Zaljevske monarhije + Jordan

Post Reply
Gojeni H

#26 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by Gojeni H »

AleksoMKD wrote:Jeli stvarno zakonski/ustavno/stagod vec imaju, Saudiska Arabija vlasnistvo porodice Saud?
Alekso

Mnogo je to komplikovanije. Zato se daje zakletva svakom novom saudijskom vladaru od strane najuglednijih predstavnika svih plemena i klanova.

Postoje lojalisticka plemena i selefisticka klika koji su sa Saudima zauzeli ono sto se danas zove Saudijska Arabija. Tu je moc Sauda.
Last edited by Gojeni H on 06/06/2015 09:30, edited 1 time in total.
Gojeni H

#27 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
jordan se po mnogochemu ne treba pominjati u istoj recenici kao ovi begovati dojucerasnjih nomada i kamilojebaca, za koje ostatak svijeta nikad ne bi cuo da nisu imali srecu da im se pod nogama ne nalazi pun kurac fosiliziranih algi...

nisu svi arapi takvi, ali ovi su ciganija po mnogim pitanjima - aleksa je ponudio finu klasifikaciju njihovog sovinizma i zatucanosti...
Priznaces da je ovo prilicno impresivno za bivse "nomade i kamilojebce" kod kojih prihod od "fosiliziranih algi" cini samo 5% prihoda.

Image

Nije im maslo za Ramazana ali prica ipak nije tako jednostavna. Ustvari, konkretno Dubai je prica iz koje i mi mozemo izvuci pouke.
Ali, treba nam ovaj "predvodnik nacije" da odgleda jos jednu utrku konja pa ce onda on ...
Gojeni H

#28 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Oman i Sultan

Iako nema muskog nasljednika, cinjenica koja se pripisuje njegovoj navodnoj sklonosti istom spolu, sultan Qaboos Bin Said al Said, vladar Omana, vodi izuzetno mudru politiku "dobro sa svima, nikome preblizu".

Saudijski mediji izvjestavaju o sultanovoj diplomatskoj inicijativi ciji je cilj dovesti za zajednicki sto predstavnike Hutija i Irana na jednoj, te Hadija i SAD na drugoj strani. Iako se slavodobitnicki izjavljuje, kako KSA nece ucestvovati na ovoj konferenciji, javnost se priprema za rjesenje sukoba za pregovarackim stolom.

Oman se tradicionalno suprotstavlja naporima da se blok 6 nacija Zaljeva, poznat kao Gulf Cooperation Council (GCC), pretvori u ekonomsku i politicku uniju, zbog bojazni da bi istom dominirala Saudijska Arabija.
Oman se nije pridruzio koaliciji koja je "smirivala" politicke demonstratore u Bahreinu, isto kao sto nije ucestvovao u zracnim napadima u Siriji i Jemenu.

The Economist izvjestava da sultan u posljednje vrijeme znacajno saradjuje sa Iranom. Navodno, u planu je cjevovod od Irana za Oman. Ovo bi omogucilo kupovinu i djelimicni izvoz iranskog gasa.
Sultan Qaboos je osoba koja je bila posrednik prilikom oslobadjanja americkih turista 2011. god iz Irana, kao i kod nuklearnog sporazuma 2013. god.

Sultan Qaboos na vlast je dosao 1970. god. nakon zbacivanja vlastitog oca sa vlasti .
Gradjani Omana sada sa bojazni gledaju sta buducnost donosi. Pored popularnosti koju je stekao svojim diplomatskim sposobnostima, sultan Qaboos je na vlasti vec 45 godina, a zadnjih 8 mjeseci proveo je u nekoj bolnici u Njemackoj.
Bez muskog nasljednika, te bez imenovanog princa-sultana, sve karte su na stolu.
Opetja033

#29 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Opetja033 »

Inace sultana Qabuusa vec decenijama biju glasine da je homoseksualac. Ne bi me iznenadilo.
Gojeni H

