Kupovina auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nightvision
#26 Re: Kupovina auta
Pik.ba, ogranici se cijena na 1500 KM i biraj. 
-
xtreme998
#27 Re: Kupovina auta
Hvala svima na dosadasnjim prijedlozima i savjetima. Naime, nije da se toliko nema pa da se tako skuckalo za auto. Povodeci se autima od jarana, koji vozaju golfove dvice, dizele i benzove, uz zaista redovno odrzavanje, bezbijedno se prevezu od tacke a do tacke b. Tako, da i ja mislim, hajd ba moze se nesto naci za toliko para, ali nakon gore procitanih postova, daj Boze da cu se upustiti u takvo nesto. Ili da uzmem od jarana auto
.
Slazem se da se neko "auto" ne moze uzeti za ispod 3-4k km, mislio sam dok se ne skupi vise vozati "sta bilo".
Kredit trenutno nije u opciji, jer imam neke mjesecne troskove, poslije nekad 1-2 godine moze biti opcija.
Tako da meni izgleda ostaje, skupiti 4k km pa onda nesto pricati i traziti...
Naknadni savjeti, prijedlozi i sugestije su dobrodosle.

Slazem se da se neko "auto" ne moze uzeti za ispod 3-4k km, mislio sam dok se ne skupi vise vozati "sta bilo".
Kredit trenutno nije u opciji, jer imam neke mjesecne troskove, poslije nekad 1-2 godine moze biti opcija.
Tako da meni izgleda ostaje, skupiti 4k km pa onda nesto pricati i traziti...
Naknadni savjeti, prijedlozi i sugestije su dobrodosle.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#28 Re: Kupovina auta
Neces se nesto usreciti i sa autom od 3-4k,sve je to u pet deka.
-
condy
#29 Re: Kupovina auta
Uvjete registraciju starijih vozila, koji imaju deset i više godina treba postrožiti. Nemam ništa protiv da svako sebi priušti šta može jer smo siromašna zemlja i l ljude ne možemo uvjetovati šta se može voziti i kupovati. Međutim, možemo postrožiti uvjete za registraciju tih vozila. Koliko je tih vozila na cesti u ispravnom stanju ? Inače, kod nas se vozi krš, ne samo zato što su stara vozila, već što su zapuštena i već prije kupovine pregažena, i zato što se olako puštaju na tehničkom pregledu. Samo kad vidiš na cesti da skoro svaki Golf II puši, izlazi oblak crnog, plavog i bijelog dima, a to je ono što vidiš, a šta je sa drugim stvarima koje ne vidiš ? Takva vozila se mogu registrovati samo kod nas. Prošli četvrtak sam na Komaru vidio kombi, koji je sigurno sa početka osamdesetih godina. Karoserija mu je sva zahrđala, iskrivljena, oštećena, bukvalono uništen, prevozi drva. Nije mi jasno kako je prošao tehnički pregled ? To i takva vozila ne mogu biti tehnički ispravna vozila, i treba ih isključiti iz saobraćaja za sva vremena.
-
530i
#30 Re: Kupovina auta
Čim bi to uveo odmah bi drugi dan sto hiljada ljudi došlo ispred parlamenta...registracijom krševa kupuje se socijalni mir, bilo da ljudi nemaju za bolje ili ne žele bolje (skuplje). Zato je na tehničkim pregledima u zadnjih deset godina vraćeno 5 ili 6 auta ukupno, sva ostala su prošla.
-
xtreme998
#31 Re: Kupovina auta
Za registraciju se slazem, s tim sto ima tolikih krseva od auta da je to strasno. Ne mora biti da neko nema ili nece bolje, imam jarana koji voza pasata 5, znaci jbg dobra ocuvana, a ima dvojku kad mu treba mjesalica za vikendicu ili slicne stvari za prevuci..
Ispod koje onda cifre ne gledati auto, odoh ja sa 1000 na ko zna koliko...znaci stediti jos par godina pa tek onda nesto kupiti..
Ispod koje onda cifre ne gledati auto, odoh ja sa 1000 na ko zna koliko...znaci stediti jos par godina pa tek onda nesto kupiti..
-
condy
#32 Re: Kupovina auta
Ne znam koliko se i kako kreću ta vozila. Ja sam imao nekad Feliciju, bila je 99 godište, i dobro me služila. Doduše kupio sam je sa samo pređenih 33.000 km.
