Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Cossack

#26 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Cossack »

Chmoljo wrote:
Cossack wrote: Složimo se da se ne slažemo. Svakako i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane.
Nije baš relevantno ali evo ti mali primjer. Mom bratu se nakon 1,5 godina pokvario mobitel kupljen u BHT. Nakon 10 dana ga nazvali, rekli fabrička greška i dali nov bolji mobitel opet sa 2 godine garancije. Da ga je kupio (50 KM jeftinije) u nekoj od radnji koja se preko PIK-a bavi prodajom mobitela sada bi isti mogao samo baciti. Ovako je dobio nov, bolji mobitel od 500 KM sa 2 godine garancije.
pa ne popravljaju te komponente ti likovi sa pika, nego šalju nazad gdje su i oni uzeli.

mnogo ljudi za koje znam da se ozbiljno bave gamingom uzimaju od ovih provjerenih likova. ne kažem da na piku nema prevare, naravno da ima, ali ovih nekoliko likova su sasvim ok.

ja sam isto tako razmišljao, garancija, ovo ono, ali sam na kraju uzeo procesor preko pika, jer crknut procesor je rijedak ko politički pismeno glasačko tijelo kod nas. ako budem ikad više u prilici da kupujem računar za gaming, vjerovatno će to biti od ovih likova.

znam da je next.ba imao dobre cijene, a uzimao sam i tamo i lik je maksimalno korektan. najiskrenija preporuka što se njega tiče.
Next.ba je uvijek bio najpovoljniji mada ne znam šta je sada s njima. Bili su tamo kod tramvajske stanice na Katedrali. Web stranica im djeluje aktivna.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Chmoljo »

mali bosmal, kako li već to zovu...

u Hrasnom.
Cossack

#28 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Cossack »

Chmoljo wrote:mali bosmal, kako li već to zovu...

u Hrasnom.
Na prvu mi se čini da su i dalje pravo povoljni:

http://shop.imtec.ba/laptopi/22199-asus ... 382d-.html

https://www.next.ba/product.asp?product ... ode=109391
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Chmoljo »

vrlo moguće.

ja moram spomenuti da sam kupovao nešto, to raspakovao i vidio da nije to to. čovjek mi je vratio bez po riječi i uzeo sam nešto drugo, odgovarajuće.

inače, next radi preko web stranice, odnsono, naručuje se preko interneta. u radnji nema opreme, da se ode i da se gleda. u neku ruku mi je to ok, jer komponente nisu komad odjeće da moraš probavati, a na internetu postoji recenzija za svaku komponentu koja je ikad napravljena, uz prateću video recenziju na yt.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#30 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by pici »

AMD FX 8300 Vishera, 8 x 3.3 GHz, 8 x 4.2 GHz Turbo Mode. Modifikovana Pildriver arhitektura, mnogo niža radna temperatura. U praksi oko 20% efikasniji i brži od FX 8100.

Image

Asus M5A78L-M LX3 - matična ploča koja podržava ddr3 memoriju, ukupno do 16 GB; posjeduje HD audio zvučnu karticu, LAN karticu, 4 SATA kontrolera, podržava sve AMD Athlon II dual i quad core procesore; sve AMD Phenom II X4 i X6 procesore; sve AMD FX procesore sa 4, 6 i 8 jezgri. Zahvaljujući dobrom hlađenju omogućava dugotrajan i stabilan rad čitavog računara.
Image
Kingston 8 GB 1600 MHz - odlična kvalitetna memorija napoznatijeg i najboljeg proizvođača memorija na svijetu.

Image

WD / Seagate 500 GB Sata III - jedan od najbržih Sata III diskova kapaciteta 500 GB. Potpuno tih, nečujan i stabilan disk, koji je optimizovan za Win7 i Win8 operativne sisteme. U kombinaciji sa externim USB 3.0 diskovima postiže vrhunske rezultate prilikom kopiranja podataka - i do 95 MB u sekundi.

Image

ASUS DCU II Top Edition R9 280X 3 GB GDDR5 - vrhunska gejmerska grafička kartica koja će vam omogućiti igranje najnovijih igrica na najvišim podešavanjima i detaljima. GPU Clock 970/1070 MHz, Memory 6400 MHz, 384 bit, Display port, Dual-DVI, HDMI. Posjeduje dva ventilatora za besprekorno hlađenje grafičkog čipa.

Image

Cooler Master B600 Ver2.0 600 W - vrhunsko njemačko napajanje koje je neophodno za pokretanje najnovijih i najzahtjevnijih procesora i grafičkih kartica. Posjeduje dva 6-pinska konektora kao i mogućnost priključka do 6 Sata uređaja. Zahvaljujući velikom hladnjaku od 12 cm nema problema sa pregrijavanjem i sličnim anomalijama.

