Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.JoseMujica wrote:ima...može se čak i u apoteci kupiti, ali to nije nešto što ko cofetin u kući držiš jer zahtjeva propisno skladištenje i stručno rukovanjeKal El wrote:Dobro večer, da li u Sarajevu imamo zalihe protivotrova protiv ugriza zmija?
Danas je komšija ubio poskoka na Ilidži,pa me zanima šta ako nedaj Bože nekoga ujede,da li ima zaliha u SA? Možda čak i u apotekama?
Protivotrov/Serum
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#26 Re: Protivotrov/Serum
- sunceKOtepsija
#27 Re: Protivotrov/Serum
znaci nije bilo u SBK, zenica je ZDKKatarinaKosaca wrote:Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.JoseMujica wrote:ima...može se čak i u apoteci kupiti, ali to nije nešto što ko cofetin u kući držiš jer zahtjeva propisno skladištenje i stručno rukovanjeKal El wrote:Dobro večer, da li u Sarajevu imamo zalihe protivotrova protiv ugriza zmija?
Danas je komšija ubio poskoka na Ilidži,pa me zanima šta ako nedaj Bože nekoga ujede,da li ima zaliha u SA? Možda čak i u apotekama?
-
Amar_Chulle_Custic
#28 Re: Protivotrov/Serum
može li mi neko reći šta je ovo:

- Kal El
#29 Re: Protivotrov/Serum
Bjelouška, nije otrovnicaAmar_Chulle_Custic wrote:može li mi neko reći šta je ovo:
- holowey
#30 Re: Protivotrov/Serum
dzabe joj toKal El wrote:Bjelouška, nije otrovnicaAmar_Chulle_Custic wrote:može li mi neko reći šta je ovo:
- KatarinaKosaca
#31 Re: Protivotrov/Serum
Upravo tako, nije bilo u cijelom SBK, bilo najbliže u Zenici. Šta je pogrešno i gdje piše da je NicaZe u SBK? Hajd, puritanac, pogledaj svoje postove prvo, pa nekog "ispravljaj" za ispravan navod...sunceKOtepsija wrote:znaci nije bilo u SBK, zenica je ZDKKatarinaKosaca wrote:Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
-
splinter
#32 Re: Protivotrov/Serum
Liči na zmijuAmar_Chulle_Custic wrote:može li mi neko reći šta je ovo:
- walter kurtz
#33 Re: Protivotrov/Serum
ovoliki je u meneAmar_Chulle_Custic wrote:može li mi neko reći šta je ovo:
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34 Re: Protivotrov/Serum
kratak al tanak 
- sunceKOtepsija
#35 Re: Protivotrov/Serum
nemam namjeru s tobom konverzirat na ovu temu, ali da je moja ispravka bila na mjestu najbolje govori reakcija prozvaneKatarinaKosaca wrote:Upravo tako, nije bilo u cijelom SBK, bilo najbliže u Zenici. Šta je pogrešno i gdje piše da je NicaZe u SBK? Hajd, puritanac, pogledaj svoje postove prvo, pa nekog "ispravljaj" za ispravan navod...sunceKOtepsija wrote:znaci nije bilo u SBK, zenica je ZDKKatarinaKosaca wrote:Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
- KatarinaKosaca
#36 Re: Protivotrov/Serum
Aha, nemaš najmjeru raspravljat... pa što si počeo?
Ponavljam pitanje: Gdje piše da je Zenica u SBK? Piše da nije bilo u cijelom SBK
Dakle, ako ga već stavljaš, stavljaj ga do kraja, tj. ako citiraš moj post, ne možeš reći poslije "Nemam namjeru sa tobom raspravljati"
, onda nisi trebao počinjat