I kada sam je prodao sa nekih 125.000 km nakon četri pet godina, bila je više manje ista. I danas je vidim u gradu, kod čovjeka kojem sam je prodao, i dobro izgleda. Pogledaj i to vozilo, benzinca 1.3, ima ih dosta na cesti. Prostrano je vozilo, i teško se prodaja, tako da se može naći očuvan za male pare. Karoserija tim vozilima najviše kaže kakvi su.
-
citroen xm
#33 Re: Kupovina auta
Iskoristiću najblažu rečenicu kojom bi opisao svoju reakciju na dosadašnje postove. KENJA MI SE! Kenja mi se od raznih intelektualaca za koje se na osnovu ovoga pisanja baš pitam da li su dovoljno inteligentni za ono za šta se prodaju.
Elem, da ne bih citirao sve:
Jedan tvrdi kako treba uzeti samo nešto skuplje jer je dobro. Svaka čast šefe na prosutoj mudrosti, mi nismo znali da je to tako.
Ado tvrdi da se kupuje nesigurno auto jer će naletiti kreten i ubiti te. Pa Ado druže, što 5 godina pričaš o svom dobrom poslu i BMW-u. Što ga ne kupiš da te ne ubije neko u tom malom japancu starom 20 godina? Šta ako kada kupiš tog BMW-a naiđe šleper i napravi od tebe mljevenom meso u novom BMW-u serije 5? Šta ako ti ispred ulaza padne na glavu saksija od komšinice sa trećeg sprata? Šta ako, šta ako..... To o čemu ti pričaš je sudbina. Možeš se zaštititi donekle i isto tako uvijek ima bolja zaštita pa će banke da ti se raduju jer ćeš biti njihov rob.
Dakle, čovjek kao što reče traži neregistrovano auto do 1500 KM. Bakir je ovde jedini realan i svaka mu čast.
Ono što čovjek traži itekako može naći za taj novac.
Moj primjer.
Posle svega i svačega zbog odliva sredstava u neke druge bitne stvari, bio sam prinuđen da kupim auto do 2500 KM.
Godinu ipo se vozim u Audiju 80 benzincu iz 1990 godine.
Kupljen za 1650 KM. Za taj novac sam dobio nikada teže udareno auto. Auto bez tragova korozije, o truleži da ne pričamo. 4 nove protekt gume. Auto sa odličnim motorom i savršeno očuvanom unutrašnjošću, sa tek urađenim velikim i malim servisom i registrovanim 20 dana prije moje kupovine. Dakle sve to za 1650 KM.
Kada sam posle kupovine auto odvezao mom majstoru da se pogleda šta treba zamjeniti ustanovljeno je: Pod ko iz fabrike, ostatak limarije skoro ko iz fabrike. Novi diskovi, pločice, doboši, pakne na autu......... Imao sam da zamjenim dvije manžetne kinetičkih zglobova, zadnji desni ležaj. Materijal 20 KM, ruke 15 KM.
Od tada sam zamjenio jedan kinetički 50 KM plus 10 ruke i jednom prednje disk pločice 25 KM plus ruke 10 KM. Kablovi 30, svjećice 10-ak, akumulator 70 KM.
Ostalo redovno, ulje filteri.....
Dakle vozim auto 1,5 godina i nekih 15000 km. Plaćeno do sada 1650 KM. Potrošeno na početno popravljanje i ono u toku vožnje odokativno nekih 170 KM i 70 KM akumulator. To sve nisu bili kvarovi već zamjenski materijal i redovno održavanje. Na to dodajem jednu registraciju koju sam evo skoro pola potrošio.
To isto auto sada mogu glatko prodati za 2000 KM, ali neću. Ja se za 2000 KM vozim već 1,5 godinu i otišao sam gdje sam poželio. U danu 500 km nije predstavljao nikakav problem.
Kada skupim više love kupiću nešto novije da ne bude da samo kenjam zato što vozim staro pa sam lafo ljubomoran. A vi i dalje mudrujte.
A čovjeku za početak ozbiljno predlažem da pogleda nešto ovako.