Image

RAIDMAX Viper - fino, crno kućište, modernog dizajna. Uz kućište dolazi ventilator promjera 12 cm koji omogućuje neprestano hlađenje i protok vazduha.
Image
1.249 KM

e sad jel ovo ok il ima povoljnije u sarajevu i ako ima gdje i dali iko sklapa konffe do 1500 KM...hvalaaa
Extornia

#31 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Extornia »

pici wrote:
AMD FX 8300 Vishera, 8 x 3.3 GHz, 8 x 4.2 GHz Turbo Mode. Modifikovana Pildriver arhitektura, mnogo niža radna temperatura. U praksi oko 20% efikasniji i brži od FX 8100.

Image

Asus M5A78L-M LX3 - matična ploča koja podržava ddr3 memoriju, ukupno do 16 GB; posjeduje HD audio zvučnu karticu, LAN karticu, 4 SATA kontrolera, podržava sve AMD Athlon II dual i quad core procesore; sve AMD Phenom II X4 i X6 procesore; sve AMD FX procesore sa 4, 6 i 8 jezgri. Zahvaljujući dobrom hlađenju omogućava dugotrajan i stabilan rad čitavog računara.
Image
Kingston 8 GB 1600 MHz - odlična kvalitetna memorija napoznatijeg i najboljeg proizvođača memorija na svijetu.

Image

WD / Seagate 500 GB Sata III - jedan od najbržih Sata III diskova kapaciteta 500 GB. Potpuno tih, nečujan i stabilan disk, koji je optimizovan za Win7 i Win8 operativne sisteme. U kombinaciji sa externim USB 3.0 diskovima postiže vrhunske rezultate prilikom kopiranja podataka - i do 95 MB u sekundi.

Image

ASUS DCU II Top Edition R9 280X 3 GB GDDR5 - vrhunska gejmerska grafička kartica koja će vam omogućiti igranje najnovijih igrica na najvišim podešavanjima i detaljima. GPU Clock 970/1070 MHz, Memory 6400 MHz, 384 bit, Display port, Dual-DVI, HDMI. Posjeduje dva ventilatora za besprekorno hlađenje grafičkog čipa.

Image

Cooler Master B600 Ver2.0 600 W - vrhunsko njemačko napajanje koje je neophodno za pokretanje najnovijih i najzahtjevnijih procesora i grafičkih kartica. Posjeduje dva 6-pinska konektora kao i mogućnost priključka do 6 Sata uređaja. Zahvaljujući velikom hladnjaku od 12 cm nema problema sa pregrijavanjem i sličnim anomalijama.

Image

RAIDMAX Viper - fino, crno kućište, modernog dizajna. Uz kućište dolazi ventilator promjera 12 cm koji omogućuje neprestano hlađenje i protok vazduha.
Image
1.249 KM

e sad jel ovo ok il ima povoljnije u sarajevu i ako ima gdje i dali iko sklapa konffe do 1500 KM...hvalaaa
Po mom misljenu, do 1500 u Sarajevu

126KM 2X http://www.winwin.ba/memorija-dimm-ddr3 ... 90579.html
502KM http://www.winwin.ba/graficka-kartica-a ... 61899.html
415KM http://www.winwin.ba/procesori-intel-cp ... 93133.html
118KM http://www.winwin.ba/maticna-ploca-mb-l ... 84203.html
112KM http://www.winwin.ba/hard-disk-hdd-sata ... 62692.html
72KM http://www.winwin.ba/kuciste-raidmax-vo ... 92304.html

Total: 1345

155KM http://www.plus.ba/proizvod/napojna_jed ... 0w_modular

Total: 1500

Sa tim, da kada bi sa pika uzimao nesto vjerovatno bi cijena bila bolja. Stupi u kontakt sa jednim od prodavaca na piku, pokazi sta zelis i vidi koliko. Moja preporuka je "perop". Sva oprema koju imam je uzeta kod njega. Najvjerovatnije bi cijena bila mnogo bolja, i mogao bi cak uzeti bolju maticnu/napojnu.
pici

#32 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by pici »

e hvala velika... jos cu malo sacekat jer su mi cijene I7 4770 prockasa nesto pojeftine... grafulje takodje... zaista do 1500 KM moze se uzeti jako dobar komp tj vise nego solidan... kad se sjetim da sam prije 16 godina za pentium II platio 3500 KM dojde mi da placem :mrgreen: ...ako ima jos neko sa dobrim preporukama samo stavljajte, gejmerske me konfiguracije ne interesuju ima posebna tema za to, vise za cinema 4D, maya, 3D max itd
Extornia