#30 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Opetja033 wrote:Inace sultana Qabuusa vec decenijama biju glasine da je homoseksualac. Ne bi me iznenadilo.
Onaj mi je tekst bio politicki korektan. Bradica je derpe 1/1.
Opetja033

#31 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Opetja033 »

Gojeni H wrote:
Opetja033 wrote:Inace sultana Qabuusa vec decenijama biju glasine da je homoseksualac. Ne bi me iznenadilo.
Onaj mi je tekst bio politicki korektan. Bradica je derpe 1/1.
:mrgreen:
Gojeni H

#32 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

U zadnjih nekoliko sedmica UAE, Saudija i Bahrein su protjerali odredjen broj ljudi iz zemlje.
Jedan broj ljudi je protjeran navodno zbog pisanja raznih komentara po fejsu te izrazene simpatije prema Muslimanskom bratstvu.

Drugi, veci broj ljudi, su libanski siti, zbog navodnih veza sa Hezbollahom. U UAE konkretno se govori o broju od 500 ljudi.
Nesto manji broj je protjeran iz Bahreina.
Sumnja se da je najveci broj protjeranih naravno iz najvece zemlje GCC-a tj. Saudijske Arabije.

Prije 3-4 dana saudijski mediji su objavili da su otkriveni dvojica libanskih drzavljana koji su investirali na saudijskoj berzi u korist Hezbollaha.
Isti list tvrdi na njihovi izvori iznose podatak o 50 osoba koje se bave investicijama/pranjem novca za Hezbollah na berzama Saudije, Katara i UAE.

Interesantno je da nema podataka da je ijedan iranski drzavljanin protjeran. :D
Gojeni H

#33 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Pisacu malo o stvarima koje se ne mogu naci na Wikipedii a rijetko i na Gooogle-tu.

Al-Sabah je vladajuca porodica u Kuvajtu i iz ove porodice se imenuje emir Kuvajta.
Porodica ima ustvari 2 ogranka, gdje svaki dobija ekvivalentnu poziciju u drugom ministarstvu i resoru.
2006. god. Iako je Kuvajt imao 960 000 gradjana (drzavljana) i oko 1,7 miliona stranih radnika, samo 88 000 Kuvajcana su pripadali tzv. klasi 1 drzavljana koji su imali pravo glasa. Vojna lica nemaju pravo glasa, kao ni tzv. klasa 2 drzavljani za koje nema potvrde porijekla prije 1921. god.
Dakle, klasa 2 gradjani imaju apsolutno sva ista prava kao i drugi osim sto ne mogu glasati.

Kuvajtski mediji vaze za najslobodnije u regiji.

Kuvajt je 2009. god. imao oko 200 000 gradjana koji se nazivaju Bidun (Bedoun). Bedoun na arapskom doslovno znaci "bez", a isti pojam se na engleskom prevodi kao "stateless Arab" odnosno Arap bez drzavljanstva/zemlje porijekla.

Put koji prolaze pripadnici ove populacije je premalo reci trnovit. Dakle, Biduni nemaju drzavu, nisu drzavljani nijedne zemlje, legalno ih Kuvajt moze protjerati kada hoce, nemaju pravo na skolovanje, nemaju pravo na lijecenje, nemaju identifikacione dokumente ili pasose, osim komada papira koji ih identifikuje kao Bidun, nemaju pravo na rad ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Bedoun

https://www.middleeastmonitor.com/news/ ... itizenship
broj dva

#34 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by broj dva »

Pirija wrote:
AleksoMKD wrote:Jeli stvarno zakonski/ustavno/stagod vec imaju, Saudiska Arabija vlasnistvo porodice Saud?

svaka kraljevina je vlasnistvo kralja...
-------
Dakle vrjedi i za Dansku, Svedsku, Norvesku, Belgiju, Holandiju i Spaniju ?
bogibatina

#35 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by bogibatina »

Gojeni H wrote: Sto pra'is brat?

Ovo je obicno generalni utisak ljudi koji turisticki posjecuju Emirate ili koji nisu usli u dubinu odnosa medju razlicitim grupama u emiratskom drustvu.
Ono sto su ti rodjaci i prijatelji rekli nije u potpunosti netacno, ali ...

