Protivotrov/Serum

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#26 Re: Protivotrov/Serum

Post by KatarinaKosaca »

JoseMujica wrote:
Kal El wrote:Dobro večer, da li u Sarajevu imamo zalihe protivotrova protiv ugriza zmija?
Danas je komšija ubio poskoka na Ilidži,pa me zanima šta ako nedaj Bože nekoga ujede,da li ima zaliha u SA? Možda čak i u apotekama?
ima...može se čak i u apoteci kupiti, ali to nije nešto što ko cofetin u kući držiš jer zahtjeva propisno skladištenje i stručno rukovanje
Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
sunceKOtepsija

#27 Re: Protivotrov/Serum

Post by sunceKOtepsija »

KatarinaKosaca wrote:
JoseMujica wrote:
Kal El wrote:Dobro večer, da li u Sarajevu imamo zalihe protivotrova protiv ugriza zmija?
Danas je komšija ubio poskoka na Ilidži,pa me zanima šta ako nedaj Bože nekoga ujede,da li ima zaliha u SA? Možda čak i u apotekama?
ima...može se čak i u apoteci kupiti, ali to nije nešto što ko cofetin u kući držiš jer zahtjeva propisno skladištenje i stručno rukovanje
Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
znaci nije bilo u SBK, zenica je ZDK :-)
Amar_Chulle_Custic

#28 Re: Protivotrov/Serum

Post by Amar_Chulle_Custic »

može li mi neko reći šta je ovo:
Image
Kal El

#29 Re: Protivotrov/Serum

Post by Kal El »

Amar_Chulle_Custic wrote:može li mi neko reći šta je ovo:
Image
Bjelouška, nije otrovnica :mrgreen:
holowey

#30 Re: Protivotrov/Serum

Post by holowey »

Kal El wrote:
Image
Bjelouška, nije otrovnica :mrgreen:
dzabe joj to :evil:
KatarinaKosaca

#31 Re: Protivotrov/Serum

Post by KatarinaKosaca »

sunceKOtepsija wrote:
KatarinaKosaca wrote:Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
Upravo tako, nije bilo u cijelom SBK, bilo najbliže u Zenici. Šta je pogrešno i gdje piše da je NicaZe u SBK? Hajd, puritanac, pogledaj svoje postove prvo, pa nekog "ispravljaj" za ispravan navod... :evil:
splinter

#32 Re: Protivotrov/Serum

Post by splinter »

Image
Liči na zmiju
walter kurtz

#33 Re: Protivotrov/Serum

Post by walter kurtz »

Image
ovoliki je u mene :P :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#34 Re: Protivotrov/Serum

Post by Truba »

kratak al tanak :D
sunceKOtepsija

#35 Re: Protivotrov/Serum

Post by sunceKOtepsija »

KatarinaKosaca wrote:
sunceKOtepsija wrote:
KatarinaKosaca wrote:Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma. E, sad zamisli kad nekog ko kosi ili je u polju ujede poskok kod Bugojna, koju bol i muku pretrpi dok dođe do Zenice.
Upravo tako, nije bilo u cijelom SBK, bilo najbliže u Zenici. Šta je pogrešno i gdje piše da je NicaZe u SBK? Hajd, puritanac, pogledaj svoje postove prvo, pa nekog "ispravljaj" za ispravan navod... :evil:
nemam namjeru s tobom konverzirat na ovu temu, ali da je moja ispravka bila na mjestu najbolje govori reakcija prozvane :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :-)
KatarinaKosaca

#36 Re: Protivotrov/Serum

Post by KatarinaKosaca »

Aha, nemaš najmjeru raspravljat... pa što si počeo?
Ponavljam pitanje: Gdje piše da je Zenica u SBK? Piše da nije bilo u cijelom SBK

Dakle, ako ga već stavljaš, stavljaj ga do kraja, tj. ako citiraš moj post, ne možeš reći poslije "Nemam namjeru sa tobom raspravljati" :lol: :lol: :lol: , onda nisi trebao počinjat :-) :-) :-) :-)
dobar osjecaj

#37 Re: Protivotrov/Serum

Post by dobar osjecaj »

Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma.
Ne postoji nacin na koji se ova recenica moze procitati tako da ne podrazumijeva da je Zenica u SBK ali koga briga.
JanuaryJones

#38 Re: Protivotrov/Serum

Post by JanuaryJones »

Saznade li se od čega je čo'ek stvarno umro?
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#39 Re: Protivotrov/Serum

Post by Matijevic_Vlado »

dobar osjecaj wrote:
Pitanje je potpuno na mjestu, jer prije par godina u cijelom SBK samo je u Zenici bilo seruma.
Ne postoji nacin na koji se ova recenica moze procitati tako da ne podrazumijeva da je Zenica u SBK ali koga briga.
Ma ko riza :D, al neka je ispravio, njoj je dusa nekoga ispraviti :D
KatarinaKosaca

#40 Re: Protivotrov/Serum

Post by KatarinaKosaca »

Matijevic_Vlado wrote:
dobar osjecaj wrote:
Ma ko riza :D, al neka je ispravio, njoj je dusa nekoga ispraviti :D
Ne postoji način da u "cijelom" kantonu nema, a zenica je kao u tom kantonu, ali tamo ima... Imam ja dovoljno greški, nađite me gdje vam duši prija, ali gdje jeste. Inače, neopisivo bi glupo bilo napisati, a Zenica je u ZBK :D
ali, hajde, ako vam je lakše, ja nisam znala gdje je Zenica :lol: :lol: :lol:
Kal El

