Ono
Izbor pape - za koga ce Vinko Puljic glasati?
-
Kompljikator
znaci ne gine nam "Božiji rotvajler" ili vam ga "Pancer Kardinal" kako zovu 78. Racingera (njemački kardinal) za kojeg se tvrdi da bi mog'o bit cak i ratni zlocinac 
-
gizmox
covjek treba da se iskara do 58me, onda pricesti za fratra i do 78 postane papa, da bi druge jebao u mozak.Zox wrote:Ovdje u italiji tvrde da sigurno nece vise nikad ovako MLADOG papu poput Vojtile (imao 58 god kad su ga izabrali), jer se crkva poslije predugo veze za samo jednu osobu.
Ono
tako citav zivot guzis, da oprostite na rijecniku, a mislim da ce se moderator vec pobrinuti zato, mada sam stvarno pametan prijedlog napravio za jednu uspjesnu karijeru.
-
novalic
gizmo, opet ja tebi kazem... samo sveta vodica... pa da se vidi ono sto jesi...
neka su tvoje vjerske vodje bez greske, moji su daleko od savrsenstva...
i cula sam par puta od srba koliko su mrzili pokojnog papu pavla...
sad, jedan vise ili manje, za vas nije problem, vama i tako niko ne valja...
-
gizmox
od kud znas da sam binasr? mora li neko da bude binasr ukoliko ima opcepoznati informaciju o stepincu, vinkecu ili ratzingeru?! nemojmo odmah pocinjati sa nacionalizmom i predrasudama.novalic wrote:gizmo, opet ja tebi kazem... samo sveta vodica... pa da se vidi ono sto jesi...
eto jedna od tih predrasuda je i da sam uopce religiozan. odkud ti ta (nebulozna) ideja?!
nijesam imao niti imadem svojijeh "vjerskih" vodja.
-
gizmox
ako kazem da je wojtila blagoslovio stepinca jeli to pljuvanje? cak je cnn imao prilog o bigrafiji stepinca i karoljevoj kontraverznoj odluci. ako kazem da su matthew bobson, goyko el shushkec and mladen naletovski tutison rabili usluge vinkeca glede ciljeva herze-bosnie i da je ovaj blagosiljao njihove postrojbe, jeli pljujem, ili samo navodim cinjenice?!pitt wrote:Cemu onda pljuvanje tudjih?nijesam imao niti imadem svojijeh "vjerskih" vodja.
ako kazem da je kusta podrzavao milosevica jel ja to ljemplju po svima koji su gledali "sjecas li se doli bel" ili navodim cinjenice?
kani li neko osposriti mozda ove cinjenice?
-
gizmox
znas kako je - vjernici kazu da ateisti idu u dzehenem jer ne vjeruju u ovo ili ono, a mi kazemo da je religija opijum za mase... ja sam se samo izrazio na drugaciji nacin.pitt wrote:covjek treba da se iskara do 58me, onda pricesti za fratra i do 78 postane papa, da bi druge jebao u mozak.![]()
koncept religije je po definiciji koercija ubjedjenja, ti bi to mozda nazvao pljuvanjem, a ja drugacijim misljenjem.
-
St.Germain
#42 Re: Izbor pape - za koga ce Vinko Puljic glasati?
vala baskub lajkan wrote:Zna se...Prenj wrote:za koga ce glasati
dobro je da Covic nije kandidat
osramotili bismo se
-
Kwaheri
Jel to hoces da kazes da se bivsi papa bavio nepotrebnom politikom, pa bi mu nas reis bio dostojan nasljednik? (da je pri katolicima, kako rece)...Prenj wrote:Zbog talenta za bavljenje politikom, i to onom nepotrebnom.zena wrote:a sto Reisa u ovu temu? ..Prenj wrote:Jazuk naseg Reisa sto nije pri katolicima.
Garant bi sad njega izabrali.
'naki politicar, jazuk.
-
Prenj
Jedna od bitnih razlika izmedju islama i katolicanstva i jeste u instituciji pape i uopste u ulozi koju ima crkva u drzavnim poslovima (da ne elaboriram previse, srednji vijek je tako krvavo obilat primjerima).zena wrote:Jel to hoces da kazes da se bivsi papa bavio nepotrebnom politikom, pa bi mu nas reis bio dostojan nasljednik? (da je pri katolicima, kako rece)...Prenj wrote:Zbog talenta za bavljenje politikom, i to onom nepotrebnom.zena wrote: a sto Reisa u ovu temu? ..
A nas sadasnji Reis je prvi Reis u istoriji islama u BiH (i punoj kracoj istoriji Reisa u BiH, ne zaboravimo, Reisa je izmislila tek Austro-Ugarska) koji je odlucio da postane nesto vise i u drzavnim poslovima.
I to mu, za sada, jako dobro ide, nazalost.
-
Kwaheri
...ako govorish na teorijskoj ravni...to jeste jedna od vaznih razlika...jer kler u islamu ne postoji uopce...Prenj wrote:Jedna od bitnih razlika izmedju islama i katolicanstva i jeste u instituciji pape i uopste u ulozi koju ima crkva u drzavnim poslovima (da ne elaboriram previse, srednji vijek je tako krvavo obilat primjerima).
...a ovaj drugi dio...govori koliko malo poznajes instituciju reisul-uleme u BiH...podsjecam te na reisa Čauševića...doduše, ljudi koji su u nekim kasnijim vremenima bili na poziciji reisul-uleme...pokusavali su ocuvati bar zajednicu i instituciju, makar nominalno...a u politiku su mogli samo da su uzvikivali "JEDAN NAROD, JEDAN VOĐA, JEDNA PARTIJA"...Prenj wrote: A nas sadasnji Reis je prvi Reis u istoriji islama u BiH (i punoj kracoj istoriji Reisa u BiH, ne zaboravimo, Reisa je izmislila tek Austro-Ugarska) koji je odlucio da postane nesto vise i u drzavnim poslovima.
I to mu, za sada, jako dobro ide, nazalost.