Star koncept, prihvatljivo godište i stanje. Auto od koga ga glava neće zaboliti. Jeftino održavanje.
http://www.olx.ba/artikal/17789991/rena ... ay-1-4-r9/
Mostarska Jetta sa dobrom limarijom i zahvalnom mehanikom. ovaj 1.6 motor je nepoderiv, a kada se podere kupi se drugi odličan za 100 KM.
http://www.olx.ba/artikal/18022175/jett ... vana-golf/
Dvica dizel koja na prvu ima sasvim solidnu limariju i odlične šolje što joj je boljka.
http://www.olx.ba/artikal/18020442/golf-2/
......
Na kraju moj iskren savjet je: Kupi druže najbolje za ono love što imaš ili si planirao. Vozi se, uživaj. Čekajući da skupiš neku lovu prolazi ti vrijeme koje si mogao proputovati. Kada ljudi mogu Bubama i Spačecima svake godine na razne svjetske susrete, možeš i ti sa očuvanim G2 i konkurencijom.
Elem, da ne bih citirao sve:
Jedan tvrdi kako treba uzeti samo nešto skuplje jer je dobro. Svaka čast šefe na prosutoj mudrosti, mi nismo znali da je to tako.
Ado tvrdi da se kupuje nesigurno auto jer će naletiti kreten i ubiti te. Pa Ado druže, što 5 godina pričaš o svom dobrom poslu i BMW-u. Što ga ne kupiš da te ne ubije neko u tom malom japancu starom 20 godina? Šta ako kada kupiš tog BMW-a naiđe šleper i napravi od tebe mljevenom meso u novom BMW-u serije 5? Šta ako ti ispred ulaza padne na glavu saksija od komšinice sa trećeg sprata? Šta ako, šta ako..... To o čemu ti pričaš je sudbina. Možeš se zaštititi donekle i isto tako uvijek ima bolja zaštita pa će banke da ti se raduju jer ćeš biti njihov rob.
Dakle, čovjek kao što reče traži neregistrovano auto do 1500 KM. Bakir je ovde jedini realan i svaka mu čast.
Ono što čovjek traži itekako može naći za taj novac.
Moj primjer.
Posle svega i svačega zbog odliva sredstava u neke druge bitne stvari, bio sam prinuđen da kupim auto do 2500 KM.
Godinu ipo se vozim u Audiju 80 benzincu iz 1990 godine.
Kupljen za 1650 KM. Za taj novac sam dobio nikada teže udareno auto. Auto bez tragova korozije, o truleži da ne pričamo. 4 nove protekt gume. Auto sa odličnim motorom i savršeno očuvanom unutrašnjošću, sa tek urađenim velikim i malim servisom i registrovanim 20 dana prije moje kupovine. Dakle sve to za 1650 KM.
Kada sam posle kupovine auto odvezao mom majstoru da se pogleda šta treba zamjeniti ustanovljeno je: Pod ko iz fabrike, ostatak limarije skoro ko iz fabrike. Novi diskovi, pločice, doboši, pakne na autu......... Imao sam da zamjenim dvije manžetne kinetičkih zglobova, zadnji desni ležaj. Materijal 20 KM, ruke 15 KM.
Od tada sam zamjenio jedan kinetički 50 KM plus 10 ruke i jednom prednje disk pločice 25 KM plus ruke 10 KM. Kablovi 30, svjećice 10-ak, akumulator 70 KM.
Ostalo redovno, ulje filteri.....
Dakle vozim auto 1,5 godina i nekih 15000 km. Plaćeno do sada 1650 KM. Potrošeno na početno popravljanje i ono u toku vožnje odokativno nekih 170 KM i 70 KM akumulator. To sve nisu bili kvarovi već zamjenski materijal i redovno održavanje. Na to dodajem jednu registraciju koju sam evo skoro pola potrošio.
To isto auto sada mogu glatko prodati za 2000 KM, ali neću. Ja se za 2000 KM vozim već 1,5 godinu i otišao sam gdje sam poželio. U danu 500 km nije predstavljao nikakav problem.
Kada skupim više love kupiću nešto novije da ne bude da samo kenjam zato što vozim staro pa sam lafo ljubomoran. A vi i dalje mudrujte.
A čovjeku za početak ozbiljno predlažem da pogleda nešto ovako.
Star koncept, prihvatljivo godište i stanje. Auto od koga ga glava neće zaboliti. Jeftino održavanje.
http://www.olx.ba/artikal/17789991/rena ... ay-1-4-r9/
Mostarska Jetta sa dobrom limarijom i zahvalnom mehanikom. ovaj 1.6 motor je nepoderiv, a kada se podere kupi se drugi odličan za 100 KM.
http://www.olx.ba/artikal/18022175/jett ... vana-golf/
Dvica dizel koja na prvu ima sasvim solidnu limariju i odlične šolje što joj je boljka.
http://www.olx.ba/artikal/18020442/golf-2/
......
