Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
-
promjenjivoblacno
#26 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Baš sam prije par mjeseci čitala jedan članak o tome kako su danas djeca gospodari svojih roditelja, ali i okoline. Nemam dijete još uvijek, ali imam par mladih roditelja za uzor, koje poznajem i kojima se zaista mislim obratiti za savjet ako zapne nekad u budućnosti. Bila sam i ja tvrdoglava i bezobrazna, ali sam i dobila šta sam zaslužila tih nekoliko puta koliko se može izbrojati na prste jedne ruke. Ako bude trebalo, primjenjivat ću ono rukom po guzi, ali ne kasnije onda dođi da te mama/tata ljubi da prođe. Za šamaranje nisam, kao ni za udaranje kod nekog u gostima ili vani, ali za prijetnje nečim ili nekim koga bi se bojalo dok ne dođemo kući definitivno. Ranije su i komšije i učitelji i vaspitači odgajali djecu, a nažalost danas roditelji bi se odmah svađali ili još gore prijetili ako bi neko ružio dijete. Šteta što su prošla takva vremena. Poenta je da ću se voditi onim da sam ja njega rodila, a ne ono mene!
- al_akhisari
#27 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
...povremeno, tačnije često, se danas može čuti kako "djeca više nisu ono što su bila, promijenila su se",...možda je tačnije reći da su se zapravo roditelji (stil) promijenili
-
Keiko
#28 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Moj sin je stravično tvrdoglav ali nikad nije dobio više od pljuske po stražnjici i zabrane (DS-a / TV) od par dana. Nepojmljivo mi je šamaranje, šibanje a o gorem da i ne govorim.
Mišljenja sam da je previše lijenih roditelja. To su roditelji koji će djetetu uvaliti mobitel, tablet, Nintendo, ...da ga ne bi sami smirivali, objasnjavali, rezonovali, jednom riječju odgajali vlastito dijete. Mislim da tako 'odgojena' djeca najčešće prave probleme kad su van kuće jer jednostavno ne znaju kako se ponaša na ulici, u gostima, u restoranu jer ih niko nije naučio. Bez obzira što ima i svakakve djece, greška je najčešće roditeljska.
Mišljenja sam da je previše lijenih roditelja. To su roditelji koji će djetetu uvaliti mobitel, tablet, Nintendo, ...da ga ne bi sami smirivali, objasnjavali, rezonovali, jednom riječju odgajali vlastito dijete. Mislim da tako 'odgojena' djeca najčešće prave probleme kad su van kuće jer jednostavno ne znaju kako se ponaša na ulici, u gostima, u restoranu jer ih niko nije naučio. Bez obzira što ima i svakakve djece, greška je najčešće roditeljska.
- fortaleza
#29 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ništa se ono nije promjenilo, isto tako su naši stari govorili za nas kao i mi za svoje potomke, uvijek ista priča. Činjenica je da nigdje kao kod nas nema djece sa izraženim kompleksom niže vrijednosti, sramežljivosti, samozatajnosti te raznim socijalnim problemima koji se naknadno ispoljavaju od puberteta pa kroz cijeli život, razni kompleksi, usko razmišljanje i slično. Teški autoritet od djece pravi ljude koji se upravo tako teško krenu snalaziti te nemaju svojih prilika od malih nogu da uče.al_akhisari wrote:...povremeno, tačnije često, se danas može čuti kako "djeca više nisu ono što su bila, promijenila su se",...možda je tačnije reći da su se zapravo roditelji (stil) promijenili
Nema ništa gore od pretjeranog ignoriranja djece ili od krajnje suprotnosti, konstantnog samouništavanja dječjeg samopouzdanja konstantnom brigom te praćenjem svakog dječjeg koraka. Djeca moraju sama učiti, pa ako padnu padnu, moraju se ustati. Evo samo jedan primjer dijete padne, razdere kožu, a naknadno dobije batine jer je palo. Znači sutra u životu se pojedinac neće moći snaći pri bilo kakvom životnom posrtanju ili situaciji. Nimalo eduktivna situacija, a niti sam roditelj ne zna zašto tada mlati dijete niti će ono razumjeti?
Psihologija odgoja je dosta kompleksna da bi se sve svelo na pitanje treba li fizički kažnjavati djecu ili ne? U svakom slučaju kasnimo kao u svemu tako i u odgojnim metodama.
Last edited by fortaleza on 13/07/2015 23:20, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#30 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ja sam morao otici i sam ubrati šibu kojim ce me stari istuci.
A i to istuci nije bas bilo bjesomucno udaranje - vec vise blazi displinski 5-10 po guzi i nema bjezanja.
