A sha je tek onda sa Omerom...
Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
- SmokingMan
#26 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Jbt,ti potekfiri Muaviju....
- fatamorgana
#27 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Da nije u pitanju onaj vatrogasac aka avicena aka skupljač željeza?asurbanipal wrote:fatamorgana wrote:
A ko je onda kod nas?
Ima jedan AntiKrist, evo piše ovdje na forumu.
- Challenger__
#28 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Bilo bi sjajno ako bi neko želio i mogao sistematično ovdje posložiti hadise koji se tiču teme ili predanja drugih monoteističkih religija a koja se tiču ovih prostora i događanja. To bi bio prejak doprinos temi koju je otvorio kolega Walter.
- salik79
#29 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
SmokingMan wrote:Jbt,ti potekfiri Muaviju....![]()
Porediti hz Omera sa Muavijom je
- SmokingMan
#30 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
To je vaša standardna priča,kao kod vaših oponenata,prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu i obrnuto.Koji ste vi smutljivci,
- zagortenej
#31 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Zanimljivo, levha sa imenom Muhameda el Mehdija a.s., na zidu Poslanikove a.s. džamije u Medini.

- salik79
#32 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Cija nasa?!!! To je historijski nepobitna cinjenica, ali sto je tvoje poznavanje historije islama povrsno - to je opet tvoja stvar.SmokingMan wrote:To je vaša standardna priča,kao kod vaših oponenata,prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu i obrnuto.Koji ste vi smutljivci,
- SmokingMan
#33 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Standardna priča,nisam ništa manje očekivao od tebe,ali si fer sagovornik,prije svega vješt,kratke rečenice,birane riječi.salik79 wrote:Cija nasa?!!! To je historijski nepobitna cinjenica, ali sto je tvoje poznavanje historije islama povrsno - to je opet tvoja stvar.SmokingMan wrote:To je vaša standardna priča,kao kod vaših oponenata,prebacivanje krivice sa jedne na drugu stranu i obrnuto.Koji ste vi smutljivci,
Zlatno pravilo je nepobitno,da je istorija subjektivna stvar.
- nemampojma0
#34 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
@smokingMan..nisu to nikakve sijske izmisljotine,to su historijske cinjenice.Muavija je uzurpator vlasti, proklinjao je hz Aliju. Njegov otac je ebu Sufjan (valjda ti je poznata njegova uloga u borbi protiv Poslanika a.s. i kad je i kako "primio" Islam), a majka mu je Hind (ista ona sto je rasporila Allahovog Lava i jela mu utrobu). Dok mu je sin prokleti Jezid koji naredi da se ubije hz Husein i jos 70-tak clanova Poslanikove a.s. porodice, kako bi odrzao vlast koju je njegov otac oteo od onih kojima je pripadala, jer mu je ta vlast omogucila da nastave borbu protiv islama kroz islam.
Citaj malo, prije nego pocnes pisati.
- Blue1
#35 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Hazreti Muavija b. Ebi Sufjan je ugledni Poslanikov a.s. ashab, jedan od pisara Objave. U odnosu prema njemu nema razlike između sljedbenika hanefijskog mezheba i sljedbenika drugih ehli-sunnetskih mezheba (malikije, šafije i hanbelije). Šije i haridžije prave razliku među ashabima, u smislu da neke uvažavaju, a neke ne. To nije pravac ehli-sunneta, koji iskazuje poštovanje i čast prema svim ashabima. Taj pravac slijede i hanefije.
rijaset.
rijaset.
-
zijancer
#36 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
uh to ne bi mogao niko, to su tomovi knjigaChallenger__ wrote:Bilo bi sjajno ako bi neko želio i mogao sistematično ovdje posložiti hadise koji se tiču teme ili predanja drugih monoteističkih religija a koja se tiču ovih prostora i događanja. To bi bio prejak doprinos temi koju je otvorio kolega Walter.
treba krenuti od pocetka
u kratkim crtama, moze se jedino navesti sta ko ocekuje da se desi prije sudnjeg dana:
Judaizam: Jos uvijek ocekuju obecanog Mesiju, kralja iz loze Davidove, nekog veceg cak i od Mojsija
Kriscanstvo: Drugi dolazak Isusa (detalji nepoznati)
Islam: Drugi dolazak Isa a.s. u kojem on ubija lažnog Mesiju
(izvinjavam se ako ima ooogromnih gresaka)
Last edited by zijancer on 12/06/2015 22:25, edited 1 time in total.
