Moje pitanje je nosilo nešto drugačiji karakter. Da li su ciljano ubijeni, odnosno da li je neko znao da koriste ''njihovu'' stranu da idu dalje?zateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Nisu presli na "stranu" nego su koristili "njihovu" stranu da idu dalje! Jel' ovo toliko teško svariti?
Sarajevski Romeo i Julia
- Muhamed Đakmić
#26 Re: Sarajevski Romeo i Julia
- Đinajlu
#27 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Čovjek je bio Srbin, to što je prebjegao na srpsku stranu ne znači da je četnik koji mrzi Bošnjake. Možda je jednostavno smatrao da će imati problema na bošnjačkoj strani.insomnia78 wrote:Romeo ili ne Romeo
Frajer je u jeku rata kren'o četnicima
- insomnia78
#28 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Navodnozateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Nisu presli na "stranu" nego su koristili "njihovu" stranu da idu dalje! Jel' ovo toliko teško svariti?
Cinjenica je da su ubijeni prilikom pokusaja prelaska na Grbavicu
Okupiranu Grbavicu
- insomnia78
#29 Re: Sarajevski Romeo i Julia
'ajde?Đinajlu wrote:Čovjek je bio Srbin, to što je prebjegao na srpsku stranu ne znači da je četnik koji mrzi Bošnjake. Možda je jednostavno smatrao da će imati problema na bošnjačkoj strani.insomnia78 wrote:Romeo ili ne Romeo
Frajer je u jeku rata kren'o četnicima
U svakom ratu i medju svakim narodom bi se prelazak agresoru tretirao kao izdaja al eto on je Romeo
-
dezurni_ucenik
#30 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Vec si poceo da smaras.Spava mi se a tek 12:35.zateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'

-
dezurni_ucenik
#31 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ej, jes ti znao da je nemali broj bosnjaka otisao anamo njima preko nji'ove Grbavice da bi mogli dalje u svijet.insomnia78 wrote:Navodnozateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Cinjenica je da su ubijeni prilikom pokusaja prelaska na Grbavicu
Okupiranu Grbavicu
-
__Phoenix__
#32 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Nije ovo jedini slučaj da se u bošnjačkim sredinama glorificira neko naivno srpsko čeljade, koje eto neznade bolje pa bi sa svojim narodom, ni Boško ni Srđan A. nisu zaslužili tolike opjeve, takvih ljudi ima na svakoj strani pa se puštaju u zaborav.
-
KENJAC
#33 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ma ... jel ostrije ili ne ... taki sam. Nagao ! Ali ne mogu da sutim sto godina poslje rata. Ko je ubica ubit ga! Ko je naredjivo , odobravo , ohrabrivo ubistva , progone i sve jade koje su nas zadesili ,ne zasluzuje tretman ljudskog bica. Strpati u isti kos ovog momka koji nit je koga ruzno pogledo a ne ubio, i nekog konja od Batka Vlahovica je krajnje idiotski. Neko je bjezo preko Grbavice neko preko Bradine i Igmana. Jel ko razmisljo kakva bi sudbina zadesila ovog momka Boska preko Bradine? Misli li iko na to ? Lako je pricu suplju pricat. Covjeka shvatam i odobravam sto nije htio da ratuje. Iz danasnjeg ugla odobravanje je jos vece ! Ubio ga jepripadnik Seva. Ime necu da govorim a svi znamo. ! Iznositi neke sumnje u tom pogledu je vise postalo smijesno. Svi do jednog viseg funkcionera u redovima Policije i Armije u Sarajevu su to znali. Zasto ih je ubi ? I odkud da je znao da ce bas tada bas njih dvoje preci ? Pokusao sam da trazim svjedoke na temi o policijskom oderedu Laste ... sa malo uspjeha ! Tu sam objasnio i moju licnu poziciju toga dana ! Moja je zelja da saznam nalogodavce ovoga ubistva i volio bih da znam da li su i koga kontaktirali oko prelaska na "drugu stranu" ! Bilo je prelazaka i prije i poslje tog dana. Znalo se da su prelasci bili preko linije HVO preko rijeke. Sto oni nisu isli tamo i ako je bila mnogo sigurnija varijanta ? Ako ko zna nek prica!Muhamed Đakmić wrote:Ma ok je, ionako će privući veći interes ovdje nego na politici, sarajevu ili historiji.
Ne znam ima li smisla da apelujem na svijest forumaša da se pridržavaju pravila kad se zakuha, a neminovno je da će se zakuhati.
