Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Truba »

sve bi se to isplatilo da je zivotni vijek 900 godina
Šveđanin

#27 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Šveđanin »

Sto se tice nase zajednice u Goldman Sachsu, itekako ih ima, ali vecina kratko ostaje, relativno brzo napusta posao a ozbiljnijih igraca zasad nema. I ne zanosite se, to sto pise da je neko "director" ne znaci mnogo, jer je "directora" milion. Zenama obicno proradi majcinski instinkt pa pritiskaju kocnicu a te stvari GS ne trpi, muskarci bi da nadonkade ono sto su propustili u 20tim a to zahtjeva vise vremena a to zahtjeva otkaz u GS.
Mnogo je nase dijaspore sa djecom koja su rodjena krajem 80tih pocetkom 90tih, veliki broj njih ima priliku za dobro obrazovanje a i dobar broj ih se odlucio za IB, tako da je realno za ocekivati da cemo u firmi u buducnosti dobiti licnost koja bi prisla vrhu ledenog brijega, cime bi automatski mogla i lobirati za ostale, jer lobiranje mnogo odlucuje o unaprijedjenju. U management committee je samo 5 zena od 35 clanova, cinjenica u prilog tome da zene brze odustaju, a znamo ciji je lobi na vrhu ledenog brijega.

Od mladjih dijasporskih snaga, ova djevojka bi mogla imati lijepu buducnost, zasad je sve dobro, ivy league obrazovanje i networking, u 10% najboljih svoje generacije, lijepa, pametna a mogu pretpostaviti da ce i unaprijedjenje uskoro.
https://www.linkedin.com/pub/sabina-ceric/26/b65/62a
Cybernetic

#28 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:49, edited 1 time in total.
Kinaski

#29 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Kinaski »

joj tuge braco mila
kakavdanakneiskustvu

#30 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by kakavdanakneiskustvu »

17 sati radaplus sat s posla i na ppsao,jebenica
sema911s

#31 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by sema911s »

Kako se iz postova vidi ko je sisadzija...

A svi kukate kako nema posla, para, perspektive,,
Bodkin

#32 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Bodkin »

saja_dj wrote:Izostavio si najbolji dio :D
Nova pravila odnose se na turu ljetnjih pripravnika u banci, a portparol Goldman Saksa rekao je da su uvedena kako bi se “popravilo radno iskustvo novih radnika“.
Ovo ne bi mogao the onion ili njuz da bolje izmisli. Dakle, ograniceno je onima, sto rade besplatno, na 17 sati :izet:

Bankarski sektor je kurvetina, pogotovu u americi.
Cuj besplatno :lol:
Bodkin

#33 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Bodkin »

A isto kao da te ljude neko bicen tjera da rade u IB. Tako neki pisu ovdje. Njihov izbor ba hoce raditi 4 sata na budzetskoj sisi ili 17 u IB
SSemir

#34 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by SSemir »

zaprepasti me kad procitam razmisljanja pojedinih..
Tomahawk11
Globalni moderator

#35 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Tomahawk11 »

Bodkin wrote:A isto kao da te ljude neko bicen tjera da rade u IB. Tako neki pisu ovdje. Njihov izbor ba hoce raditi 4 sata na budzetskoj sisi ili 17 u IB
Bas to. Strucnjaci smo za nalazenje izgovora. Nema mudrijeg naroda od naseg kad treba smisljati izgovore.
Ko te tjera da radis tamo gdje ti se ne svidja? Ne odgovara ti radno vrijeme, posao? Trazi drugi. Neki ko da su juce sa Marsa.
Najbolje bi bilo da se nikako ne ide na posao, uplate platu i lagano 8-)
sumirprimus

#36 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by sumirprimus »

Tomahawk11 wrote:
Bodkin wrote:A isto kao da te ljude neko bicen tjera da rade u IB. Tako neki pisu ovdje. Njihov izbor ba hoce raditi 4 sata na budzetskoj sisi ili 17 u IB
Bas to. Strucnjaci smo za nalazenje izgovora. Nema mudrijeg naroda od naseg kad treba smisljati izgovore.
Ko te tjera da radis tamo gdje ti se ne svidja? Ne odgovara ti radno vrijeme, posao? Trazi drugi. Neki ko da su juce sa Marsa.
Najbolje bi bilo da se nikako ne ide na posao, uplate platu i lagano 8-)
kontam i ja u politicare.upravo zbog ovog. :D
ultima_palabra

#37 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by ultima_palabra »

Radio mi je jedan prijatelj u GS, ima i toga, ali nije baš kao što pričaju... radiš ko konj jedno vrijeme, iznajmljuješ neku šupu na Manhattanu jer ne možeš priuštiti veću, a ne isplati ti se da se voziš do drugog dijela grada... za par godina ako ne napreduješ dovoljno, ideš u drugu firmu jer će svako primiti nekoga ko je radio u GS.

