Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Thorgerson

#26 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by Thorgerson »

Koliko sam ja skonto problem je u fiktivnom prijavljivanju prebivalista bosnjaka. Koji srbima smeta. Jer ti ljudi ne zive tu, a glasaju i remete njima planove.

Ja se samo nadam da ce se ovim zakonom sto vise bosnjaka tamo vratiti i poceti zivjeti gdje su zivjeli. Tako i treba da bude valjda?

E sad, da smo normalna zemlja ovo svakako bi bio normalan zakon. Sta se imas prijavljivati tamo gdje ne zivis? Danas te niko ne provjerava, dakle ja odem u cips i kazem zivim na Antartiku, ona kaz ok i upise :shock: :-) Opste rasulo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#27 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by KatarinaKosaca »

Thorgerson wrote:Koliko sam ja skonto problem je u fiktivnom prijavljivanju prebivalista bosnjaka. Koji srbima smeta. Jer ti ljudi ne zive tu, a glasaju i remete njima planove.

Ja se samo nadam da ce se ovim zakonom sto vise bosnjaka tamo vratiti i poceti zivjeti gdje su zivjeli. Tako i treba da bude valjda?

E sad, da smo normalna zemlja ovo svakako bi bio normalan zakon. Sta se imas prijavljivati tamo gdje ne zivis? Danas te niko ne provjerava, dakle ja odem u cips i kazem zivim na Antartiku, ona kaz ok i upise :shock: :-) Opste rasulo.
Prijavljivanje na jednom mjestu u svojoj zemlji, a život na drugom mjestu je nešto sasvim normalno. Na primjer, u nekim Europskim zemljama, da bi jedno selo i malo načelnika, lječnika 3x sedmično i još neke "privilegije" mora imati 100 stanovnika koji su prijavljeni. Onda se ljudi, u korist, nekoliko staraca koji žive u tom selu, prijave da bi zadovoljili cenzus. Ovdje se, radi, kako stoji u naslovu, o etničkom čišćenju, jer će tamo neki činovnik ili načelnik u konkretnoj općini na osnovu imena i prezimena odlučivati da li netko može ili ne tu živjeti. Neki romi u nekim mjestima žive bukvalno ispod mosta. I imaju cips, jer su državljani BIH. Ne bi smjelo biti ograničenja ni u kom pogledu i ne moram imati imovinu da živim negdje. Možda mi ti daš svoju avliju da u nju stavim šator. Bez novčane naknade. Ko i po kojem zakonu tebi ima pravo uskratiti da raspolažeš svojom imovinom i meni da živim pod šatorom?
Thorgerson

#28 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by Thorgerson »

Jbg...ako narod rs-a misli da ce im sa ovim biti bolje neka nastave glasati za ove iste...

Sve su razjebali, rasprodali, ekonomija im je propala i ostala im je nacionalna retorika...koju narod izgleda ponovo pusi.

Neki dan slusam federacija ima 53 ona radara i kamere, rs jednu. :D jos malo nece imat za bibera.
sinuhe

#29 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by sinuhe »

Regularan zakon. Ako koristi Srbima koristi i braniteljima Bosnjaka.
Mora i Haznadar u Danskoj prijaviti promjenu adrese najkasnije 5 dana nakon preseljenja.
You can at the earliest inform the authorities of your change of address four weeks before you move and it must be done no later than five days after you have moved to your new home.
Last edited by sinuhe on 16/07/2015 11:25, edited 1 time in total.
dragan.s

#30 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by dragan.s »