Vlasnik Lu-Lu Marketa, jednog od najvecih lanaca supermarketa u UAE je Indijac. Dakle, veoma bogat covjek koji je zadnjih barem 20 godina u UAE.
Da, nece nikada dobiti drzavljanstvo ove zemlje ali to ga nije sprijecilo da od vlasnika granapa postane jedan od najjacih ljudi u Emiratima.
Afganistanci drze drziste polovnim autima koja zavrsavaju u Africi.

Neki od najbogatijih Pakistanaca zive vec godinama u UAE.

Najmanje jedna trecina gradjana Kuvajta su siti, i 2004. godine su imali 5 predstavnika u kuvajtskom parlamentu.
Siti Bahreinci su vjerovatno jedini zaljevski Arapi koji rade normalne poslove.
Gradjani Omana su vecinski ibadije, koji nisu ni siti ni suniti.
Libanci su vlasnici nekih od multimilionerskih firmi koje imaju sjedista u Emiratima.
Neki od ovih ljudi su krenuli sa firmama od 30-ak ljudi a danas se broj zaposlenih u istim firmama broji u hiljadama.
Ogroman je broj Iranaca sita u Zaljevu pa tako i u UAE. Imaju svoje skole, bolnice, itd.

Za obicnu sitnu raju, lista koju si postavio nije netacna uz manja korigovanja. Dakle, generalno rasno podijeljeno drustvo.
Ali, kao i u zivotu svako lice ima i nalicje.
:thumbup:

Dodao bih jos i to da je dosta Iranaca dobilo drzavljanstvo UAE nakon Islamske revolucije u Iranu.

Inace, mentalitet Arapskih plemena iz sredine i juga poluostrva (UAE, Oman, Jemen i juzna Saudija; generalno prostor oko pustinje Rub al Khali) je vrlo drugaciji od gradskih Arapa i ostalih plemena sjevernije. To su sve bile federacije plemena (npr. Bani Yas) cija su se saveznistva mijenjala po potrebi i po principu " ja protiv mog brata, moj brat i ja protiv rodjaka, rodjaci i ja protiv ostalih…"
Ako uhvatite priliku procitajte 'Arabian Sands' od Thesiger-a. Vrlo interesantno stivo.
Gojeni H

#36 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by Gojeni H »

bogibatina wrote: Ako uhvatite priliku procitajte 'Arabian Sands' od Thesiger-a. Vrlo interesantno stivo.
Zahvaljujem. S moje strane preporucujem "Kuwait, 1950-1965 - Britain, the al-Sabah, and Oil" od Simon-a C. Smith-a.
walter kurtz

#37 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by walter kurtz »

@gojeni :thumbup:
vodoinstalater

#38 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by vodoinstalater »

Gojeni H wrote:
bogibatina wrote: Ako uhvatite priliku procitajte 'Arabian Sands' od Thesiger-a. Vrlo interesantno stivo.
Zahvaljujem. S moje strane preporucujem "Kuwait, 1950-1965 - Britain, the al-Sabah, and Oil" od Simon-a C. Smith-a.
Pored ove dvije knjige, imate li nesto za preporuciti vezano za Qatar? Razvoj njihovog drustva, historija, ekonomija i slicno.

Hvala unaprijed
Gojeni H

#39 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by Gojeni H »

vodoinstalater wrote:
Gojeni H wrote:
Pored ove dvije knjige, imate li nesto za preporuciti vezano za Qatar? Razvoj njihovog drustva, historija, ekonomija i slicno.

Hvala unaprijed
Iako sam u Kataru proveo vise od 2 godine svog zivota, ne mogu preporuciti nista posebno.
Mozda Transformation of Gulf, ali se autori samo ovlas doticu Katara i njegovog munjevitog ekonomskog napretka u zadnjih 15-ak godina.
A i knjiga/istrazivanje je sponzorisano od strane Kuvajcana pa se mora paziti sa informacijama koje su postavljene.

