Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Locked
Danguba

#26 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by Danguba »

_BataZiv_0809 wrote:
Evo slusam Vucica na Al dzaziri i kaze da je spreman da ode da pogne glavu u znak pijeteta spram zrtava. Pa sad :?

Uglavnom, moje skromno misljenje je da na kolektivnoj dzenazi trebaju biti samo porodice i svestena lica, a ne politicari.
Bato, on spori genocid, dovodi u sumnju razmjere tog zlocina, hapsi(naknadnom optuznicom) covjeka koji je sprijecio mozda i veci zlocin koji im je bio namjenjen, kao neka baba cita izjavu nekog svjedoka da bi masu uztalasao, protivi se rezoluciji...i onda kaze ''ja sam spreman otici u Srebrenicu pod ovakvim uslovima. Ako hocete primite me a ako ne, necu ni doci''.
Hvala lijepo. Znamo na cemu smo s'tobom i nisi takav pozeljan tamo. Ne vidim problem.

U suprotnom, treba kao sav normalan svijet prihvatiti cinjenice(pravne), osuditi zlocine, kaznjavati negatore...bujrum ti je uvijek. Zar je tesko biti covjek?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#27 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by _BataZiv_0809 »

Danguba wrote:
Bato, on spori genocid, dovodi u sumnju razmjere tog zlocina, hapsi(naknadnom optuznicom) covjeka koji je sprijecio mozda i veci zlocin koji im je bio namjenjen, kao neka baba cita izjavu nekog svjedoka da bi masu uztalasao, protivi se rezoluciji...i onda kaze ''ja sam spreman otici u Srebrenicu pod ovakvim uslovima. Ako hocete primite me a ako ne, necu ni doci''.
Hvala lijepo. Znamo na cemu smo s'tobom i nisi takav pozeljan tamo. Ne vidim problem.

U suprotnom, treba kao sav normalan svijet prihvatiti cinjenice(pravne), osuditi zlocine, kaznjavati negatore...bujrum ti je uvijek. Zar je tesko biti covjek?
Znam jaro. Vucic je politicar i on ce to upakovat da zvuci kao da se on nesto zrtvuje. Zato i kazem, nije im mjesto u Srebrenici 11.jula.

Sta mislis kako se osjeca neko ko ukopava oca, brata ili sina, a vamo se politicari slikaju :run:
SaraFina

#28 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

Danguba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ne treba od Srebrenice praviti cirkus, sta je vama ljudi. Dzenaza nije za to :?
Zato je to Dodik zaobisao i ko hinja otisao tamo da bi svima rekao ''eto bio sa i ja tamo''.

Pu. pas mu mater. Tako sveto mjesto da uprlja.

p.s. podrzavam svakog covjeka dobrih namjera koji se ljudski pokajao(pa makar to bio i bivsi cetnik), da dodje i pokloni se zrtvama a licemjerima tamo nije mjesto.

Ni ljudskom licemjerju nije takodje mjesto kako u Potočarima tako i u virtualnoj, političkoj i svakoj drugoj komunikaciji ( čitaj propagandi)

Medjutim ta uloga nam je nametnuta.

Šahovski odigrano uhapšen je Naser Orić.

Vučić skrušeno pristaje da se pojavi u Potočarima kako bi izazvao nesmotrenu reakciju i incident na obljetnici i dzenazi.

Nema tu dobrih namjera ni u jednom trenutku samo proračunatost.

Pa da ne bi kamenovali srpskog prestavnika ogolimo ga pred svijetom i dokazimo kako je katarza moguća

Zašto da ne?

Ako će Vučić naše zrtve koristiti za dokazivanje dobrih namjera Srije raskrinkajmo licemjerje.

Opravdano.
SaraFina

#29 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

Danguba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Evo slusam Vucica na Al dzaziri i kaze da je spreman da ode da pogne glavu u znak pijeteta spram zrtava. Pa sad :?

Uglavnom, moje skromno misljenje je da na kolektivnoj dzenazi trebaju biti samo porodice i svestena lica, a ne politicari.

Danguba, on koristi nas svjesno rizikujući ili da svojom pojavom izazove incident i uništi obljetnicu ili da ga u najbolje slučaju odbijemo kao i Nikolića.

Zato sam mišljenja da ne trebamo igrati po nametnutim srpskim pravilima nego sopstvenim.

Jednostavno zeli pokazati i svijetu da je Srbija nesto drugo a ne ona Srbija devedesetih a ujedno odbijai rezoluciju kako bi SE SRBIMA mogao opravdati

Ovo je najmanji mogući rizik i najbolji izbor zaSrbe
Last edited by SaraFina on 19/06/2015 22:34, edited 1 time in total.
zavrzlama

