Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Casual's wrote:Za otvaraca teme.
Nije isto provesti vrijeme igrajuci i pisajuci linije koda, uopste. Ja bi tebi preporucio ako te ne ide matematika da nikako ne upisuješ bilo koji informatički fakutlet..to je tako. Više sam za to da čovjek sam sebe usavršava ( to je itekako moguce pored ovoliko sadrzaja na netu ) nego da upiše neki fakultet i maše diplomom.
Znam par izuzetnih programerki na API koje imaju diplome pravnog i ekonomskog fakulteta, a veoma su cijenjene u toj firmi.
Dakle, nemoj da ti fakultet bude teret. Programerske sposobnosti se ne dokazuju papirom.
Ma znam da nije isto, al fakat volim rad na racunaru, interesuje me. I dok sam kao mali u osnovnoj radio Basic, tad sam razvaljivao i svidjelo mi se bas. Od tad postoji zelja za tim fakultetom, i programiranjem.
A sto se matematike tice, vazda bilo 4-5, mozda malo vise 4 nego 5, al variralo je u zavisnosti od oblasti koje se rade. Ugl mogu rec da mi ide.
hakazvaka wrote:
Sto se tice Java-e, nemam nekog posebnog iskustva, ali raja iz moje firme koja je prije programirala u Javi je odusevljena Scala-om, koja je puno jednostavnija/brza verzija Jave. Ipak, licno ti ne bih preporucio da ti to bude polazna tacka, jer moze biti mozda "zastrasujuce" za pocetnike.
Smatram da ces puno brze se zaljubiti u programiranje kroz Ruby, ili PHP Ali to su sve neke licne preference.
CodeCadamy je beton za pocetak, posebno Ruby kurs. TreeHouse je mozda cak i bolji (ucim Swift tamo), ali se placa i to pofino
Sretno.
Kakav ti se cini TreeHouse? Interesuje me njihov android development pa da pitam nekoga ko zna prije nego se odlucim da im platim
hakazvaka wrote:
Sto se tice Java-e, nemam nekog posebnog iskustva, ali raja iz moje firme koja je prije programirala u Javi je odusevljena Scala-om, koja je puno jednostavnija/brza verzija Jave. Ipak, licno ti ne bih preporucio da ti to bude polazna tacka, jer moze biti mozda "zastrasujuce" za pocetnike.
Smatram da ces puno brze se zaljubiti u programiranje kroz Ruby, ili PHP Ali to su sve neke licne preference.
CodeCadamy je beton za pocetak, posebno Ruby kurs. TreeHouse je mozda cak i bolji (ucim Swift tamo), ali se placa i to pofino
Sretno.
Kakav ti se cini TreeHouse? Interesuje me njihov android development pa da pitam nekoga ko zna prije nego se odlucim da im platim
Uzmi onaj trial, meni je fakat bilo interesantno slusat onog nakvog Indijca (dobro pravo govori engleski) o Swiftu
hakazvaka wrote:Svi savjeti su dobri, a tvoj predlozeni pocetak je sasvim OK, prvo HTML + CSS (to ces savladati za 3 dana)
Za 3 dana? Da li u ovo spada i npr. OOCSS?
Ja e'o prvi put cujem za pojam OOCSS... Nadjoh ovaj clanak i ne mogu da vjerujem da je ovo neki "poseban pojam"... meni je ovo samo stvar zdravog razuma (ili prakse mozda...)
hakazvaka wrote:Svi savjeti su dobri, a tvoj predlozeni pocetak je sasvim OK, prvo HTML + CSS (to ces savladati za 3 dana)
Za 3 dana? Da li u ovo spada i npr. OOCSS?
Ja e'o prvi put cujem za pojam OOCSS... Nadjoh ovaj clanak i ne mogu da vjerujem da je ovo neki "poseban pojam"... meni je ovo samo stvar zdravog razuma (ili prakse mozda...)