KatarinaKosaca wrote: Prijavljivanje na jednom mjestu u svojoj zemlji, a život na drugom mjestu je nešto sasvim normalno. Na primjer, u nekim Europskim zemljama, da bi jedno selo i malo načelnika, lječnika 3x sedmično i još neke "privilegije" mora imati 100 stanovnika koji su prijavljeni. Onda se ljudi, u korist, nekoliko staraca koji žive u tom selu, prijave da bi zadovoljili cenzus. Ovdje se, radi, kako stoji u naslovu, o etničkom čišćenju, jer će tamo neki činovnik ili načelnik u konkretnoj općini na osnovu imena i prezimena odlučivati da li netko može ili ne tu živjeti. Neki romi u nekim mjestima žive bukvalno ispod mosta. I imaju cips, jer su državljani BIH. Ne bi smjelo biti ograničenja ni u kom pogledu i ne moram imati imovinu da živim negdje. Možda mi ti daš svoju avliju da u nju stavim šator. Bez novčane naknade. Ko i po kojem zakonu tebi ima pravo uskratiti da raspolažeš svojom imovinom i meni da živim pod šatorom?
Slažem se, to je uobičajena stvar svugdje u svijetu. Ali nije baš uobičajeno da četiri godine negdje živiš, a onda kada dođu izbori odeš na neko deseto mjesto (gdje si možda rođen ti ili tvoji roditelji) i glasaš. Za opšte izbore i nekako, ali za lokalne izbore je to po meni van pameti. Naravno, znam da smo imali i rat i etnička čišćenja, ali je ipak prošlo 20 godina od kraja rata i neke stvari bi se trebale dovesti u normalu. Meni lično ne pada na pamet da idem u Mostar da glasam (a imao bih pravo, imam imovine, tamo sam živio do rata) jer pobogu šta imam sa gradom u kome sam dva puta godišnje i to na par sati? Da ja njima određujem opštinsko vijeće i ostalo?
Što se tiče toga gdje će ko živjeti i raspolagati imovinom to nema veze sa ovim zakonom. Imaš pravo (i svi ostali naravno) da živiš i radiš gdje god želiš i da imaš i raspolažeš imovinom gdje god želiš. Ovaj zakon se tiče samo biračkog prava i ničega više.
sinuhe

#31 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by sinuhe »

Normalno je u Spaniji, u Sjevernoj Evropi prekrsaj.
KatarinaKosaca

#32 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by KatarinaKosaca »

dragan.s wrote:Slažem se, to je uobičajena stvar svugdje u svijetu. Ali nije baš uobičajeno da četiri godine negdje živiš, a onda kada dođu izbori odeš na neko deseto mjesto (gdje si možda rođen ti ili tvoji roditelji) i glasaš. Za opšte izbore i nekako, ali za lokalne izbore je to po meni van pameti. Naravno, znam da smo imali i rat i etnička čišćenja, ali je ipak prošlo 20 godina od kraja rata i neke stvari bi se trebale dovesti u normalu. Meni lično ne pada na pamet da idem u Mostar da glasam (a imao bih pravo, imam imovine, tamo sam živio do rata) jer pobogu šta imam sa gradom u kome sam dva puta godišnje i to na par sati? Da ja njima određujem opštinsko vijeće i ostalo?
Što se tiče toga gdje će ko živjeti i raspolagati imovinom to nema veze sa ovim zakonom. Imaš pravo (i svi ostali naravno) da živiš i radiš gdje god želiš i da imaš i raspolažeš imovinom gdje god želiš. Ovaj zakon se tiče samo biračkog prava i ničega više.
Pa, da se tako primjenjuje, u RS-u bi vladale Bošnjačke stranke... Bar po popisu iz 1991 Istočne Bosne.
Naslovnica

#33 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by Naslovnica »

Pa zašto bi neko ko ne živi tamo odakle je prognan (i ne namjerava tamo da se vrati), glasao u tom mjestu odakle je prognan.
Konkretno, masa ljudi iz istočne Bosne živi u Sarajevu, a glasa u istočnoj Bosni. I ne pada im na pamet da se vrate i žive u Istočnoj Bosni, odakle su ih prognali.
Kako to da srbijanac Zukorlić glasa u Srebrenici?
Ljudi se prijave samo za glasanje, sutradan se odjave?
Meni je to, koliko god moralno bilo ispravno, toliko i neispravno.
Ako govorimo o onima koji su vani (dijaspora, izbjeglice...) na izborima glasa veoma mali broj njih i tu, uglavnom, nije niko drugi kriv do njihova nezainteresovanost i novi život negdje vani.
Ako govorimo o, recimo, srebreničanima...pa ako ste se doselili u Vogošću, glasajte u Vogošći, a ne u Srebrenici. Ili glasajte u Srebrenici, ali se i vratite u Srebrenicu. I cijelu istočnu Bosnu.
Vjerovatno ćete me sada napasti što ovako razmišljam, ali zaista ne mislim ništa loše. Volio bih da me neko argumentovano i logički diskredituje, zaista sam spreman promijeniti mišljenje ako me uspije na normalan i logičan način ubijediti da je ovo ispravno.
Thorgerson