#30 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by zavrzlama »

vucic je obicno cetnicki potrcko ,koji je dosao na vlast u srbiji koju niko nije htio da uzme..tadic je sve radio da vruc krompir oko priznavanja kosova uvali onim koji su najvise i doprinijeli avanturama 90-tih...vucic je skontao da ga je salonac tadic nasamario i sad sve radi da pozornost sa Kosova prebaci na teren BIH,jer vucic zna da je bitka za Kosovo izgubljena i da je jedina preostala sansa prebacivanje tenzija u BIH,a dodik koji sve vise i vise gubi ugled kod BIH srba jedva ceka da mu vucic dao ulogu destabilizatora...srbija je propala drzava i nema te situacije koja bi realno mogla da zadovolji srbiju da bi oni postali normalno drustvo i drzava...da vrate Kosovo u okvir srbije ne ppostoji sansa...da mirnim putem preko dodika podijele BIH nema sanse...tako da srbija uopste nbema manevarskog prostora,nego da serijama malih incidenata u BIH odrzava napetost imakar tako i drugim \zagorcava zivot u nadi da ce neka buduca vremena donijeti povoljne geo-strateske vjetrove za srpsku stvar...sve bi to bilo ok,da vrijeme i demografija rade za srpsku stvar,posto posebno demografija ide na stetu istih,bitka sa vremenom se ne moze dobiti..zato je za ocekivati pojacane incidente i snazniju veliksrpsku retoriku...vucic ce najvjerovatnije dogovorit sa nikolicem ko fol sukob njih dvojice i dvije politicke koncepcije i pokusati da jos neko vrijeme drzi zapad u zabludi..sistem "mar -nemoj"
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by _BataZiv_0809 »

Inace za neupucene- u Srebrenici je vec bio Boris Tadic i nije bilo incidenata, osim malo povika :zoka:
Lug

#32 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by Lug »

Cuj Sare, "da pokazemo svijetu.." sta ces im pokazivati, ziva bila, oni bolje znaju od nas i ko i sta i kako.. nego ti vidi kako to rade susjedne drzave u slicnim situacijama i sve ce ti se samo ukazati. Nista radi drugih, samo zbog nase djece.
Danguba

#33 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by Danguba »

SaraFina wrote:
Danguba wrote:

Danguba, on koristi nas svjesno rizikujući ili da svojom pojavom izazove incident i uništi obljetnicu ili da ga u najbolje slučaju odbijemo kao i Nikolića.

Zato sam mišljenja da ne trebamo igrati po nametnutim srpskim pravilima nego sopstvenim.

Jednostavno zeli pokazati i svijetu da je Srbija nesto drugo a ne ona Srbija devedesetih a ujedno odbijai rezoluciju kako bi SE SRBIMA mogao opravdati

On namece prljava pravila igre. Po tim pravilima mi ne zelimo da igramo. problem?
Ako ga ovakvog(sto je postavio uslove) prihvatimo, prihvatili smo buduca pljuvanja po svemu i svacemu...i na kraju, ne treba nam Srbija nametati standarde. ako oni ne prihvataju rezoluciju, ne trebamo ni mi, ako oni ne spominju genocid ne trebamo ni mi, ako oni dolaze da groblje poginulih boraca(za eres), trebami i mi...ne, neee. Prljava igra.

p.s. ja mogu da stanem pored tog groblja i time da odam pocast naivnim ljudima koji su ginuli za pogresne politike i rezime i nista vise.
Danguba

#34 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by Danguba »

_BataZiv_0809 wrote:Inace za neupucene- u Srebrenici je vec bio Boris Tadic i nije bilo incidenata, osim malo povika :zoka:
Tadic nije davao bombasticne izjave ni za ni protiv. Diskretno dosao i odao pocast. Ni to nije lose a sta misli i osjeca, ostavio za sebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#35 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by _BataZiv_0809 »

Danguba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Inace za neupucene- u Srebrenici je vec bio Boris Tadic i nije bilo incidenata, osim malo povika :zoka:
Tadic nije davao bombasticne izjave ni za ni protiv. Diskretno dosao i odao pocast. Ni to nije lose a sta misli i osjeca, ostavio za sebe.
Drugi tip politicara i covjeka. Ne sumnjam da privatno slicno razmisljaju.
SaraFina

#36 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

Porediti Tadića i Vučića moze jedino osoba koja dolazi iz Obale Slonovače ili klasični Salonac

HAŠKA PROZIVKA : ŠEŠELJ PROTIV NIKOLIĆA I VUČIĆA

RATNI PUT TOMISLAVA NIKOLIĆA I ALEKSANDRA VUČIĆA

VOJISLAV ŠEŠELJ, lider radikala, kao svjedok Radovana Karadžića u haškoj sudnici je kazao da su aktuelni srbijanski predsjednik TOMISLAV NIKOLIĆ i vicepremijer ALEKSANDAR VUČIĆ bili dobrovoljci i da su učestvovali u svim zločinima za koje se on tereti pred Haškim tribunalom; visoki funkcioneri Srpske napredne stranke su te tvrdnje odmah demantovali, međutim naš list je došao do dokaza koji govore da Šešelj ponekad govori i istinu

Da su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić ostrašćenim i zapaljivim govorima motivisali dobrovoljce da odlaze na front u organizaciji SRS-a javnosti je poznato, međutim da su na frontovima širom Hrvatske i BiH i sami bili dobrovoljci, prošle nedelje je u haškoj sudnici otkrio Vojislav Šešelj u ulozi Karadžićevog svjedoka.

Sa sadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem Šešelj je, kako je izjavio, "sve zajedno radio" tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. On je rekao: "Ako sam ja umešan u ratne zločine, onda je Tomislav Nikolić moj direktan saučesnik".

Za potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića kazao je da je bio "dobrovoljac SRS kod vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju" u Sarajevu i da je zatim radio na TV Pale.

Nebojša Stefanović, predsjednik srpskog parlamenta i visoki funkciner Vučićevih “naprednjaka”, odmah je reagovao. Kazao je da ga Šešelj “podseća na nekog tužnog cinkaroša" i ocijenio da njegove "maliciozne izjave" neće nanijeti štetu liderima SNS-a, niti umanjiti njihovu popularnost”.

