Europska unija-referendum

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
:lol: :lol:

A zašto je Norveška ostavljena?
Nije da joj nije nudjeno :wink:
MMM1977

#27 Re: Europska unija-referendum

Post by MMM1977 »

Vizionar 1985 wrote:
Danguba wrote:
ilkbahar wrote:Potaknuta člankom koji upravo pročitah
http://www.bh-index.com/ukidanje-penzij ... rmi-u-bih/
nemalo se iznervirah i otvaram ovu temu da cujem jos misljenja.

Ko je ta Evropska unija da nama namece neke mjere? Ko kaze da mi zelimo uopste uci u tu EU? Ko je nas pitao uopste da li zelimo biti dio tog sranja?

Da li mislite da je realno da se za pitanje pridruzenju EU organizuje referendum na kojem ce se gradjani BiH izjasniti da li žele pod okupaciju Evrope ili ne?

Nekako imam osjecaj da nas taj put u Evropsku uniju sve vise i vise osiromasuje i da cemo na kraju postati bjeda nevidjena!

Treba to sve poslati poprijeko...a onda sam sebi kopati jamu. :roll:

Ko smo mi da o tome odlucujemo? Zamisli da smo mi mali mravi koje moze zgaziti svako ko hoce a moze ti baciti i mrvica da te prehrani. To ti je globalni svijet.

Nismo mi jedna Svajcarska pa da to mozemo kulirati. Sanse za to je imala Hrvatska ali i oni su poletjeli u zagrljaj ''kobri'' pa se vec sada koprcaju. :wink:
Svajcarska namjerno ostavljena van EU kao poreski raj(za izbjegavanje placanja poreza,utaje,i razne druge mahinacije).
De ne budali. Poreski rajevi su Kipar, Malta, Gibraltar i, možeš misliti, Austrija. Sve odreda clanice EU, Švicarska je nešto sasvim drugo i oni ne žele u EU.
agnostic_front

#28 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:

A Švicarskoj nije nuđeno?
vivaldi

#29 Re: Europska unija-referendum

Post by vivaldi »

nudjeno je jugi negdje pred rat
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
Naravno da jeste. Ali je malo teze zajebat narod koji ima pravo na referendum i oko visine komsijinih cempresa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

vivaldi wrote:nudjeno je jugi negdje pred rat
Fakat bi volio vise znati o ovome. Je li to urbani mit ili istina? Imas li neki link :thumbup:
agnostic_front

#32 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:
Naravno da jeste. Ali je malo teze zajebat narod koji ima pravo na referendum i oko visine komsijinih cempresa.
Nisam uopšte o tome pisao, samo je bio odgovor na nebulozu napisanu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#33 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
Nisam uopšte o tome pisao, samo je bio odgovor na nebulozu napisanu.
Koju nebulozu, ne upratih?
agnostic_front

#34 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

Tema dvije stranice i ti nisi upratio.
vivaldi

#35 Re: Europska unija-referendum

Post by vivaldi »

_BataZiv_0809 wrote:
Fakat bi volio vise znati o ovome. Je li to urbani mit ili istina? Imas li neki link :thumbup:
nemam link, vec informaciju iz hm..druge ruke.

anti markovicu je nudjeno (ne sjecam se sad tacnog naziva ovog sto je prethodilo eu i ekonomskoj zajednici) , ali u tom periodu se vec uveliko planirlao i pregovaralo o eu.

preko juge je trebala ici kopnena veze zap evrope do grcke, plan je bio da nas tako prime navrat nanos a onda unutar da rijesavamo unustrasnje probleme koji su se itekakao nazirali.

ali nije bilo unutrasnjeg koncenzusa oko toga

umjesto nas su zato navrat nanos upale rumunija i bugarska nesto kasnije
Sanjarko

#36 Re: Europska unija-referendum

Post by Sanjarko »