#34 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by Thorgerson »

Naslovnica wrote:Pa zašto bi neko ko ne živi tamo odakle je prognan (i ne namjerava tamo da se vrati), glasao u tom mjestu odakle je prognan.
Konkretno, masa ljudi iz istočne Bosne živi u Sarajevu, a glasa u istočnoj Bosni. I ne pada im na pamet da se vrate i žive u Istočnoj Bosni, odakle su ih prognali.
Kako to da srbijanac Zukorlić glasa u Srebrenici?
Ljudi se prijave samo za glasanje, sutradan se odjave?
Meni je to, koliko god moralno bilo ispravno, toliko i neispravno.
Ako govorimo o onima koji su vani (dijaspora, izbjeglice...) na izborima glasa veoma mali broj njih i tu, uglavnom, nije niko drugi kriv do njihova nezainteresovanost i novi život negdje vani.
Ako govorimo o, recimo, srebreničanima...pa ako ste se doselili u Vogošću, glasajte u Vogošći, a ne u Srebrenici. Ili glasajte u Srebrenici, ali se i vratite u Srebrenicu. I cijelu istočnu Bosnu.
Vjerovatno ćete me sada napasti što ovako razmišljam, ali zaista ne mislim ništa loše. Volio bih da me neko argumentovano i logički diskredituje, zaista sam spreman promijeniti mišljenje ako me uspije na normalan i logičan način ubijediti da je ovo ispravno.
Vidi, i mi ovdje u Sarajevu bi se odmah pobunili da se fiktivno prijave svi srbi koji su tu zivjeli i izaberu nacelnika centra bubam iz SDS? Jel tako?

Stoga, nema ovdje finala etnickog ciscenja. Etnicko ciscenje je zavrseno. Ti ljudi tamo ne zive. To sto je necije ime negdje uteftereno apsolutno nista ne znaci. Ti ljudi se tamo ne vracaju - vecina. A i shvatam ih - nemaju gdje, nemaju posla, buducnosti.
mirza_15

#35 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by mirza_15 »

Ovaj zakon je, kako to stoji u naslovu teme, samo nastavak etnickog ciscenja. Nisu dzaba cetnici 4 godine protjerivali i ubijali, praveci etnicki cist prostor, da bi im sada protjerani bosnjaci dolazili da glasaju i remete etnicku cistocu rs. Ima i onih koji su stisnuli pa se vratili. E njih ce malo hapsiti i pritiskati ne bi li i njih nekako protjerali. Realno, rs nije mogao drugacije ni nastati. Sta bi vojska i vlasti rs-a da su vojno zauzeli te gradove, a da nisu pobili i protjerali bosnjake? Ovi bi ostali vecina i kad-tad povratili vlast i svojim glasanjem ugrozili rs. Stoga je strateski cilj bio pobiti i protjerati, onemoguciti povratak, a sada zabraniti i glasanje. To je logican slijed te politike. O tome su devedesetih javno govorili. O preseljenju i razdvajanju naroda. O tome im se javno i na skupstini rasravljalo kad im sam mladic rece da je to etnicko ciscenje. Oni samo nastavljaju u tom pravcu.
nosara