-
zijancer
- zagortenej
#38 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
By Enes Karic...Upravo je tu – u odnosu prema halifi Aliji ibn Ebi Talibu – došlo do raskola među ranom muslimanskom zajednicom; neki taj raskol nazivaju “velikom kušnjom” (al-fitnatu l-kubrā). Egipatski književnik Taha Husein (umro 1973.) o tome je napisao jedno lijepo djelo.
Naime, mekanska aristokratija, nekad okupljena oko trećeg halife Osmana, s Muavijom (sinom bogatog Mekkanca Sufjana) na čelu, stacionirala se kasnije u Damasku (661. godine) i tamo osnovala halifat koji je nazvan Emevijskim (po Umejjatu, djedu Sufjanovu, odnosno pradjedu Muavijinu).
Muavija kao prvi halifa dinastije Emevija pokazao se politički lukavijim i vještijim, pogotovo prepredenijim i bezobzirnijim, od rivalskog halife Alije ibn Ebi Taliba; u pregovorima o miru on je halifu Aliju bezobzirno i nemoralno iscrpljivao, a iz pragmatskih razloga Muavija je u vojnim operacijama angažirao arabljanska beduinska plemena (ona ista koja su bila pokorena od Medine oko pitanja zekata).
Jedna bitka, ona na Siffinu 657., koja se odigrala između vojske Alije i vojske Muavije, bila je prva velika međumuslimanska tragedija. Od tada, ali i od gnusnog umorstva Husejna, sina Alijina, koje se desilo 680. na Karbali (Kerbela u Iraku), kreće sve jasnija podjeljenska crta između ove dvije velike grupacije ranoga islama, sunnizma i šiʻizma. Znaju li oni tada, recimo u boju na Siffinu 657., godine, da su sunnije i da su šiʻije? Ne, to niko ne može dokazati, jer je tada bilo mnoštvo upletenih faktora. Daljnje polariziranje strana, i teorijsko definiranje tih strana, jeste stvar kasnijih vremena, kasnijih tumačenja, itd.
Općenito gledano, u odnosu na svemuslimanski, univerzalistički i inkluzivni halifat prve četverice halifa u Medini, Emevijski halifat u Damasku značio je “arabiziranje” i “beduiniziranje” te važne univerzalne institucije islama. Damask je već značio dvor, paževe, protokole, beskrupuloznu vlast i moć, te se sve više gubio republikanski ideal vladavine prve četverice medinskih halifa koji su izabrani na način javnog izjašnjavanja muslimana. No, prvi halifski grad, ona Poslanikova Medina, uskoro ostaje bez halife.
Alija ibn Ebi Talib je svoje halifsko središte prenio u Irak, da bi bio ubijen u gnusnom atentatu 651. godine.
Naravno, u svome političkom trijumfu dinastija Emevija, po nekom automatizmu, dinamizira i podstiče antišiʻijski blok, te se tako, praktički od samih početaka sukoba Alije i Muavije formira i tzv. sunnijska strana islama.
O ovome je, na svoj način, pisao prof. Abdul-Hamid Ahmed Ebu Sulejman u svome djelu Kur’ānska vizija (Ar-Ru’yatu l-qur’āniyyatu l-kawniyyah) pokazao je da je univerzalistički duh ranoga halifata prve četverice halifa iz Medine splasnuo pod dinastijom Emevija u Damasku (od 661. do 750. godine). Tu knjigu sam preveo prije nekih šest ili sedam godina, izišla je u izdanju Centra za napredne studije u Sarajevu...
- asurbanipal
#39 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
salik79 wrote:SmokingMan wrote:Jbt,ti potekfiri Muaviju....![]()
Porediti hz Omera sa Muavijom jeMuavija je naredio proklinjanje Alije a.s. s mimbera, sto je bila 150-godisnja emevijska praksa. Uz sve to proglasio se Halifom, za vrijeme hz Alijine vladavine, s cime je doveo do (tada) najveceg medjumuslimanskog krvoprolica. Umejevici i njihova "ulema" su izvor /klica svakog zla i razdora ummeta.