Na kraju moj iskren savjet je: Kupi druže najbolje za ono love što imaš ili si planirao. Vozi se, uživaj. Čekajući da skupiš neku lovu prolazi ti vrijeme koje si mogao proputovati. Kada ljudi mogu Bubama i Spačecima svake godine na razne svjetske susrete, možeš i ti sa očuvanim G2 i konkurencijom.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#34 Re: Kupovina auta
Nedavno sam sa drugom isao da vidimo jednu Alfu 145 1.4 boxer 98 godiste. Cijena je bila 900 KM,zadnja dogovorili za 700 KM. Reg istekla.
Klima,podizaci,centralna brava,servo,ABS,2x airbag,sve sto covjeku treba i sve radi.
Od boljki koje smo nasli,gume kalose,treba farbati haubu. Vjerovatno je za mjenjanja remen,prednje plocice i mali servis.
Za 1500 KM imas auto bombona.
Klima,podizaci,centralna brava,servo,ABS,2x airbag,sve sto covjeku treba i sve radi.
Od boljki koje smo nasli,gume kalose,treba farbati haubu. Vjerovatno je za mjenjanja remen,prednje plocice i mali servis.
Za 1500 KM imas auto bombona.
-
citroen xm
#35 Re: Kupovina auta
I takvo auto neka te posluži 2-3 godine možeš ga i pokloniti nekome. Šteta bi bilo da čovjek koji je recimo tek položio čeka neko bolje sutra i ne vozi ništa ako već ima šansu da vozi bar tako neki stariji autić. A može ih se naći. Dadoh par linkova sa prve 2-3 stranice auta koja su na piku kategorisana do 1500 KM. 
-
530i
#36 Re: Kupovina auta
Prodajcitroen xm wrote: To isto auto sada mogu glatko prodati za 2000 KM, ali neću.
http://www.olx.ba/artikal/3501162/citroen-xm/
Vidi stroja, ubio se za tebe
- konektovan
#37 Re: Kupovina auta
Ima automaCku klimu,a hidraulika mu spusta i dize.530i wrote:Prodajcitroen xm wrote: To isto auto sada mogu glatko prodati za 2000 KM, ali neću.
http://www.olx.ba/artikal/3501162/citroen-xm/
Vidi stroja, ubio se za tebe
-
zrakomlat
#38 Re: Kupovina auta
530i wrote:Čim bi to uveo odmah bi drugi dan sto hiljada ljudi došlo ispred parlamenta...registracijom krševa kupuje se socijalni mir, bilo da ljudi nemaju za bolje ili ne žele bolje (skuplje). Zato je na tehničkim pregledima u zadnjih deset godina vraćeno 5 ili 6 auta ukupno, sva ostala su prošla.
- shiny
#39 Re: Kupovina auta
Fiat punto, Fiat brava (kažu da puno troši, al to kažu), Alfa 145 (navodno skupi dijelovi), Hyundai accent (navodno se ne kvari puno), Golf 2 (dijelove im aman na trafici mozes kupiti)... ispod 2000. godišta... Treba ti samo majstor kojem vjeruješ da otvori haubu i vidi šta mu fali prije nego kupiš... Za godinu ćeš imati trošak koliko je auto koštalo, ali i najnovije često za sobom vuče velike troškove... Da si se javio ranije, prodavala sam za te pare punta koji je zadnjih godina kroz nekoliko država vožen i nije se žalio. Ubio se za grada, parkinga i vožnju od semafora do semafora...
- johntra
#40 Re: Kupovina auta
gdje vrijedi ovoliko? u Tokiju?ado-šampion wrote:Eh bravo, nek smo na to dosli. Vrijedi 2-3 hiljade. Star 18 godina. Sve sto sam gore napisao manje-vise vrijedi i za njega, osim sto je taj kupljen 5 godina star pa vozen 13 godina. Ako nista tih 13 godina mi daje kakvu-takvu sigurnost da znam u kakvom je stanju auto.
-
condy
#41 Re: Kupovina auta
Biće kod nas još dugo Golfova dvica, starih Fordova, Opela.... 