#36 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by nosara »

mirza_15 wrote:Ovaj zakon je, kako to stoji u naslovu teme, samo nastavak etnickog ciscenja. Nisu dzaba cetnici 4 godine protjerivali i ubijali, praveci etnicki cist prostor, da bi im sada protjerani bosnjaci dolazili da glasaju i remete etnicku cistocu rs. Ima i onih koji su stisnuli pa se vratili. E njih ce malo hapsiti i pritiskati ne bi li i njih nekako protjerali. Realno, rs nije mogao drugacije ni nastati. Sta bi vojska i vlasti rs-a da su vojno zauzeli te gradove, a da nisu pobili i protjerali bosnjake? Ovi bi ostali vecina i kad-tad povratili vlast i svojim glasanjem ugrozili rs. Stoga je strateski cilj bio pobiti i protjerati, onemoguciti povratak, a sada zabraniti i glasanje. To je logican slijed te politike. O tome su devedesetih javno govorili. O preseljenju i razdvajanju naroda. O tome im se javno i na skupstini rasravljalo kad im sam mladic rece da je to etnicko ciscenje. Oni samo nastavljaju u tom pravcu.
Mogli bi kurcu svirat da je glupi alija imao plan povratka ljudi kucama, barem ovo sto je ostalo...
sinuhe

#37 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by sinuhe »

Moze se glasati i iz dijaspore 20 godina i cak ti ne treba CIPS-ova licna karta.
mirza_15

#38 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by mirza_15 »

Thorgerson wrote: Vidi, i mi ovdje u Sarajevu bi se odmah pobunili da se fiktivno prijave svi srbi koji su tu zivjeli i izaberu nacelnika centra bubam iz SDS? Jel tako?

Stoga, nema ovdje finala etnickog ciscenja. Etnicko ciscenje je zavrseno. Ti ljudi tamo ne zive. To sto je necije ime negdje uteftereno apsolutno nista ne znaci. Ti ljudi se tamo ne vracaju - vecina. A i shvatam ih - nemaju gdje, nemaju posla, buducnosti.
To bi bilo odlicno. Bilo bi super da svi glasaju po popisu iz 91. Onda bi se ublazili rezultati etnickog ciscenja i stekli uslovi za ozbiljniji povratak. Zamisli visegrad ili focu kojom vladaju bosnjaci? Ali ne bi nikada srpska politika pristala da taj glasa u sarajevu jer njemu njegov glas treba tamo za betoniranje etnickog ciscenja.
nosara

#39 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by nosara »

mirza_15 wrote:
Thorgerson wrote: Vidi, i mi ovdje u Sarajevu bi se odmah pobunili da se fiktivno prijave svi srbi koji su tu zivjeli i izaberu nacelnika centra bubam iz SDS? Jel tako?

To bi bilo odlicno. Bilo bi super da svi glasaju po popisu iz 91. Onda bi se ublazili rezultati etnickog ciscenja i stekli uslovi za ozbiljniji povratak. Zamisli visegrad ili focu kojom vladaju bosnjaci? Ali ne bi nikada srpska politika pristala da taj glasa u sarajevu jer njemu njegov glas treba tamo za betoniranje etnickog ciscenja.
Nema to veze s povratkom, to se zove uhljebljavanje stranackih aparatcika...
mirza_15

#40 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by mirza_15 »

nosara wrote:
Mogli bi kurcu svirat da je glupi alija imao plan povratka ljudi kucama, barem ovo sto je ostalo...
SDA je napravila najvecu stetu naporima za povratak kada je pristala da cips bude ujedno i biracki spisak. To je bilo pocetkom 2000-tih. Do tada su bosnjaci imali znacajan broj delegata i mogli uticati na odluke u skupstini rs. Sada nemaju nista.
bluesjunior

#41 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by bluesjunior »

mirza_15 wrote:Ovaj zakon je, kako to stoji u naslovu teme, samo nastavak etnickog ciscenja. Nisu dzaba cetnici 4 godine protjerivali i ubijali, praveci etnicki cist prostor, da bi im sada protjerani bosnjaci dolazili da glasaju i remete etnicku cistocu rs. Ima i onih koji su stisnuli pa se vratili. E njih ce malo hapsiti i pritiskati ne bi li i njih nekako protjerali. Realno, rs nije mogao drugacije ni nastati. Sta bi vojska i vlasti rs-a da su vojno zauzeli te gradove, a da nisu pobili i protjerali bosnjake? Ovi bi ostali vecina i kad-tad povratili vlast i svojim glasanjem ugrozili rs. Stoga je strateski cilj bio pobiti i protjerati, onemoguciti povratak, a sada zabraniti i glasanje. To je logican slijed te politike. O tome su devedesetih javno govorili. O preseljenju i razdvajanju naroda. O tome im se javno i na skupstini rasravljalo kad im sam mladic rece da je to etnicko ciscenje. Oni samo nastavljaju u tom pravcu.
cini mi se da je Mladic cak rekao "to je ljudi genocid"...

