Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#26 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
Blue1 wrote:
Imas cetiri mezheba i imami sva cetiri mezheba imaju svoje misljenje o siijama, o gradnji turbeta o sufijama...

Ako je stav Ebu Hanife da je nesto lose, ko sam ja da to negiram ?

Turbe ili mauzolej Ebu Hanife u Bagdadu :oops:

Image

Izgradio sebi Ebu Hanifa turbe za života još... :mrgreen:
Snake Eyes

#27 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Snake Eyes »

asurbanipal wrote:
Blue1 wrote:
Imas cetiri mezheba i imami sva cetiri mezheba imaju svoje misljenje o siijama, o gradnji turbeta o sufijama...

Image
Jel to znači da ga je Ebu Hanife sam sebi napravio?
asurbanipal

#28 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by asurbanipal »

Snake Eyes wrote:

Imaš izbor: krampa, lopata, hiltovka. Ako zaštopa može i bager u igru ući... :mrgreen:
Snake Eyes

#29 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Snake Eyes »

asurbanipal wrote:
Snake Eyes wrote:

Imaš izbor: krampa, lopata, hiltovka. Ako zaštopa može i bager u igru ući... :mrgreen:
Ne vidim kako je to odgovor na moje pitanje.
Blue1

#30 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Blue1 »

asurbanipal wrote:
Blue1 wrote:

Image
Pa nije on napravio turbe -.-
Towelie

#31 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Towelie »

Reis Kavazovic je govorio protiv selefizma u intervjuu za Al Dzaziru pocetkom godine. On se trudi koliko moze da mu dela isprate reci. Zanimljivo, selefije optuzuju Rijaset da promovise sufizam, a nekad i siizam. Ispade da ih Rijaset sve promovise. :D
kritichar

#32 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote:
kritichar wrote:šta bi ti hanefijski ili tradicionalni?
Pa hanefijski, hanbelijski, malikijski , itd...su tradicionalni, meshebi počinju još od tabiiina, i to je tradicija i raznolikost islamskog ummeta. Osim ako neko Ibn Wehaba i njegov „bezmeshebski“,tzv „pravac“ iz 18 st, ne smatra tradicijom ?
znači ne bi bio problem da se promoviše hanbelijski mezheb kod nas?

na kojem su pravcu bili Poslanik i ashabi, zaboravio si dva važnija izvora od tabiina?
kritichar

#33 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

Snake Eyes wrote:
nema ti on odgovora na tvoje pitanje, ali razumi ga, on kad vidi turbe odma bi da ga grli i ljubi, nešto mu srcu blisko
Zizi505

#34 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Zizi505 »

Popocatepetl wrote:Ne postoji tradicionalni bosanski, albanski, turski, nigerijski islam. Postoji bosanska tradicija i islam u bosni, to su potpuno dvije razlicite stvari. Postovati treba i jedno i drugo, u slucaju da dodje do konflikta izmedju tradicije i vjere svaki iskreni musliman ce izabrati vjeru.

Ne postoji hanefijski islam, hanbelijski islam...postoje samo razlicita misljenja o odredjenim stvarima. Musliman koji se drzi hanefijske pravne skole ili hanbelijske pravne skole itd je bolji od "muslimana" koji od islama ima samo islamsko ime.

Da li ce covjek klanjati po obicaju hanefijske, malikijske ili druge pravne skole nije bitno, bitno je da klanja!!!

Hoce li covjek imati malo duze ili malo krace hlace takodje nije bitno, bitno je da je obucen! Golotinje i onako ima previse na svakom cosku.

Hoce li covjek imati bradu ili ne, frizuru ovakvu ili onakvu nije bitno, bitno je kakav je kao insan!

Prestanite unositi smutnju, volite se u ime Allaha dz.s.
:thumbup:
moke_31

#35 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by moke_31 »

Fudo Bosna wrote:Da li ovo znači da je zalaganje za naš tradicionalni mezheb i maturidijsku akidu, samo deklarativno, ako su Rijasetu medijski pokrovitelji SAFF, portalkoji promovira islam, ali sigurno ne tradicionalni bosanski islam, već forsiraju selefizam? Da li je u pitanju finansijski interes, ili su selefije te koje vode glavnu riječ u našoj IVZ?
Hanefijski mezheb, uostalom kao i ostala tri hanbelijski, malikijski i šafijski, je SELEFIJSKI mezheb.

Na osnovu SELEFA su nastala ova četiri pravca učenja u Islamu i ni jedan od ovih mezheba nije u suprotnosti sa SELEFIZMOM.

Ne postoje tradicionalne inačice Islama, kao što je tzv. bosanski Islam, termin koji se kod nas koristi i pokušava uvesti kao neki standard za Bosnu ili nešto slično, samo postoji Islam koji je neko podneblje, odnosno narod "prilagodio" sebi, a to prilagođavanje je često u suprotnosti sa osnovnim postulatima Islama. Najbolji primjer smo mi u Bosni, malo na pivu, malo u džamiju, ukratko biti balija.