Zoran Krasić, šef pravnog tima Vojislava Šešelja, za naš list kaže da lider radikala ne izmišlja i da su njegove izjave vezane za Vučića i Nikolića vjerodostojne.

“Vučić je bio na sarajevskom ratištu, a kasnije se priključio informativnoj službi na Palama i tu bio angažovan kao poznavalac engleskog jezika. Tek pošto se vratio u Beograd priključio se SRS-u. Tako je Vučić govorio članovima stranke dok je bio u SRS-u.Pričao je da je bio dobrovoljac. To su njegove tvrdnje, a ne plod mašte Vojislava Šešelja. Nikolić je još 1991. godine, kao dobrovoljac, bio u selu Antin. Bio je povezivan s nekom aferom, međutim, ispostavilo se da nije imao veze sa zločinima. Što se tiče BiH, Nikolić je na Romaniji dobio titulu četničkog vojvode. Bio je uvek uz Šešelja kada su išli u obilazak položaja i kao njegov zamenik znao je mnoge stvari, uglavnom znao je sve što i Šešelj”, kaže Krasić.

Vojvoda Mirko Blagojević, koji je 1993. godine u Knežini na Romaniji zajedno sa Nikolićem i još petnaestak pripadnika SRS-a proglašen vojvodom, za naš list tvrdi da su Vučić i Nikolić tokom rata u BiH bili prisutni u BiH.

“Vučić je kao student došao u BiH i bio je dobrovoljac. Nema neku značajnu karijeru sa puškom u ruci, ali je sasvim sigurno dao veliki doprinos za rad Srpske radio telezije (SRT-a) koja je u to vrijeme bila u povoju. Nikolić je u to vrijeme bio poslanik u Skupštini Srbije. Dolazio je na bihaćko ratište da pruži podršku Nikoli Poplašenu, koji je kao univerzitetski profesor predvodio studentski bataljon. Donio je cigarete i neke poklone. Dolazio je i na Pale kako bi dao podršku Radovanu Karadžiću u vrijeme njegovog žestokog sukoba sa Miloševićem i postavljanja gvozdene granice na Drini. Sa Pala je otišao prilično nezadovoljan jer je Karadžić veće gostoprimstvo pružio delegaciji DS-a na čelu sa Zoranom Đinđićom. Kada je Šešelj bio u zatvoru, Nikolić je u njegovo ime dolazio u RS. Vučić i Nikolić su veoma često dolazili u Bijeljinu. Čak smo jednom prilikom, čini mi se 2004. godine, morali da platimo kaznu od 10 hiljada maraka jer je na predizbornom skupu Nikolić rekao da je Bijeljina u Srbiji”, kaže Blagojević

Prema Šešeljevim riječima, Vučić je bio učenik četničkog vojvode Slavka Aleksića, koji je bio komandant Novosarajevskog četničkog odreda sa sjedištem na Grbavici. Ovaj odred je ratovao na Treskavici, Igmanu, Nišićima, u Goraždu. Aleksić je držao položaje na Jevrejskom groblju gdje su se vodile žestoke borbe. Komandovao je i odredom ruskih dobrovoljaca u Srpskom Sarajevu.

Vučiću je tih nekoliko mjeseci provedenih na ratištu poslužilo kao certifikat da je iskreni srpski nacionalista. Gorljivom retorikom, govorom mržnje, pa i direktnim pozivom na nasilje, ratne zločine i osvetu Vučić nije samo stvarao atmosferu straha nego je javno podsticao na učešće u krvavim sukobima u Hrvatskoj i BiH.

Nacionalni nerv imao je i prije ulaska u SRS. Odrastao je u porodici za koju tvrdi da je pretrpjela ustaški pogrom u zavičajnom selu pored Bugojna, te da je 24 člana njegove porodice ubijeno od ustaša u toku Drugog svjetskog rata. Međutim, prema nekim istraživanjima, nema dokaza da su Vučići pobijeni, ali postoji potvrda fratra Mije Filipovića o tome da su Vučići 1941. godine odrekli pravoslavlja i prihvatili katoličku vjeru.

VUČIĆ JE SRPSKE DOBROVOLJCE SOKOLIO U GLINI

Srpski ponos i patriotski zanos obuzimali su Vučića i prilikom njegovih posjeta tadašnjoj RSK. U Glini je održao zapaljivi govor u kojem je zagovarao Veliku Srbiju sa granicama Karlobag-Virovitica. Pozivao je na spremnost za “polaganje života na oltar otadžbine, pjevao “Sprem’te se, sprem’te četnici.”

Nakon što je postao “naprednjak” novinarka HTV-a upitala je Vučića gdje je on bio tokom devedesetih godina i da li je možda učestvovao u ratu u Hrvatskoj.

“Da li ste vi novinar ili policajac?“, vješto je izbjegao Vučić odgovor.

Ipak, za istu televiziju nešto kasnije je izjavio: “U tom ratu uopšte nisam učestvovao, uopšte nisam bio na toj teritoriji. Ako sam negde počinio neki zločin, ‘ajde uhapsite me, odmah odgovaram“.