Ne samo ja vec svi u mojoj ulici a cuo sam to mnogo puta od drugih i van moje mahale.
Da budem iskren - nemam bas traume od toga, cak mi je sega o tome pricati i pomisliti.
Nekome je to izivljavanje - meni nije jer znam je to bila tada neka fora i mentalite da se disciplina tako utuvi.
Da sam bas bio miran i fin - pa i nisam,.. ali kako god - batine nisu rjesenje. Treba drugu kaznu i to koja znaci nesto. Na batine se ogugla i nema straha.
A znao sam tacno koju vrstu šibe da uberem, koje debljine i kako da ocistim listove - manje boli.
A i to istuci nije bas bilo bjesomucno udaranje - vec vise blazi displinski 5-10 po guzi i nema bjezanja.
Ne samo ja vec svi u mojoj ulici a cuo sam to mnogo puta od drugih i van moje mahale.
Da budem iskren - nemam bas traume od toga, cak mi je sega o tome pricati i pomisliti.
Nekome je to izivljavanje - meni nije jer znam je to bila tada neka fora i mentalite da se disciplina tako utuvi.
Da sam bas bio miran i fin - pa i nisam,.. ali kako god - batine nisu rjesenje. Treba drugu kaznu i to koja znaci nesto. Na batine se ogugla i nema straha.
A znao sam tacno koju vrstu šibe da uberem, koje debljine i kako da ocistim listove - manje boli.
- berenice
#31 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
hAZNADAR wrote:Ja sam morao otici i sam ubrati šibu kojim ce me stari istuci.
Da budem iskren - nemam bas traume od toga, cak mi je sega o tome pricati i pomisliti.![]()
Smijem se tome i sada... Ali predje se granica vrlo lako. Roditelji, volite svoju djecu, ne razmazavanjem, ucite ih dobroti i to je sve. Nije sve dobro njima ono sto je vama, a vasa odgovornost je da ih izvedete na pravi put, a ne na put onih koji su posrnuli i zalutali. Do vas je.
-
mini2
#32 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Koncept restitucije u odgoju uvoditi naspram represivnih i permisivnih mjera 
- animals
#33 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ja imam dijete 4godine staro i jos ga nismo istukli niti ga omalovazavamo..
dijete treba ljubav, a ne batine...
- petunija
#34 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Ko god primjeti zlostavljanje djeteta, a okrene glavu i sam je zlostavljač.
Stvar treba prijaviti uredu za nasilje u porodici, da su bar komšije nesretnog djeteta u Hadžićima imali tu svijest, maleni ne bi trpio one zvjerske batine
I treba povući crtu između pruta i zlostavljanja, nije to isto
Stvar treba prijaviti uredu za nasilje u porodici, da su bar komšije nesretnog djeteta u Hadžićima imali tu svijest, maleni ne bi trpio one zvjerske batine
I treba povući crtu između pruta i zlostavljanja, nije to isto
-
palestinka
#35 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Za udaranje, šamaranje, šta god, fizičko maltretiranje djece nema izgovora. To je zločin, teži od mnogih drugih. Dijete je bespomoćno, zavisi od roditelja. Da li bi oni koji tuku djecu šutnuli invalida, gurnuli čovjeka u kolicima, izderali se na starijeg čovjeka koji se sporo penje u tramvaj. Da li bi tom čovjeku rekli, šta se vučeš, opaliću ti šamar, požuri malo. Od svega, još je gore udariti dijete koje još nema ni koordinaciju razvijenu i zato padne npr. Koje razvija moždane sinapse skačući, vrteći se u krug i slično. Ponovljene fizičke radnje i kretanje direktno su vezani sa razvojem mozga do 7 godine. Dijete više se kreće - pametnije je. Ljudi koji tuku djecu su najgore kukavice, gnjide i miševi. Tuku íh zbog svoje frustracije i nezadovoljstva životom, partnerom, besparicom...puno je metoda kojima se djeca mogu vaspitati. Djeca su malí ljudi koji
sve razumiju. Ko tuče djecu, šamara, udara po guzi, ganja šibe, pprijetnjama i terorom pristupa djeci, želim mu da doživi isto kao odrasla osoba. Da ga tuku, udaraju na ulici, u kući da ga bolí i da je bespomoćan. Da dožive sve isto od nekog 'jačeg odraslog'. Oni koji gledaju kako udaraju djecu, a ništa ne čine zbog politike nezamjeranja, nije moja stvar, želim im također da dožíve isto. Da ih opljačkaju, pretuku, prebiju, a da svi koji to vide prolaze mirno i prave se da ništa ne vide. Zato što gledaju svoja posla i ne bi da se eksponiraju iako vide da nekom bespomoćnom treba pomoć. A djeca...ne postoji niko na svijetu ko je bespomoćan kao dijete.