#41 Re: Protivotrov/Serum

Post by Kal El »

Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je :lol: :lol:

Nisam vidio, jer je bacio zmiju
Amar_Chulle_Custic

#42 Re: Protivotrov/Serum

Post by Amar_Chulle_Custic »

Kal El wrote:Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je :lol: :lol:

zmija je bila ispred zgrade na koševu, iza medicinskog fakulteta. Hoću je u kuću unijeti?
KatarinaKosaca

#43 Re: Protivotrov/Serum

Post by KatarinaKosaca »

Poskok je kratak i debeljuškast, lako ga je prepoznati. Ima lijepe šare. -Svugje je isti, za razliku od šarke, koja mijenja boje i izgled u zavisnosti od mjesta gdje je. Koliko znam, to su jedine dvije otrovnice kod nas.
Juliuscezar

#44 Re: Protivotrov/Serum

Post by Juliuscezar »

Image Sta je ovaj kapitalac, je li smuk ?
Kal El

#45 Re: Protivotrov/Serum

Post by Kal El »

Ne vjerujem da je otrovnica izgleda prilično velika,i stomak joj je zelenkasto-žute boje, ne vidim joj glavu dobro,kod otrovnica glava je u obliku dijamanta, a kod neotrovnica uska i izjednačen uz tijelo, ovdje jeste dijamanska glava jer je neko udario u čekićem :mrgreen:

Imaš li slika iz blizine?
Kemal Malovčić

#46 Re: Protivotrov/Serum

Post by Kemal Malovčić »

Nema glupljeg naroda na planeti.

- Što si je ubio?
- Hoće ujest koga, pa i taj belaj. Hoće ubit.
- Pa to nije otrovnica.
- Nema veze, može se dijete prepast...

Ovako otprilike ide dijalog s ljudima koji ubijaju ili opravdavaju ubijanje zmija, a ni ne znaju je li zmija (najčešće je ne razlikuju od sljepića) i koja je.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Protivotrov/Serum

Post by Truba »

Amar_Chulle_Custic wrote:
Kal El wrote:Samo da javim da čovjek ne zna šta je ubio,mislio je da je poskok jer kad ga je udario macolom odskočio je :lol: :lol:

zmija je bila ispred zgrade na koševu, iza medicinskog fakulteta. Hoću je u kuću unijeti?
trebo si...i psa kojeg okolo zgrade i mačku i miša
a izbaci starce i djecu
sva živa bića su jednaka zašto da zmije budu vani a djeca i starci u stanovima i kućama

bolje riskirati da te ujede ispred kuće nego je ubiti
kad te ujede mislim da je vjerovatnoća da je otrovnica veoma mala
samo se strpiš i prođe
Juliuscezar

#48 Re: Protivotrov/Serum

Post by Juliuscezar »

Kal El wrote:Ne vjerujem da je otrovnica izgleda prilično velika,i stomak joj je zelenkasto-žute boje, ne vidim joj glavu dobro,kod otrovnica glava je u obliku dijamanta, a kod neotrovnica uska i izjednačen uz tijelo, ovdje jeste dijamanska glava jer je neko udario u čekićem :mrgreen:

Imaš li slika iz blizine?
Image

Image
trambusek88

#49 Re: Protivotrov/Serum

Post by trambusek88 »

Čini mi se bjelouška, najbrojnija zmija na našim prostorima
Image
Ponašanje:
Aktivna danju, nekad u sumrak za vrijeme vrućeg vremena na jugu. Na Sardiniji navodno aktivne noću. Savršeno pliva, prosječno roni do 15 min. Kada se uznemiri sikće jako glasno i baca se, ali ne grize! Ako to ne uspije, pravi se mrtvom tako da se okrene na leđa, otvori usta, isplazi jezik (nekad pusti malo krvi) i luči sekret "neugodna" mirisa iz analne žlijezde (miriši kao crkotina, teško se pere!). To ćešće rade (po mom iskustvu!) jedinke velike 1 m na više nego male. Kada ju se primi često izbaci "sadržaj" crijeva.
Ponekad jako dobro glumi kobru (raširi glavu, uzdigne prednji dio tijela, bacaka se, ali ni tad ne grize).
Prehrana:
Žabe, krastače, vodenjaci, ribe, punoglavci, nekad mali sisavci, puževi golaći, ptići, druge zmije, čak i daždevnjaci. Bebe se hrane punoglavcima i beskralježnjacima.
U Dalmaciji (a i drugdje!) ljudi ostavljaju rupu u pragu i unutra stave mlijeko da bi privukli bjeloušku. Tu metodu koriste da bi se "zaštitili" od otrovnica, koje ona tjera.
Kal El

#50 Re: Protivotrov/Serum

Post by Kal El »

Ja sam do sada sretao samo Bjeloušku (Hvala Bogu :mrgreen: )

A ni ta slika nije nešto dobro, ali mi ne izgleda kao otrovnica, poprilično je duga na slici a otrovnica ne prelaze bas dužinu od 70-80cm(Poskok)
Do 30-50cm (Bosanski Šargan) i 50-70cm (Šargan/Šarka)

Volim Bjelouške još više nakon tvog teksta,koje pametnice :mrgreen:

Ima snimak na YouTube, ukucaj te Poskok i ima snimak nekog Hrvata koji ide pokazati kakav je poskok, i koji ga onda ujede :lol:
Post Reply