Kada su mu novinari iz Hrvatske pokazali video snimak govora u Glini kada je kazao da „nikada Srpska krajina, nikada Glina neće biti deo Hrvatske“, sa osmehom ležerno, ni ne trepnuvši je kazao: „Nikada nisam bio u Glini.“

Tomislav Nikolić je 18 godina gradio karijeru političara tvrde nacionalne orijentacije. Vučićeve žestoke parole upotpunio je imidžom šumadijskog domaćina i statusom ratnog veterana.

Inicirao je formiranje Srpske radikalne stranke, stao uz Vojislava Šešelja i političke stavove potkrijepio „najjačim argumentom“ - dobrovoljačkim stažom na frontu u Slavoniji. Iz beogradske novinske arhive saznajemo na kojim se sve ratištima borio vojvoda Nikolić.

NIKOLIĆ: POSTOJI MOGUĆNOST DA SAM NEKOG UBIO!

“Ratovao sam svim srcem”, govorio je Tomislav Nikolić dok je bio zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke.

„Da, učestvovao sam u ratu. Ja sam se u tom ratu borio i vratio sam se živ. Postoji mogućnost da sam nekog ubio, kao što postoji mogućnost i kao što je tačno, da su srpski neprijatelji ubili nekog mog u ovom ratu. Nisam ratni zločinac. A ako neko ima dokaza, neka ih predoči Vladi u Beogradu, koja će preduzeti potrebne mere da se taj ratni zločin istraži i da se eventualni zločinac osudi“, govorio je Nikolić.

U arhivama SRS-a postoji naredba 124 kojom ga Vojislav Šešelj proglašava četničkim vojvodom i tu svoju odluku obrazlaže na slijedeći način:

„Kao jedini srpski četnički vojvoda koji je neposredno angažovan u sadašnjem oslobodilačkom ratu srpskog naroda, sledeći tradiciju srpskih četnika, za izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu veštinu najistaknutijih komandanata proglašavam Tomislava Nikolića u zvanje srpskog četničkog vojvode. Kao potpredsednik Srpske radikalne stranke pokazao je kako se brani srpstvo. U početku organizuje i oprema dobrovoljačke jedinice Srpske radikalne stranke i srpskog dobrovoljačkog pokreta, predvodi i aktivno učestvuje u borbama u Slavoniji gde ispoljava veliku hrabrost i junaštvo. Hrabar je, odan i iznad svega pravičan“, navodi se u naredbi koju je 1993. potpisao vojvoda Vojislav Šešelj.

„Zvanje vojvode mi je dodeljeno ukazom koji je potpisao jedini srpski četnički vojvoda koji se aktivno angažovao u ovoj poslednjoj borbi srpskog naroda za slobodu - dr Šešelj. Pretpostavljam da sam to zvanje zaslužio time što sam sa svojim saborcima Kragujevčanima proveo četiri meseca na ratištu u Slavoniji. Četiri meseca bez kojih ne bih mogao da zamislim život, koja će pamtiti i moja porodica. Kaže se ‘pomenulo se, ne povratilo se’, tako i jeste. Ali ja sam ponosan na svoje učešće u ratu“, tvrdio je svojevremeno Nikolić.

Ratnim reporterima koji su ga sretali u Kopačkom ritu i mjestima u okolini Osijeka govorio da je besposlen sjedio u rovu, slušao vijesti na tranzistoru i nervirao se što pada zapadna Slavonija a on ne može da pomogne u odbrani.

Srpska javnost je u te priče vjerovala sve dok Nataša Kandić i Vladimir Beba Popović, bivši šef Đinđiđevog Biroa za medije, nisu optužili Nikolića da je učestvovao u izvršenju ratnih zločina u baranjskom selu Antin.

Vladimir Popović je za TV B92 u emisiji Insajder vrlo detaljno opisao svoje saznanje o tom slučaju: „Prisustvovao sam razgovoru Jovice Stanišića i Zorana Đinđića. Stanišić nam je rekao, ako hoćete da rasturite radikale, imate neke informacije za Tomu Nikolića. Kažem mu: 'nemamo ništa za Tomu'. On kaže: 'kako nema, ima služba. Pa on je lično u selu Antin u zapadnoj Baranji posle posete tamo nekom dobrovoljačkom odredu Radikalne stranke, kad je on došao kao funkcioner, i kad su tamo, ono, ovo na ražnju, jagnjetina, ovo, ono... malo se napio, pa uveče da bi pokazao da je pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, njih jedno 10, ili 15, pobio i pobacao ih u bazen’“.

Nikolić je odmah odbacio optužbe i od tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice zatražio da Vlada Srbije objavi sve podatke o njegovom navodom učešću u izvršenju zločina.

„U Antinu sam kao dobrovoljac bio dva meseca, od 5. decembra 1991. godine do kraja januara 1992. godine. Niko nije povređen, a kamoli ubijen. Šta da poričem? Zar me Hrvati do sada ne bi vešali da sam zaista počinio ratni zločin? Ja sam bio jedan običan dobrovoljac koji ni na šta nije uticao. Nikoga niti sam ranio, nito sam ubio, nikog nisam mučio. Nikog nisam zlostavljao. Prvo, ne znam o kakvom zločinu u Antinu priča Nataša Kandić. Podneću prijavu protiv nje, a videću da li ima osnova da to učinim i protiv Bebe Popovića koji je veliki lukavac i ljigavko“, rekao je Nikolić.

Rat u Hrvatskoj omogućio je Aleksandru Vučiću da se na političkoj sceni pozicionira kao mladi lider ultranacionalističke orijentacije. Međutim, pravu priliku za političko lešinarenje dobio je početkom agresije na BiH.