sve razumiju. Ko tuče djecu, šamara, udara po guzi, ganja šibe, pprijetnjama i terorom pristupa djeci, želim mu da doživi isto kao odrasla osoba. Da ga tuku, udaraju na ulici, u kući da ga bolí i da je bespomoćan. Da dožive sve isto od nekog 'jačeg odraslog'. Oni koji gledaju kako udaraju djecu, a ništa ne čine zbog politike nezamjeranja, nije moja stvar, želim im također da dožíve isto. Da ih opljačkaju, pretuku, prebiju, a da svi koji to vide prolaze mirno i prave se da ništa ne vide. Zato što gledaju svoja posla i ne bi da se eksponiraju iako vide da nekom bespomoćnom treba pomoć. A djeca...ne postoji niko na svijetu ko je bespomoćan kao dijete.
- Anestezija
#36 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
mene su bacali s petog sprata 
- spreca
#37 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
topcam wrote:Mene vise bolilo ono "kad su razocarani i tuzni", a finih sam "zikinih kola" odigrao, bio budala pa nisam plakao.tvsabina wrote:Djecu ne treba tući.
Ali , kako vrijeme prolazi djeca su sve više :
- razmaženija
- raspuštenija (bezobraznija)
- neobrazovanija
Roditelji pretjeruju. PA ŠTA AKO DIJETE PADNE i udari se ? Pa šta ? Od toga se pravi drama....
Istina je na pola puta....djeca moraju znati čija je zadnja. Ako su potrebne i batine - ok ali ne iživljavanje a da ne pominjem maltretiranja u najčešće socijano-ugroženim porodicama....
A burazer, on ha cuje ono "umiljato" popricati cemo ha´gosti odu. Ko sirena za zracni napad, i nista jos i cokoladu
dobije, a ja magarac, fasujem za obojicu. I gledam njega kako sa ocima punih suza, mrgav i slinav, jede onu cokoladu,
sklanja se da mogu proci, pobjeci, a mozda da ga i samog koji zalutali "zamah" ne pogodi, .. to niko nikad, nece tacno znati.
I protiv sam batina, deranja, zabrana, ukidanja djeparca, pogotovu izvrtanja sijalice.
- petunija
#38 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
palestinka wrote:Za udaranje, šamaranje, šta god, fizičko maltretiranje djece nema izgovora. To je zločin, teži od mnogih drugih. Dijete je bespomoćno, zavisi od roditelja. Da li bi oni koji tuku djecu šutnuli invalida, gurnuli čovjeka u kolicima, izderali se na starijeg čovjeka koji se sporo penje u tramvaj. Da li bi tom čovjeku rekli, šta se vučeš, opaliću ti šamar, požuri malo. Od svega, još je gore udariti dijete koje još nema ni koordinaciju razvijenu i zato padne npr. Koje razvija moždane sinapse skačući, vrteći se u krug i slično. Ponovljene fizičke radnje i kretanje direktno su vezani sa razvojem mozga do 7 godine. Dijete više se kreće - pametnije je. Ljudi koji tuku djecu su najgore kukavice, gnjide i miševi. Tuku íh zbog svoje frustracije i nezadovoljstva životom, partnerom, besparicom...puno je metoda kojima se djeca mogu vaspitati. Djeca su malí ljudi koji
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
čudno je to ja se sjećam da sam bio grozno dijete (gađanje jajima i kromirom prolaznike npr. krasti igračke iz tuđih stanova,upao u poluloše društvo, betoniro prozor komšiji,tuko se razbijao glave izbacivali me iz kuće koliko sam ih iznervirao
)
ali sad kad pitam kakav sam bio kakve slučajeve su sve viđali kažu da sam bio sjajan
al se sjećam da su me uvijek roditelji lemali
prutom najviše
ali sad kad pitam kakav sam bio kakve slučajeve su sve viđali kažu da sam bio sjajan
al se sjećam da su me uvijek roditelji lemali
- P308
#40 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima
- sWeeT_Companion
#41 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
S tim da još nemam dijete, možda se bezveze i petljam. Ali mislim da je ovo utopističko stajalište. Ne treba dijete tući kao vola, ali treba dobiti batinu kao sankciju bezobrazluka.animals wrote:Ja imam dijete 4godine staro i jos ga nismo istukli niti ga omalovazavamo..