#33 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Extornia »

pici wrote:e hvala velika... jos cu malo sacekat jer su mi cijene I7 4770 prockasa nesto pojeftine... grafulje takodje... zaista do 1500 KM moze se uzeti jako dobar komp tj vise nego solidan... kad se sjetim da sam prije 16 godina za pentium II platio 3500 KM dojde mi da placem :mrgreen: ...ako ima jos neko sa dobrim preporukama samo stavljajte, gejmerske me konfiguracije ne interesuju ima posebna tema za to, vise za cinema 4D, maya, 3D max itd
Trebao si odmah reci. Povecaj budzet malo da stane GTX970. Cini mi se da MAYA moze koristiti CUDU a i 3D MAX, cinema 4d je cisto procesorski renderovanje.

Proc i7 4770k, ploca neka Z87/Z97. Da sam znao da je render konfiguracija u pitanju ne bih ovo ni preporucio sto sam dao konfiguraciju. Cak i RAM neka ide na 16 sto odma znaci da otpadaju ploce sa 2 socketa. (osobno izbjegavam stickove rama vece od 4gb)

Radije ne uzmaj dok ne budes mogao uletiti vise. Pokajat ces se kad tad ako uzmes nesto slabo.
pici

#34 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by pici »

Extornia wrote:
pici wrote:e hvala velika... jos cu malo sacekat jer su mi cijene I7 4770 prockasa nesto pojeftine... grafulje takodje... zaista do 1500 KM moze se uzeti jako dobar komp tj vise nego solidan... kad se sjetim da sam prije 16 godina za pentium II platio 3500 KM dojde mi da placem :mrgreen: ...ako ima jos neko sa dobrim preporukama samo stavljajte, gejmerske me konfiguracije ne interesuju ima posebna tema za to, vise za cinema 4D, maya, 3D max itd
Trebao si odmah reci. Povecaj budzet malo da stane GTX970. Cini mi se da MAYA moze koristiti CUDU a i 3D MAX, cinema 4d je cisto procesorski renderovanje.

Proc i7 4770k, ploca neka Z87/Z97. Da sam znao da je render konfiguracija u pitanju ne bih ovo ni preporucio sto sam dao konfiguraciju. Cak i RAM neka ide na 16 sto odma znaci da otpadaju ploce sa 2 socketa. (osobno izbjegavam stickove rama vece od 4gb)

Radije ne uzmaj dok ne budes mogao uletiti vise. Pokajat ces se kad tad ako uzmes nesto slabo.

e ok... kad bude sigura javim se za prijedlog konfiguracije... citao sam da I7 i 32 Gige RAM-a prosjecno renda u cinemi 4D full HD 1 frejm=minutu-dvije, znaci 1 sekunda od 30 frejmova mi je potrebno skoro 1 sat... uzas :(
Nuke

#35 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Nuke »

pici wrote:
Extornia wrote:

e ok... kad bude sigura javim se za prijedlog konfiguracije... citao sam da I7 i 32 Gige RAM-a prosjecno renda u cinemi 4D full HD 1 frejm=minutu-dvije, znaci 1 sekunda od 30 frejmova mi je potrebno skoro 1 sat... uzas :(
Zavisi koji i7, nisu svi isti. Brzina rendanja uveliko zavisi od broja jezgri. i7-4770k su "consumer grade" cipovi. Razmisli o kupovini starijih Xeon procesora sa 6 jezgri, iz recimo X5xxx serije. Uz dobro hladjenje mozes i podici frekvenciju procesora. Stavi 16GB RAM-a minimum i uvijek uzimaj plocice u paketu, da te ne boli glava kasnije.

Mozes koristiti plugin applikacije u 4D Cinema koje podrzavaju GPU render.
beco

#36 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by beco »

Vozdra ljudi :)

Hocu sebi da kupim laptop i mislim da sam povoljan nasao na ekupi.ba. Jednom sam nesto kupio na ekupi.ba neka sitnica i bilo je relativno ok. Mislite li da su povjerljivi dovoljno da se laptop kupi?

Ovo sam sebi mislio kupiti:

http://www.ekupi.ba/Toshiba-Satellite-L ... 62653.aspx

Ako neko ima neki savjet gdje bolje kupiti (oko i u Sarajevu) mozda Istocno Sarajevo..... please do tell :D
Casual's

#37 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Casual's »

beco wrote:Vozdra ljudi :)

Hocu sebi da kupim laptop i mislim da sam povoljan nasao na ekupi.ba. Jednom sam nesto kupio na ekupi.ba neka sitnica i bilo je relativno ok. Mislite li da su povjerljivi dovoljno da se laptop kupi?