MMM1977 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Svajcarska namjerno ostavljena van EU kao poreski raj(za izbjegavanje placanja poreza,utaje,i razne druge mahinacije).
De ne budali. Poreski rajevi su Kipar, Malta, Gibraltar i, možeš misliti, Austrija. Sve odreda clanice EU, Švicarska je nešto sasvim drugo i oni ne žele u EU.
Bank secrecy is prevalent in certain countries such as Switzerland, Lebanon, Singapore and Luxembourg, as well as offshore banks and other tax havens under voluntary or statutory privacy provisions.
Up until recently, Swiss law prohibited all support to foreign jurisdictions for the prosecution of fiscal offences, except to the U.S. under the terms of a 1973 agreement.[56] Since 1983, enforcement assistance is provided (such as the search and seizure of accounts and documents) for the prosecution of fiscal crimes (notably, tax fraud) but not for the prosecution of fiscal misdemeanours (notably, tax evasion).[57] Under pressure from the G20 and the OECD, the Swiss government announced in March 2009 that it will abolish the distinction between tax fraud and tax evasion in dealings with foreign clients. The Swiss authorities will from now on also provide judicial assistance in the event of tax evasion by a foreign client.[58] The distinction remains valid for domestic clients.
Sanjarko

#37 Re: Europska unija-referendum

Post by Sanjarko »

Vizionar 1985 wrote:
MMM1977 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Svajcarska namjerno ostavljena van EU kao poreski raj(za izbjegavanje placanja poreza,utaje,i razne druge mahinacije).
Bank secrecy is prevalent in certain countries such as Switzerland, Lebanon, Singapore and Luxembourg, as well as offshore banks and other tax havens under voluntary or statutory privacy provisions.
Up until recently, Swiss law prohibited all support to foreign jurisdictions for the prosecution of fiscal offences, except to the U.S. under the terms of a 1973 agreement.[56] Since 1983, enforcement assistance is provided (such as the search and seizure of accounts and documents) for the prosecution of fiscal crimes (notably, tax fraud) but not for the prosecution of fiscal misdemeanours (notably, tax evasion).[57] Under pressure from the G20 and the OECD, the Swiss government announced in March 2009 that it will abolish the distinction between tax fraud and tax evasion in dealings with foreign clients. The Swiss authorities will from now on also provide judicial assistance in the event of tax evasion by a foreign client.[58] The distinction remains valid for domestic clients.
Od 2009 nije vise Raj za izbjegavanje placanja poreza.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#38 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:Tema dvije stranice i ti nisi upratio.
Ti bi se malo svadj'o?

Mozda nije nebuloza sve ono sto ti smatras nebuloznim ;-)
agnostic_front

#39 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:Tema dvije stranice i ti nisi upratio.
Ti bi se malo svadj'o?

Mozda nije nebuloza sve ono sto ti smatras nebuloznim ;-)
Fakat ti teško samo prvu stranicu pregledati?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#40 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
Naravno da nije, ali sta hoces reci? Da Svica nije praonica para?
Sanjarko

#41 Re: Europska unija-referendum

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:
Od 2009 po papiru nije.
E sad i po papiru Dejtonski ustav i BiH-a zakoni bi trebali biti savrseni za BiH-a.
Pitanje jesu li.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#42 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

Vizionar 1985 wrote: Od 2009 po papiru nije.
E sad i po papiru Dejtonski ustav i BiH-a zakoni bi trebali biti savrseni za BiH-a.
Pitanje jesu li.
Sad su Kajmanski otoci :D
agnostic_front

#43 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:
Švica je tax haven i plus imaju to bank secrecy, što će naravno privući mnoge sumnjive likove koji će pokušati da to iskoriste pranjem para. Sigurno ga ima, jer jednostavno ima bruku para.

Međutim, nebuloza je to da je Švica ostavljena van EU, kad je istina da Švicarci nisu htjeli da uđu u EU.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#44 Re: Europska unija-referendum

Post by _BataZiv_0809 »

agnostic_front wrote:
Švica je tax haven i plus imaju to bank secrecy, što će naravno privući mnoge sumnjive likove koji će pokušati da to iskoriste pranjem para. Sigurno ga ima, jer jednostavno ima bruku para.

