Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post Reply
Drinski

#26 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Ima logike u tvojoj prici. stranci su banke privatizovali da bi nama pomogli a ne radi ubiranja profita. Tako ce nam izaci u susret pa ce kupiti i telekom i EP. Sve to rade zbog nas.
Last edited by Drinski on 03/07/2015 19:57, edited 1 time in total.
sinuhe

#27 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by sinuhe »

A ukrašće i vodu. :P
Drinski

#28 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Voda ce biti uzeta kroz javno - privatno partnetstvo.
jefferson

#29 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Drinski wrote:Ima logike u tvojoj prici. stranci su banke privatizovali da bi nama pomogli a ne radi ubiranja profita. Tako ce nam izaci u susret pa ce kupiti i telekom i EP. Sve to rade zbog nas.
Nisu stranci privatizovali, MI SMO privatizovali i nek smo.
Nece ONI kupiti telekom, mi cemo ponuditi na prodaju da bi Semsa koja je dobila posao preko Mirse dobila platu.
Drinski

#30 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Ma ja ba, nek smo prodali. To je ist ko kad farmera pocnu ubjedjivat da je dobro sto je prodao najbolje muzne krave, jer ce ti dovesti do vece proizvodnje mlijeka.
jefferson

#31 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Drinski wrote:Ma ja ba, nek smo prodali. To je ist ko kad farmera pocnu ubjedjivat da je dobro sto je prodao najbolje muzne krave, jer ce ti dovesti do vece proizvodnje mlijeka.
Pa normalno da je dobro, zato sto niti jedna nasa banka nije bila u plusu, nego su gubitke pokrivali parama poreskih obveznika. U tim bankama se isto zaposljavalo kakos e danas zaposljava u opstinama, kantonima, a da ne govorim o raznoraznim kreditima podobnim.
Banke moraju napraviti paru da bi finansirali zvoje kredite, a nase banke su nemilice davale kredite koje veze nemaju sa ekonomijom, a iste su pokrivale iz zajednicke kase.
Ti elementarnu razliku ne znas izmedju farmera koji je privatnik i drzavne banke koja je svacija a nicija je ustvari.
alphonse kauders

#32 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by alphonse kauders »

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević navela je da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu su ono je što će prvo doći na udar", kazala je Miličević.
Hebo raseljene, poljoprivrednike, kulturu i sport, daj roke-koke budžetskoj administraciji, rupi bez dna.
Drinski

#33 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

jefferson wrote:
Drinski wrote:Ma ja ba, nek smo prodali. To je ist ko kad farmera pocnu ubjedjivat da je dobro sto je prodao najbolje muzne krave, jer ce ti dovesti do vece proizvodnje mlijeka.
Pa normalno da je dobro, zato sto niti jedna nasa banka nije bila u plusu, nego su gubitke pokrivali parama poreskih obveznika. U tim bankama se isto zaposljavalo kakos e danas zaposljava u opstinama, kantonima, a da ne govorim o raznoraznim kreditima podobnim.
Banke moraju napraviti paru da bi finansirali zvoje kredite, a nase banke su nemilice davale kredite koje veze nemaju sa ekonomijom, a iste su pokrivale iz zajednicke kase.
Ti elementarnu razliku ne znas izmedju farmera koji je privatnik i drzavne banke koja je svacija a nicija je ustvari.
Pa onda ne treba nista prodavati, nego reformisati sistem, odnosno nacin rada politickih elita, zar ne?
Drinski

#34 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

I nece biti da su sve banke bile u dubiozi. Mada, i kad se telekom proda, neko ce reci da je to bilo dobro jer je bio u dubiozi.
jefferson

#35 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Drinski wrote:
jefferson wrote:
Pa onda ne treba nista prodavati, nego reformisati sistem, odnosno nacin rada politickih elita, zar ne?
Kake ba reforme, to je mentalitet. Pa nije BiH jedina u svijetu sa komplikovanim politickim sistemom. U Svicarskoj govore tri totalno razlicita jezika pa su jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Mentalitet jaro moj.
jefferson

