MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#26 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
onih sa 5000 je manje od 1%
onih sa 300 je 30% od kojih nema pravo barem njih 30% jer imaju po nekom drugom osnovu lovu ili su preko štele to dobili
onih sa 300 je 30% od kojih nema pravo barem njih 30% jer imaju po nekom drugom osnovu lovu ili su preko štele to dobili
-
xenforo
#27 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
ja jedno ono drugo, 300 se misli na penzionere ove kukavce što su crnčili 40 godina pa sad na izdisaju primaju 300 stoje, ovih od 5000 je puno više nego 1% možda i 50 puta više ali eto što kaže moj komšo bosanski tokmak izdržo je mujo i gore a nema banke viri mu prst kroz starke.Black swan wrote:onih sa 5000 je manje od 1%
-
Drinski
#28 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
A kada ce poslodavci poceti placati poreze?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#29 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
kako u svemu i u ovoj oblasti treba uvesti reda, samo po našem običaju red se neče uvoditi preko onih invalida preko papira, vego preko ledža sirotinje što je najebala i izgurala rat na svojim ledžima.
Več se vidi po tome što su u istu priću gurnuti RVI i ovi zaslužni uhljebi sa povlašćenim pemzijama
, grupa mlatimudana sposobnih za rad a podjelilo im pemzije po 1.500 KM
A ko ima bilo kakvo tjelesno oštečenje, posebno nastalo fizičkom traumom, dobro zna da je i 10% previše patnje
Odavno sam se isćlanio iz ovih RVI kurcopalčiča jer su to ekspoziture vladajučih oligarhija koje postoje samo radi sebe, a ne radi korisnika
Več se vidi po tome što su u istu priću gurnuti RVI i ovi zaslužni uhljebi sa povlašćenim pemzijama
A ko ima bilo kakvo tjelesno oštečenje, posebno nastalo fizičkom traumom, dobro zna da je i 10% previše patnje
Odavno sam se isćlanio iz ovih RVI kurcopalčiča jer su to ekspoziture vladajučih oligarhija koje postoje samo radi sebe, a ne radi korisnika
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
sta si bolan navro neću ti ja ništa ukidatixenforo wrote:ja jedno ono drugo, 300 se misli na penzionere ove kukavce što su crnčili 40 godina pa sad na izdisaju primaju 300 stoje, ovih od 5000 je puno više nego 1% možda i 50 puta više ali eto što kaže moj komšo bosanski tokmak izdržo je mujo i gore a nema banke viri mu prst kroz starke.Black swan wrote:onih sa 5000 je manje od 1%
- Cherry-Cherry
#31 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Ovo je davno trebalo uraditi.Invalidske mirovine bi se trebale isplaćivati samo osobama koje su “nesposobne za bilo kakav posao”, a ne za posao koji su radile kad su ostale invalidi, primjerice bili vojnici, i to samo do trenutka kad napune godine za umirovljenje, od kad bi dobivale starosne mirovine!
- Opetja033
#32 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Kada se harac smanji.Drinski wrote:A kada ce poslodavci poceti placati poreze?
-
Drinski
#33 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Eh, onda je u redu. Do tada neka kupuju avione i vile.Opetja033 wrote:Kada se harac smanji.Drinski wrote:A kada ce poslodavci poceti placati poreze?
- madner
#34 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Harac je madju manjim u Evropi. Tako da mozda treba slati i fermane da se skupi carevo. 
- Opetja033
#35 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Ne valja ti racunica. Na svaku isplacenu 1 KM ide dodatnih cca 70 feninga kao harac drzavi.madner wrote:Harac je madju manjim u Evropi. Tako da mozda treba slati i fermane da se skupi carevo.
- madner
#36 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Valja mi itekako racunica.
Samo sto kod nas novinari vole usporedjivati od nase neto plate sa stranim bruto doprinosima.
Porez na platu medju najmanjim u Evropi, porez na dobit medju najmanjim.
Socijalni doprinos poslodavca medju najmanjim.
Samo sto kod nas novinari vole usporedjivati od nase neto plate sa stranim bruto doprinosima.
-
howdy
#37 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Opetja033 wrote:Kada se harac smanji.Drinski wrote:A kada ce poslodavci poceti placati poreze?
jadni privrednici....
- Opetja033
#38 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
To su u Europi porezi i nameti na plate vece od cca 70%? Dakle iznio sam ti kako je kod nas: za svaku uplacenu 1 KM plate, placas dodatnih cca 70 feninga drzavi.madner wrote:Valja mi itekako racunica.
- Opetja033
#39 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Meni je najzaljivije uhljebljenih parazita na drzavnoj sisi i opcenito parazita koji smatraju da im drzava mora obezbjediti sve od kolijevke do groba. Ne'do Bog da bilo sta sami urade.howdy wrote:Opetja033 wrote:Kada se harac smanji.Drinski wrote:A kada ce poslodavci poceti placati poreze?
jadni privrednici....