Možeš li mi ti definisati šta je tradicionalni Islam u Bosni, odnosno kakv bi trebao biti? Čitam također neke slične teme na forumu i imam osjećaj da dosta prošiitskih(sufijskih) forumaša pokušava naš Islam u bosni i hanefijski mezheb predstaviti kao nešto što je bliže/naginje šiizmu nego selefizmu, što je NOTORNA GLUPOST I NEISTINA!!!
moke_31

#36 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by moke_31 »

Blue1 wrote:
SkyLimit wrote: tradicionalni bosanski musliman.
Već duži niz godina probijaju nam glavu o nekakvim tradicionalnim bosanskim muslimanima, odnosno o tradicionalnim muslimanima Bošnjacima. Postoji javna tvrdnja da su oni najbolji muslimani na svijetu, bolji od svih drugih i da je njihov način interpretiranja islama najispravniji. ...

http://akos.ba/u-fokusu/kolumna-ko-su-t ... -muslimani
Odličan tekst i pravi odgovor na pitanje postavljača teme :thumbup:
Diwan

#37 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Diwan »

Fudo Bosna wrote:
Diwan wrote:
Fudo Bosna wrote:Da li ovo znači da je zalaganje za naš tradicionalni mezheb i maturidijsku akidu, samo deklarativno, ako su Rijasetu medijski pokrovitelji SAFF, portalkoji promovira islam, ali sigurno ne tradicionalni bosanski islam, već forsiraju selefizam? Da li je u pitanju finansijski interes, ili su selefije te koje vode glavnu riječ u našoj IVZ?
to više nije IVZ, već je VZZ, odnosno vehabijska zvjerska zajednica.

Volio bih ti reči: „Nisi u pravu“. Ali Bošnjacima/muslimanima, prijeti velika opasnost od međumuslimanskog vjerskog sukoba.To osjećamo u džamijama, u našim porodicama i to onim nažalost, tradicionalno vjerskim, neko intezivno radi na širenju selefizma,“ uči muslimane islamu“, koji apsurd? Godinama čovjek u safu do tebe klanja kao hanefija da bi, čak i u zrelim godinama, počeo kratiti nogavice i klanjati hanbelijskim mezhebom?A da ne govorim o širenju vehabizma među omladinom! IVZ je u početku to ignorisala, pa se, kozmetički, kao pokušala boriti protiv selefijske pošasti, ali mislim da tu imamo 2 problema. Finansijsku nezainteresovanost da se IVZ, snažno, fetvama i institicualno ne odupru cijepanju muslimana BiH na hanefije i selefije, jer vole biti dobri sa nekim vjerovatno Saudijskim krugovima, a i unutar same IVZ ima puno skrivenih selefija pa se oni kao bore za našu tradicionalnu akidu i mezheb a u stvari šuruju sa nekakvim : SAFF-ovima , Svitanjima,Akosima i sličnim selefijskim tzv bošnjačko muslimanskim organizacijama/portalima...

Najbolji primjer je dr Rešid Hafizović, koji je samo što je konstatovao ovu činjenicu , doživio prijetnje i poniženja ali ne samo, od strane selefija nego, nažalost i iz krugova IVZ/Rijaseta...
odličan post i tema :thumbup:
Fudo Bosna

#38 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

moke_31 wrote:
Hanefijski mezheb, uostalom kao i ostala tri hanbelijski, malikijski i šafijski, je SELEFIJSKI mezheb.

Na osnovu SELEFA su nastala ova četiri pravca učenja u Islamu i ni jedan od ovih mezheba nije u suprotnosti sa SELEFIZMOM.

Ne postoje tradicionalne inačice Islama, kao što je tzv. bosanski Islam, termin koji se kod nas koristi i pokušava uvesti kao neki standard za Bosnu ili nešto slično, samo postoji Islam koji je neko podneblje, odnosno narod "prilagodio" sebi, a to prilagođavanje je često u suprotnosti sa osnovnim postulatima Islama. Najbolji primjer smo mi u Bosni, malo na pivu, malo u džamiju, ukratko biti balija.

Možeš li mi ti definisati šta je tradicionalni Islam u Bosni, odnosno kakv bi trebao biti? Čitam također neke slične teme na forumu i imam osjećaj da dosta prošiitskih(sufijskih) forumaša pokušava naš Islam u bosni i hanefijski mezheb predstaviti kao nešto što je bliže/naginje šiizmu nego selefizmu, što je NOTORNA GLUPOST I NEISTINA!!!
[i@]Možeš li mi ti definisati šta je tradicionalni Islam u Bosni, odnosno kakv bi trebao biti? Čitam također neke slične teme na forumu i imam osjećaj da dosta prošiitskih(sufijskih) forumaša pokušava naš Islam u bosni i hanefijski mezheb predstaviti kao nešto što je bliže/naginje šiizmu nego selefizmu, što je NOTORNA GLUPOST I NEISTINA!!![/i]

Ono kako su naše dede i nene praktikovale islam pola milenijuma, u BiH, islam hanefijskog mezheba, a ne klanjanje po hanbelijskom mezhebu, ili nešto između, kako danas novopečeni muslimani praktikuju. Nošenje brade ali i potkresivanje a ne kao jarci sa bradama od pola metra i uz to još neurednim. Nošenje naše odjeće, prije je to bila tradicionalna bosanska odjeća kod muškaraca a kod žena hidžab ili nikab, a ne oblačenje gulabija kao arapi ili crnih pokrivki kod žena, što nije naša tradicija, ne skraćivanja pantola kao da je poplava i slično...