Edit: Preporucena mi je knjiga Oil and Politics in the Gulf: Rulers and Merchants in Kuwait and Qatar, od Jill Crystal, ali nisam citao i ne mogu komentarisati.
cyprus

#40 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by cyprus »

El_comadante wrote:
Arteta wrote:
Alfons Kauders wrote:[

jordan se po mnogochemu ne treba pominjati u istoj recenici kao ovi begovati dojucerasnjih nomada i kamilojebaca, za koje ostatak svijeta nikad ne bi cuo da nisu imali srecu da im se pod nogama ne nalazi pun kurac fosiliziranih algi...

nisu svi arapi takvi, ali ovi su ciganija po mnogim pitanjima - aleksa je ponudio finu klasifikaciju njihovog sovinizma i zatucanosti...
A po cemu se to Jordan razlikuje?

Pa ta je zemlja nastala kako bi se udomio kralj Hejaza.
negdje sam cuo/pročitao da je KSA tražila da se osnuje Jordan zbog toga da oni KSA negraniče sa Izraelom direktno. koliko je to tačno neznam
(Trans)jordan je nastao prije i Saudije Arabije i Izraela...
SmokingMan

#41 Re: Zaljevske monarhije: Katar, KSA, UAE, Bahrein, Kuvajt

Post by SmokingMan »

insomnia78 wrote:Izgleda da je u Washingtonu doslo do sastanka, na visokom nivou, izmedju predstavnika KSA i Izraela
Tema je Iran
Daj nam malo šta konkretno,kakav tekst uz poslije-podnevnu kahvu... :D

U međuvremenu....

Image
Gojeni H

#42 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Hladni rat je vec tu. Po uzoru na vecu bracu, hladni rat se vodi preko ratova u Siriji, Iraku i Jemenu.
Na jednoj strani su Iran, Sirija, te Hezbollah i Hutiji.
Ne drugoj su Saudijska Arabija i njeni saveznici. Saveznicka jacina saveznistva se mijenja u skladu s onim sto se desava na terenu, te na osnovu interesa pojedinih clanica.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#43 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by emillio estevez »

Od moga pajde Rafe kcer radi kao stjuardesa u Qataru.
Lova od 2 soma jura pa navise.

Za Katarce kaze da su supljoglavi bogatasi.
Da nema sanse da tamo odgaja djecu .
Da su zene trecerazredna sorta , bez obzira na boju koze, nekulturni su i da u doslovnom smislu smatraju da su stjuardese zabava za bogatase :D

Mala je bombon , ali je Rafo zaheban.
Kaze da se posao lako nadje.
Te da je najbolje za Rafu i mene da budemo zastitari da bi nas platili kao pilote. :mrgreen:
Kaligrafija

#44 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Kaligrafija »

Na spomen Oman, uvijek sam mislio da je to neka "lijeva" drzava, u odnosu na ostale zaljevske zemlje, dok nisam pogledao jedan dokumentarac...Zapravo Oman je pravo bogata zemlja, koja tijesno suradjuje sa Saudijskom Arabijom, ali trguje i sa Iranom, more i obale su prelijepe, neki dijelovi unutrasnjosti gdje su brda i planinski lanci ,su jako bogati velikim podzemnim izvorima vode, koja se tunelima vodi prema obalnim gradovima... Prelijepa zemlja, napredni gradovi... Jako vazno mjesto trgovine je dio, enklava iza UAE po teritoriji, odvojena od Omana, poluotoka Musandam na ulazu u Perzijski zaljev, e tu se odvija glavna trgovina, sverc sa Iranom... Oma ne na neki nacin po ustroju, ogranicena demokratija...
Interesantno je da je to jedina zemlja u kojoj vecinski dominira Ibadi islam, za cije postojanje iskreno ja do tada i nisam znao, razlikuje se i od siitskog i sunitskog islama...Razlike ne znam, nisam istrazivao tu temu... Stanovnika ima otprilike kao BiH, malo manje 3.200.000 , s obzirom da veliki dio zemlje pokriva pustinja, onda i nije mala... Sve u svemu, moderna i napredna zemlja...

