Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#26 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by JThomas »

eto jedino kod nas rat bio. pariz je u prvom ratu bio na prvoj liniji fronta jedno vrijeme, u drugom i pod njemačkom okupacijom četiri godine. nijemci (prusi) su ga opsjedali i zauzeli i 1871 nakon čega nastaje pariska komuna, pa bezbrojni građanski ratovi...
Gojeni H

#27 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Gojeni H »

Otvorenost grada, razmisljanje metropole. Grad nije nicija privatna svojina.
GeeTnT

#28 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by GeeTnT »

JThomas wrote:eto jedino kod nas rat bio. pariz je u prvom ratu bio na prvoj liniji fronta jedno vrijeme, u drugom i pod njemačkom okupacijom četiri godine. nijemci (prusi) su ga opsjedali i zauzeli i 1871 nakon čega nastaje pariska komuna, pa bezbrojni građanski ratovi...
Daaa, i svi koji su nisanili po Parizu bili su kaznjeni...pogotovo Njemacka...seen Berlin.

Bg je samo okrznut, a da je prosao kao Berlin danas bi se druga prica pricala...
sumirprimus

#29 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

uzmes metar i pola.i spojis i dobijes metropolu.
sumirprimus

#30 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

Gojeni H wrote:Otvorenost grada, razmisljanje metropole. Grad nije nicija privatna svojina.
ta ti znas.. ocam.
JThomas

#31 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by JThomas »

GeeTnT wrote:
JThomas wrote:eto jedino kod nas rat bio. pariz je u prvom ratu bio na prvoj liniji fronta jedno vrijeme, u drugom i pod njemačkom okupacijom četiri godine. nijemci (prusi) su ga opsjedali i zauzeli i 1871 nakon čega nastaje pariska komuna, pa bezbrojni građanski ratovi...
Daaa, i svi koji su nisanili po Parizu bili su kaznjeni...pogotovo Njemacka...seen Berlin.

Bg je samo okrznut, a da je prosao kao Berlin danas bi se druga prica pricala...
priča koja nikakve veze s temom nema, kad si izguglo i vidio da pariz itekako jeste bio razaran u ratovima.

i sama njemačka je upravo primjer kontra te paćenićke priče, vojno uništena do temelja u oba najveća rata u istoriji ljudskog roda, pa se opet digla za deset godina u prosjeku.
Gojeni H

#32 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Gojeni H »

sumirprimus wrote:
Gojeni H wrote:Otvorenost grada, razmisljanje metropole. Grad nije nicija privatna svojina.
ta ti znas.. ocam.
Vala i ne znam. Nigdje nisam maknuo dalje od Tuzle.
sumirprimus

#33 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

Gojeni H wrote:
sumirprimus wrote:
ta ti znas.. ocam.
Vala i ne znam. Nigdje nisam maknuo dalje od Tuzle.
vala bas,i jos si naso solit pamet potomcima aga,begova i kneževa/knezova,plemickih famelija,sram te bilo.
i stid!
i ne kaje se maknuo,nego makeo.
Gojeni H

#34 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Gojeni H »

Eee, makeo, makeo.

Svi Bosnjaci potomci begova. Samo moji haman kokuzi bili.
sumirprimus

#35 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

to ti kajem,taj rad.evi eni eti!
skoro ko latinski :D
JThomas

#36 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by JThomas »

da, kad slušaš današnju priču ispade tih kmetova i seljaka nije ni bilo.
sumirprimus

#37 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

JThomas wrote:da, kad slušaš današnju priču ispade tih kmetova i seljaka nije ni bilo.
kako to,paša moj,ocam hoš belaja.
koj ba seljaK?
chupacabra

#38 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by chupacabra »

GeeTnT wrote:
Prolaznick wrote:Ma vidi vraga ! A ja mislio da Pariz, kao svjetsku metropolu, prije svega ( i iznad svega ! ) sačinjavaju Sorbona, Ajfelov toranj, Jelisejska Polja, Trocadero, Opera, Montmartre, Pigale, Trg Republike, Trg Concorde, Montparnasse, Louvre ( sa Mona Lisom ) ... itd. itsl. :P
Da li bi Pariz danas bio to sto jeste da je u proslosti bio pod opsadama, i da u svojoj arhivi ima snimak tipa: "Tuci po Sorboni, tamo ima malo onih kojima nije stalo do Francuske"...
Hajde da ne potezemo Njemacke gradove kao argument 1945-te i 20 godina kasnije. Evo jedan primjer iz blize istorije: Grozny. Tu smo negdje u isto vrijeme najebali i mi i Ceceni. Oni jos gore, zijanili rat. Vidi kako su oni iskoristili svojih 20 godina a kako smo mi.
sumirprimus