Uzgred selefije osuđuju akidu današnjeg islamskoga ummeta a koja je akida večine islamskoga ummeta danas:

https://www.youtube.com/watch?v=a6bBSUH3pTM

E sad selefije će reči uvuklo se tu dosta i novotarija? Tačno i to i negativnih u vidu muzike , pa čak i prktikovanja nečeg skroz stranog islamu kod bosanskih muslimana/Bošnjaka. Ali ima i novotarija koji se praktikuju diljem islamskoga svijeta i koje su pozitivan bidat, kao npr mevludi. Ali interesantno je da , kada kritikuju mevlude, ne kritikuju veličanje lika i djela svojih učitelja i to im nije bidat, evo i linka u prilog tome:

http://www.ebuhanife.net/Islam/Fikh/Odg ... u-PRVI-DIO

A evo i ispravnoog alimskog odgovora u vezi mevluda, npr:

https://www.youtube.com/watch?v=oYLG51dpcM0

Hanefijski mezheb ne naginje ni šiizmu ni selefizmu, a najlakše je onima koji nam uvode bezmezhebski, selefijski islam,da nas napadnu tako što će nas proglasiti npr šijama ili sufijama ili slično. Uzgred, ne vidjeh ni jednog šije u džamiji, a klanjam od rođenja i od prije rata, da npr, koristi pločicu, doduše ni selefije prije ratanisu bile ni na mapi, a sada imamo paralelan način klanjanja hanefijskom mezhebu nešto kao neku polu kopiju hanbelijskog mezheba, jer daijje nisu još dobro odradile posao, pa novopridošli, „prevspitani „, vjernici ,mješaju, još uvijek 2 ili više načina klanjanja...

E sada, da mi ne bismo laički objašnjavali da citiramo ulemu, oni su to več izdefinisali:

"O SELEFIZMU

Teorija o „izvornom i jedinom ispravnom islamu“ uvedena je kroz pokret poznat kao „Ehlut-tevhīd“, kasnije nazvan po svome osnivaču „vehabizam“, pokret koji se veže uz reformatora Abdul-Vehhaba, koji je živio u 18. stoljeću a bijaše porijeklom iz Nedžda (centralni dio današnje Saudijske Arabije).
Ukratko, Abdul-Vehhab uvodi učenje o „izvornom i jedinom ispravnom islamu“, borbu protiv „novotarija“, povratak životu časnih pređa (selefi-salih), anatemisanje tesavvufa i derviša kao džavolske sile, itd. Uporedo s tim, čvrsto se veže uz bogatu porodicu Āl Sa‘ūd iz Nedžda.
U svom vjerskom učenju Abdul-Vehhab se poglavito poziva na autoritete iz 14. stoljeća, Ibn Tejmijju (umro 1328.) i Ibn Kajjim el-Dževzijju (umro 1350.). U samome početku njegov pokret sigurno je i imao mnoge pozitivne crte, kao što bijaše borba protiv nepismenosti, otvaranje novih škola, itd., no vremenom će biti žestoko zloupotrijebljeno i nakaradno razvijano. Praktikanti njegovih ideja sebe će oslovljavati selefijama, od riječi selef kojom se imenuju prve generacije muslimani, misleći time na njihovo vjerno slijeđenje, a ne slijeđenje kasnijih generacija (halef) za koje se i najviše veže uvođenje novotarija.
Njegov nauk kao službeno učenje prihvata porodica Āl Sa‘ūd i malo po malo zauzima pozicije u regionu, da bi konačno proglasili državu davši joj ime po imenu svoje familije. Onaj ko se bar ovlaš upozna s poviješću Arabije toga doba, biva odveć jasno kako porodica Āl Sa‘ūd „novo vjersko učenje“ uzima samo kao paravan, instrument „novih velikih reformi“, sredstvo zadobivanja vlasti, masku iza koje kriju naklonost prema dunjaluku i odbojnost prema Pejgamberovu, alejhisselam, Ehli-bejtu koja se ne smije priznati.
Šta to danas karakterizira vehabizam? To je pokret kojeg karakteriše suhoparnost, bukvalnost, nedostatak osjećaja za cjelinu, manjak osnovnog edeba kojeg je časni Poslanik, s.a.v.s., toliko njegovao, sklerotičnost, apsolutna isključivost, a sve u ime lijepog islama. Gdje god se pojave njegovi nosioci, nažalost pojavi se i nemir, napadno propagiraju i ni na kakav edeb (kulturu) se ne obaziru. Lahko se uvjeriti koliko danas samo belaja u svijetu nanose baš muslimanima. A uvijek se nađu pojedinci koje je lahko vrbovati i mentalno i duhovno indoktrinisati. Obično to bivaju osobe sa slabim predznanjem o islamu, koji iznova u život kreću na nov, bombastičan način, a ustvari, tako siromašan i opasan. Zar može biti normalno da u Saudijskoj Arabiji, u bilo kojoj knjižari, mogu se naći samo „pravovjerne knjige“. „Krivovjerne knjige“ čuvaju se u posebnim prostorijama, a da bi im se pristupilo, potrebno je imati posebnu dozvolu koja se dobiva samo ako je u pitanju neki istraživački rad.
Tu su uvijek i „šejhovi“, autoriteti koji revnosno tumače kako je to živio Poslanik, alejhisselam, i njegovi ashabi. Reklo bi se, kao da su živjeli sa njim! Makar i da jesu živjeli! I Ebu Džehl je živio sa njim, pa opet to samo po sebi ne znači da je shvatio Polsanikov, alejhisselam, život i islam uopće. Slušajući njihove vazove, u ušima ostaju sljedeći izrazi, koji se iznova i iznova usrdno opetuju: „Tako nije radio Poslanik“, ili „to je slab hadis“, ili „to je novotarija“, itd. Skoro preko noći, i mnogi hadisi koji veliki klasični autoriteti i hafizi hadisa smatraše autentičnim sad se ocjenjuju slabima. Kad se neko pozove na neki od neprikosnovenih autoriteta, oni kažu: „Vratimo se Kur’anu i Sunnetu!“, a kad sami posežu za argementacijom rado citiraju „svoje“ autoritete, dakle samo one koje sami prihvataju.
I za lijepi fikh Ebu Hanife, koji se napajao na samim izvorima mudrosti i koji je doživio generaciju ashaba, vehabijski učenjaci kažu da nije u skladu sa Sunnetom! Da nas Allah sviju uputi na pravi put! "