Odabrao: Đelo Hadžiselimović :D
Gojeni H

#45 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

emillio estevez wrote:Od moga pajde Rafe kcer radi kao stjuardesa u Qataru.
Lova od 2 soma jura pa navise.

Za Katarce kaze da su supljoglavi bogatasi.
Da nema sanse da tamo odgaja djecu .
Da su zene trecerazredna sorta , bez obzira na boju koze, nekulturni su i da u doslovnom smislu smatraju da su stjuardese zabava za bogatase :D

Mala je bombon , ali je Rafo zaheban.
Kaze da se posao lako nadje.
Te da je najbolje za Rafu i mene da budemo zastitari da bi nas platili kao pilote. :mrgreen:
Za izlazak iz zemlje vlasti traze da imas tzv. exit vizu. Katar je u redu sredina dokle god radis za veliku firmu gdje se neki cinovnik iz administracije brine o tome da ti obezbijedi vizu i ti je dobijes 2 sedmice pred polazak/let.

Medjutim, pojedini poslodavci ucjenjuju veoma sitnu buraniju kada zele da idu kuci. Katar nastoji da ukine izlaznu vizu pod pritiskom vise medjunarodnih organizacija, te kako bi popravio imidz pred svjetsko prvenstvo.

Katar je dom Al-Jazeera TV, kao i ASPIRE sportske akademije.

Katar je izgradio citavo jedno ogromno naselje te pratecu infrastrukturu pred Azijske igre 2005. god.

Katar ima jedno od najvecih nalazista gasa u svijetu.
Gojeni H

#46 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Kaligrafija wrote:Na spomen Oman, uvijek sam mislio da je to neka "lijeva" drzava, u odnosu na ostale zaljevske zemlje, dok nisam pogledao jedan dokumentarac...Zapravo Oman je pravo bogata zemlja, koja tijesno suradjuje sa Saudijskom Arabijom, ali trguje i sa Iranom, more i obale su prelijepe, neki dijelovi unutrasnjosti gdje su brda i planinski lanci ,su jako bogati velikim podzemnim izvorima vode, koja se tunelima vodi prema obalnim gradovima... Prelijepa zemlja, napredni gradovi... Jako vazno mjesto trgovine je dio, enklava iza UAE po teritoriji, odvojena od Omana, poluotoka Musandam na ulazu u Perzijski zaljev, e tu se odvija glavna trgovina, sverc sa Iranom... Oma ne na neki nacin po ustroju, ogranicena demokratija... Interesantno je da je to jedina zemlja u kojoj vecinski dominira Ibadi islam, za cije postojanje iskreno ja do tada i nisam znao, razlikuje se i od siitskog i sunitskog islama...Razlike ne znam, nisam istrazivao tu temu... Stanovnika ima otprilike kao BiH, malo manje 3.200.000 , s obzirom da veliki dio zemlje pokriva pustinja, onda i nije mala... Sve u svemu, moderna i napredna zemlja...

Oman je sve samo ne demokratija ... ni ogranicena ni neogranicena. Vodi izuzetno pametnu politiku nemijesanja, a istovremeno igra politiku regionalnog posrednika. Uvijek dobar sa svima.
Zeleniji je od sjevernih i zapadnih susjeda ali takodje ima ogromna pustinjska prostranstva.
Kaligrafija

#47 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Kaligrafija »