Međutim, nebuloza je to da je Švica ostavljena van EU, kad je istina da Švicarci nisu htjeli da uđu u EU.
Pa dobro, cinjenica je da narod nema bas uvijek zadnju rijec. Trenutno su raspolozenje naroda i politicki razlozi komplementarni, sta ce biti sutra, nikad se ne zna.
MMM1977

#45 Re: Europska unija-referendum

Post by MMM1977 »

agnostic_front wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:

Riječ je o tome da se tvrdi da je Švicarska ostavljena van EU da bi bila poreski raj a EU puna takvih zemalja
agnostic_front

#46 Re: Europska unija-referendum

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:

Pa dobro, cinjenica je da narod nema bas uvijek zadnju rijec. Trenutno su raspolozenje naroda i politicki razlozi komplementarni, sta ce biti sutra, nikad se ne zna.
Ma dobro ba, to kad dođe, vidjećemo kako i šta, to niko nije spominjao, samo sam se nasmijao na onu tvrdnju i ništa više.
uglavnomja

#47 Re: Europska unija-referendum

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
agnostic_front wrote:

bila su 2 referenduma, oba puta 52-48 za ne.
1972. i 1994.
DrugaGimnazija

#48 Re: Europska unija-referendum

Post by DrugaGimnazija »

_BataZiv_0809 wrote:
Milošević i Tuđman su odbili program od 5,5 milijardi dolara i pridruženo članstvo Jugoslavije u EU

...

RSE: Kako je izgledao taj sastanak, hoćete mi reći, taj sa Evropskom unijom?

Gligorov: Pa, oni su najavili da će doći trojka, kako oni to zovu, to znači prethodni predsedavajući, sadašnji predsedavajući i sledeći predsedavajući. Tada je predsedavajući bio luksemburški ministar spoljnih poslova Pos. On je došao sa Van den Brukom, koji je trebao da bude sledeći predsedavajući, i poveo je sa sobom De Lora kao predsednika Evropske komisije. Kad smo se poredali svi zajedno, to je bilo veliko društvo kad se sedne za sto, mi na jednoj i oni na drugoj strani sa nekoliko eksperata.

RSE: Kad je to bilo, taj sastanak?

Gligorov: To je bilo negdje krajem devedesete godine. Onda Pos kaže: "Nema smisla da vam ja objašnjavam, pošto je plan izradio De Lor, najbolje da njemu dam reč da vam on kaže šta je spremna Evropska unija da učini, ako se vi dogovorite da opstanete u nekoj formi kao Jugoslavija." I onda je De Lor počeo ovako: "Unija je spremna da odmah političkom odlukom prizna pridružno članstvo Jugoslavije u Evropskoj uniji. Vi znate šta to znači, koje imate privilegije" i tako dalje. "Drugo", kaže, "ja sam dobio nalog da spremim program od pet i po milijardi dolara kao injekciju da Markovićev program dalje uspešno produži." I počeo je da govori - ovoliko će dati Svetska banka, ovoliko Monetarni fond, ovoliko Evropska investiciona banka, ovoliko Banka za obnovu i razvoj i tako dalje, ovoliko će dati Evropska unija iz svog budžeta i tako dalje, sve skupa pet i po milijardi. I drugih nekoliko tačaka, jedno desetak tačaka, je izredao - sve skupa jedan za nas vrlo povoljan aranžman. Pre svega, tada bismo mi bili prva zemlja od svih onih zemalja koje su kasnije sličnom političkom odlukom još 1992. godine postale pridružni članovi - među njima Rumunija, Bugarska i ovi drugi - koja je dobila pridružno članstvo. Kad je De Lor završio, Pos kaže: "Izvolite gospodo, šta mislite o ovom planu?" Bio je tajac nekoliko minuta. Svako se misli da li da se on javi ili ne. I javlja se Tuđman, kaže: "Znate šta, gospodo, moram iskreno da vam kažem da ja ni za kakve milijarde ne mogu odustati od ideje koja sad hrani ceo hrvatski narod - da mi posle hiljadu godina obnovimo hrvatsku državu. To je za mene primarno" i stane. Nastao je tajac. Potom se javio Milošević i kaže: "Ja već više puta ponavljam, hoću i ovde pred vama da kažem, da sam ja za čvrstu federaciju ili za modernu federaciju - ili ništa, neka ide svako na svoju stranu." Opet prođe neko vreme i onda se javlja Izetbegović, kaže: "Znate šta, ja moram da vam kažem da je nama teško i bez Beograda i bez Zagreba, mi smo tri naroda u Bosni i to ne može ovako da bude. Mi smo uvek bili poseban entitet i to bismo želeli da ostanemo, ali da se nađe neka solucija kako ćemo sarađivati sa Beogradom i Zagrebom." Ostali uglavnom dalje nisu diskutovali, a ovi iz Evropske unije su se nešto dogovarali i onda kaže Pos: "Hajde da napravimo jednu pauzu od jednog sata, da se dogovrimo kako ćemo dalje da radimo." U toj pauzi je došlo do tog dogovora da oni počnu razgovore sa svakim predsednikom pojedinačno. I to je trajalo veoma dugo, sa svakim se razgovaralo po jedan sat, postavljala su se razna pitanja i tako dalje. Kad se to završilo, opet smo se svi skupili, bilo je već skoro pola dva. Kaže: "Nema saglasnosti. Evo, mi smo ponudili taj plan, žalimo što ćemo morati da saopštimo Evropskoj uniji da nema saglasnosti o ovim predlozima koje smo dali, a šta će dalje biti, videćemo." To je bio taj pokušaj Evropske unije.