Odmah po izbijanju sukoba, otišao je na Pale i angažovao se na Srpskoj radio televiziji. Kao prevodilac i novinar, u stilu Milijane Baletić, pravio je propagandne priloge u kojima je branio srpstvo „od najezde mudžahedina, stranih plaćenika“. Život u skromnim uslovima Vučić nije mogao dugo da izdrži. Nakon nekoliko mjeseci vratio se u Beograd, učlanio u Srpsku radikalnu stranku i iskoristio priliku da razvija svoj bogati talenat za politiku. U skupštinskim klupama i medijskim nastupima, najjačim riječima je iskazivao fanatični nacionalizam. Vučić nije pristajao na mir po svaku cijenu. Kao jedini način da se u regionu stvore uslovi trajnog mira, vidio je u formiranju Velike Srbije. U kriznim situacijama koristio je ekstremističku retoriku, nezabilježenu na srpskoj političkoj sceni.

U junu 1995. godine zbog bombardovanje srpskih položaja od strane NATO-a u BIH Vučić je sa skupštinske govornice prijetio odmazdom „kakvu je samo Hitlerova nacistička sila pričinjivala nad Srbima“.

„Pa vi bombardujete. Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidim sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje“, prijetio je vatreni Vučić.

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma Srpska radikalna stranka je ocijenila kao izdajnički akt. Ratnu retoriku, s kojom je maksimalno dizao međunacionalne tenzije, Vučić je njegovao i poslije Dejtona.

Tomislav Nikolić je tokom rata u Bosni i Hercegovini opravdao čin četničkog vojvode. Pored zapaljivih parola, Nikolić se služio kompleksnijim arsenalom političkih poruka kojima je stimulisao srpsku borbu i stvaranje Republike Srpske.

Nakon uvođenja blokade na Drini Miloševićevim janjičarima je „junački“ nudio da pucaju u njega, patetično isticao da rat mora da se vodi do kraja, bez popuštanja“, a „izdajniku“ koji je vladao Srbijom poručivao da će završiti kao Hitler.

„Po svaku cenu treba srušiti granicu na Drini. Mislim da sam ja za to spreman i bio bih na čelu kolone. Ako su puškomitraljezi postavljeni na granici samo radi zavaravanja, onda neka ih sklone, a ako su postavljeni da pucaju, neka pucaju prvo u mene. Ovo više ne može da se izdrži! Ne bih se više bavio politikom ukoliko bi vlast priznala Hrvatsku i Bosnu u avnojevskim granicama. Onda se ne isplati ni živeti“, govorio je Nikolić.

Za ratne neuspjehe optuživao je Slobodana Miloševića, njegovu suprugu i partiju.

„Miloševiću je lepo umeo da sedi i pije viski i puši cigarete u svom kabinetu i da razmišlja o tome kome šta od teritorija treba da pripadne. Trebalo bi da ode na Majevicu, da vidi kako izgledaju turski napadi na Majevici, kakvi su napadi na Grahovo, na Glamoč. Da vidi koliko je mladih ljudi tamo poginulo zato što Peti muslimanski korpus nije razbijen onda kada je bio u rasulu. Kada je naša vojska stigla u prve ulice Bihaća, iz Beograda je stiglo naređenje da se vojska povuče iz Bihaća. Nije teško muslimanima da tamo obezbede još 10.000 mudžahedina, oni toga imaju ko pleve. Muslimani su narod koji se za svoje zarobljenike uopšte ne interesuje. U razmeni traže isključivo tela poginulih, njih smatraju pravim ljudima. Sve to Milošević posmatra iz internacionalističkih pozicija svoje supruge koja mu je preuzela državu, kuću i partiju. Zaboravlja da je Hitler imao najbolji bunker na svetu pa ga na kraju rata više nije bilo među živima“, prijetio je Nikolić.

Neposredno pred pad tzv. Republike Srpske Krajine Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj su zbog incidenta u Gnjilanu osuđeni su na po dva mjeseca zatvora. Robijaški debi Nikolić je mirno podnio.

„Milošević je moje telo ograničio na zatvor, ali ja ne robujem telu, priznajem samo stanje duha. Kad ne čitam, zatvorim oči i prolazim put od Beograda do Kragujevca, preko Topole. Svratim i do majčinog i očevog rodnog sela, do jabuke koju je moj otac kalemio pre 45 godina. Šta o tome zna Milošević? Kakve će on porodične slike da mota po glavi kada zamenimo uloge? Šta o tome zna komunista, bez vere, bez sreće, koji ima kućnu vešticu i kućnog cvrčka? Putujem u Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu, ponovo obilazim četnike u Hercegovini, Sarajevu, Goraždu, zastanem na Poljinama gde smo Šešelj i ja za dlaku izbegli maljutku. Ko bi se toj pogibije više obradovao – Milošević, Izetbegović, Tuđman?“, govorio je Nikolić.

Ekstremniji od Vučića, vojvoda Nikolić je je i nakon Dejtona ukazivao na greške koje su učinjene odbijanjem njegovih prijedloga.