- Tomos
#40 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Vidi se da si kulturan, koja Država nije ti država valjda federacija, nisi dobio Državu za kakvu si se borio po kom osnovu da ti neko da neke prinadležnosti, nije kanton, i federacija država, pa i državnim reprezentacijama pomaže kanton i federacija,a država ne pomaže, eto jel ti jasno da li imaš državu ?drunken tiger wrote:Šta sereš ti papak?! TI ljudi da nisu poginuli braneći domovinu od agresora bili bi živi i izdržavali bi porodice svoje!! Država je stvorila siročiće i mora se brinuti o njima. Da nisu izginuli obezbijedili bi budućnost svojim suprugama i djeci. Pun mi je više papaka i maloumnika takvih!!Tomos wrote:Nek radi jeboga ti 55 godina radi kakvi crni šehidi i ostalo niko nije vodio ovdje sveti rat, pa ona penzija, pa ova pa dokle više, pa da ne pričamo o penzinoerima koji nemaju dana staža od 35 godina ko su ti ljudi a nismo Njemačka sa novcem, a o sistemu da ne pričamo.
-
Drinski
#41 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Nasi privrednici svoj uspjeh ne zasnivaju na nekim znanjima ili inovacijama, nego na zakidanju jal drzave jal radnika i dobavljaca i bili bi najsretniji kada bi njima drzava placala porez a ne obratno. A novinari, ja ne znam u cemu se ogleda ta struka, to je po meni potpuno nepotrebno zanimanje jer su savrsene neznalice.
- madner
#42 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Kada se nasi doprinosi obracunaju prema Evropskom sistemu, nisu 70%, nego manje od 40%. Kazem ljudi porede od nase neto plate, dok je tamo osnovica bruto iznos.Opetja033 wrote:To su u Europi porezi i nameti na plate vece od cca 70%? Dakle iznio sam ti kako je kod nas: za svaku uplacenu 1 KM plate, placas dodatnih cca 70 feninga drzavi.madner wrote:Valja mi itekako racunica.
Koristeci tvoju metodologiju:
Belgija, za 1 KM uposleniku, 2.3 KM
Francuska 2.18
Austria 2.13
Njemacka 1.98
Italija 1.9
Ovo su podaci za 2014 godinu.
S tim da kod kroz TO postoji iznos koji se placa 1:1.
- Opetja033
#43 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Nevjerovatne su mi cifre, potpuno nevjerovatne. Poslujem gotovo iskljucivo sa inostranstvom - ono bukvalno od Australije do Amerike i sa kim god sam se dotakao nameta - niko ne moze da vjeruje. Naravno ne tvrdim da izmisljas ali misli da si ili negdje u racunici pogrijesio ili su ti podaci pogresni. Ne iskljucujem u potpunosti ni mogucnost da si u pravu.madner wrote:Kada se nasi doprinosi obracunaju prema Evropskom sistemu, nisu 70%, nego manje od 40%. Kazem ljudi porede od nase neto plate, dok je tamo osnovica bruto iznos.Opetja033 wrote:To su u Europi porezi i nameti na plate vece od cca 70%? Dakle iznio sam ti kako je kod nas: za svaku uplacenu 1 KM plate, placas dodatnih cca 70 feninga drzavi.madner wrote:Valja mi itekako racunica.
Koristeci tvoju metodologiju:
Belgija, za 1 KM uposleniku, 2.3 KM
Francuska 2.18
Austria 2.13
Njemacka 1.98
Italija 1.9
Ovo su podaci za 2014 godinu.
S tim da kod kroz TO postoji iznos koji se placa 1:1.
Odakle ti ovi podaci? Imas neki link? Da ustedim na pretrazi i vremenu. Valja budzetlije nahraniti, vidis da su odmah poceli kmecati.
Inace pozdravljam itekako ove zahtjeve MMF-a. Na prvom mjestu ukidanje nebuloznih kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme. Ne znam za takve primjere negdje drugo. Kolektivni ugovori koji bi zastitili prava radnika - da. Kolektivni ugovori na neodredjeno vrijeme - idiotizam. Da bi se smanjila nezaposlenost moraju se prvobitno nameti poslodavcima smanjiti. Niko normalan nece da rizikuje sa ovako brutalno visokim nametima. Ukidanje kolektivnih ugovora na neodredjeno vrijeme, smanjenje poreza i ostalih debilnih nameta, ukidanje nepotrebnih nameta i stroga porezna kontrola i kazne nakon toga.
Ne treba izmisljati toplu vodu, ovo su neke od mjera koje su Madjari uradili i nakon samo nekoliko godina uspjeli zavrsiti pricu sa MMF-om i Svjetskom Bankom.
- madner
#44 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
The typical tax burden of EU workers in Europe, appendix 1.
Mislim da ima i na netu.
Meni je to bilo zanimljivo jer gledam ove nase NVO mamlaze kako prosipaju pricu o najvecim nametima u Evropi.