-
Nefs-i Mulhima
#42 Re: Kupovina auta
Ovako su meni pricali kad sam ja trazio za 7kkonektovan wrote:Neces se nesto usreciti i sa autom od 3-4k,sve je to u pet deka.
-
ado-šampion
#43 Re: Kupovina auta
@CitroenXm
Sto volim ovako kad se za svaki klise uzima "to je sudbina".
Sudbina je puno vise od toga. Kad neko ima dobro auto i dozivi tezak sudar i ostane ziv, sudbina je citav njegov zivot koji je naposlijetku doveo do toga da on ima dobro auto i ostane ziv u tom sudaru, a ne da ima krntiju i pogine, jer je bilo zapisano da ostane ziv u toj situaciji. Po vjeri je sudbina da covjek zivi i radi najbolje sto moze, da svoj zivot sacuva najbolje sto moze (cuvanje svog zivota je stroga obaveza svakog muslimana, npr.) a nije njegov nacin na koji ce skoncati i kad, pa tako ni da misli da ce mu saksija pasti na glavu ili ce ga negdje satrati kamion, nit da digne noge u zrak i govori "sta god bude tako je sudjeno". To je klise za koji se govori "sudbina".
Malo pogledaj statistike broja udesa sa smrtnim posljedicama danas i prije 20 godina u naprednim evropskim drzavama, pa skontaj. Po kliseu sudbina je da ih danas gine puno manje nego prije 20 godina, a po ispravnom shvatanju sudbine, sudbina je kompletan napredak koji se desio u zadnjih 20 godina, od napretka u automobilskoj industriji, preko cesta, do napretka u svijesti, itd, a koji je doprinio da bude manje izgubljenih zivota.
Izvinjavam se na off topic, ali smatram da je vecini ovdje ovo korisnije, iako nije ni vrijeme ni mjesto, nego neko prepucavanje ciji je veci.
On topic, sto se tice tog Audija, jbt kako ga ti opisa, ne znam sto ljudi uopste daju i 10 hiljada za auto kad imaju mega Audija za 1650? Sto bi ga ti uopste mijenjao kad je tako sjajan, bezveze da te banke uzimaju?
Ostakak tvog posta, jadikovku, ne bih komentarisao.
@Johntra
Ne razumijem koji je bit takvog pitanja i koja je korist od toga fakat, osim izljeva frustracija. Lupio sam cifru, ne interesuje me kupovina auta toliko starog, nit gledam koliko se krecu, nit prodajem. Samo znam da ga ispod te cifre ne bih prodao, jer sam to auto odrzavao ko da cu ga vjecno voziti i ne zelim da neki lezihljebovic, koji s 5 stoja platom hoce da vozi auto i obilazi svijet, to sve sjebe za pola godine. Radije cu ga pokloniti nekom od rodbine, tazbine ili nekoj povratnickoj porodici kojoj je auto potreba da unaprijedi svoj zivot. Vjeruj mi, bio on hiljada ili tri meni te pare ne znace.
Elem, nemam vise sta reci na ovu temu. Postavljac ima moje argumente, ima argumente drugih pa nek odluci. Ako odluci da kupi to auto a misli da je njemu to bolje, meni super. A ja mu preporucujem da je bolje da se strpi. Tek polozio zivot je pred njim.
Sto volim ovako kad se za svaki klise uzima "to je sudbina".
Malo pogledaj statistike broja udesa sa smrtnim posljedicama danas i prije 20 godina u naprednim evropskim drzavama, pa skontaj. Po kliseu sudbina je da ih danas gine puno manje nego prije 20 godina, a po ispravnom shvatanju sudbine, sudbina je kompletan napredak koji se desio u zadnjih 20 godina, od napretka u automobilskoj industriji, preko cesta, do napretka u svijesti, itd, a koji je doprinio da bude manje izgubljenih zivota.
Izvinjavam se na off topic, ali smatram da je vecini ovdje ovo korisnije, iako nije ni vrijeme ni mjesto, nego neko prepucavanje ciji je veci.
On topic, sto se tice tog Audija, jbt kako ga ti opisa, ne znam sto ljudi uopste daju i 10 hiljada za auto kad imaju mega Audija za 1650? Sto bi ga ti uopste mijenjao kad je tako sjajan, bezveze da te banke uzimaju?