„Kada uđeš u rat, ideš da pobediš, ideš do kraja. Kada je general Milovanović doterao Peti muslimanski korpus u Bihać i kada ih je ostalo još petnaestak hiljada, ja sam u Skupštini Srbije kazao da svih 15.000 treba da se pobiju. Odmah su skočili, kažu: ‘Evo, fašiste ponovo dižu glavu, zašto da se pobiju toliki ljudi?’. Ja sam rekao da će ih biti 50.000 ako ih sada ne pobijemo. Taj Peti korpus je sve popalio, poklao sve što je mogao da pokolje. Mi smo bili protiv potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali on je realnost. Dakle, kaša je skuvana i mi Srbi moraćemo dugo da je srčemo. Mi nikada nećemo odustati od toga da Republika Srpska Krajina i Republika Srpska budu u sastavu današnje države“, govorio je Nikolić na tribini u Australiji 12. novembra 1995. godine.

Drinom je proteklo mnogo vode. Nikolić je postao „naprednjak“ i predsjednik države, nije ispunio svoje obećanje da će napustiti politiku ako Srbija prizna avnojevske granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U snovima vjerovatno više ne obilazi četnike u Sarajevu i Goraždu i više nije spreman da žrtvuje život za ujedinjenje „srpskih zemalja“. Zajedno sa svojim saborcem Vučićem bije bitku za ulazak u Evropsku uniju i tako transformisani opet pokušavaju da politički i lično profitiraju.

TAKO SU GOVORILI VUČIĆ I NIKOLIĆ

Vučić: „Vešto montiranim slikama iz Srebrenice vodi se medijska antisrpska histerija“

Aleksandar Vučić predlagao je da za jednog ubijenog Srbina ubije sto muslimana. Tomislav Nikolić je tvrdio da treba pobiti svih 15.000 muslimana u Bihaću. Te ideje realizovane su u Srebrenici, sredinom jula 1995. godine.

Radio televizija Srbije je 11. jula 2001. godine na Dan sjećanja na srebreničke žrtve emitovala BBC-jev film o Srebrenici „Krik iz groba“.

„Emitovanje ovog filma predstavlja zločin. Na delu je neviđena medijska antisrpska histerija koju diktira DOS. Film o Srebrenici je napravljen da bi se Srbi smučili sebi samima. U toj medijskoj kampanji vlast iskopava leševe kosovskih Albanaca i ta priča je izmišljena i potpuno neverovatna”, govorio je Vučić.

On je u Skupštini Srbije tražio da se formira anketni odbor koji će da utvrdi ko je naredio da se emituje film o Srebrenici koji, po njemu, predstavlja sramotu i hajku na srpski narod.

Kada je 2005. godine emitovan film Škorpioni na kojem se vidi kako pripadnici ove jedinice brutalno ubijaju Srebreničane, Nikolić je izjavio da se ta “krivica ne može tovariti narodu i državi” i tražio hitnu sjednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se donijela rezolucija o srpskim zločinima.
SaraFina

#37 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

Lug wrote:Cuj Sare, "da pokazemo svijetu.." sta ces im pokazivati, ziva bila, oni bolje znaju od nas i ko i sta i kako.. nego ti vidi kako to rade susjedne drzave u slicnim situacijama i sve ce ti se samo ukazati. Nista radi drugih, samo zbog nase djece.

Meni se ukazalo i zato sam i otvorila temu.

Koje susjedne drzave? Gdje to još bio krvavi pir četnika kao što je bio u BiH?
jao_situacije

#38 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by jao_situacije »

_BataZiv_0809 wrote:Ne treba od Srebrenice praviti cirkus, sta je vama ljudi. Dzenaza nije za to :?
baš vala
SaraFina

#39 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

jao_situacije wrote:
baš vala

Pa cirkus ti dolazi i to svjetska premijera klovna/ klovnova ili ti klauna...

Dobrodošao dakle pod našim uvjetima

Vučić: „Vešto montiranim slikama iz Srebrenice vodi se medijska antisrpska histerija“

Aleksandar Vučić predlagao je da za jednog ubijenog Srbina ubije sto muslimana. Tomislav Nikolić je tvrdio da treba pobiti svih 15.000 muslimana u Bihaću. Te ideje realizovane su u Srebrenici, sredinom jula 1995. godine.

Radio televizija Srbije je 11. jula 2001. godine na Dan sjećanja na srebreničke žrtve emitovala BBC-jev film o Srebrenici „Krik iz groba“.

„Emitovanje ovog filma predstavlja zločin. Na delu je neviđena medijska antisrpska histerija koju diktira DOS. Film o Srebrenici je napravljen da bi se Srbi smučili sebi samima. U toj medijskoj kampanji vlast iskopava leševe kosovskih Albanaca i ta priča je izmišljena i potpuno neverovatna”, govorio je Vučić.

On je u Skupštini Srbije tražio da se formira anketni odbor koji će da utvrdi ko je naredio da se emituje film o Srebrenici koji, po njemu, predstavlja sramotu i hajku na srpski narod.

