IMHO elektricni automobili su neminovnost, i samo je pitanje vremena i napredka u tehnologiji i cijeni izrade baterijskih celija.
Poredjenja radi prema podatcima sa wikipedije, za model S priblizna potrosnja je 35kwh/160km. Sto u novcu iznosi, za predjenih 160 kilometara, od prilike 5.9KM po visokoj tarifi ili 2.9KM po niskoj.
Ja jedva cekam da vidim kakav ce biti model 3, koji ce doci za 2-3 godine. Nadam se da cu ga tada i ja moci sebi priustiti.
Sve velike automobilske kompanije razvijaju svoje elektricne automobile, i to je jedan od razloga zbog cega sam ja odabrao specijalizaciju u energetskoj elektronici i u toj oblasti gradim svoju karijeru.
Ne ocekujem neke velike i revolucionarne napredke u sljedecih 5 godina, u tehnologiji baterija. Istrazivanja sa novim materijalima, posebno grafenom, su tek pocela na nekim univerzitetima, iako obecavaju, i clanci koji izlaze su stvarno optimisticni, mislim da u blizoj buducnosti jos uvjek nam je Lithium Ionska baterija najbolja, i cijena jedino moze da padne masovnom serijskom proizvodnjom. Toga su svjesni i u Tesli, i skupa sa Panasonic-om grade najvecu fabriku baterija na svijetu, koja bi trebala poceti sa radom za 2 godine.
Kako stvari stoje nafta je najbolja sa stanovista gustine energije. Npr. dizel sadrzi od prilike 11kwh/kg energije dok novi clanci govore da je moguce povecati kapacitet Li-Ion baterija koristenjem grafenskih elektroda, na vise od 0.5 kwh/kg (trenutna tehnologija dozvoljava od prilike 0.2kwh/kg), i to je navodno uradjeno na nekoliko univerziteta, nekim korejskim firmama (samsung ja mislim).
Ovo je sve vrlo obecavajuce ali sanse da ce zazivjeti ubrzo su male, jer je proizvodnja cistog grafena jos uvjek skupa.
Iako izgleda da su elektricna vozila jos uvjek na margini, to nije bas istina, jer jer povecanje kapaciteta baterija nije neophodno. Bilo bi dovoljno napraviti pomak na produzenju ciklusa zivota li-ion baterija kao i temperaturnoj stabilnosti, da bi se nafta napustila.
Osim toga elektricni motori su mnogo efikasniji od motora sa unutrasnjim sagorjevanjem. (20-25% za SUS vs 95% za elektromotore) tako da i to treba racunati kada se gleda kapacitet baterija i nafte. Nisam se nikada vozio u elektricnom autu, medjutim vjerujem da ce i sa te strane, elektromotori biti neuporedivo bolji posto mogu dati maksimalan moment od samog starta, tj. na vrlo niskom broju obrtaja.
Elektromotori su jeftiniji i za razvoj i proizvodnju, tako da bi cijena automobila mogla znacajno pojeftiniti na osnovu toga, kada popravimo baterije tj.
Sve u svemu, buducnost je dobra... Osim za arape