Iako to nije tema ove emisije, šta bi trebalo tek reći za Osmanlije. U historiji je bila poznata zakletva osmanskih prinčeva pred sultanom i zapovjednikom janjičara tj. pred janjičarskim agom. Što bi Osmanlije rekle: O, Muavijin ummete (sljedbenici Muavije), dušmani Muhammedovi... Dakle, ne kažu dušmani Alijevi, nego čak "dušmani Muhammedovi"...
Kako je išla ta zakletva:
Zakletva prinčeva
Princ (Šehzade):
- U ime Vrhovnog Gospodara. Allah, Allah ! Hu !
Janjičari kažu:
- Huuu !
Princ:
Moj put je i Vaš put !
Moja ruka je i Vaša ruka !
Moje ispunjenje (zakletva) je i Vaše ispunjenje (zakletva) !
Moja vjera je i Vaša vjera !
Moja glava je na Vašem putu !
Moj život je Vama posvećen !
Moje blago će biti žrtvovano za Vas !
Moj jezik, moj izraz, mudre su zapovijedi !
Vidio sam sol, vodu i hljeb !
Ako s puta skrenem. Neka mi Vaša sablja glavu presiječe !
Istino čelična, s jednim ciljem !
O, Ali ! Huuu !
Janjičari okreću glavu na desnu stranu i kažu:
- Huuu !
Janjičarski aga:
O, sljedbenici Muavije, o dušmani (neprijatelji) Muhammedovi !
Vi ste nezahvalni (nevjernici), mi zahvaljujemo !
Vi ste na jednoj strani, mi na drugoj !
Sultan:
Raju da se uzdigne, grimizno da izađe !
Princ:
Mojom sabljom posijekli me, kao zemlju izbrazdali...
Bismišah !
- salik79
#40 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Allah raziolsun, htjedoh postaviti, ali mi googles+ (ili kako se vec zove to sranje!?) potrosilo 10 GB mobilnog interneta, pa mi sve usporeno
- nemampojma0
#41 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Eyvallah asureasurbanipal wrote:salik79 wrote:SmokingMan wrote:Jbt,ti potekfiri Muaviju....![]()
Porediti hz Omera sa Muavijom jeMuavija je naredio proklinjanje Alije a.s. s mimbera, sto je bila 150-godisnja emevijska praksa. Uz sve to proglasio se Halifom, za vrijeme hz Alijine vladavine, s cime je doveo do (tada) najveceg medjumuslimanskog krvoprolica. Umejevici i njihova "ulema" su izvor /klica svakog zla i razdora ummeta.
Iako to nije tema ove emisije, šta bi trebalo tek reći za Osmanlije. U historiji je bila poznata zakletva osmanskih prinčeva pred sultanom i zapovjednikom janjičara tj. pred janjičarskim agom. Što bi Osmanlije rekle: O, Muavijin ummete (sljedbenici Muavije), dušmani Muhammedovi... Dakle, ne kažu dušmani Alijevi, nego čak "dušmani Muhammedovi"...
Kako je išla ta zakletva:
Zakletva prinčeva
Princ (Šehzade):
- U ime Vrhovnog Gospodara. Allah, Allah ! Hu !
Janjičari kažu:
- Huuu !
Princ:
Moj put je i Vaš put !
Moja ruka je i Vaša ruka !
Moje ispunjenje (zakletva) je i Vaše ispunjenje (zakletva) !
Moja vjera je i Vaša vjera !
Moja glava je na Vašem putu !
Moj život je Vama posvećen !
Moje blago će biti žrtvovano za Vas !
Moj jezik, moj izraz, mudre su zapovijedi !
Vidio sam sol, vodu i hljeb !
Ako s puta skrenem. Neka mi Vaša sablja glavu presiječe !
Istino čelična, s jednim ciljem !
O, Ali ! Huuu !
Janjičari okreću glavu na desnu stranu i kažu:
- Huuu !
Janjičarski aga:
O, sljedbenici Muavije, o dušmani (neprijatelji) Muhammedovi !
Vi ste nezahvalni (nevjernici), mi zahvaljujemo !
Vi ste na jednoj strani, mi na drugoj !
Sultan:
Raju da se uzdigne, grimizno da izađe !
Princ:
Mojom sabljom posijekli me, kao zemlju izbrazdali...
Bismišah !
- Diwan
#42 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
to ti pametnazijancer wrote:...