Kada je 2005. godine emitovan film Škorpioni na kojem se vidi kako pripadnici ove jedinice brutalno ubijaju Srebreničane, Nikolić je izjavio da se ta “krivica ne može tovariti narodu i državi” i tražio hitnu sjednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se donijela rezolucija o srpskim zločinima.
Last edited by SaraFina on 19/06/2015 22:56, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#40 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by bh.tornjak »

vucko bi da dodje i da istovremeno negira genocid suprostavljajuci se britanskoj rezoluciji....zar to nije "pljuvanje" po zrtvama....
zato ga treba (opet ponavljam) OGOLIT pred sijelim svijetom....zakinut ga za "zajeb" koji planira da zavuce bosnjacima ( a i zrtvama)
za one koji se "izvlace" na to da ne treba praviti cirkus od dzenaze.....pa,onaj ko ce da napravi cirus je upravo vucic i drzava kojoj je on trenutno na celu.....al, bosnjo je oduvijek bio plitak u glavu tako da nikad nije adekvatno reagovo na stalno podjebavanje sa strane....
SaraFina

#41 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

bh.tornjak wrote:vucko bi da dodje i da istovremeno negira genocid suprostavljajuci se britanskoj rezoluciji....zar to nije "pljuvanje" po zrtvama....
zato ga treba (opet ponavljam) OGOLIT pred sijelim svijetom....zakinut ga za "zajeb" koji planira da zavuce bosnjacima ( a i zrtvama)
za one koji se "izvlace" na to da ne treba praviti cirkus od dzenaze.....pa,onaj ko ce da napravi cirus je upravo vucic i drzava kojoj je on trenutno na celu.....al, bosnjo je oduvijek bio plitak u glavu tako da nikad nije adekvatno reagovo na stalno podjebavanje sa strane....

Zeli svjesno izazvati incident svojom pojavom u tu svrhu je uhapšen Orić.

Tempirano hapšenje koje ima upravo to za posljedicu.

U najboljem slučaju nada se da ce biti odbijen.

Treća solucija ne postoji.

Evo njegovog stava još jednom

jao_situacije

#42 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by jao_situacije »

SaraFina wrote:
jao_situacije wrote:
baš vala

Pa cirkus ti dolazi i to svjetska premijera klovna/ klovnova ili ti klauna...

Dobrodošao dakle pod našim uvjetima

ja ne vjerujem da će on uopće doći.
svi dobro znaju ko je on i kakav je, (mislim na mz) bošnjama treba objašnjavati ko bi ih kamama ponovo kasapio.
stranci ga samo dobro koriste, on je zbog fotelje spustio ćega i sagnuo se, a mi trebamo u ovom periodu da uživamo i eventualno da ohrabrujemo mz da ga i dalje nastave handriti.
and

#43 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by and »

treba samo reći da oni koji negiraju presude međunarodnog suda i genocid u srebrenici nisu dobrodošli nikad,a ne samo 11 jula.
to je stav vlade i njima smeta da se u rezoluciji stvari nazovu pravim imenom,a takođe u rezoluciji koju su donijeli u skupštini ne spominju riječ genocid.
zadnja faza genocida je negiranje genocida,a oni to institucionalno rade,pa ne znam odakle mu ideja da uopšte pomisli da dođe u srebrenicu :?
bh.tornjak

#44 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by bh.tornjak »

SaraFina wrote:
bh.tornjak wrote:vucko bi da dodje i da istovremeno negira genocid suprostavljajuci se britanskoj rezoluciji....zar to nije "pljuvanje" po zrtvama....

kao sto rekoh.......pustit ga nek dodje a onda mu "zavuc" da to pamti cijelog zivota.....ovo je prilika....sad il´nikad
Sinapsa

#45 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by Sinapsa »

SaraFina wrote:
Danguba wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

@SaraFina,

upravo mi ovaj @Dangubin pristup suvereno djeluje - reci da je takav kakav jeste nepozeljan. To je igra po sopstvenim pravilima. Njemu bi bila nanesena steta time. Kako bi to on seriozno mogao politicki da unovci u medjudrzavnim odnosima mi je zagonetka, a i nebitno....Njemu treba Srebrenica, kako bi se mogao da kreira sliku o sebi, kao neko ko se zalaze za pomirenje, suzivot....bla bla....Srebrenici taj smrdo ne treba. Taj njihov prozirni, licemjerni igrokaz je naporan postao i ne trebamo se previse sa tim zamarati, hoce li on ovo ili ono od toga napraviti. Svodi se na puku igru rijeci sa minimalnom substancom... U Dangubinom pristupu agiramo, u tvom reagiramo i igramo njihovu igru. Bolje je presjeci mu vrpcu.
Last edited by Sinapsa on 19/06/2015 23:07, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#46 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by _BataZiv_0809 »

Dakle jos jednom-Srebrenica na 11.juli nije mjesto za politicke driblinge sa Aleksandrom Vucicem
SaraFina

#47 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

bh.tornjak wrote:
SaraFina wrote:

kao sto rekoh.......pustit ga nek dodje a onda mu "zavuc" da to pamti cijelog zivota.....ovo je prilika....sad il´nikad
http://pescanik.net/po-vucicu-se-srbija-poznaje/
Šta će sada Gospodar Vučić koji je u mnogo šta siguran, to niko pouzdano ne zna i skoro neće znati.