A EVO I MALO SELEFIJSKIH „BISERA“ tek tako da pojasnimo širem auditoriju o čemu se radi:
"Vehabijski ‘sejh” I vodja, Abdul Aziz bin Baz dokazivao je svoju tvrdnju da se Zemlja ne okrece oko Sunca sledecim dokazima:

1. “Slozila se ulema selefa poput Ibn Tejmijje, Ibn Kesira I Ibn Kajjim El Dzevzijje da se Zemlja ne pomera.”
2. “ Mnogi ucenjaci astronomije tvrde da se Sunce ne okrece oko Zemlje vec obrnuto a ovo je ociti kufr, zabluda I nijekanje jasnih Kur’anskih I hadiskih dokaza kao I govora ucenjaka selefa. Slozila se po ovom pitanju velika grupa: ucenjaci, obican narod I svi oni koji vide svojim ocima da se Sunce pomera a ne Zemlja. Pa kako da ne bude onaj koji tvrdi suprotno kafir?”
3. “ Da se Zemlja okrece covjek bi uvijek bio u jednom mjestu I ne bi mogao da stigne do mjesta do kojeg zeli ici.” ( Ovo je najveca od svih gluposti)
4. “ Da se Zemlja okrece onda zemlje I drvece I rijeke ne bi bile postojane na jednom mjestu nego bi ljudi vidjeli zapadne zemlje na istoku a istocne na zapadu, promijenila bi se kibla jer okretanje Zemlje prouzrokuje pomeranje kible u odnosu na neku drzavu. Takodje, da se Zemlja okrece I pokrece ljudi bi to osecali kao sto osjecaju pokretanje rijeka,automobila I sl.”

( Na kraju da objasnimo zasto vehabije nece da priznaju da se Zemlja okrece I da je ona elipsoidna a ne pljosnata: Vehabije, antropomorfisti, mudzessimi su stava da je Bog tjelesno iznad ljudi I da se On uzdize I spusta. Ako je Zemlja okrugla I ako se okrece onda vehabija ne moze da digne ruku ka nebu I da kaze Bog je gore,na odredjenom mjestu jer bi se Zemljinim okrecanjem I njenim okruglim oblikom to “Bozije mjesto” uvijek mijenjalo.)"

A ko su selefije i stav islamske ulemme danas o njima:

A KAKAV JE STAV ISLAMSKE ULEME O SELEFIJAMA

Vehabizam je ideološki pravac nastao prije tri stotine godina kao projekat rušenja Hilafeta i Osmanskog carstva.

Osnovne odlike ovog pravca po kojima se njegovi sljedbenici razlikuju od muslimana su:

- proglašavanje neistomišljenika nevjernicima i novotarima i mržnja prema njima

- isključivost

- ograničavanje Allaha dž.š.