Ovo sam sebi mislio kupiti:

http://www.ekupi.ba/Toshiba-Satellite-L ... 62653.aspx

Ako neko ima neki savjet gdje bolje kupiti (oko i u Sarajevu) mozda Istocno Sarajevo..... please do tell :D
Ekupi je maloprodaja KimTec-a, tako da su extra pouzdani..

Mene zanima ovaj WinWin. Kakva su iskustva ? Znam da imaju u Srbiji i da su dosta zastupljeni tamo, ovde ih prvi put vidim.
Jedna mi je konfiguracija zapala za oko strašno. Da li oni sastavljaju ili samo pošalju dijelove ko vecina, racun uredan, i brzina ?
beco

#38 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by beco »

Kupovao sam ja u winwin na Otoci jednu konfiguraciju. Radnjica mala, jedan lik radi ali je susretljiv. Nemaju nesto puno artikala u radnji. To jest cerka firma winwin-a iz Srbije (Po cijenama negdje su na sredini u Srbiji kolilko sam ja upratio). Narucuju sve iz Srbije tako da sam ja jedno 7 dana cekao komponente (cekalo se na proceser AMD FX 8250). Povoljniji su nesto od Imteca mozda 30-35 Km ako placas u kesu. Drugim nacinima placanja cijene su tu negdje kao cijene Imteca za kes. Uglavnom OK iskustvo. Dobijes racun. A meni je lik sastavio te kompomente koje sam narucio. Radio sam generalku kompjutera znaci novi procesor, ploca, ram napajanje lik mi je sastavio sve na licu mjesta i da mi moje stare komponente nazad.

Sta kazes za ovaj laptop, valja :D
AmirBaa

#39 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by AmirBaa »

Ako ces u cinemi rendat samo nabaci sto jaci procesor. Ja trenutno imam dosta stariji i5 i vray rend cekam po sat vremena za jedan frame :sad: :sad:
DarthCain

#40 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by DarthCain »

I koji je na kraju zakljucak za kupovinu kompa na piku.
je li imao neko iskustva sa PCHarware likom sa Pik-u(OLX-u)
prema ovome sto sam pratio izgleda mi najjeftiniji.
Casual's

#41 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by Casual's »

Jel ko narucivao od 'WiMax' sa PIK-a ? Kakav je?
ek

#42 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by ek »

Evo trebam i ja zamjeniti mašinu pa da pitam valja li ovo? Image
Rb computer
BadSanta

#43 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by BadSanta »

Pitanje ide od nekoga ko je potpuno,ali potpuno informatički neobrazovan

Znači već 10ak god. imam isti PC ( Windows XP) koji još raducka al mu se bliži kraj.
Moje pitanje je jel teoretski moguce kupiti samo nov procesor pa povezati sa starim monitorom i ostalim starim ostacima? Pretpostavljam da vjerovatno može, al nemam pojma.

Možda treba da ovi moji ostaci nekako podržavaju novi procesor? :D Stvarno nemam pojma

Eto ako neko odgovori na ovo igram se dalje sa vašim strpljenjem.
mayab

#44 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by mayab »

Monitor mozes zadrzati ako te zadovoljava, a onu glavnu kutiju (koju nazivaju "procesor" ) moras komplet mijenjati, dakle sve sto je unutra treba novo da se kupi - maticna ploča , RAM memorija, procesor (CPU), HDD ili SSD, napojna, DVD , novo kućište, eventualno i grafička karta!
Od kolicine love koju mislis utrositi i od namjene računara, zavisi kakve i koliko skupe gore navedene komponente ćeš kupiti :thumbup:
BadSanta

#45 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by BadSanta »

Ajde molim te mi daj par komentara o ovom procesoru
http://printex.ba/shop/pc/8876-printex- ... ce365.html

i ovom laptopu
http://printex.ba/shop/pocetna/8711-ace ... 500gb.html

Zar ne mogu samo kupiti novi procesor i povezati sa svim starim :-)

Sorry ovo je meni stvarno nuklearna fizika
mayab

#46 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by mayab »

BadSanta wrote:Ajde molim te mi daj par komentara o ovom procesoru
http://printex.ba/shop/pc/8876-printex- ... ce365.html

i ovom laptopu
http://printex.ba/shop/pocetna/8711-ace ... 500gb.html

Zar ne mogu samo kupiti novi procesor i povezati sa svim starim :-)

Sorry ovo je meni stvarno nuklearna fizika
Ako ti je komp , kako ti pises, star 10-tak godina, onda nema vise kupiti odgovarajuceg procesora da ti pase u staru ploču
BadSanta

#47 Re: Kupovina novog racunara, gdje kupiti. kako ?

Post by BadSanta »

hvala na odg. nekako sam i sama to konačno zaljučila
Post Reply