#36 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Drinski wrote:I nece biti da su sve banke bile u dubiozi. Mada, i kad se telekom proda, neko ce reci da je to bilo dobro jer je bio u dubiozi.
Sve banke su bile na rubu dubioze, i imas ih jos koje su drzavne i koje zivotare jer nikad se nisu prilagodile novom sistemu.
BH Telekom je u dubiozi upravo zato sto je drzavni. Monopol i mjesto za uhljebljavanje nesposobnjakovica, rodjaka, penzionisanih politicara itd.
tandmand

#37 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

Drinski wrote:Pa onda ne treba nista prodavati, nego reformisati sistem, odnosno nacin rada politickih elita, zar ne?
Treba reformisati, ali niko nece da krene od sebe. Politickoj eliti je cilj sisati dok su oni jos tu a sta ce biti sutra neka brine neka buduca vlada, visoki predstavnik, MZ ...

Drugacije receno "daj ti nama sad i odmah a sta ce biti kasnije boli nas qrac .."
Last edited by tandmand on 03/07/2015 20:20, edited 1 time in total.
Drinski

#38 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

O mentalitetu pricam. I sad ti mislis da problem rijesis tako sto ces to prodati a pare dati ovima koji imaju problem s mentslitetom. A MMF ce nam tu pomoci.
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:
Drinski wrote:I nece biti da su sve banke bile u dubiozi. Mada, i kad se telekom proda, neko ce reci da je to bilo dobro jer je bio u dubiozi.
Sve banke su bile na rubu dubioze, i imas ih jos koje su drzavne i koje zivotare jer nikad se nisu prilagodile novom sistemu.
BH Telekom je u dubiozi upravo zato sto je drzavni. Monopol i mjesto za uhljebljavanje nesposobnjakovica, rodjaka, penzionisanih politicara itd.
Da je mjesto uhljebljavanja jeste, da je rješenje privatizacija mislim da nije. Imaš primjer Slovenije koja vrlo brzo može putem Grčke, sve su privatizirali (prodali) pa sada imaju situaciju da nekim radnicima mjesecima ne uplaćuju zdravstveno i penziono. Dakle ja ne bih trčao sa prodajom strateških firmi.
jefferson

#40 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jefferson wrote:
Da je mjesto uhljebljavanja jeste, da je rješenje privatizacija mislim da nije. Imaš primjer Slovenije koja vrlo brzo može putem Grčke, sve su privatizirali (prodali) pa sada imaju situaciju da nekim radnicima mjesecima ne uplaćuju zdravstveno i penziono. Dakle ja ne bih trčao sa prodajom strateških firmi.
Ma pazi, vrlo je vazno da se naprave dobri ugovori, tj. sta kupac mora ispostovati.
Medjutim, mi konstantno pricao o drzavi kao ekonomskom entitetu. Drzava je servis, drzava je tu da napravi najbolji ekonomski ambijent a ne da ona upravlja kompanijama itd. Drzava je tu da kada hoces osnovati preduzce da to uradis za 30minuta i da te jos upitaju: sta jos mozemo da uradimo za Vas? A ne da ti napalti 1000km kazne jer nemas jebeni drzavni grb u kancelariji.
Drinski

#41 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

Za taj grb je neko poginuo. Ja bih stavio jos vecu kaznu.
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

jefferson wrote: Ma pazi, vrlo je vazno da se naprave dobri ugovori, tj. sta kupac mora ispostovati.
Medjutim, mi konstantno pricao o drzavi kao ekonomskom entitetu. Drzava je servis, drzava je tu da napravi najbolji ekonomski ambijent a ne da ona upravlja kompanijama itd. Drzava je tu da kada hoces osnovati preduzce da to uradis za 30minuta i da te jos upitaju: sta jos mozemo da uradimo za Vas? A ne da ti napalti 1000km kazne jer nemas jebeni drzavni grb u kancelariji.
Vidiš tu se slažem 100% s tobom. Ja sam imao privatnu firmu i prije nego što sam zaradio i jednu KM morao sam državi iskeširati par hiljda za razno-razne takse, doprinose, morao sam unaprijed platiti PDV za uvezenu robu bez da sam krenuo sa radom.
Danguba

#43 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Danguba »

alphonse kauders wrote:
Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević navela je da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati.

"Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu su ono je što će prvo doći na udar", kazala je Miličević.
Hebo raseljene, poljoprivrednike, kulturu i sport, daj roke-koke budžetskoj administraciji, rupi bez dna.
zna li neko, je li legao regres?
jefferson

#44 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

jefferson wrote: Ma pazi, vrlo je vazno da se naprave dobri ugovori, tj. sta kupac mora ispostovati.
Vidiš tu se slažem 100% s tobom. Ja sam imao privatnu firmu i prije nego što sam zaradio i jednu KM morao sam državi iskeširati par hiljda za razno-razne takse, doprinose, morao sam unaprijed platiti PDV za uvezenu robu bez da sam krenuo sa radom.
U tome je poenta. Clan moje porodice ima isto firmu u BiH,z aposljava dosta ljudi, izvozi, bori se. Koje on horor price prica to je strasno. On provede 15 dana boreci se sa uhljebljenim kadrom u administraciji samo da radi. Da to vrijem provede radeci na povecanju produktivnosti i na rastu, danas bi imao bar 4-5 puta vise zaposlenih, sto znaci 4-5 puta vise doprinosa, poreza itd.
tandmand

#45 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

Drinski wrote:Za taj grb je neko poginuo. Ja bih stavio jos vecu kaznu.
Ima i veca kazna, 3-4000 KM koju su ljudi placali u vezi fiskalne kase koju su imali a zbog neke sitne greske. Za rad na crno (neregistrovan) se kaznjavalo sa par stotina KM.
To je taj poticaj poduzetnistvu. :D
jefferson

#46 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

Haj ne seri svega ti. Kad zaradis prvi dinar od svojih 10 prstiju a da nije od mame ili tate ili iz budzeta onda pricaj.
Drvosjeca iz Dejcica

#47 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

jefferson wrote:
Haj ne seri svega ti. Kad zaradis prvi dinar od svojih 10 prstiju a da nije od mame ili tate ili iz budzeta onda pricaj.

Slažem se ja da treba imati nekog reda ali po meni je besmisleno kažnjavati firme zbog nekih proceduralnih stvari. Ponavljam imao sam svoju firmu i znam kakve sve gluposti su potrebne. Zašto recimo u BiH firmu ne možeš jednostavno registrovati na kućnoj adresi već za d.o.o. moraš imati poslovni prostor, platiti taksu za isticanje firme 500-800 KM za godinu dana, zavisno od općine, i još mali milion gluposti koje ljude potope u startu. Zr ne bi bilo logično pustiti firme sa jednim do dva zaposlena da prvo zarade nešto kapitala, pokrenu posao, stabilizuju se u toku prve, druge godine pa tek onda udari sa nametima? Koliko je firmi propalo samo zato što jednostavno se nisu mogli nositi sa tolikim troškovima, procedurama i administracijom.
jefferson

#48 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

jefferson wrote:

Slažem se ja da treba imati nekog reda ali po meni je besmisleno kažnjavati firme zbog nekih proceduralnih stvari. Ponavljam imao sam svoju firmu i znam kakve sve gluposti su potrebne. Zašto recimo u BiH firmu ne možeš jednostavno registrovati na kućnoj adresi već za d.o.o. moraš imati poslovni prostor, platiti taksu za isticanje firme 500-800 KM za godinu dana, zavisno od općine, i još mali milion gluposti koje ljude potope u startu. Zr ne bi bilo logično pustiti firme sa jednim do dva zaposlena da prvo zarade nešto kapitala, pokrenu posao, stabilizuju se u toku prve, druge godine pa tek onda udari sa nametima? Koliko je firmi propalo samo zato što jednostavno se nisu mogli nositi sa tolikim troškovima, procedurama i administracijom.
Ma to je samo primjer, kad pocnu ovako srat ko se borio za sta. Ljudi su se borili za slobodu da mozes reci sta hoces, a to ukljucuje i pravo hoces li staviti grb ili neces ili ces staviti njih 100, to je tvoje pravo.
Svugdje u svijetu mozes registrovati firmu gdje god hoces sve dok ti moze posta stici, tj. da dobijes postu. Kome se jebe hoces ti raditi iz kuce, kancelarije, kafica itd.
Samo kdo nas, jer imamo taj kompleks da se moramo nesto pitati, da neko mora da nekom kabadahiji bude potcinjen. Sve se svodi na taj mentalitet sluga i feudalaca. Jos mi nismo prevazisli feudalni sistem.
tandmand

#49 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by tandmand »

jefferson wrote:Haj ne seri svega ti. Kad zaradis prvi dinar od svojih 10 prstiju a da nije od mame ili tate ili iz budzeta onda pricaj.
Dzaba pricas, jer oni to ne razumiju. Drzavna administracija je zadnji bastion komunisticke ekonomije po principu "svakome prema potrebama, svakome prema zaslugama". Potrebe su im ogromne a zasluge nikakve. Svaki mali i srednji privatnik njima predstavlja klasnog neprijatelja i zato ga deru na svakom koraku, sto kaznama sto parafiskalnim nametima.
Budzetlija nije jedan jedini KM vlastitog novca ulozio u svoj posao (osim mita za zaposljavanje), za razliku od privatnika koji je u sredstva za rad ulozio vlastiti novac. Budzetliji zdravstveno osiguranje placa drzava, koja je opet taj novac uzela od gradjana i privatnika, dok privatnik taj novac mora ZARADITI i uplatiti u fond zdravstvenog osiguranja. Dva razlicita svijeta ...
jefferson

#50 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

tandmand wrote:
jefferson wrote:Haj ne seri svega ti. Kad zaradis prvi dinar od svojih 10 prstiju a da nije od mame ili tate ili iz budzeta onda pricaj.
Dzaba pricas, jer oni to ne razumiju. Drzavna administracija je zadnji bastion komunisticke ekonomije po principu "svakome prema potrebama, svakome prema zaslugama". Potrebe su im ogromne a zasluge nikakve. Svaki mali i srednji privatnik njima predstavlja klasnog neprijatelja i zato ga deru na svakom koraku, sto kaznama sto parafiskalnim nametima.
Budzetlija nije jedan jedini KM vlastitog novca ulozio u svoj posao (osim mita za zaposljavanje), za razliku od privatnika koji je u sredstva za rad ulozio vlastiti novac. Budzetliji zdravstveno osiguranje placa drzava, koja je opet taj novac uzela od gradjana i privatnika, dok privatnik taj novac mora ZARADITI i uplatiti u fond zdravstvenog osiguranja. Dva razlicita svijeta ...
Upravo to. I sta je recept. Smanji administraciju, troskove na adminsitraciju koja je potrebna (npr. izbaciti papir gdje god nije potrebno itd). Uporedo napraviti jednostavan ekonomski ambijent, malo smanjiti doprinose (postepeno), i ako bi se to svelo na nivo da prosjecni mali privatnik ne treba provest vise od jednog dana mjesecno na birokratiju, onda se mogu ocekivati i vece uplate itd. Ja nemam nista protiv da drzava poveca kazne za rad na crno, ali bas DRASTICNO da poveca, ali samnji doprinose na evropski nivo od 32%. Mi imamo doprinose od 42%, a bolnice namju lijekova, CT aparati ne rade itd.
Post Reply