- pripisivanje Alahu dž.š. svojstava stvorenja

- bukvalistički pristup šerijatskim tekstovima

- negiranje analogije

- sklonost ekstremizmu i terorizmu

- odbacivanje razuma i razmišljanja

Nužnost slijeđenja mezheba u islamu:
https://www.youtube.com/watch?v=7ZnfIasO-ys

A evo šta su posljedice selefijskog djelovanja u svijetu i šta se, ne daj Bože, može desiti, nažalost i u Bosni:

https://www.youtube.com/watch?v=hPRVA1UYAzs
Sejh Faisal AbdurRezak o pokretima koji ruse jedinstvo muslimana
SkyLimit

#39 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by SkyLimit »

Neki izgleda u arhivu imaju spreman post "ne postoji tradicionalni bosanski islam..." za ovakve teme pa ga postave kad niko nije ni upotrijebio frazu "bosanski islam". U Bosni se islam praktikuje preko 500 godina, a od pocetka su tu bile i sufije, turbeta i dovista, i sad poslije 500 godina ono culo od Saudijaca sta je izvorni islam pa pokusava ispraviti krive Drine. Sto bi rekao Enes Karic, idite misionarite onim plemenima u Amazoniji, sta ste narod koji su muslimani 500 godina nasli uciti islamu. Ionako je pitanje selefizma vise politicko nego vjersko, to je prakticno politicka ideologija i to poprilicno rigidna, u drustvu po njihovoj mjeri slobode i zivota za neistomisljenike nema, po tom su istovjetni mrskom komunizmu, slicne ideologije.
Last edited by SkyLimit on 15/07/2015 11:40, edited 1 time in total.
asurbanipal

#40 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by asurbanipal »

Snake Eyes wrote:

Ne znam za pravi odgovor. Mi smo svakako na dalaletu, kufru i širku. Šta god se kaže ne pika se...

Zato će evo da nam oni objasne neke stvari i da donesu baklju čistog i pravog islama...

nocnaptica986

#41 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by nocnaptica986 »

asurbanipal wrote:
Snake Eyes wrote:

Ne znam za pravi odgovor. Mi smo svakako na dalaletu, kufru i širku. Šta god se kaže ne pika se...

Zato će evo da nam oni objasne neke stvari i da donesu baklju čistog i pravog islama...

bas su nasli kome ce prijetit...nismo mi danska,svedska i te fine zemlje gdje mogu prosipati svoj teror ..ovo je ipak balkan
neka dodju u hrvatsku da im se mame najebemo....
kritichar

#42 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

Glavni argument u korist islamske tradicije u Bosni je što su naše nane i djedovi tako radili 500 godina. To je nikakav argument, pa arapi su puno duže obožavali kipove, ako ćemo po tom argumentu.

Jedan ajet iz sure El-Maide se može iskorititi i kod ove situacije:
104. A kada im se kaže: "Pristupite onome što Allah objavljuje, i Poslaniku!", oni odgovaraju: "Dovoljno nam je ono što smo od predaka naših zapamtili." - Zar i ako preci njihovi nisu ništa znali u i ako nisu na Pravome putu bili?!

Zar da slijepo slijedimo tradiciju, šta nam garantuje da je ispravna?
Ovo je priča o slijepom slijeđenju tradicije
Poučna priča: Kako nastaje običaj

Kod nas se uvuklo toliko stvari koje nisu od hanefiskog mezheba, a samim tim od sunneta.
Dodirivanje ušiju kod nijeta nije od suneta, kao ni izgovaranje nijeta riječima, zajednički zikr i dova poslije namaza takođe, kod nas je normalno da muslimanka hoda otkrivena, da nosi tijesnu odjeću, stav Ebu Hanife po pitanju nikaba je da je to vadžib a u nekim uslovima prelazi u farz, naše hodže puše ispred džamija iako je to u najmanju ruku mekruh, u našoj tradiciji je obilježavanje "dovišta" poput "Djevojačke pećine", a sve što je vezano za to je u suprotnosti s islamom, odeš u neki manji džemat, ljudi te čudno gledaju ako klanjaš tehijatul mesdžid, itd.....

Ja nisam za to da se potpuno izbriše naša tradicija, ali ona koja nije u skladu s islamom treba da se koriguje. Ako hoćete npr. hanefijskih mezheb, daj ga očistite od natruha koje su se skupljale svo ovo vrijeme. Šta je prioritet, tradicija ili sunnet?
Apsolutno sam za jedinstvo muslimana Bosne, ali se moraju očistiti stvari koje nisu od sunneta, a u isto vrijeme ne možemo kritikovati ljude koji rade stvari drugačije ako to rade po sunnetu.
asurbanipal

#43 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:
Kod nas se uvuklo toliko stvari koje nisu od hanefiskog mezheba, a samim tim od sunneta.
Dodirivanje ušiju kod nijeta nije od suneta, kao ni izgovaranje nijeta riječima, zajednički zikr i dova poslije namaza takođe, kod nas je normalno da muslimanka hoda otkrivena, da nosi tijesnu odjeću, stav Ebu Hanife po pitanju nikaba je da je to vadžib a u nekim uslovima prelazi u farz, naše hodže puše ispred džamija iako je to u najmanju ruku mekruh, u našoj tradiciji je obilježavanje "dovišta" poput "Djevojačke pećine", a sve što je vezano za to je u suprotnosti s islamom, odeš u neki manji džemat, ljudi te čudno gledaju ako klanjaš tehijatul mesdžid, itd.....

Ja nisam za to da se potpuno izbriše naša tradicija, ali ona koja nije u skladu s islamom treba da se koriguje. Ako hoćete npr. hanefijskih mezheb, daj ga očistite od natruha koje su se skupljale svo ovo vrijeme. Šta je prioritet, tradicija ili sunnet?
Apsolutno sam za jedinstvo muslimana Bosne, ali se moraju očistiti stvari koje nisu od sunneta, a u isto vrijeme ne možemo kritikovati ljude koji rade stvari drugačije ako to rade po sunnetu.