Evo, već KENJAC kreće oštrijim startovima u borbu za svoj stav
- zateznistub
#34 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Boli me dupe stas dobitdezurni_ucenik wrote:Vec si poceo da smaras.Spava mi se a tek 12:35.zateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Nisu presli na "stranu" nego su koristili "njihovu" stranu da idu dalje! Jel' ovo toliko teško svariti?![]()
-
dezurni_ucenik
#35 Re: Sarajevski Romeo i Julia
zateznistub wrote:Boli me dupe stas dobitdezurni_ucenik wrote:Vec si poceo da smaras.Spava mi se a tek 12:35.zateznistub wrote:Ja ne znam da li ljudima treba crtat'
Nisu presli na "stranu" nego su koristili "njihovu" stranu da idu dalje! Jel' ovo toliko teško svariti?![]()

- Muhamed Đakmić
#36 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Haj malo lakše, tema je lako zapaljiva i nema potrebe za takvim rječnikom.
-
Drinski
#37 Re: Sarajevski Romeo i Julia
A jesu li oni koji su pucali (sa jedne ili druge strane), znali o čemu se radi ili su pucali na NN lica koja prelaze ničiju zemlju?
- animals
#38 Re: Sarajevski Romeo i Julia
ne bi ulazio dublje u pricu..
ali snajperom ubiti nenaoruzane civile..
nesto najgnusnije..
ali snajperom ubiti nenaoruzane civile..
nesto najgnusnije..
- karanana
#39 Re: Sarajevski Romeo i Julia
stotine drugih sudbina i stotine slicnih i tuznijih prica u opkoljenom gradu a uhvatilo se romanticizirat o ovo dvoje.
sami su se izlozili riziku, krenuli na onu stranu. ko ih je ubio manje je bitno. vjerovatno u pitanju lova i talovi.
a i da su prezivili za 3 dana bi bio na jevrejskom. nije bilo zajebancije niti dezerterstva sa aleksicem.
sami su se izlozili riziku, krenuli na onu stranu. ko ih je ubio manje je bitno. vjerovatno u pitanju lova i talovi.
a i da su prezivili za 3 dana bi bio na jevrejskom. nije bilo zajebancije niti dezerterstva sa aleksicem.
-
Bodkin
#40 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Njihova smrt je bila romanticna 95-2005. Tad nekad krece zestoka radikalizacija i od tad je cetnik i dezerter i ko mu hebe mater. Ona krenula za cetnikom pa jebat i nju. Da su otisli 97 to bi bilo ok. Da su otisli 90 i nikad se ne vratili i to bi bilo ok. Da su uspjeli otici pa se vratili i pricali kako je u tudjini tesko i kako su organizovali druzenja dijaspore bilo bi opet ok. Jos da su se vratili sa parama pa pokrenuli biznis i bili uspjesni bizMismeni i vjernici bili bi idoli.
Ovako, cetnik i izdajnik i kolateralna steta.
Ovako, cetnik i izdajnik i kolateralna steta.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#41 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Postovanje i saucesce porodicama stradalih u ovoj prici, ali mislim da se forsira neka prica koja (za razliku) od drugih nema nista posebno osim smrti dvoje mladih, a kojih je bilo na svakom cosku. Zasto ona i on zasluzuju vecu paznju nego npr. neko iz moje porodice (dalje) koji su izgubili glave u Sarajevu. Zasto on i ona imaju toliku paznju a recimo sestra mog komse nema, ili brat drugog komsije itd. Sta Romeo i Julia - zna se sta je Romeo i Julia i gdje je ta prica. Nije Sarajevo Verona, nisu ona i on prica iz William Shakespeare-ovih pisanja. Prave se analogije na osnovu nicega. Nije njemu prezime ili proslost ni slicna pisanju porodice Montague ili njena porodici Capule.
-
Bodkin
#42 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Jok nije. Zato je valjda pola srba sa grbavice otislo, a i masa ljudi iz grada preko te iste grbavice pa u njemacku i amerikukaranana wrote:stotine drugih sudbina i stotine slicnih i tuznijih prica u opkoljenom gradu a uhvatilo se romanticizirat o ovo dvoje.