https://hamdocamo.wordpress.com/2015/06 ... e-genocid/
KatarinaKosaca

#42 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by KatarinaKosaca »

Dakle, novi zakon podrazumjeva, da ja na primjer odem u Šiorki Brijeg i dam ličnu/osobnu da se prijavim, a oni me pitaju šta ćeš ti ovdje.. Onda ja kao moram pokazati da sam kupila kuću ili ugovor da rentam stan ili kuću? I onda oni kao odlučuju hoće li mi dati cips? Jel to , to?
oitija

#43 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by oitija »

.
Last edited by oitija on 16/07/2015 12:21, edited 1 time in total.
oitija

#44 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by oitija »

Ovdje je problem sto postoji jako mnogo Srba koji se predstavljaju kao Bosnjaci. Neki nakon 100 postova i priznaju konacno da su Srbi i da su se lazno predstavljali a neki to i ne priznaju. Dok je bio Zoom ovdje moderator; on je salonce banirao. Kada je Chomljo postaso moderator to se vise ne desava.

Mene sada zanima zasto je Zoom otisao?
nosara

#45 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by nosara »

oitija wrote:Ovdje je problem sto postoji jako mnogo Srba koji se predstavljaju kao Bosnjaci. Neki nakon 100 postova i priznaju konacno da su Srbi i da su se lazno predstavljali a neki to i ne priznaju. Dok je bio Zoom ovdje moderator; on je salonce banirao. Kada je Chomljo postaso moderator to se vise ne desava.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :sax: :sax: :sax: :sax: :sax:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#46 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by Chmoljo »

hoćete da vidite Letećeg Holandeza?

:D
privremeni

#47 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by privremeni »

oitija wrote:Ovdje je problem sto postoji jako mnogo Srba koji se predstavljaju kao Bosnjaci. Neki nakon 100 postova i priznaju konacno da su Srbi i da su se lazno predstavljali a neki to i ne priznaju. Dok je bio Zoom ovdje moderator; on je salonce banirao. Kada je Chomljo postaso moderator to se vise ne desava.

Za Zoom-a ne znam, ali ne znam ni koja je svrha tvog pitanja. Nisam znao da je nebosnjacima zabranjen pristup forumu i da za diskusiju treba prvo nacionalna identifikacija. Ako zelis sam sa sobom diskutovati, prakticnije ti je ogledalo, jer se ni svim bosnjaci nece s tobom sloziti, pa sta ces onda :oops:
A sto se same teme tice, ne bi bio toliko sporan sam tekst Zakon da nije nase balkanske navike zloupotrebe zakona ili izigravanja istog.
nosara

#48 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by nosara »

Chmoljo wrote:hoćete da vidite Letećeg Holandeza?

:D
Gdje je nestao Zoom...? Provaljen si... :oops:
U-zap

#49 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by U-zap »

:-)
karanana

#50 Re: Zakon o prebivalistu - finale etnickog ciscenja.

Post by karanana »

hahaha. haj da neko i zoomketa stavi u kategoriju velikih mumina i muslimana.

cujte, ovo jeste finale etnickog ciscenja, ali tako vam je kako vam je. kakva je svrha imati ljude na spisku stanovnika koji realno vise nisu tu? da glasaju? kako da ne. iz dijaspore glasa 2% ljudi. realnost je takva, etnicko ciscenje je uradilo sta je uradilo, ljudi su preselili, odselili i to je tako. ne moze se ovo vjestacko stanje godinama i generacijama odrzavati tako da nije bitno hoce li se ovaj zakon sada uvesti ili ce za 20 godina svi fiktivni stanovnici poumirati i to je to.
zasto veliki muslimani nisu uradili nesto po pitanju povratka ljudi a ne da placu za necim sto je gotova stvar.
Post Reply