Kasnije idu executive pozicije, službeni putevi, zajebancije... kaže i da je bio na feštama gdje one midgete ispaljuju iz topova :lol:
Leo_alfa

#38 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Leo_alfa »

insomnia78 wrote:
Leo_alfa wrote:Ako je to nesto sto se zaista zeli, onda svakome na volju. Ja vjerujem kako to ne bih mogao izdrzati i ostati "normalan", a niti bih zelio bez obzira kakve pogodnosti i kolika plata da mi se nudi.
S druge strane meni bi zaista odgovarao jedan drugaciji sistem prekovremenog poslovnog angazmana s obzirom da sam iskusio jedan takav. A to je da se broj radnih dana skrati na 4 i poveca broj radnih sati uz duzu ili jos jednu pauzu. U tu kombinaciju dolazi u obzir i ideja o dva posla gdje se radi opet 4 dana u toku sedmice uz isti broj radnih sati kao sto sam naveo (npr 10 ili 12) gdje opet ostaju tri dana slobodna. Ovdje ne spominjem novac jer podrazumijevam da bi plata bila ista za poziciju i posao koji se vec obavi samo po drugacijem rasporedu, ali mislim da se sa duzim vikendom dobiva jako puno.
Na ovaj nacin se posao moze obavljati jednako efikasno kao i tokom 8 sati zahvaljujuci pauzama, ali i samom saznanju da se radi krace jedan dan bez obzira sto se radi o istom broju sati, dok u toku dana ostaje nam slobodnog vremena (dosta manje, ali ipak ostaje) pored samog spavanja, tusiranja, obroka i sl. Naravno ne odnosi se na bankarstvo, o tome ne znam, mozda bi i moglo...
Tako ja radim
Od 7-17 uz sat pauze
Jos nas ima dvije grupe tako da svaki drugi vikend odmaras 4 dana
Pon-cetv pa odmaras 4 i onda sledecu uto-pet pa odmaras dva
Taj sistem je po mom misljenju super, mnogo bolji nego standardni od 5 radnih dana po 8 sati.
Bodkin

#39 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Bodkin »

Totano drugi zivot. Da ne pricamo o poslu njihovom. Sve nakon toga je dosadno. A GS jos nije najteza za upasti
sumirprimus

#40 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by sumirprimus »

Bodkin wrote:Totano drugi zivot. Da ne pricamo o poslu njihovom. Sve nakon toga je dosadno. A GS jos nije najteza za upasti
ihh. bas da je banarski zivot toliko uzbudljiv i zanimljiv.
Leo_alfa

#41 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Leo_alfa »

Keiko wrote:To je stvar mentaliteta i radne kulture. Poslodavcu je bitno da u startu zna ko ima ambicije i volju da se žrtvuje a poslije 'hamal' ide gore uz ljestvicu i vremenom i iskustvom stiče 'hamale' koji će njegov posao raditi dok je on ili na golf terenu ili u firminom privatnom avionu. Niko ne radi tim tempom cijeli život.

Naš svijet to ne konta jer kod nas je vrlo malo tih 'prirodnih' pomaka u karijeri i obično se misli da je početna pozicija za cijeli život.
To je iz razloga sto u ovom sistemu u kojem zivimo se ne moze bas ocekivati klasicni sistem napredovanja. Zaposlenici se salju na edukaciju i "po certifikate" jer se ti uslovi namecu firmama, a ne zbog jedne razumne poslovne politike da to predstavlja razvoj firme. Takodje kada "hamal" zapne da radi lako se protumaci sa, "on moze bas da povuce, daj mu jos natovari na ledja", umjesto da se prepozna sposobnost i predanost poslu koja se moze mnogo bolje iskoristiti kroz unapredjenje radnika. Mada svakako da ima svijetlih primjera i u BiH.
Leo_alfa

#42 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Leo_alfa »