@Johntra
Ne razumijem koji je bit takvog pitanja i koja je korist od toga fakat, osim izljeva frustracija. Lupio sam cifru, ne interesuje me kupovina auta toliko starog, nit gledam koliko se krecu, nit prodajem. Samo znam da ga ispod te cifre ne bih prodao, jer sam to auto odrzavao ko da cu ga vjecno voziti i ne zelim da neki lezihljebovic, koji s 5 stoja platom hoce da vozi auto i obilazi svijet, to sve sjebe za pola godine. Radije cu ga pokloniti nekom od rodbine, tazbine ili nekoj povratnickoj porodici kojoj je auto potreba da unaprijedi svoj zivot. Vjeruj mi, bio on hiljada ili tri meni te pare ne znace.
Elem, nemam vise sta reci na ovu temu. Postavljac ima moje argumente, ima argumente drugih pa nek odluci. Ako odluci da kupi to auto a misli da je njemu to bolje, meni super. A ja mu preporucujem da je bolje da se strpi. Tek polozio zivot je pred njim.
- johntra
#44 Re: Kupovina auta
dobro, lupio si cifru...pošteno...
što se tiče postavljača teme, ja zaista ne vidim razlog zašto čovjek ne bi kupio automobil tog cjenovnog ranga...ako to želi i ako mu treba auto, ko smo mi da mu popujemo šta treba?
što se tiče postavljača teme, ja zaista ne vidim razlog zašto čovjek ne bi kupio automobil tog cjenovnog ranga...ako to želi i ako mu treba auto, ko smo mi da mu popujemo šta treba?
- konektovan
#45 Re: Kupovina auta
I to je istina ziva. Svaki polovnjak,radilo se o autu od 20,15,10,7,5 pa i manje godina starosti ili od 20,15,10 hiljada maraka nosi rizik,i u samom startu trazi dobru svotu da ulozis u njega,jer nijedan ne dodje perfektan.Nefs-i Mulhima wrote:Ovako su meni pricali kad sam ja trazio za 7kkonektovan wrote:Neces se nesto usreciti i sa autom od 3-4k,sve je to u pet deka.![]()
-
ado-šampion
#46 Re: Kupovina auta
To nije tacno. Jeste kad se uzima auto koje je vraceno s 300 hiljada i vise. Auto uzeto u provjerenoj kuci (recimo Kramar), 5 godina staro, s realnih do 150 k na satu ne trazi marke pocetnog ulaganja. Iz prve ruke. Ulaganje moze biti na postrosne dijelove (disk plocice, gume i slicno), sto se svakako mijenja i ako to skontas kad gledas auto cijena ide dole. Ali tu placas cijenu.
Sve sto je auto starije i cijena manja, odnosno sto se trazi da se prodje jeftinije, trazi vise ulaganja na pocetku. I opet auto staro 10 godina neces dovesti na stanje auta starog 5 godina koliko god ulagao. Naravno ako su prelazili otprilike istu kilometrazu godisnje.
Dakle nidje veze je prica svako polovno auto je - polovno. Auto staro 5 godina i auto staro 10 godina zglave nije isto. Isto kao sto nije isto auto staro 10 i auto staro 20 godina.
A da svako polovno nosi rizik to je tacno, ali kad za cijenu Fabije TSI nove s nesto opreme mozes voziti BMW tricu 318d odlicnu, koja ce se dugorocno u 80% slucajeva kroz esploataciju 3-5 godina pokazati bolja nego ta Fabija i u Bosni ce njeno servisiranje kostati manje, cak i s odredjenim kvarovima koje polovno auto nosi, mora biti rizik. Eh onih 20% je rizik.
Sve sto je auto starije i cijena manja, odnosno sto se trazi da se prodje jeftinije, trazi vise ulaganja na pocetku. I opet auto staro 10 godina neces dovesti na stanje auta starog 5 godina koliko god ulagao. Naravno ako su prelazili otprilike istu kilometrazu godisnje.
Dakle nidje veze je prica svako polovno auto je - polovno. Auto staro 5 godina i auto staro 10 godina zglave nije isto. Isto kao sto nije isto auto staro 10 i auto staro 20 godina.
