Kada se desio ovaj nemili događaj, u septembru 2014. godine Harun i dječak koji ga je udario imali su po 11 godina (2003 godište).
Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
- JanuaryJones
#26 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
-
Gabrielo
#27 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Dobro. Sada je rijeseno. Ipak je velika razlika izmedju 11 i 14 godina.JanuaryJones wrote:Kada se desio ovaj nemili događaj, u septembru 2014. godine Harun i dječak koji ga je udario imali su po 11 godina (2003 godište).
Zajebano je sada. Ne znam kakvu kaznu dati djetetu od 11 godina. A ne mozes ni roditelje tuziti.
Mislim da po zakonu za odredjene stvari se maloljetnici mogu teretiti kao punoljetne osobe. Samo ne znam od koje godine. 14 ili 16.
- JanuaryJones
#28 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Zašto se ne mogu roditelji teretiti? Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god? Trener, nastavnici, pedagog? Svi su dio odgojno-obrazovnog procesa koji je očigledno zakazao kod ovog djeteta. Nasilnik se postaje, nasilnik se ne rađa.Gabrielo wrote:Dobro. Sada je rijeseno. Ipak je velika razlika izmedju 11 i 14 godina.JanuaryJones wrote:Kada se desio ovaj nemili događaj, u septembru 2014. godine Harun i dječak koji ga je udario imali su po 11 godina (2003 godište).
Zajebano je sada. Ne znam kakvu kaznu dati djetetu od 11 godina. A ne mozes ni roditelje tuziti.
Mislim da po zakonu za odredjene stvari se maloljetnici mogu teretiti kao punoljetne osobe. Samo ne znam od koje godine. 14 ili 16.
- S4mpion
#29 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Loš argument. Dijete ne mora usvojiti znanje koje mu prezentuješ, a čak i da usvoji, ne postoji garancija da će djelovati prema istom.JanuaryJones wrote:Kao argument se, u mnogim komentarima, navodi da se djetetu ispod 14 ne može suditi i da se tu sva priča završava. Poanta je da je to dijete najmanje krivo u svemu tome i da mu se može suditi, ne bi mu trebalo suditi. Kriv je trener teakwandoa koji ga nije naučio da se sila ne primjenjuje van sportskih terena i svi ostali učesnici u odgojno-obrazovnom procesu, od roditelja do resornog ministarstva.
Krivci su roditelji i država.
- JanuaryJones
#30 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Po tebi ne mora usvojiti ništa ni od roditelja, tako da odgojno obrazovne metode ničemu ne služe. Trener je pedagog kao i roditelji i razrednik. Nije na istom nivou, ali je pedagog i da bi bio uspješan u tome što radi mora imati uvid u ponašanje i karaktere svojih učenika.S4mpion wrote:Loš argument. Dijete ne mora usvojiti znanje koje mu prezentuješ, a čak i da usvoji, ne postoji garancija da će djelovati prema istom.JanuaryJones wrote:Kao argument se, u mnogim komentarima, navodi da se djetetu ispod 14 ne može suditi i da se tu sva priča završava. Poanta je da je to dijete najmanje krivo u svemu tome i da mu se može suditi, ne bi mu trebalo suditi. Kriv je trener teakwandoa koji ga nije naučio da se sila ne primjenjuje van sportskih terena i svi ostali učesnici u odgojno-obrazovnom procesu, od roditelja do resornog ministarstva.
Krivci su roditelji i država.
- S4mpion
#31 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Trener nema ovlasti koje imaju roditelji i država, te u skladu s tim, nema svrhe prozivati dotičnog.JanuaryJones wrote: Po tebi ne mora usvojiti ništa ni od roditelja, tako da odgojno obrazovne metode ničemu ne služe. Trener je pedagog kao i roditelji i razrednik. Nije na istom nivou, ali je pedagog i da bi bio uspješan u tome što radi mora imati uvid u ponašanje i karaktere svojih učenika.
- Better Man
#32 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Znam i da se ja pitam treba je uvesti. Ako si u stanju ubiti vršnjaka, onda si u stanju i da odgovaraš i da ideš na doživotnu robiju.mg wrote:Ti da si pametan, znao bi da KZ FBiH u čl. 9 isključuje krivičnu odgovornost prema djetetu koje nije navršilo 14 godina života.Better Man wrote:Roditelji da su pametni podnijeli bi krivične prijave protiv odgovorne djece, roditelja te djece, uprave škole i nadležnih u policiji i sudovima.