#39 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by sumirprimus »

upravo si uporedio grozni i sarajvo?i situaciju 20 godina poslje?
aktivacija

#40 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by aktivacija »

Mozda prvo opismeniti narod? Ne cini zgrada metropolu, kad stoka hoda i artikulise ko obicna rulja.
GeeTnT

#41 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by GeeTnT »

Sve mi se cini da tema ide u smjeru dokazivanja da bi nakon osvajanja i ulaska Mladica i Karadzica Sarajevo danas bila metropola. ...I danas bi se takodje gradilo i Sarajevo na vodi. ..I cvarcima. ..
artime

#42 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by artime »

Treba valjda planirati. Svaka "metropola" se polanira kako i na koji nacin da se gradi.
Ja bih dodala vise velikih parkova, ali mozda to spada u rubriku sta fali ovom gradu.
breuer

#43 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by breuer »

aktivacija wrote:Mozda prvo opismeniti narod? Ne cini zgrada metropolu, kad stoka hoda i artikulise ko obicna rulja.
Čini čini itekako, ko gradi i diže te zgrade negoli okolna zajednica, ili se dižu zarad okolne zajednice. Upravo se na zgradama i kulturi građenja ogleda najbolje kultura življa.
Fudo387

#44 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Fudo387 »

Metropola? Nikako, nema se ni ljudskih ni finansijskih resursa za to.
Novak20

#45 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by Novak20 »

Grad gradom čine građani koji žive u njemu, To važi i za Sarajevo. Urbanizam (uređenje grada) je slika i prilika tih građana, organizovanosti društva i društvenih odnosa, ekonomije, kulture.....

Izgled grada-metropole, ovisi od želje, vizije i sposobnosti građana da žive (kao građani), učestvuju u planiraju i da se pridržavaju planiranog u dužem vremenskom periodu. To podrazumijeva postojanje ekonomske i pravne moći kao i postojanje mehanizama da se konkretizuje planirano.

Po definiciji Sarajevo je već metropola ili skoro pa metropola. Kako izgleda kao grad-metropola, o tome se može pričati.
saja_dj

#46 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by saja_dj »

GeeTnT wrote:Sve mi se cini da tema ide u smjeru dokazivanja da bi nakon osvajanja i ulaska Mladica i Karadzica Sarajevo danas bila metropola. ...I danas bi se takodje gradilo i Sarajevo na vodi. ..I cvarcima. ..
Mislim da nije, nego je tema da je rat sve razorio i to se ne moze tako lako sve obnoviti prozvakana i nakon 20 godina ne vrijedi vise kao odmah nakon rata... Silne donacije koje su trebale sluziti za obnovu su poharane i pokradene.

Ali, ali, opsada...

Evo Hiroshime danas:

Image

Image
JThomas

#47 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by JThomas »

GeeTnT wrote:Sve mi se cini da tema ide u smjeru dokazivanja da bi nakon osvajanja i ulaska Mladica i Karadzica Sarajevo danas bila metropola. ...I danas bi se takodje gradilo i Sarajevo na vodi. ..I cvarcima. ..
sve se čini da si ti jedini koji temu okreće na tu priču. kao i svaku drugu uostalom.
VjecitiStudent

#48 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by VjecitiStudent »

GeeTnT wrote:
Prolaznick wrote:Ma vidi vraga ! A ja mislio da Pariz, kao svjetsku metropolu, prije svega ( i iznad svega ! ) sačinjavaju Sorbona, Ajfelov toranj, Jelisejska Polja, Trocadero, Opera, Montmartre, Pigale, Trg Republike, Trg Concorde, Montparnasse, Louvre ( sa Mona Lisom ) ... itd. itsl. :P
Da li bi Pariz danas bio to sto jeste da je u proslosti bio pod opsadama, i da u svojoj arhivi ima snimak tipa: "Tuci po Sorboni, tamo ima malo onih kojima nije stalo do Francuske"...
Kad si zadnji put pogledao kalendar?
GeeTnT

#49 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by GeeTnT »

JThomas wrote:
sve se čini da si ti jedini koji temu okreće na tu priču. kao i svaku drugu uostalom.
Sve mi se cini da se ti nesto zakacio za mene....da nije do vrucine?

PS: Pogledaj prvu stranu ove teme pa kreni od treceg posta, pa ces vidjeti da sam u pravu. Osim toga, ne postoji TEMA, kao ni vijest na klixu da u komentarima nije presao na ...znaš već šta..

Za Vječitog:

Kalendar gledam svaki dan i hvala Bogu nisam vječiti student, forumaš ili ti ublehaš...uzgred, svakom ko radi kalendar čini sastavni dio dana, tako je i sa mnom.

:wink:
JThomas

#50 Re: Sarajevo-Kako ga uciniti metropolom?

Post by JThomas »

a ni dobar sa istorijom iz osmog osnovne...
Post Reply