Pa i sunnet je tradicija ili dio tradicije. Imaš Muhammedov sunnet, Omerov sunnet, Muavijin sunnet, Jezidov sunnet, sultan Sulejmanov sunnet, itd., itd...Tako da ne vidim razloga zašto se neko brine što neko ide u pećine (I Muhammed a.s. je boravio u pećini), kako klanja, zikri. Nije da ulema i hodžice nisu pokušali mijenjati neke stvari, negdje su uspjeli, ali uglavnom nisu, i može se reći da su izgubili bitku, i ne vidim ništa u tome loše. Islam u Bosni ima specifična obilježja svoga podneblja, to isto važi i za Tursku, Maleziju, Iran, Pakistan, Arabiju. Svi imaju nešto svoje...
Diwan

#44 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Diwan »

Fudo Bosna wrote:
moke_31 wrote:

[i@]Možeš li mi ti definisati šta je tradicionalni Islam u Bosni, odnosno kakv bi trebao biti? Čitam također neke slične teme na forumu i imam osjećaj da dosta prošiitskih(sufijskih) forumaša pokušava naš Islam u bosni i hanefijski mezheb predstaviti kao nešto što je bliže/naginje šiizmu nego selefizmu, što je NOTORNA GLUPOST I NEISTINA!!![/i]

Ono kako su naše dede i nene praktikovale islam pola milenijuma, u BiH, islam hanefijskog mezheba, a ne klanjanje po hanbelijskom mezhebu, ili nešto između, kako danas novopečeni muslimani praktikuju. Nošenje brade ali i potkresivanje a ne kao jarci sa bradama od pola metra i uz to još neurednim. Nošenje naše odjeće, prije je to bila tradicionalna bosanska odjeća kod muškaraca a kod žena hidžab ili nikab, a ne oblačenje gulabija kao arapi ili crnih pokrivki kod žena, što nije naša tradicija, ne skraćivanja pantola kao da je poplava i slično...

Uzgred selefije osuđuju akidu današnjeg islamskoga ummeta a koja je akida večine islamskoga ummeta danas:

https://www.youtube.com/watch?v=a6bBSUH3pTM

E sad selefije će reči uvuklo se tu dosta i novotarija? Tačno i to i negativnih u vidu muzike , pa čak i prktikovanja nečeg skroz stranog islamu kod bosanskih muslimana/Bošnjaka. Ali ima i novotarija koji se praktikuju diljem islamskoga svijeta i koje su pozitivan bidat, kao npr mevludi. Ali interesantno je da , kada kritikuju mevlude, ne kritikuju veličanje lika i djela svojih učitelja i to im nije bidat, evo i linka u prilog tome:

http://www.ebuhanife.net/Islam/Fikh/Odg ... u-PRVI-DIO

A evo i ispravnoog alimskog odgovora u vezi mevluda, npr:

https://www.youtube.com/watch?v=oYLG51dpcM0

Hanefijski mezheb ne naginje ni šiizmu ni selefizmu, a najlakše je onima koji nam uvode bezmezhebski, selefijski islam,da nas napadnu tako što će nas proglasiti npr šijama ili sufijama ili slično. Uzgred, ne vidjeh ni jednog šije u džamiji, a klanjam od rođenja i od prije rata, da npr, koristi pločicu, doduše ni selefije prije ratanisu bile ni na mapi, a sada imamo paralelan način klanjanja hanefijskom mezhebu nešto kao neku polu kopiju hanbelijskog mezheba, jer daijje nisu još dobro odradile posao, pa novopridošli, „prevspitani „, vjernici ,mješaju, još uvijek 2 ili više načina klanjanja...

E sada, da mi ne bismo laički objašnjavali da citiramo ulemu, oni su to več izdefinisali:

"O SELEFIZMU

Teorija o „izvornom i jedinom ispravnom islamu“ uvedena je kroz pokret poznat kao „Ehlut-tevhīd“, kasnije nazvan po svome osnivaču „vehabizam“, pokret koji se veže uz reformatora Abdul-Vehhaba, koji je živio u 18. stoljeću a bijaše porijeklom iz Nedžda (centralni dio današnje Saudijske Arabije).
Ukratko, Abdul-Vehhab uvodi učenje o „izvornom i jedinom ispravnom islamu“, borbu protiv „novotarija“, povratak životu časnih pređa (selefi-salih), anatemisanje tesavvufa i derviša kao džavolske sile, itd. Uporedo s tim, čvrsto se veže uz bogatu porodicu Āl Sa‘ūd iz Nedžda.
U svom vjerskom učenju Abdul-Vehhab se poglavito poziva na autoritete iz 14. stoljeća, Ibn Tejmijju (umro 1328.) i Ibn Kajjim el-Dževzijju (umro 1350.). U samome početku njegov pokret sigurno je i imao mnoge pozitivne crte, kao što bijaše borba protiv nepismenosti, otvaranje novih škola, itd., no vremenom će biti žestoko zloupotrijebljeno i nakaradno razvijano. Praktikanti njegovih ideja sebe će oslovljavati selefijama, od riječi selef kojom se imenuju prve generacije muslimani, misleći time na njihovo vjerno slijeđenje, a ne slijeđenje kasnijih generacija (halef) za koje se i najviše veže uvođenje novotarija.
Njegov nauk kao službeno učenje prihvata porodica Āl Sa‘ūd i malo po malo zauzima pozicije u regionu, da bi konačno proglasili državu davši joj ime po imenu svoje familije. Onaj ko se bar ovlaš upozna s poviješću Arabije toga doba, biva odveć jasno kako porodica Āl Sa‘ūd „novo vjersko učenje“ uzima samo kao paravan, instrument „novih velikih reformi“, sredstvo zadobivanja vlasti, masku iza koje kriju naklonost prema dunjaluku i odbojnost prema Pejgamberovu, alejhisselam, Ehli-bejtu koja se ne smije priznati.
Šta to danas karakterizira vehabizam? To je pokret kojeg karakteriše suhoparnost, bukvalnost, nedostatak osjećaja za cjelinu, manjak osnovnog edeba kojeg je časni Poslanik, s.a.v.s., toliko njegovao, sklerotičnost, apsolutna isključivost, a sve u ime lijepog islama. Gdje god se pojave njegovi nosioci, nažalost pojavi se i nemir, napadno propagiraju i ni na kakav edeb (kulturu) se ne obaziru. Lahko se uvjeriti koliko danas samo belaja u svijetu nanose baš muslimanima. A uvijek se nađu pojedinci koje je lahko vrbovati i mentalno i duhovno indoktrinisati. Obično to bivaju osobe sa slabim predznanjem o islamu, koji iznova u život kreću na nov, bombastičan način, a ustvari, tako siromašan i opasan. Zar može biti normalno da u Saudijskoj Arabiji, u bilo kojoj knjižari, mogu se naći samo „pravovjerne knjige“. „Krivovjerne knjige“ čuvaju se u posebnim prostorijama, a da bi im se pristupilo, potrebno je imati posebnu dozvolu koja se dobiva samo ako je u pitanju neki istraživački rad.
Tu su uvijek i „šejhovi“, autoriteti koji revnosno tumače kako je to živio Poslanik, alejhisselam, i njegovi ashabi. Reklo bi se, kao da su živjeli sa njim! Makar i da jesu živjeli! I Ebu Džehl je živio sa njim, pa opet to samo po sebi ne znači da je shvatio Polsanikov, alejhisselam, život i islam uopće. Slušajući njihove vazove, u ušima ostaju sljedeći izrazi, koji se iznova i iznova usrdno opetuju: „Tako nije radio Poslanik“, ili „to je slab hadis“, ili „to je novotarija“, itd. Skoro preko noći, i mnogi hadisi koji veliki klasični autoriteti i hafizi hadisa smatraše autentičnim sad se ocjenjuju slabima. Kad se neko pozove na neki od neprikosnovenih autoriteta, oni kažu: „Vratimo se Kur’anu i Sunnetu!“, a kad sami posežu za argementacijom rado citiraju „svoje“ autoritete, dakle samo one koje sami prihvataju.
I za lijepi fikh Ebu Hanife, koji se napajao na samim izvorima mudrosti i koji je doživio generaciju ashaba, vehabijski učenjaci kažu da nije u skladu sa Sunnetom! Da nas Allah sviju uputi na pravi put! "

A EVO I MALO SELEFIJSKIH „BISERA“ tek tako da pojasnimo širem auditoriju o čemu se radi:
"Vehabijski ‘sejh” I vodja, Abdul Aziz bin Baz dokazivao je svoju tvrdnju da se Zemlja ne okrece oko Sunca sledecim dokazima:

1. “Slozila se ulema selefa poput Ibn Tejmijje, Ibn Kesira I Ibn Kajjim El Dzevzijje da se Zemlja ne pomera.”
2. “ Mnogi ucenjaci astronomije tvrde da se Sunce ne okrece oko Zemlje vec obrnuto a ovo je ociti kufr, zabluda I nijekanje jasnih Kur’anskih I hadiskih dokaza kao I govora ucenjaka selefa. Slozila se po ovom pitanju velika grupa: ucenjaci, obican narod I svi oni koji vide svojim ocima da se Sunce pomera a ne Zemlja. Pa kako da ne bude onaj koji tvrdi suprotno kafir?”
3. “ Da se Zemlja okrece covjek bi uvijek bio u jednom mjestu I ne bi mogao da stigne do mjesta do kojeg zeli ici.” ( Ovo je najveca od svih gluposti)
4. “ Da se Zemlja okrece onda zemlje I drvece I rijeke ne bi bile postojane na jednom mjestu nego bi ljudi vidjeli zapadne zemlje na istoku a istocne na zapadu, promijenila bi se kibla jer okretanje Zemlje prouzrokuje pomeranje kible u odnosu na neku drzavu. Takodje, da se Zemlja okrece I pokrece ljudi bi to osecali kao sto osjecaju pokretanje rijeka,automobila I sl.”