Lako je sa CSS kad je mali set pravila, sta kad pocne rasti, sta sa pravilima koja se pocinju preklapati? Poceti koristiti 'important', ili dodavati samo na dno . Ja sam naveo samu jednu od tehnika koja se moze koristiti da se CSS organizuje malo bolje, ali je problem sto se to mora poceti raditi odmah kad se napise prvo pravilo u CSS. I to nije bas lako nauciti u 3 dana, to je bila poenta. I ne bavim se ovim toliko puno, ali iz razgovora sa drugim koji se bavi ovim sam saznao neke detalje. Malo vise o OOCSS ko hoce da procita.
mahalas505 wrote:
Lako je sa CSS kad je mali set pravila, sta kad pocne rasti, sta sa pravilima koja se pocinju preklapati? Poceti koristiti 'important', ili dodavati samo na dno . Ja sam naveo samu jednu od tehnika koja se moze koristiti da se CSS organizuje malo bolje, ali je problem sto se to mora poceti raditi odmah kad se napise prvo pravilo u CSS. I to nije bas lako nauciti u 3 dana, to je bila poenta. I ne bavim se ovim toliko puno, ali iz razgovora sa drugim koji se bavi ovim sam saznao neke detalje. Malo vise o OOCSS ko hoce da procita.
Hakazvaka nije mislio da nije upoznat sa koristenjem classa i id-eva u pisanje css-a nego da mu je naziv te nazovimo tehnike nepoznat kao i većini ljudi cisto zato sto je nepotreban. Ja kad sam vidio naziv ocekivao sam nesto tipa SASS ili SCSS malo reci da me je iznenadilo da ovo ima posebno ime.
savsvoj wrote:Hakazvaka nije mislio da nije upoznat sa koristenjem classa i id-eva u pisanje css-a nego da mu je naziv te nazovimo tehnike nepoznat kao i većini ljudi cisto zato sto je nepotreban. Ja kad sam vidio naziv ocekivao sam nesto tipa SASS ili SCSS malo reci da me je iznenadilo da ovo ima posebno ime.
Ovo naznaceno gore nemaju veze sa OOCSS, malo se ipak treba informisati prije nego sto se izjavi. Naravno da i SASS ima svoje prednosti, ali i nedostatke. OOCSS je vise koncept na koji se organizuje CSS, bez potrebe da se koristi dodatna sintaksa koju koristi SASS.
savsvoj wrote:Hakazvaka nije mislio da nije upoznat sa koristenjem classa i id-eva u pisanje css-a nego da mu je naziv te nazovimo tehnike nepoznat kao i većini ljudi cisto zato sto je nepotreban. Ja kad sam vidio naziv ocekivao sam nesto tipa SASS ili SCSS malo reci da me je iznenadilo da ovo ima posebno ime.
Ovo naznaceno gore nemaju veze sa OOCSS, malo se ipak treba informisati prije nego sto se izjavi. Naravno da i SASS ima svoje prednosti, ali i nedostatke. OOCSS je vise koncept na koji se organizuje CSS, bez potrebe da se koristi dodatna sintaksa koju koristi SASS.
Taj "koncept" je najlogicnija moguca stvar, i ne bi se nikada ni trebalo drugacije pisati.
Haj dosta offtopica, ne'a potrebe da se iko pravi pametan ovdje, momak je pitao kako poceti s programiranjem.
To je cijena General Assembly kursa gdje predaje taj lik, tamo traje ja mislim 10 sedmica a ovdje je 8, ko bi to kod nas išao da košta 11 i po milja dolara nego imaš li iskustva sa kursevima u Academy?
baldasar wrote:To je cijena General Assembly kursa gdje predaje taj lik, tamo traje ja mislim 10 sedmica a ovdje je 8, ko bi to kod nas išao da košta 11 i po milja dolara nego imaš li iskustva sa kursevima u Academy?
Nemam iskustva... al ovaj General Assembly kurs, koji je linkovan na ovoj cijeni, uopste nema njega izlistanog kao instruktora...