Zapravno imamo samo jednu vecu kategoriju, socijalni doprinosi zaposlenog, no recimo porez na platu je medju najmanjim. Imam osjecaj da se placa 28% na platu a 10% socijalnog da bi bila sasvim druga prica.
Mislim da ima i na netu.
Meni je to bilo zanimljivo jer gledam ove nase NVO mamlaze kako prosipaju pricu o najvecim nametima u Evropi.
Zapravno imamo samo jednu vecu kategoriju, socijalni doprinosi zaposlenog, no recimo porez na platu je medju najmanjim. Imam osjecaj da se placa 28% na platu a 10% socijalnog da bi bila sasvim druga prica.
- GoldenSpoon
#45 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Sada je vise nego jasno da se SDA kurtoni opiru, dosao MMF po svoje. Kako onaj sizofrenik kaze, glasati za SDA na svim nivoima, a MMF da drzi zavrnutu pipu. Bit ce to najbrutalniji pad jednog koruptokratskog sistema 
- Opetja033
#46 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Ma mora bitimadner wrote:The typical tax burden of EU workers in Europe, appendix 1.
Mislim da ima i na netu.
-
xenforo
#47 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
LOL nisam u tim vodama samo sam nekad radio u ministarstvu pa znam kako to ide, najebo je onaj ko čeka da mu država nešto da.Black swan wrote:sta si bolan navro neću ti ja ništa ukidatixenforo wrote:ja jedno ono drugo, 300 se misli na penzionere ove kukavce što su crnčili 40 godina pa sad na izdisaju primaju 300 stoje, ovih od 5000 je puno više nego 1% možda i 50 puta više ali eto što kaže moj komšo bosanski tokmak izdržo je mujo i gore a nema banke viri mu prst kroz starke.Black swan wrote:onih sa 5000 je manje od 1%
-
xenforo
#48 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
Računaj još jedno godinu možda godinu i 6 mjeseci biće davanja na slamku od MMF onda nakon toga biće špica svuda.GoldenSpoon wrote:Sada je vise nego jasno da se SDA kurtoni opiru, dosao MMF po svoje. Kako onaj sizofrenik kaze, glasati za SDA na svim nivoima, a MMF da drzi zavrnutu pipu. Bit ce to najbrutalniji pad jednog koruptokratskog sistema
- Cherry-Cherry
#49 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
GoldenSpoon wrote:Sada je vise nego jasno da se SDA kurtoni opiru, dosao MMF po svoje. Kako onaj sizofrenik kaze, glasati za SDA na svim nivoima, a MMF da drzi zavrnutu pipu. Bit ce to najbrutalniji pad jednog koruptokratskog sistema
- DaffyDuck
#50 Re: MMF Traži ukidanje mirovina udovicama i smanjenje izdavanja za RVI
jos 5 godina i gotovo je sa djecom poginulih boraca. Kako? Imaju pravo na penziju do kraja redovnog skolovanja ili navrsetka 25 godina. I tu je kraj.Warashii wrote:U svemu mora biti neke granice.drunken tiger wrote:Lahko je pričati nekome ko nema pojma kakav je život bez roditelja. Samo pogledaj na ovakav način. Roditelji rade i imaju platu po 800 KM dakle 1600KM mjesečno. a gledaj sad kako je kad nema roditelja jednog i dobija se samo 800KM mjesečno Dovoljno je samo da pogledaš s ekonomske strane koliko za jedan mjesec znači to što fali jedan roditelj, a da ne pričamo o dubljim posljedicama. Ne volim da vijeđam ali fakat ne volim ograničene ljude nikako. Nemate nimalo osjećaja prema porodicama bez roditelja, prema samohranim majkama i sl. Kao da oni ne bi voljeli da su kompletne pordice i da normalno žive. Te naknade je najmanje što država može da uradi za njih.sumirprimus wrote:aj ba,realno kakvi sirocici u 2015oj?mislim na malodobnu djecu.
toj minimalno 20 godina od djetona,nema vise sirocica..punoljetni,zavrsili skolu,zaposlili se,propali...kako god,odvoji se nakon nekog vremena od materine sise a kamol socijale.
Jednom mora doci kraj tome "djeca sehida/poginulih boraca" .
Mislim da su ti koji su tada bili djeca tu "privilegiju" iskoristili ali vec danas to pomalo nema smisla, pogotovo kada znamo da djeca koja su na ovaj ili onaj nacin ( nisu poginuli u ratu ) ostala bez jednog ili oba roditelja nemaju nikakvih olaksica.
Dakle neko kome je neko poginuo u ratu neke 93 a on recimo imao 1 godinu danas ima 23 godine, a ima ih i mnogo starijih, je vec na nekoj granici na kojoj nema smisla da ima ustupke.
Veci problem su ovi nasi penzioneri po 30- 40 godina u najboljim godinama, koje je drzava naucila da nista ne rade.
I jos jedan problem je budzetka potrosnja- novac koji administracija potrosi pored enormnih plata. NA reprezentaciju, auta, kirije, goriva, parfeme, cvijece i sta god im je cejf.