- zateznistub
#43 Re: Sarajevski Romeo i Julia
jbt postavim temu o ljubavoj prici koja je grozno zavrsila i odma se nađe neko ko okrene pricu tamo gdje nisam zelio ni imao namjeru
- insomnia78
#44 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ja kol'ko se sjecam, a sjecam se, na temi o lastama momci su te dobro raskrinkali, demantovali i postavili na mjestoKENJAC wrote:Ma ... jel ostrije ili ne ... taki sam. Nagao ! Ali ne mogu da sutim sto godina poslje rata. Ko je ubica ubit ga! Ko je naredjivo , odobravo , ohrabrivo ubistva , progone i sve jade koje su nas zadesili ,ne zasluzuje tretman ljudskog bica. Strpati u isti kos ovog momka koji nit je koga ruzno pogledo a ne ubio, i nekog konja od Batka Vlahovica je krajnje idiotski. Neko je bjezo preko Grbavice neko preko Bradine i Igmana. Jel ko razmisljo kakva bi sudbina zadesila ovog momka Boska preko Bradine? Misli li iko na to ? Lako je pricu suplju pricat. Covjeka shvatam i odobravam sto nije htio da ratuje. Iz danasnjeg ugla odobravanje je jos vece ! Ubio ga jepripadnik Seva. Ime necu da govorim a svi znamo. ! Iznositi neke sumnje u tom pogledu je vise postalo smijesno. Svi do jednog viseg funkcionera u redovima Policije i Armije u Sarajevu su to znali. Zasto ih je ubi ? I odkud da je znao da ce bas tada bas njih dvoje preci ? Pokusao sam da trazim svjedoke na temi o policijskom oderedu Laste ... sa malo uspjeha ! Tu sam objasnio i moju licnu poziciju toga dana ! Moja je zelja da saznam nalogodavce ovoga ubistva i volio bih da znam da li su i koga kontaktirali oko prelaska na "drugu stranu" ! Bilo je prelazaka i prije i poslje tog dana. Znalo se da su prelasci bili preko linije HVO preko rijeke. Sto oni nisu isli tamo i ako je bila mnogo sigurnija varijanta ? Ako ko zna nek prica!Muhamed Đakmić wrote:Ma ok je, ionako će privući veći interes ovdje nego na politici, sarajevu ili historiji.
Ne znam ima li smisla da apelujem na svijest forumaša da se pridržavaju pravila kad se zakuha, a neminovno je da će se zakuhati.
-
KENJAC
#45 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Zasto se podize "prasina " bas oko ovog ubistva ? E pa , evo , ja mislim iz jednog jednostavnog razloga. Kad je poceo rat bilo je "oni nece nikoga hoce da nas pobiju da sami zive" medjutim mi smo bili "mi smo da zivimo zajedno da nam zajedno bude svima lijepo" I sta se desava ? Mi ubijemo one sto su stvarno htjeli "zajedno" ! Kratka i jasna poruka! Ubijeno je hiljade i hiljade Bosnjaka. I Srba. I Hrvata ... al ovi su htjeli zajedno. Ubili su Srbi hiljade Srba. Al samo Srdjan posla poruku da je htio zajedno ! Eto zasto se i o Srdjanu vise prica nego o mom Nenadu Bajicu sto pogibe od Srpske granate. I Nenad je htio zajedno , al eto Srdjanova poruka je jaca jer je mogao okrenut glavu na drugu stranu. Ali nije ! Neko je znao da ce Bosko i Admira tacno tada proci tuda i dao je naredbu da se zlikovacki ubiju ! Ko ? Ko je taj sto je rekao "zajedno , ne moze" ???
-
KENJAC
#46 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Ocigledno da se ne sjecas dobro. Procitaj sve ponovo pa mi reci tacno gdje su me to raskrinkali odnosno gdje su neistine sto sam rekao ?insomnia78 wrote:Ja kol'ko se sjecam, a sjecam se, na temi o lastama momci su te dobro raskrinkali, demantovali i postavili na mjestoKENJAC wrote:Ma ... jel ostrije ili ne ... taki sam. Nagao ! Ali ne mogu da sutim sto godina poslje rata. Ko je ubica ubit ga! Ko je naredjivo , odobravo , ohrabrivo ubistva , progone i sve jade koje su nas zadesili ,ne zasluzuje tretman ljudskog bica. Strpati u isti kos ovog momka koji nit je koga ruzno pogledo a ne ubio, i nekog konja od Batka Vlahovica je krajnje idiotski. Neko je bjezo preko Grbavice neko preko Bradine i Igmana. Jel ko razmisljo kakva bi sudbina zadesila ovog momka Boska preko Bradine? Misli li iko na to ? Lako je pricu suplju pricat. Covjeka shvatam i odobravam sto nije htio da ratuje. Iz danasnjeg ugla odobravanje je jos vece ! Ubio ga jepripadnik Seva. Ime necu da govorim a svi znamo. ! Iznositi neke sumnje u tom pogledu je vise postalo smijesno. Svi do jednog viseg funkcionera u redovima Policije i Armije u Sarajevu su to znali. Zasto ih je ubi ? I odkud da je znao da ce bas tada bas njih dvoje preci ? Pokusao sam da trazim svjedoke na temi o policijskom oderedu Laste ... sa malo uspjeha ! Tu sam objasnio i moju licnu poziciju toga dana ! Moja je zelja da saznam nalogodavce ovoga ubistva i volio bih da znam da li su i koga kontaktirali oko prelaska na "drugu stranu" ! Bilo je prelazaka i prije i poslje tog dana. Znalo se da su prelasci bili preko linije HVO preko rijeke. Sto oni nisu isli tamo i ako je bila mnogo sigurnija varijanta ? Ako ko zna nek prica!Muhamed Đakmić wrote:Ma ok je, ionako će privući veći interes ovdje nego na politici, sarajevu ili historiji.