-
zenit dozic
#43 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Evo šta o ovoj temi kaže jedan od najvećih islamskih mislilaca Šejh Imran Hosein, ima i video pa koga zanima...
http://dedzal.info/index.php?option=com ... &Itemid=10
http://dedzal.info/index.php?option=com ... &Itemid=10
- fatamorgana
#44 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Koji primitivci ....nemampojma0 wrote:@smokingMan..nisu to nikakve sijske izmisljotine,to su historijske cinjenice.Muavija je uzurpator vlasti, proklinjao je hz Aliju. Njegov otac je ebu Sufjan (valjda ti je poznata njegova uloga u borbi protiv Poslanika a.s. i kad je i kako "primio" Islam), a majka mu je Hind (ista ona sto je rasporila Allahovog Lava i jela mu utrobu). Dok mu je sin prokleti Jezid koji naredi da se ubije hz Husein i jos 70-tak clanova Poslanikove a.s. porodice, kako bi odrzao vlast koju je njegov otac oteo od onih kojima je pripadala, jer mu je ta vlast omogucila da nastave borbu protiv islama kroz islam.
- Blue1
#45 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Hazreti Muavija r.a. je Poslanikov ashab i nije mi jasno kako neko moze pricati protiv covjeka kojeg je Allah pocastio da vidi lice Poslanika ??? Muslimani treba da iskazuju postovanje prema svim ashabima. Pa Muavija r.a. je jedan od pisara objave ! Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preselio je na ahiret zadovoljan svojim ashabima, naredivsi ummetu da ih postuje i da ih ne omalovazava. Zaista, samo ih vjernik može voljeti, a samo licemjer i pokvarenjak može ih mrziti.
Muavija je jedan od onih koji su cesto boravili uz poslanika, te je imao priliku da direktno uci od njega.
Muavija je prvi osnovao muslimansku mornaričku flotu.
Buhari bilježi od Ummu Haram bint Milhan, radijallahu anha, da je rekla: “Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ‘Prvoj vojsci iz moga ummeta koja krene u pohod na moru obavezan je Džennet.’
Najgore je u svemu ovome da čovjek govori o necemu bez znanja, jos da
bude gore da nepravedno optuzuje ashabe Allahovog Poslanika s.a.v.s.
Tahavi u svojoj Poslanici o vjerovanju kaže o ashabima: ”Ne pretjerujemo u ljubavi prema ikom od njih, niti se nekog od njih odricemo. I mrzimo onog ko njih mrzi i onog ko o njima neistinu govori. Mi ih spominjemo samo po dobru. Ljubav prema njima je vjera (din), vjerovanje (iman) i dobrocinstvo (ihsan), a mrznja prema njima je nevjerstvo (kufr), licemjerstvo (nifak) i nasilje (tugjan).”
Muavija je jedan od onih koji su cesto boravili uz poslanika, te je imao priliku da direktno uci od njega.
Muavija je prvi osnovao muslimansku mornaričku flotu.
Buhari bilježi od Ummu Haram bint Milhan, radijallahu anha, da je rekla: “Čula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ‘Prvoj vojsci iz moga ummeta koja krene u pohod na moru obavezan je Džennet.’
Najgore je u svemu ovome da čovjek govori o necemu bez znanja, jos da
bude gore da nepravedno optuzuje ashabe Allahovog Poslanika s.a.v.s.
Tahavi u svojoj Poslanici o vjerovanju kaže o ashabima: ”Ne pretjerujemo u ljubavi prema ikom od njih, niti se nekog od njih odricemo. I mrzimo onog ko njih mrzi i onog ko o njima neistinu govori. Mi ih spominjemo samo po dobru. Ljubav prema njima je vjera (din), vjerovanje (iman) i dobrocinstvo (ihsan), a mrznja prema njima je nevjerstvo (kufr), licemjerstvo (nifak) i nasilje (tugjan).”
- zagortenej
#46 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Muavija je primio islam nakon sto je osvojena Meka, jer nije imao drugog izlaza. Poslanik a.s. je nakon toga živio još oko 15 mjeseci i to u Medini, a ovaj u Meki. Ne znam kako su se družili. I ne znam kako je bio pisar objave kad je najveći dio objave završen do osvajanja Meke.Muavija je jedan od onih koji su cesto boravili uz poslanika, te je imao priliku da direktno uci od njega.