- S4mpion
#33 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Ne ide to baš tako, i petogodišnjaci su nekad sposobni ubiti vršnjaka. Problem se mora rješavati na drugi način.Better Man wrote: Znam i da se ja pitam treba je uvesti. Ako si u stanju ubiti vršnjaka, onda si u stanju i da odgovaraš i da ideš na doživotnu robiju.
- sigh
#34 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Kako da odgovara dijete ako nije uopste u stanju da shvati znacaj svog djela.
Roditelji i skola bi u nekom vidu trebali odgovarati.
- Better Man
#35 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Neko mora odgovarati za ubistvo i samo se tako problem može riješiti.S4mpion wrote:Ne ide to baš tako, i petogodišnjaci su nekad sposobni ubiti vršnjaka. Problem se mora rješavati na drugi način.Better Man wrote: Znam i da se ja pitam treba je uvesti. Ako si u stanju ubiti vršnjaka, onda si u stanju i da odgovaraš i da ideš na doživotnu robiju.
- Cherry-Cherry
#36 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
0-14 godina - dijete
14-16 godina - mlađi maloljetnik
16-18 godina - stariji maloljetnik
18-21 - mlađe punoljetno lice
14-16 godina - mlađi maloljetnik
16-18 godina - stariji maloljetnik
18-21 - mlađe punoljetno lice
-
KIseljak12
#37 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Dakle najbolje je skupljat djecu s ulice, po mogucnosti iz disfunkcionalnih porodica, oko 9 godina starosti, za 2 godine ga nauciti da puca i tako to, i onda imas odred ubica za cija djela niko ne odgovara.
-
julisiz es grant
#38 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Uvijek se može odgovarati i pred sudom kad postoji volja, kako su ova dvojica odgovarali:sigh wrote:Kako da odgovara dijete ako nije uopste u stanju da shvati znacaj svog djela.Roditelji i skola bi u nekom vidu trebali odgovarati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_James_Bulger
Desetogodišnjaci.
- Not My Idea
#39 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
Sto se tice konkretno ovog slucaja s Harunom, nevidjena tragedija. Kad cujemo da je neko dijete u skoli, uopce vise ne razmisljamo o njemu i njegovoj sigurnosti, u skoli je i to znaci da je sigurno.
Medjutim, u ovom slucaju mislim da roditelji pretjeruju i imam osjecaj da misle da ce im ganjanje neke pravde vratit dijete i donijet neki mir. Djeteta vise nema i to nista nece promijenit.
Sto se tice djeteta koji ga je gurnuo, "ubio"
Svi smo se gurali kad smo bili djeca. Budalesali, skakali, penjali se, tukli itd...Sto se tice uciteljice, ruzno mi je i nju krivit. Cuj sto nije bila u ucionici. Pa za cijelu osnovnu i srednju skolu, imali smo bezbroj malih i velikih odmora i nikad uciteljica nije bila s nama. Valjda je i njoj to odmor. A djeca, i tad mi a i sad ova djeca to koriste da trce, idu u prodavnicu, u wc, budalesu na hodnicima, ispred skole itd...
Na kraju, nesretan slucaj, kao sto je bio u betonari s ono dvoje male djece. Ne dao Bog nikad nikom da se ponovi, a roditeljima sabura.
- Kona__
#40 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Taman tako. Tuga, tragedija, nesretan slučaj.Not My Idea wrote:Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
Sto se tice konkretno ovog slucaja s Harunom, nevidjena tragedija. Kad cujemo da je neko dijete u skoli, uopce vise ne razmisljamo o njemu i njegovoj sigurnosti, u skoli je i to znaci da je sigurno.
Medjutim, u ovom slucaju mislim da roditelji pretjeruju i imam osjecaj da misle da ce im ganjanje neke pravde vratit dijete i donijet neki mir. Djeteta vise nema i to nista nece promijenit.
Sto se tice djeteta koji ga je gurnuo, "ubio", stvarno mislim da je wtf nazivat dijete ubicom i van svake pameti mi je mislit da je isao s ciljem da ga ubije.
Svi smo se gurali kad smo bili djeca. Budalesali, skakali, penjali se, tukli itd...Sto se tice uciteljice, ruzno mi je i nju krivit. Cuj sto nije bila u ucionici. Pa za cijelu osnovnu i srednju skolu, imali smo bezbroj malih i velikih odmora i nikad uciteljica nije bila s nama. Valjda je i njoj to odmor. A djeca, i tad mi a i sad ova djeca to koriste da trce, idu u prodavnicu, u wc, budalesu na hodnicima, ispred skole itd...
Na kraju, nesretan slucaj, kao sto je bio u betonari s ono dvoje male djece. Ne dao Bog nikad nikom da se ponovi, a roditeljima sabura.