-
Drinski
#47 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Onaj ko je likvidirao mjesovite brakove tokom rata, vjerovatno.KENJAC wrote:Zasto se podize "prasina " bas oko ovog ubistva ? E pa , evo , ja mislim iz jednog jednostavnog razloga. Kad je poceo rat bilo je "oni nece nikoga hoce da nas pobiju da sami zive" medjutim mi smo bili "mi smo da zivimo zajedno da nam zajedno bude svima lijepo" I sta se desava ? Mi ubijemo one sto su stvarno htjeli "zajedno" ! Kratka i jasna poruka! Ubijeno je hiljade i hiljade Bosnjaka. I Srba. I Hrvata ... al ovi su htjeli zajedno. Ubili su Srbi hiljade Srba. Al samo Srdjan posla poruku da je htio zajedno ! Eto zasto se i o Srdjanu vise prica nego o mom Nenadu Bajicu sto pogibe od Srpske granate. I Nenad je htio zajedno , al eto Srdjanova poruka je jaca jer je mogao okrenut glavu na drugu stranu. Ali nije ! Neko je znao da ce Bosko i Admira tacno tada proci tuda i dao je naredbu da se zlikovacki ubiju ! Ko ? Ko je taj sto je rekao "zajedno , ne moze" ???
- zateznistub
#48 Re: Sarajevski Romeo i Julia
KENJAC wrote:Zasto se podize "prasina " bas oko ovog ubistva ? E pa , evo , ja mislim iz jednog jednostavnog razloga. Kad je poceo rat bilo je "oni nece nikoga hoce da nas pobiju da sami zive" medjutim mi smo bili "mi smo da zivimo zajedno da nam zajedno bude svima lijepo" I sta se desava ? Mi ubijemo one sto su stvarno htjeli "zajedno" ! Kratka i jasna poruka! Ubijeno je hiljade i hiljade Bosnjaka. I Srba. I Hrvata ... al ovi su htjeli zajedno. Ubili su Srbi hiljade Srba. Al samo Srdjan posla poruku da je htio zajedno ! Eto zasto se i o Srdjanu vise prica nego o mom Nenadu Bajicu sto pogibe od Srpske granate. I Nenad je htio zajedno , al eto Srdjanova poruka je jaca jer je mogao okrenut glavu na drugu stranu. Ali nije ! Neko je znao da ce Bosko i Admira tacno tada proci tuda i dao je naredbu da se zlikovacki ubiju ! Ko ? Ko je taj sto je rekao "zajedno , ne moze" ???
- Nekako s proljeća
#49 Re: Sarajevski Romeo i Julia
Romantizirana priča o dva mlada ljudska bića tokom barbarske opsade grada Sarajeva. A zapravo je riječ o klasičnom dezerterstvu i trgovini kriminalnih grupa s obje strane sarajevskog prstena opsade. Priča o slobodi kretanja ili pravdanju dezerterstva kao čina, je vrijeđanje inteligencije preživjelih svjedoka iz tog vremena.
- TheWatcher
#50 Re: Sarajevski Romeo i Julia
insomnia78 wrote:Jebe mi se za komplet IBzateznistub wrote:E nego zato sto su htjeli pobjeci. sta je frka? to oni prvi, jedini? sto komplet IB nije ostala i branila svoje?
I na kraju krajevo sto it ode? sto ne osta i ne gradi svoje.
Problem je kad neko hoce nesto sto on sam uradio, a ko drugi to uradi ne valja...bra'o!
I za mboge sto odose, sve do jednog dezertero
Ja sam otis'o poslije rata, debelo poslije rata
neka si ti nama otisao i ziv bio neka te tamo, mojne nas posjecivati