Ponavljam pitanje: Gdje piše da je Zenica u SBK? Piše da nije bilo u cijelom SBK
Dakle, ako ga već stavljaš, stavljaj ga do kraja, tj. ako citiraš moj post, ne možeš reći poslije "Nemam namjeru sa tobom raspravljati"
- dobar osjecaj
#37 Re: Protivotrov/Serum
Ne postoji nacin na koji se ova recenica moze procitati tako da ne podrazumijeva da je Zenica u SBK ali koga briga.Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma.
- JanuaryJones
#38 Re: Protivotrov/Serum
Saznade li se od čega je čo'ek stvarno umro?
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#39 Re: Protivotrov/Serum
Ma ko rizadobar osjecaj wrote:Ne postoji nacin na koji se ova recenica moze procitati tako da ne podrazumijeva da je Zenica u SBK ali koga briga.Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma.
- KatarinaKosaca
#40 Re: Protivotrov/Serum
Ne postoji način da u "cijelom" kantonu nema, a zenica je kao u tom kantonu, ali tamo ima... Imam ja dovoljno greški, nađite me gdje vam duši prija, ali gdje jeste. Inače, neopisivo bi glupo bilo napisati, a Zenica je u ZBKMatijevic_Vlado wrote:Ma ko rizadobar osjecaj wrote:Ne postoji nacin na koji se ova recenica moze procitati tako da ne podrazumijeva da je Zenica u SBK ali koga briga.Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma., al neka je ispravio, njoj je dusa nekoga ispraviti
ali, hajde, ako vam je lakše, ja nisam znala gdje je Zenica
- Kal El
#41 Re: Protivotrov/Serum
Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je
Nisam vidio, jer je bacio zmiju
-
Amar_Chulle_Custic
#42 Re: Protivotrov/Serum
zmija je bila ispred zgrade na koševu, iza medicinskog fakulteta. Hoću je u kuću unijeti?Kal El wrote:Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je![]()
![]()
- KatarinaKosaca
#43 Re: Protivotrov/Serum
Poskok je kratak i debeljuškast, lako ga je prepoznati. Ima lijepe šare. -Svugje je isti, za razliku od šarke, koja mijenja boje i izgled u zavisnosti od mjesta gdje je. Koliko znam, to su jedine dvije otrovnice kod nas.
-
Juliuscezar
#44 Re: Protivotrov/Serum
Sta je ovaj kapitalac, je li smuk ?- Kal El
#45 Re: Protivotrov/Serum
Ne vjerujem da je otrovnica izgleda prilično velika,i stomak joj je zelenkasto-žute boje, ne vidim joj glavu dobro,kod otrovnica glava je u obliku dijamanta, a kod neotrovnica uska i izjednačen uz tijelo, ovdje jeste dijamanska glava jer je neko udario u čekićem 
Imaš li slika iz blizine?
- Kemal Malovčić
#46 Re: Protivotrov/Serum
Nema glupljeg naroda na planeti.
- Što si je ubio?
- Hoće ujest koga, pa i taj belaj. Hoće ubit.
- Pa to nije otrovnica.
- Nema veze, može se dijete prepast...
Ovako otprilike ide dijalog s ljudima koji ubijaju ili opravdavaju ubijanje zmija, a ni ne znaju je li zmija (najčešće je ne razlikuju od sljepića) i koja je.
- Što si je ubio?
- Hoće ujest koga, pa i taj belaj. Hoće ubit.
- Pa to nije otrovnica.
- Nema veze, može se dijete prepast...
Ovako otprilike ide dijalog s ljudima koji ubijaju ili opravdavaju ubijanje zmija, a ni ne znaju je li zmija (najčešće je ne razlikuju od sljepića) i koja je.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#47 Re: Protivotrov/Serum
trebo si...i psa kojeg okolo zgrade i mačku i mišaAmar_Chulle_Custic wrote:zmija je bila ispred zgrade na koševu, iza medicinskog fakulteta. Hoću je u kuću unijeti?Kal El wrote:Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je![]()
![]()
a izbaci starce i djecu
sva živa bića su jednaka zašto da zmije budu vani a djeca i starci u stanovima i kućama
bolje riskirati da te ujede ispred kuće nego je ubiti
kad te ujede mislim da je vjerovatnoća da je otrovnica veoma mala
samo se strpiš i prođe
-
Juliuscezar
#48 Re: Protivotrov/Serum
Kal El wrote:Ne vjerujem da je otrovnica izgleda prilično velika,i stomak joj je zelenkasto-žute boje, ne vidim joj glavu dobro,kod otrovnica glava je u obliku dijamanta, a kod neotrovnica uska i izjednačen uz tijelo, ovdje jeste dijamanska glava jer je neko udario u čekićem

- trambusek88
#49 Re: Protivotrov/Serum
Čini mi se bjelouška, najbrojnija zmija na našim prostorima

Ponašanje:
Aktivna danju, nekad u sumrak za vrijeme vrućeg vremena na jugu. Na Sardiniji navodno aktivne noću. Savršeno pliva, prosječno roni do 15 min. Kada se uznemiri sikće jako glasno i baca se, ali ne grize! Ako to ne uspije, pravi se mrtvom tako da se okrene na leđa, otvori usta, isplazi jezik (nekad pusti malo krvi) i luči sekret "neugodna" mirisa iz analne žlijezde (miriši kao crkotina, teško se pere!). To ćešće rade (po mom iskustvu!) jedinke velike 1 m na više nego male. Kada ju se primi često izbaci "sadržaj" crijeva.
Ponekad jako dobro glumi kobru (raširi glavu, uzdigne prednji dio tijela, bacaka se, ali ni tad ne grize).
Prehrana:
Žabe, krastače, vodenjaci, ribe, punoglavci, nekad mali sisavci, puževi golaći, ptići, druge zmije, čak i daždevnjaci. Bebe se hrane punoglavcima i beskralježnjacima.
U Dalmaciji (a i drugdje!) ljudi ostavljaju rupu u pragu i unutra stave mlijeko da bi privukli bjeloušku. Tu metodu koriste da bi se "zaštitili" od otrovnica, koje ona tjera.
- Kal El
#50 Re: Protivotrov/Serum
Ja sam do sada sretao samo Bjeloušku (Hvala Bogu
)
A ni ta slika nije nešto dobro, ali mi ne izgleda kao otrovnica, poprilično je duga na slici a otrovnica ne prelaze bas dužinu od 70-80cm(Poskok)
Do 30-50cm (Bosanski Šargan) i 50-70cm (Šargan/Šarka)
Volim Bjelouške još više nakon tvog teksta,koje pametnice
Ima snimak na YouTube, ukucaj te Poskok i ima snimak nekog Hrvata koji ide pokazati kakav je poskok, i koji ga onda ujede
A ni ta slika nije nešto dobro, ali mi ne izgleda kao otrovnica, poprilično je duga na slici a otrovnica ne prelaze bas dužinu od 70-80cm(Poskok)
Do 30-50cm (Bosanski Šargan) i 50-70cm (Šargan/Šarka)
Volim Bjelouške još više nakon tvog teksta,koje pametnice
Ima snimak na YouTube, ukucaj te Poskok i ima snimak nekog Hrvata koji ide pokazati kakav je poskok, i koji ga onda ujede