TheMule wrote:
Leo_alfa wrote:Ako je to nesto sto se zaista zeli, onda svakome na volju. Ja vjerujem kako to ne bih mogao izdrzati i ostati "normalan", a niti bih zelio bez obzira kakve pogodnosti i kolika plata da mi se nudi.
S druge strane meni bi zaista odgovarao jedan drugaciji sistem prekovremenog poslovnog angazmana s obzirom da sam iskusio jedan takav. A to je da se broj radnih dana skrati na 4 i poveca broj radnih sati uz duzu ili jos jednu pauzu. U tu kombinaciju dolazi u obzir i ideja o dva posla gdje se radi opet 4 dana u toku sedmice uz isti broj radnih sati kao sto sam naveo (npr 10 ili 12) gdje opet ostaju tri dana slobodna. Ovdje ne spominjem novac jer podrazumijevam da bi plata bila ista za poziciju i posao koji se vec obavi samo po drugacijem rasporedu, ali mislim da se sa duzim vikendom dobiva jako puno.
Na ovaj nacin se posao moze obavljati jednako efikasno kao i tokom 8 sati zahvaljujuci pauzama, ali i samom saznanju da se radi krace jedan dan bez obzira sto se radi o istom broju sati, dok u toku dana ostaje nam slobodnog vremena (dosta manje, ali ipak ostaje) pored samog spavanja, tusiranja, obroka i sl. Naravno ne odnosi se na bankarstvo, o tome ne znam, mozda bi i moglo...
Iz mog iskustva, 5 dana, 6 sati na dan, je tamam. Sve ostalo je pretjerivanje i robija
Sve je to individualno...
Nisrin

#43 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Nisrin »

Pa sto bi bio problem KARIJERISTIMA da rade toliko dok se ne dokazu...dokazivanje VANI ne traje kao kod nas godinama i decenijama...ljudi ti daju priliku kad vide da hoces da radis...a s obzirom na tako veliku konkurenciju za ocekivati je da svako daje jos svoj maximum pa i vise od toga!
Da pogledamo sa psiholoske tacke gledista- kako je moguce da su ti ljudi produktivni nakon 10h radi, a ne 17h rada???
Kojim se drogama oni sluze, kako izdrze fizicki bez sna, kad se stignu presvuci, odspavati, ocistiti stan, doci do stana, doci do posla?! :D Socijalni zivot? Porodica?

Naprimjer, ja u prosjeku radim 9h pet dana u sedmici, radila sam i po 14h, nije problem dokle god sam placena iako sam nakon 13-15h bila SLOMLJENA, sutradan sa ogromnim podocnjacima, mrtva umorna, a nekad skroz OK...sutra kad odlucim biti majka to nece dolaziti u obzir...posebno ne u BiH, da me neko za isti novac iskoristava 2 trecine dana, a neko toliko novca dobije za osam sati rada, nekad i manje!!!
Vise ne dopustam da me iskoristavaju, ta prica o iskustvu pije vode vani, ovdje ne...nemamo toliko jake firme!
Bodkin

#44 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Bodkin »

sumirprimus wrote:
Bodkin wrote:Totano drugi zivot. Da ne pricamo o poslu njihovom. Sve nakon toga je dosadno. A GS jos nije najteza za upasti
ihh. bas da je banarski zivot toliko uzbudljiv i zanimljiv.
To je najmanje bankarstvo :) mislim klasicno
JThomas

#45 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by JThomas »

tačno je da ni u americi niko nikoga ne tjera na tako nešto. nego to rade ljudi koji malo jače i više žele uspjeh - tj. pare i društveni položaj.
Tesla10

#46 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Tesla10 »

Pffff i Bakir je radio u trezoru 24 sata dnevno. A čovjeka marke nisu platili :mrgreen: .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Truba »

nije meni problem što neko tamo radi 17 sati dnevno da bi imao najskuplje žene jahte i otoke u budućnosti
meni je problem što se to projicira na naše usrane uvjete s platama od 900

ko želi tako raditi nek ide u zemlju gdje se to cijeni

ja ne bih mogao...m
Dr Kova

#48 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by Dr Kova »

Black swan wrote:nije meni problem što neko tamo radi 17 sati dnevno da bi imao najskuplje žene jahte i otoke u budućnosti
meni je problem što se to projicira na naše usrane uvjete s platama od 900

ko želi tako raditi nek ide u zemlju gdje se to cijeni

ja ne bih mogao...m
U pravu si. Slično razmišljam. Ne bih ni ja mogao raditi previše sati na dan. 8 h je mjera, ipak želim imati neko vrijeme za sebe, za slobodne aktivnosti i hobije. Uvijek bih izabrao opciju manje sati i malo manja plata, nego da radim 100 sati za više love, jbg onda nemaš života.
JThomas

#49 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by JThomas »

nema ovdje paralele za to sve i da hoćete. nema tržišta za to, nema tih firmi, nema ništa.
sumirprimus

#50 Re: Radno vrijeme od 17 sati dnevno, ludilo ili realnost?

Post by sumirprimus »

pa nije lose malo manja plata,s manjim vremenaom,pa kad spadne sa 270o na 2500 ,al kad spadne sa 800 na 650 sto je realniji ishod u bih,e onda jebiga i slobodno virjeme...
Post Reply