A da svako polovno nosi rizik to je tacno, ali kad za cijenu Fabije TSI nove s nesto opreme mozes voziti BMW tricu 318d odlicnu, koja ce se dugorocno u 80% slucajeva kroz esploataciju 3-5 godina pokazati bolja nego ta Fabija i u Bosni ce njeno servisiranje kostati manje, cak i s odredjenim kvarovima koje polovno auto nosi, mora biti rizik. Eh onih 20% je rizik.
-
citroen xm
#47 Re: Kupovina auta
Nudio sam mu zamjenu kada mi je auto tek bilo registrovano, čak sam bio spreman nešto i da doplatim iako je ovaj neregistrovan i ima ulaganja. Nije želio jer kaže da mu je višak. U međuvremenu jedan lik je išao da ga gleda pa je prenio utiske. Uglavnom auto je svemirski brod samo na slici. U stvarnosti je zapušten, a vlasnik koji ga prodaje se nije udostojio ni da pri dolasku mušterije ubaci akumulator da se auto može isprobati. Valjda očekuje da svi u cekeru nose akumulator.
I na kraju i da ga kupim opet bi mi bio prelazno rješenje jer mi je cilj S1 V6.
Nisi trebao pisati ovoliko praznog teksta. Ono kada ispišeš kilometar i ne kažeš ništa sem po koju glupost....ado-šampion wrote:@CitroenXm
Sto volim ovako kad se za svaki klise uzima "to je sudbina".Sudbina je puno vise od toga. Kad neko ima dobro auto i dozivi tezak sudar i ostane ziv, sudbina je citav njegov zivot koji je naposlijetku doveo do toga da on ima dobro auto i ostane ziv u tom sudaru, a ne da ima krntiju i pogine, jer je bilo zapisano da ostane ziv u toj situaciji. Po vjeri je sudbina da covjek zivi i radi najbolje sto moze, da svoj zivot sacuva najbolje sto moze (cuvanje svog zivota je stroga obaveza svakog muslimana, npr.) a nije njegov nacin na koji ce skoncati i kad, pa tako ni da misli da ce mu saksija pasti na glavu ili ce ga negdje satrati kamion, nit da digne noge u zrak i govori "sta god bude tako je sudjeno". To je klise za koji se govori "sudbina".
On topic, sto se tice tog Audija, jbt kako ga ti opisa, ne znam sto ljudi uopste daju i 10 hiljada za auto kad imaju mega Audija za 1650? Sto bi ga ti uopste mijenjao kad je tako sjajan, bezveze da te banke uzimaju?![]()
Prvo, čovjek pita šta kupiti za taj novac. I onda mu ti koji voziš nekog jadnog prdavca pričaš kako ne treba kupiti ništa. Dakle bolje tabanati. Pa što ne tabanaš, što voziš tu skulu?
Što se tiuče tvoje filozofije o pogibijama, ja ne znam šta će sutra biti. A ne znaš ni ti da li će te pokupiti šleper ili nikada nećeš ogrebati auto.
Što se tiče mog Audija, on je samo odgovor na tvoju glupu konstataciju da su za taj novac samo nezatrpani grobovi u koje za pola godine ulupaš još dvije vrijednosti auta. E pa malo si se zajebo. A što se tiče samog auta, pa daju ljudi jer hoće novije, jer hoće klimu, ABS, vazdušne jastuke, snagu... Nemam ništa protiv toga, i ja ću kupiti nešto novije, samo ti otvaram oči da vidiš da uvijek ima bolje od odličnog.
A o kakvom jadikovanju pričaš nije mi jasno. Jadikovanje je što kažem da sam gledao auto do 2500 KM jer tada nisam imao više, a ti vozikaš auto od 1000 KM i 5 godina spominješ BMW koji ti je san. Kupi šefe više, pusti mene da jadikujem.
- Bakir1
- VladaFBiH
#49 Re: Kupovina auta
auto nije samo 1000-1500KM da ga kupiš - gdje je registracija, održavanje, gorivo... uglavnom mu sigurno godišnje treba još toliko ako će ga vozitiBakir1 wrote:ado devalvirali su auti totalno, nemojte zivjeti u iluzijama da nema auta za 1500 KM.
evo slazem se sa tobom, vjerovali ili ne, nije auto socijalna kategorija i ne treba ga svako imati, ali isto tako nije svako socijalna kategorija ko ima auto od 1500-2000 KM.
- Bakir1
#50 Re: Kupovina auta
ja inace ne treba, kada odes u salon i kupis novo nista ti vise ne treba nikad....