A inače, prema hadisima, svaka vojska koja je nešto osvojila će u dzenet, kud ćeš veći motiv za osvanje pola svijeta. Plus ako pogineš ideš automatski u dzenet bez polaganja računa gdje te čekaju hurije i dvorci.
Muavija nije priznao legitimnog halifu hzr Aliju i uzrokovao prve medjumuslimanske sukobe samo da bi se dokopao vlasti. Za vrijeme vladavine njegovog sina Jezida ubijen je Poslanikov a.s. unuk hzr Husejin.
Za razumom obdarene dovoljno, za one koji slijepo slijede, da im se mjesec raspolovi džaba im.
Koja podvala, ovo se odnosi na samo jednog posebnog ashaba. Za Muaviju je Poslanik a.s rekao dabogda nikad ne napunio stomak, pa je poslije rezimska ulema tumačila taj hadis da je to blagodat a ne proklinjanje.Zaista, samo ih vjernik može voljeti, a samo licemjer i pokvarenjak može ih mrziti.
- Blue1
#47 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Neki kazu da je Muavija r.a. primio islam prije oslobodjenja Meke ali to nije smio javno obznaniti.
Tirmizi prenosi od Abdullaha ibn Mugaffela radijallahu anhu da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Zaklinjem vas Allahom u pogledu svojih ashaba! Nemojte se, poslije mene, okomiti na njih. Ko ih zavoli, zavolio ih je iz ljubavi prema meni. Ko njih uznemiri, uznemirio je i mene, a ko uznemiri mene, taj je uznemirio i Allaha, a ko Allaha subhanehu ve te'ala uznemiri, On će ga ubrzo kazniti!"
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allahu moj, učini ga (Muaviju) upućivačem koji slijedi Pravi put i posredstvom njega druge upućuj.” - Sened hadisa je sahih.
Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allahu moj, poduči Muaviju Knjizi i računanju, i sačuvaj ga od kazne.”
Vjerovatno mislis na ovaj hadis;
Muslim bilježi da je Abdullah b. Abbas, radijallahu anhu, rekao: “Igrao sam se sa dječacima kada je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, te sam se sakrio iza vrata. On mi je prišao, potapšao me po ramenu i rekao: ‘Otiđi i pozovi mi Muaviju.’ Otišao sam, a potom se vratio i kazao: ‘On jede.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Otiđi i pozovi mi Muaviju.’ Otišao sam, vratio se i rekao: ‘On jede.’ Na to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allah ne zasitio njegov stomak!’”
Riječi: “Allah ne zasitio njegov stomak”, koje je Poslanik izrekao u vezi s Muavijom, dokaz su odlikovanosti ovog časnog ashaba
U komentaru hadisa: “Allah ne zasitio njegov stomak”, Zehebi je rekao: “Može se kazati da je to jedna od vrlina Muavije, s obzirom na to da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Allahu moj, koga prokunem ili izgrdim, podari da mu to bude čišćenje i milost.’”
Albani je rekao: “Neke sekte zloupotrebljavaju ovaj hadis u svrhu napada na Muaviju, radijallahu anhu, ali u tome im ovaj hadis nije od pomoći. A kako bi i bio kad se u njemu nalazi dokaz da je Muavija bio Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, pisar.”
Također, u vezi sa Poslanikovim riječima: “Allah ne zasitio njegov stomak”, neki učenjaci kazali su da su te riječi tadašnji Arapi koristili kao uzrečicu i da te riječi nemaju doslovno značenje, kao što su Arapi znali reći: “Allah ga ubio, kako je plemenit”, ili: “Jadni mu majka i otac, kako je darežljiv”, što jasno ukazuje na to da prvi dio rečenice nisu shvatali bukvalno.
Rebi‘ b. Nafi‘ el-Halebi kazao je: “Muavija je zastor koji štiti Muhammedove, sallallahu alejhi ve sellem, ashabe i čovjek koji skine zastor, neće se ustručavati da povrijedi one koji su sklonjeni iza njega!”
”Ne pretjerujemo u ljubavi prema ikom od njih (kao neke sekte) , niti se nekog od njih odricemo (kao neke sekte). I mrzimo onog ko njih mrzi i onog ko o njima neistinu govori. Mi ih spominjemo samo po dobru.