Gojeni H wrote:
Kaligrafija wrote:Na spomen Oman, uvijek sam mislio da je to neka "lijeva" drzava, u odnosu na ostale zaljevske zemlje, dok nisam pogledao jedan dokumentarac...Zapravo Oman je pravo bogata zemlja, koja tijesno suradjuje sa Saudijskom Arabijom, ali trguje i sa Iranom, more i obale su prelijepe, neki dijelovi unutrasnjosti gdje su brda i planinski lanci ,su jako bogati velikim podzemnim izvorima vode, koja se tunelima vodi prema obalnim gradovima... Prelijepa zemlja, napredni gradovi... Jako vazno mjesto trgovine je dio, enklava iza UAE po teritoriji, odvojena od Omana, poluotoka Musandam na ulazu u Perzijski zaljev, e tu se odvija glavna trgovina, sverc sa Iranom... Oma ne na neki nacin po ustroju, ogranicena demokratija... Interesantno je da je to jedina zemlja u kojoj vecinski dominira Ibadi islam, za cije postojanje iskreno ja do tada i nisam znao, razlikuje se i od siitskog i sunitskog islama...Razlike ne znam, nisam istrazivao tu temu... Stanovnika ima otprilike kao BiH, malo manje 3.200.000 , s obzirom da veliki dio zemlje pokriva pustinja, onda i nije mala... Sve u svemu, moderna i napredna zemlja...

Oman je sve samo ne demokratija ... ni ogranicena ni neogranicena. Vodi izuzetno pametnu politiku nemijesanja, a istovremeno igra politiku regionalnog posrednika. Uvijek dobar sa svima.
Zeleniji je od sjevernih i zapadnih susjeda ali takodje ima ogromna pustinjska prostranstva.
Nisam ja rekao to, tako rekose u tom dokumentarcu...valjda su sredinom 90-tih, uvedene neke promjene, zbog cega kazu da su ogranicena demokratija...! Ovo da je dobar sa svima i da vodi politiku nemijesanja je tacno...
Challenger__

#48 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Muhamed bin Selman kod Putina, Petrograd:

Image

Image

Image

Image

Image

:arrow: Russia and Saudi Arabia ink nuclear energy deal, exchange invites

Mala rokada, pa lovac na d4.
Gojeni H

#49 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote:Muhamed bin Selman kod Putina, Petrograd:

Image

Image

Image

Image

Image

:arrow: Russia and Saudi Arabia ink nuclear energy deal, exchange invites

Mala rokada, pa lovac na d4.
Saudijci su se pravo naherili da uzmu nuklearno oruzje. To sto su im Amerikanci prije nekoliko sedmica rekli da to nije preporucljivo radi mira i stabilnosti u regionu izgleda da ne pije vode.
Saudijci se osjecaju ugrozenim od strane Irana, i nisu glupi. Iran ima sve izglede da postane jos jaci, te da iz nuklearnih pregovora izadje sa ukinutim sankcijama.
Na takvu priliku ceka vise velikih naftnih kompanija koje bi investicijama finansijski ojacali Iran.
Saudima je jasno da su za najvise 20 godina donji na BI.
Challenger__

#50 Re: Zaljevske monarhije + Jordan

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote:Saudijci su se pravo naherili da uzmu nuklearno oruzje. To sto su im Amerikanci prije nekoliko sedmica rekli da to nije preporucljivo radi mira i stabilnosti u regionu izgleda da ne pije vode.
Saudijci se osjecaju ugrozenim od strane Irana, i nisu glupi. Iran ima sve izglede da postane jos jaci, te da iz nuklearnih pregovora izadje sa ukinutim sankcijama.
Na takvu priliku ceka vise velikih naftnih kompanija koje bi investicijama finansijski ojacali Iran.
Saudima je jasno da su za najvise 20 godina donji na BI.

Da... Nije riječ samo o nuklearnoj tehnologiji "za mirnodopske svrhe" nego o mnoštvu projekata koji su impresivni (izgradnja metroa za 4 grada, izgradnja ruske farmaceutske industrije za potrebe Kraljevine i čitavog BI, kosmički program RF/Arabija, preusmjeravanje državnih fondova iz američkih/evropskih u ruske fondove, investicije...) Ali to je saudijsksa perspektiva a ona je manje bitna u ovoj vijesti. Mnogo bitnija je globalna perspektiva ovih inicijativa a ona je višedimenzionalna, slojevita i o njoj se može pisati satima.

Loša vijest za prekookeanske skorojeviće.
Post Reply