RSE: Je li to bio poslednji pokušaj?

Gligorov: To je bio poslednji pokušaj, da.

...

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45336.html
Last edited by DrugaGimnazija on 11/06/2015 00:02, edited 1 time in total.
artime

#49 Re: Europska unija-referendum

Post by artime »

Gledajte na EU kao jednu multinacionalnu korporaciju (sto jeste). Njoj je potrebno sve vise i vise resursa kako bi se odrzavala i kao ideja a i kao fizicka datost. BiH ce uci u EU kad tad, ali niko u sustini ne moze da predvidi sta bi bilo od nje. Moja predvidjanja nista drasticno u prvih 30-50 god, mi jesmo siromasni zbog drugih razloga koji guse ovu drzavu odvajkada :D. Takodjer po mom misljenju zasto je referdum aktualan u Europi narocito, kada svi zele da se ocjepe jeste da se ucini ideja o naciji (specifikuma jednog naroda na komadu zemlje) apsurdnim. To jeste unija. Prosvjetiteljska ideja da se napravi iskorak u svijesti da u sustini i nismo toliko razliciti. Ali da bi se to desilo moramo imati slicna stajalista ;-) diktirana odozgo. Eh sada najveci negativ EU jeste ekonomske prirode, privreda, proizvodnja, stanje na ogromnom trzistu. Ali to cemo skupo platiti jer nas privlaci cinjenica da mozemo studirati u Italiji, Franc. Njem. itd. i cak tamo raditi. Valjda cu docekati da vidim u sta ce se ta unija pretvoriti kada je ona sada istrosena (kao ideja). Ono sto je nekada bio trgovacki deal i sto je pocelo radi zarade, olaksica u trgovanju ne moze da ima vecu viziju mimo ove. U svakom slucaju misljenja sam da se nece nista bitno i veliko desiti za BiH u prvim godinama.
walk_M-A-N

#50 Re: Europska unija-referendum

Post by walk_M-A-N »

agnostic_front wrote:
Vizionar 1985 wrote:Svajcarska namjerno ostavljena van EU kao poreski raj(za izbjegavanje placanja poreza,utaje,i razne druge mahinacije).
Norveška:
https://answers.yahoo.com/question/inde ... 217AA4IGxN
I Island:
https://euobserver.com/beyond-brussels/127983
Ljudi napravili analizu, imam taj dokument, i crno na bijelo vidjeli da im se ne isplati.

Zašto ćemo mi ući: jer EU to želi, jer to plaća i lobira, jer mediji ponavljaju samo priče za koje su plaćeni, jer su se mnogi polakomili na tzv. fondove, jer hoćemo džabane a to nema, jer sami ne radimo i proizvodimo, jer imamo političare koji čekaju da im stranci napišu rješenja i tajne agende, jer se političari sa naših 7-8 hiljada primanja nadaju evropskim 28 hiljada, jer neki misle da će im Hans i Johan i Žak u Briselu rješavati probleme..

Slažući se sa artime, imamo Hrvatsku pred nosom.. Dok nama pričaju evropske priče, zaposlenost i proizvodnja im pada, dugovi rastu, a život srednjeg sloja je sve gori.
Post Reply