-
Ci-Nick
#41 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Konačno jedan razuman komentar.Not My Idea wrote:Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
Sto se tice djeteta koji ga je gurnuo, "ubio", stvarno mislim da je wtf nazivat dijete ubicom i van svake pameti mi je mislit da je isao s ciljem da ga ubije.
Već sam pomislio da će svi komentari ići u smjeru bezuvjetne osvete.
Roditeljima nije lako i žele da dokažu da oni nisu odgovorni za nesreću koja im se desila ali mislim da izjave da je dječak od jedanast godina i tridesetak kg tjelesne mase ubio vršnjaka sa dva precizna tekwando udarca pretjerivanje.
Onaj ko se bavio sportom zna da udarac nogom u visini glave ima manju brzinu i snagu od udarca šakom. Pad je mnogo opasniji od udarca.
Ispade da je glavni problem što je dječak trenirao tekwando. Da se nije bavio sportom onda bi svi prihvatili činjenicu da se radi o nesretnom slučaju.
-
Gabrielo
#42 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Da si ti majka tog djeteta ne bi tako pisala...Not My Idea wrote:Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
- alibegoa
#43 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Ovo nikako ne bi trebalo da je ovako. Minimum ovaj od 11 u maloljetnički zatvor do punoljetsvta, da takvih imamo a nemamo, vjerujem da bi tako bilo bilo gdje drugdje. Ne vidim šta sad njega ili bilo koga drugog iz entiteta do 14 godina spriječava da hladno ohlade koga god žele. Jel bi vi sad da ste roditelji mogli poslati svoje dijete u istu školu gdje je i takav?Kona__ wrote:Taman tako. Tuga, tragedija, nesretan slučaj.Not My Idea wrote:Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
- Cherry-Cherry
#44 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Upravo tako. Da je kako treba sad bi bio u maloljetničkom zatvoru.alibegoa wrote:
Ovo nikako ne bi trebalo da je ovako. Minimum ovaj od 11 u maloljetnički zatvor do punoljetsvta, da takvih imamo a nemamo, vjerujem da bi tako bilo bilo gdje drugdje. Ne vidim šta sad njega ili bilo koga drugog iz entiteta do 14 godina spriječava da hladno ohlade koga god žele. Jel bi vi sad da ste roditelji mogli poslati svoje dijete u istu školu gdje je i takav?
A ne: eto šta ćeš, dogodilo se, tuga, nesretn slučaj...
-
Margita81
#45 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Dijete od 11god sasvim sigurno nebi bilo u zatvoru.
Uzasna je ovo tragedija i ne znam sta pametno reci jer zamisljam da je i jednim i drugim roditeljima sada sigurno uzasno.
U isto vrijeme nadati se i vjerovati da nas sistem kaznjava i sankcionise pravedno i pametno je isto tako beznadno. Nikoga nije briga otprilike tako..
Uzasna je ovo tragedija i ne znam sta pametno reci jer zamisljam da je i jednim i drugim roditeljima sada sigurno uzasno.
U isto vrijeme nadati se i vjerovati da nas sistem kaznjava i sankcionise pravedno i pametno je isto tako beznadno. Nikoga nije briga otprilike tako..
-
kakavdanakneiskustvu
#46 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Not My Idea wrote:Gdje je ovo bio slucaj?JanuaryJones wrote:Sutra roditelj potakne dijete da ubije, opljačka, zapali, zbode nekoga nožem...niko ne snosi krivicu jer je dijete mlađe od 14.god?
- alibegoa
#47 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Eno i u Bijeljini osnovac ubio osnovca, ono baš smišljeno. Ništa, dati mu zahvalnicu i poslati ga na more, bar smo ustanovili da djeca nisu odgovorna za svoje postupke.
- Cherry-Cherry
#48 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
A i možda je bio nesrtan slučaj. Desilo se, šta ćeš.alibegoa wrote:Eno i u Bijeljini osnovac ubio osnovca, ono baš smišljeno. Ništa, dati mu zahvalnicu i poslati ga na more, bar smo ustanovili da djeca nisu odgovorna za svoje postupke.
- alibegoa
#49 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Ovaj je ipak malo stariji ali još uvijek dijete.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/565529 ... etni-ubica
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/565529 ... etni-ubica
-
Margita81
#50 Re: Vršnjačko nasilništvo - slučaj Haruna Mujkića
Jedino ako je vama isto 17god i 11god. Ovaj sa pistoljem ocito promisljeno a slucaj Haruna sigurno nije...