas. Auto ima more džidža. Sve u svemu fasicanantan je al daleko od toga da bih ga kupio. Možda kao 2-3 auto u kući. Ovako nikad.
insomnia78

#37 Re: Tesla Motors

Post by insomnia78 »

Lijepi moj
Image
basicm

#38 Re: Tesla Motors

Post by basicm »

Krenes negdje i zaboravis punjac :)

Mene izgled auta odbija, pokupljeno sve sa raznih automobila i napravljen, ama bas nista originalno.
Eborg

#39 Re: Tesla Motors

Post by Eborg »

Jel' se ovaj u BBI uštek'o ilegalno ili je to namijenjeno za punjenje električnih automobila? :mrgreen:
shin

#40 Re: Tesla Motors

Post by shin »

DC motori su buducnost, samo je problem skladistenja energije, kako uopste tesla radi na -20°C?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#41 Re: Tesla Motors

Post by konektovan »

shin wrote:DC motori su buducnost, samo je problem skladistenja energije, kako uopste tesla radi na -20°C?
E i mene to zanima. Toyote prius(hybrid) prezive -20 stepencica,k'o od sale. :mrgreen:
mayab

#42 Re: Tesla Motors

Post by mayab »

U ovom, inače odličnom filmu sa posljednjeg SFF-a (In Order of Disappearance (2014)), lokalni kriminalac se vozi u elektricnom Fisker Karmi, sve po snijegu i zimi....
konektovan

#43 Re: Tesla Motors

Post by konektovan »

mayab wrote:U ovom, inače odličnom filmu sa posljednjeg SFF-a (In Order of Disappearance (2014)), lokalni kriminalac se vozi u elektricnom Fisker Karmi, sve po snijegu i zimi....
Karma je hybrid,nije elektricni auto u potpunosti k'o tesla.
mayab

#44 Re: Tesla Motors

Post by mayab »

The Fisker Karma is a plug-in hybrid, with on-board range extender, luxury sports sedan that was produced by Fisker Automotive between 2011 and 2012.
U pravu si, moj propust :thumbup:
emko1234

#45 Re: Tesla Motors

Post by emko1234 »

shin wrote:DC motori su buducnost, samo je problem skladistenja energije, kako uopste tesla radi na -20°C?
Obzirom da su ih što se Europe tiče najviše prodali u Norveškoj, koja ima jedne od najstržijih eko normi, vjerujem da apsolutno nema nikakvih problema s niskim temperaturama.
Nabucco

#46 Re: Tesla Motors

Post by Nabucco »

SSemir wrote:zamisli, auto razbio na testiranju. wow. treba ga ismijati odmah

Ja nisam primjeti0o da ga je iko na ovoj temi ismijao.
bierkof

#47 Re: Tesla Motors

Post by bierkof »

Tesla koristi trofazni indukcioni motor. Proizvodnja permanentnih rare-earth magneta je komplikovan, prljav i skup proces.
Neovisno o tome, hibridi koriste DC brushless motor.
Moje misljenje je da ce najvjerovatnije cisto elektricni automobili usvojiti AC indukcioni kao standard, kao i neki hibridi koji budu zeljeli vise snage iz elektromotora.
SSemir

#48 Re: Tesla Motors

Post by SSemir »

mayab wrote:U ovom, inače odličnom filmu sa posljednjeg SFF-a (In Order of Disappearance (2014)), lokalni kriminalac se vozi u elektricnom Fisker Karmi, sve po snijegu i zimi....
ne znam da li ste upratili, ali i ova jedna se voza po sarajevu.
konektovan

#49 Re: Tesla Motors

Post by konektovan »

SSemir wrote:
ne znam da li ste upratili, ali i ova jedna se voza po sarajevu.
Vidio sam je par puta. Mislim da su tablice iz Kuwaita.
Industrialyzer

#50 Re: Tesla Motors

Post by Industrialyzer »

Image
Post Reply