Jedni govore o putinizaciji Srbije, ali to je komplikovano pitanje i ako je nešto slično moguće na unutrašnjem političkom planu, na spoljnopolitičkom je pod znakom pitanja. Ambasador Rusije u Beogradu naglašava i gotovo ne sumnja u neke stvari. Njegova izjava glasi – Čim Rusija jača, to je Srbiji bolje. Izjava je jasna ali nije originalna; svojevremeno je R. Karadžić izjavio kada Rusija jača i pobeđuje to je šansa Srbiji da krene i da pobeđuje. To je bilo na nekakvom kongresu srpskih intelektualaca u Sarajevu, kojem je D. Ćosić poslao poruku jer je bio sprečen da lično prisustvuje. Vučić će biti predsednik vlade i u njegovim rukama će biti poluge i unutrašnje i spoljne politike – kako će on odlučiti, to je pitanje za ozbiljnog mislioca a ne za komentatore u tabloidima. Politika jeste umeće i veština, ali i stihija koja nosi i odnosi. U nepovrat ili na spomenik koji zahvalna pokolenja dižu svojim vođama. Ako su nam u srcu i Srbija i Kosovo i Krim i tamo Donjeck i tako dalje, to je opasno za srce ali u politici bukvalno pogubno. Vidi se kuda teku mutne vode ukrajinske i kuda se valjaju – teku na jug prema Moldaviji i tako dalje. Ništa nije isključeno – svuda vlada strah – jer te vode su danas u Kijevu, a sutra mogu biti ne daj bože u Mirjevu. U ovo ne verujemo jer Gospodar mora i to imati na umu. Kada to budemo videli, to kuda teku mutne vode ukrajinske, dovršićemo portret Gospodara Vučića. Ovo je bila samo skica koja nikoga, pa ni autora ovih zapisa ne obavezuje, ali o tome valja razmisliti. A Gospodar kako će, videćemo.
Last edited by SaraFina on 19/06/2015 23:08, edited 1 time in total.
SmokingMan

#48 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SmokingMan »

Pussy mouth nije normalan,on često ni sam ne zna šta priča.Jbt,koja promjena karaktera,čas ovako',čas onako'.Danas sam se pošteno nasmijao njegovim glupostima koje je valjao na presici....
Last edited by SmokingMan on 19/06/2015 23:09, edited 1 time in total.
emmir1

#49 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by emmir1 »

SaraFina wrote:http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/po ... rezolucije

Premijer Aleksandar Vučić: Ako se usvoji predloženi tekst, biće teških posledica po Srbiju. Otići ću u Potočare 11. jula ukoliko Bošnjaci to budu hteli. Tražićemo da Mađarska ne diže zidove prema nama

Vučić je očigledno ubijedjen da je on kao političar vodeći šahista na balkanskoj političkoj sceni.

Njegova trasformacija bi svakako trebala ući u povijest no nedajmo se zavarati " dobrim namjerama "

Hapšenje Nasera Orića imalo je za cilj da Bošnjaci odbiju ruku pomirenja koju Srbija velikodušno pruza, zato Vučićevu posjetu nije mudro spriječavati.

Naprotiv!

Vučića treba dostojanstveno primiti u Potočare. Pokazati svijetu kako Bošnjaci nisu nikakvo zaostalo muslimansko pleme nego evropski gradjani.

U tu svrhu svakako bi bilo pozeljno napraviti i dokumentarac na temu "poboljšanja odnosa u regionu i oprosta "koje doticni potencira.

A premijeru o stradanju i bošnjačkom saburu i velikodušnosti te zelji za pomirenjem prikazati na obljetnicu.
Uz SVA stradanja Bošnjaka tokom agresije ubaciti i video uradak gdje se balkanski MIROTVORC poziva na cifru od sto muslimanskih glava za jednu srpsku.

Mozda bi Bakir Izetbegović takodje uz to trebao odrzati i dirljiv prigodan govor.

Sabur i merhamet su naše vodilje kad su odnosi sa susjedima u pitanju.

Vazno je da svijet konačno shvati veličinu naše velikodušnosti..

A kako moze bolje se to pokazati, nego dostojanstvenim primjerom četnika koji je pozivao otvoreno na linč i sječu bošnjačkih glava.

Apsolutno u tom pravcu treba ići.

Na blogu Vaskovića ima sjajna analiza koju treba pročitati.

Mi Bošnjaci moramo pokazati da smo mudri i ne reagovati vruće glave, na ovim stvarima se pokazuje da li smo državotvorni ili ne
SaraFina

#50 Re: Aleksandar Vučić :od lovca na bošnjačke glave i četičkog vojvode do MIROTVORCA

Post by SaraFina »

Sinapsa wrote:
SaraFina wrote:
Danguba wrote:

@SaraFina,

upravo mi ovaj @Dangubin pristup suvereno djeluje - reci da je takav kakav jeste nepozeljan. To je igra po sopstvenim pravilima. Njemu bi bila nanesena steta time. Kako bi to on seriozno mogao politicki da unovci u medjudrzavnim odnosima mi je zagonetka, a i nebitno....Njemu treba Srebrenica, kako bi se mogao da kreira sliku o sebi, kao neko ko se zalaze za pomirenje, suzivot....bla bla....Srebrenici taj smrdo ne treba. Taj njihov prozirni, licemjerni igrokaz je naporan postao i ne trebamo se previse sa tim zamarati, hoce li on ovo ili ono od toga napraviti. Svodi se na puku igru rijeci sa minimalnom substancom... U Dangubinom pristupu agiramo, u tvom reagiramo i igramo njihovu igru. Bolje je presjeci mu vrpcu.

Ja se slazem da on ne treba Srebrenici.
Medjutim cijeli svijet je pod utiskom njegovog srceparajućeg govora kako zeli dobrosusjetske odnose i promovira mir u regionu.

BiH je drzava i srpskog naroda a čelnici samog manjeg BH entiteta svakodnevno i sami negiraju genocid

Spriječiti Vučića u ovim okolnostima da dodje nakon otkazivanja posjete Nikoliću je autogol.

Treba raskrinkati to licemjerje jednom zauvjek
Locked