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#42 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Hm....sto ne mogu ove demokratije danasnje koja nam je iz kuca sa novim demokratskim odgojem poslala na desetine potencijalnih i stvarnih ubica, lopova, sitnih i krupnih kriminlaca, ubica na cesti itd itd. Dok je radilao specijalno vaspitanje po kucama ja se ne sjecam u svojih 25-6 godina kad sam cuo da je neko nekoga koknuo po SA, opljackao banku ili glavnom ulicom jurio sa 140 na sat pa nekoga masakrirao. Izlazi su bili do punoljetsva negdje do 11 najdalje 12 pred samo punoljetstvo a ako zakasnis imas kaznu sljedecu heftu.
Naravno pravili smo i mi sranja mada za danasnja vremena ta sranja izgledaju nevina do bola ali i za takva sranja smo znali fasovati kuci porciju tako da nam sta vece nikada nije padalo na pamet. Sto neko kaze odes i sam uberes sipku sa kojom ces fasovati. Zato je postovanje roditelja, komsija, svega sto te okruzuje bilo na najvisem mogucem nivou. Najveci kriminalci su ustajali po tramvajima starijim osobama i trudnicama jer su se tad i najveci olosi vozali sa GRAS-om.
Tad je i skola bila institucija u kojoj su nastavnici i profesori bili autoriteti bez presedana. Svi ti filteri kroz koje smo prosli mogu sa ponosom reci od moje generacije nisu iznjedrlili niti jednog jedinog problema...ali bas niti jednog...naravno govorim o ljudima koje poznajem i sa kojima sam se druzio kroz zivot a svi smo prosli vaspitno-popravne metode.
Danas kada sa 50 godina sjednem i vratim film siguran sam tj. znam da su svake batine bile opravdane i da su bile plasirane iz samo jednog razloga....da ostanem na putu a ne na stranputici. ma koliko zvucalo cudno danas sam zahvalan svojim roditeljima na svemu sto su uradili za mene pa i na tim povremenim performansima kako smo nekada zvali sibu "vaspitacicom".
Djeca onog sistema i djeca ovog "demokratskog" sistema o kojem tuli @Palestinka su dvije kategorije o kojima je jednostavno nemoguce pricati i nemoguce ih je uporedjivati.
Naravno pravili smo i mi sranja mada za danasnja vremena ta sranja izgledaju nevina do bola ali i za takva sranja smo znali fasovati kuci porciju tako da nam sta vece nikada nije padalo na pamet. Sto neko kaze odes i sam uberes sipku sa kojom ces fasovati. Zato je postovanje roditelja, komsija, svega sto te okruzuje bilo na najvisem mogucem nivou. Najveci kriminalci su ustajali po tramvajima starijim osobama i trudnicama jer su se tad i najveci olosi vozali sa GRAS-om.
Tad je i skola bila institucija u kojoj su nastavnici i profesori bili autoriteti bez presedana. Svi ti filteri kroz koje smo prosli mogu sa ponosom reci od moje generacije nisu iznjedrlili niti jednog jedinog problema...ali bas niti jednog...naravno govorim o ljudima koje poznajem i sa kojima sam se druzio kroz zivot a svi smo prosli vaspitno-popravne metode.
Danas kada sa 50 godina sjednem i vratim film siguran sam tj. znam da su svake batine bile opravdane i da su bile plasirane iz samo jednog razloga....da ostanem na putu a ne na stranputici. ma koliko zvucalo cudno danas sam zahvalan svojim roditeljima na svemu sto su uradili za mene pa i na tim povremenim performansima kako smo nekada zvali sibu "vaspitacicom".
Djeca onog sistema i djeca ovog "demokratskog" sistema o kojem tuli @Palestinka su dvije kategorije o kojima je jednostavno nemoguce pricati i nemoguce ih je uporedjivati.
- It_is_a_Leclerc
#43 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Roditeljima koji žele kenjkavo dijete u javnosti dohavizati šamarima treba da se ritualno objese,ili da mijenjaju dijete za tor ovaca, jer od odgoja nemaju blage veze.
Dijete se odgaja kod kuće, a ne na ulici.
I kad se odgaja, fizičko kažnjavanje treba da bude simbolično.
Ko hoće da se tuče, nek kupi vreću za boks, a ne ljudsko biće.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#44 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Cisto sumnjam da iko ko i kaznjava djecu to radi na brutalan nacin osim zaista bolesnika i psihopata...naravno da se radi o simbolicnom kaznjavanju a ne o izivljavanju i naravno da se to radi kuci a ne u javnosti.It_is_a_Leclerc wrote:Roditeljima koji žele kenjkavo dijete u javnosti dohavizati šamarima treba da se ritualno objese,ili da mijenjaju dijete za tor ovaca, jer od odgoja nemaju blage veze.