( Na kraju da objasnimo zasto vehabije nece da priznaju da se Zemlja okrece I da je ona elipsoidna a ne pljosnata: Vehabije, antropomorfisti, mudzessimi su stava da je Bog tjelesno iznad ljudi I da se On uzdize I spusta. Ako je Zemlja okrugla I ako se okrece onda vehabija ne moze da digne ruku ka nebu I da kaze Bog je gore,na odredjenom mjestu jer bi se Zemljinim okrecanjem I njenim okruglim oblikom to “Bozije mjesto” uvijek mijenjalo.)"

A ko su selefije i stav islamske ulemme danas o njima:

A KAKAV JE STAV ISLAMSKE ULEME O SELEFIJAMA

Vehabizam je ideološki pravac nastao prije tri stotine godina kao projekat rušenja Hilafeta i Osmanskog carstva.

Osnovne odlike ovog pravca po kojima se njegovi sljedbenici razlikuju od muslimana su:

- proglašavanje neistomišljenika nevjernicima i novotarima i mržnja prema njima

- isključivost

- ograničavanje Allaha dž.š.

- pripisivanje Alahu dž.š. svojstava stvorenja

- bukvalistički pristup šerijatskim tekstovima

- negiranje analogije

- sklonost ekstremizmu i terorizmu

- odbacivanje razuma i razmišljanja

Nužnost slijeđenja mezheba u islamu:
https://www.youtube.com/watch?v=7ZnfIasO-ys

A evo šta su posljedice selefijskog djelovanja u svijetu i šta se, ne daj Bože, može desiti, nažalost i u Bosni:

https://www.youtube.com/watch?v=hPRVA1UYAzs
Sejh Faisal AbdurRezak o pokretima koji ruse jedinstvo muslimana
samo jedna 'mala' ispravka, mala ali vrlo krupna i to je inače jedan od načina manipulacije i iskrivljavanje vjere pomoču mjenjanja značenja nečega,
a konkretno u ovom slučaju nije selefizam nego VEHABIZAM, a moje, i ne samo moje, njih samih i njihove idelogije da je to MUNAFIKLUK i to hardcore.

znači to su ljudi koji klanjaju, poste, izgovaraju šehadet, Allah Ekber, pod kojim i čine i opravdaju zločine i smutnju.
kritichar

#45 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

asurbanipal wrote: Pa i sunnet je tradicija ili dio tradicije. Imaš Muhammedov sunnet, Omerov sunnet, Muavijin sunnet, Jezidov sunnet, sultan Sulejmanov sunnet, itd., itd...Tako da ne vidim razloga zašto se neko brine što neko ide u pećine (I Muhammed a.s. je boravio u pećini), kako klanja, zikri. Nije da ulema i hodžice nisu pokušali mijenjati neke stvari, negdje su uspjeli, ali uglavnom nisu, i može se reći da su izgubili bitku, i ne vidim ništa u tome loše. Islam u Bosni ima specifična obilježja svoga podneblja, to isto važi i za Tursku, Maleziju, Iran, Pakistan, Arabiju. Svi imaju nešto svoje...
Ne iznenađuje me ne slijeđenje sunneta Poslanika od strane šijskog sufije
a ova paralela pećina je poseban ukras
nasa

#46 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by nasa »

Sreca da na forumu nemamo vehabija, samo one sto se boje vehabija
Diwan

#47 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Diwan »

nasa wrote:Sreca da na forumu nemamo vehabija, samo one sto se boje vehabija
netko o vehabijama, a netko o samoproglašenoj i lažnoj neutralnosti
nasa

#48 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by nasa »

jeste, inace sam prikrivena vehabijka :evil:
kritichar

#49 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by kritichar »

Kako prepoznati ženu vehabijku, da li i one imaju bradu?
:oops: :mrgreen:
Fudo Bosna

#50 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

Diwan wrote:
samo jedna 'mala' ispravka, mala ali vrlo krupna i to je inače jedan od načina manipulacije i iskrivljavanje vjere pomoču mjenjanja značenja nečega,
a konkretno u ovom slučaju nije selefizam nego VEHABIZAM, a moje, i ne samo moje, njih samih i njihove idelogije da je to MUNAFIKLUK i to hardcore.

znači to su ljudi koji klanjaju, poste, izgovaraju šehadet, Allah Ekber, pod kojim i čine i opravdaju zločine i smutnju.

Mislim da nema zabune i da večina forumaša zna da su selefije ustvari vehabije, a ne ono što samo oni podrazumijevaju možda pod selefizmom, kao izvedenicom iz selefa, prvih generacija muslimana, znači radi se o terminu koji je danas uobičajen i zna se o kojoj se grupaciji u islamu radi:

„Vehabizam ili selefizam je konzervativni pokret u Islamu koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni izvornik je Muhammed 'Abdulwahab, tzv. reformatorIslama, porijeklom iz Saudijske Arabije. Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smjerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih naučnih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice...“

Ovo bi bila jedna kraća definicija ovoga termina, mada je čak i šejh Bin Baz dozvolio upotrebu termina vehabija...

Mislim da ima i njegova fetva, može se naći na netu...
Post Reply