Tirmizi prenosi od Abdullaha ibn Mugaffela radijallahu anhu da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Zaklinjem vas Allahom u pogledu svojih ashaba! Nemojte se, poslije mene, okomiti na njih. Ko ih zavoli, zavolio ih je iz ljubavi prema meni. Ko njih uznemiri, uznemirio je i mene, a ko uznemiri mene, taj je uznemirio i Allaha, a ko Allaha subhanehu ve te'ala uznemiri, On će ga ubrzo kazniti!"
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allahu moj, učini ga (Muaviju) upućivačem koji slijedi Pravi put i posredstvom njega druge upućuj.” - Sened hadisa je sahih.
Također, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allahu moj, poduči Muaviju Knjizi i računanju, i sačuvaj ga od kazne.”
Muslim bilježi da je Abdullah b. Abbas, radijallahu anhu, rekao: “Igrao sam se sa dječacima kada je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, te sam se sakrio iza vrata. On mi je prišao, potapšao me po ramenu i rekao: ‘Otiđi i pozovi mi Muaviju.’ Otišao sam, a potom se vratio i kazao: ‘On jede.’ Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Otiđi i pozovi mi Muaviju.’ Otišao sam, vratio se i rekao: ‘On jede.’ Na to Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Allah ne zasitio njegov stomak!’”
Riječi: “Allah ne zasitio njegov stomak”, koje je Poslanik izrekao u vezi s Muavijom, dokaz su odlikovanosti ovog časnog ashaba
U komentaru hadisa: “Allah ne zasitio njegov stomak”, Zehebi je rekao: “Može se kazati da je to jedna od vrlina Muavije, s obzirom na to da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Allahu moj, koga prokunem ili izgrdim, podari da mu to bude čišćenje i milost.’”
Albani je rekao: “Neke sekte zloupotrebljavaju ovaj hadis u svrhu napada na Muaviju, radijallahu anhu, ali u tome im ovaj hadis nije od pomoći. A kako bi i bio kad se u njemu nalazi dokaz da je Muavija bio Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, pisar.”
Također, u vezi sa Poslanikovim riječima: “Allah ne zasitio njegov stomak”, neki učenjaci kazali su da su te riječi tadašnji Arapi koristili kao uzrečicu i da te riječi nemaju doslovno značenje, kao što su Arapi znali reći: “Allah ga ubio, kako je plemenit”, ili: “Jadni mu majka i otac, kako je darežljiv”, što jasno ukazuje na to da prvi dio rečenice nisu shvatali bukvalno.
Rebi‘ b. Nafi‘ el-Halebi kazao je: “Muavija je zastor koji štiti Muhammedove, sallallahu alejhi ve sellem, ashabe i čovjek koji skine zastor, neće se ustručavati da povrijedi one koji su sklonjeni iza njega!”
”Ne pretjerujemo u ljubavi prema ikom od njih (kao neke sekte) , niti se nekog od njih odricemo (kao neke sekte). I mrzimo onog ko njih mrzi i onog ko o njima neistinu govori. Mi ih spominjemo samo po dobru.
- zagortenej
#48 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
Bitka na Siffinu? 60 000 mrtvih, zbog čega?Zašto nije dao bejat hzr Aliji?
- Diwan
#49 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
samo munafici cijene i poštuju prdu, pardon muaviju.
- nemampojma0
#50 Re: Imam Mehdi, Dabiq i prorocanstva u Islamu
A znas li za onu da ce na onom svijetu svako biti s onim koga voli?? Ti zatrazi od Boga da budes s muavijom, ako si tako siguran u njegovu ispravnost.Blue1 wrote:Neki kazu da je Muavija r.a. primio islam prije oslobodjenja Meke ali to nije smio javno obznaniti.
Sta je izmisljenih "hadisa" i "predaja"...pa upregnuli sve sto su imali da sebe opravdaju i prikazu ispravnim i sad mi ti ovdje trunis o muaviji, dokazanom uzurpatoru, otimacu i divljaku.Kazu da su mu svi zubi bili pokavreni i da mu je strasno smrdilo iz usta, a sin mu jezid bio pijanica.
Jel stvarno mislis da se istina uspjela sakriti i iskriviti,da se nista nije prenijelo do nasih dana.Nisu uspjeli ugasiti i prikriti istinu, i pored toga sto su upregli sve resurse koje su imali na raspolaganju.