- potočanka
#45 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
hrasno38 wrote:Hm....sto ne mogu ove demokratije danasnje koja nam je iz kuca sa novim demokratskim odgojem poslala na desetine potencijalnih i stvarnih ubica, lopova, sitnih i krupnih kriminlaca, ubica na cesti itd itd. Dok je radilao specijalno vaspitanje po kucama ja se ne sjecam u svojih 25-6 godina kad sam cuo da je neko nekoga koknuo po SA, opljackao banku ili glavnom ulicom jurio sa 140 na sat pa nekoga masakrirao. Izlazi su bili do punoljetsva negdje do 11 najdalje 12 pred samo punoljetstvo a ako zakasnis imas kaznu sljedecu heftu.
- bepina2
#46 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Upravo tako!hrasno38 wrote:Hm....sto ne mogu ove demokratije danasnje koja nam je iz kuca sa novim demokratskim odgojem poslala na desetine potencijalnih i stvarnih ubica, lopova, sitnih i krupnih kriminlaca, ubica na cesti itd itd. Dok je radilao specijalno vaspitanje po kucama ja se ne sjecam u svojih 25-6 godina kad sam cuo da je neko nekoga koknuo po SA, opljackao banku ili glavnom ulicom jurio sa 140 na sat pa nekoga masakrirao. Izlazi su bili do punoljetsva negdje do 11 najdalje 12 pred samo punoljetstvo a ako zakasnis imas kaznu sljedecu heftu.
-
Niemand
#47 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
@hrasno38, nemoj ti meni sta zamjeriti, al mescini da jednostavno nostalgicno posmatras jedan lijep period svog zivota.
Ako realno pogledas, isti taj neki sistem i filteri iznjedrise Bgm i malo drugacije ljude (ispravnije reci samo ziva bica, al hajd), koja se ne mogu nazvati vala cak ni kriminalcima. Sta bi finoj djeci kvalitetnog sistema odjednom u 90tim, a isti vas sistem sve odgojio, mnoge i isti grad, pa i mahala?
Opet kazem, nemoj sta zamjeriti. A ako cemo iskreno, i ove kriminalce danasnje su odgojili roditelji koji su "proizvod" tog nekog sistema.
Ako realno pogledas, isti taj neki sistem i filteri iznjedrise Bgm i malo drugacije ljude (ispravnije reci samo ziva bica, al hajd), koja se ne mogu nazvati vala cak ni kriminalcima. Sta bi finoj djeci kvalitetnog sistema odjednom u 90tim, a isti vas sistem sve odgojio, mnoge i isti grad, pa i mahala?
Opet kazem, nemoj sta zamjeriti. A ako cemo iskreno, i ove kriminalce danasnje su odgojili roditelji koji su "proizvod" tog nekog sistema.
-
Niemand
#48 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Na temu, prije par mjeseci, ide dedo (po godinama i izgledu valjda dedo) i vodi djecaka za ruku. Sta je mali uradio pojma nemam, al ga je ovaj zvekno po glavi toliko da su mu naocale spale. I on jadan one svoje naocale uze, stavi ih opet i opet mu pruzi ruku, a on mrtav hladan ni ruku da mu pruzi. To mi vala nesto ostalo u sjecanju i bas mi dugo bilo zao djeteta.
Nije histeriso a mogo je jelte, udari ga i on opet nije ljut, djeciji pruzi ruku, a ovaj ga hladno izignorisa.

Nije histeriso a mogo je jelte, udari ga i on opet nije ljut, djeciji pruzi ruku, a ovaj ga hladno izignorisa.
-
colt
#49 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Treba ovdje otvoriti anketu (za ove što odgovoraju), koliko od vas ima dijete/djece. Vjerujem da 95 % nema nijedno, a već drže lekcije, šta i kako treba. Za izivljavanje nisam, a kad nekad dobije po guzici za što vama izgleda glupo zašto je dobio, sigurno postoji razlog . ..
Gora situacija je kad to dijete koje se razmazilo bude monstrum pa da se izivljava nad recimo onim profesorom iz Cazina (ako je neko gledao snimak, zna o čemu pišem)
Gora situacija je kad to dijete koje se razmazilo bude monstrum pa da se izivljava nad recimo onim profesorom iz Cazina (ako je neko gledao snimak, zna o čemu pišem)
-
Niemand
#50 Re: Izivljavanja nad djecom vase misljenje?
Pa imal dje sredine il moraju biti jal razmazeni jal prebijeni?
Nako pitam.

Nako pitam.