Hvala security moj, forumski.Saian wrote: Mi smo ovi sto te pokusavaju zastititi od sebe same![]()
Poiskah štit dobri, da štiti me
Bacih ga potom dobrog, jer
tišti me.
Hvala security moj, forumski.Saian wrote: Mi smo ovi sto te pokusavaju zastititi od sebe same![]()
Pitanje je za šta bi ih koristili..Reisova wrote:
Trebamo uvesti da se pored obaveznog uci i njemacki jer je ovo "njemacko" govorno podrucje naravno za neke je i turskiali treba dva jezika....
Engleski trebaš jednostavno znati a za posao ove jezike tj. moj izbor bi bio njemacki iz gore navedenih razloga....nowyouseeme wrote:Pitanje je za šta bi ih koristili..Reisova wrote:
Trebamo uvesti da se pored obaveznog uci i njemacki jer je ovo "njemacko" govorno podrucje naravno za neke je i turskiali treba dva jezika....
Ako je cilj naučiti jezik da bi se sporazumijevali s Turcima i Nijemcima, onda ok. Ali engleski je za naučiti realno lakši od oba..
Svi predmeti nam se broje...i 'umjetnički' i fizičko...a nisam sigurna za vjeronauku ukoliko je negdje ima..SaraFina wrote: Koliko sam shvatila, u gimnazijama i općenito srednjim školama u BiH izvlači se neki prosjek ocjena. I ubrajaju se svi predmeti?
nowyouseeme wrote:Svi predmeti nam se broje...i 'umjetnički' i fizičko...a nisam sigurna za vjeronauku ukoliko je negdje ima..SaraFina wrote: Koliko sam shvatila, u gimnazijama i općenito srednjim školama u BiH izvlači se neki prosjek ocjena. I ubrajaju se svi predmeti?
Ali čini mi se da nam gimnazije ipak nisu loše što se stranih jezika tiče.
jao_situacije wrote:3 jezika, iako bi barem još jedan volio znati
nisunowyouseeme wrote:jao_situacije wrote:3 jezika, iako bi barem još jedan volio znati![]()
A jesu li slučajno iz iste skupine jezika ta 3? Ima li neki od njih da ti se više sviđa od ostalih?
Negdje pročitah da je lakše naučiti jezike koji imaju slična gramatička pravila kao tvoj maternji.
Meni su španski i talijanski npr. lijepi, tj. lijepo zvuče, i imaju donekle sličnu gramatiku našoj, ali nema vremena.![]()
Pa iz kojih su?jao_situacije wrote:
nisu
germanske grupe i semitske grupenowyouseeme wrote:Pa iz kojih su?jao_situacije wrote:
nisu
Romanska grupa jezika španjolski i talijanski.jao_situacije wrote:germanske grupe i semitske grupenowyouseeme wrote:Pa iz kojih su?jao_situacije wrote:
nisu
Mandarinski? Je li to neki samostalno pokušaj, ili je odsjek na faxu?Tesla10 wrote:Trenutno učim kineski jezik. Zanimljiv je pravo.
Wikipedia gore kaže da 30-40% Francuza govore Engleski.iceman ze wrote:Engleski (B2) i francuski (B1). Negdje sam procitao da 14 % ljudi u Francuskoj zna engleski jezik, a 7% ljudi u UK govori francuski jezik.
Jedna meni bliža osoba počela je učiti engleski, i nikad ga nije naučila. A onda je počela učiti jedan drugi strani jezik i ni taj nikad nije naučila kako treba. I sada kada pokušava pričati engleski, umiješa i ovog drugog... Pa svi misle da potiče iz zemlje iz koje nije.drastic wrote:hajd sto mi ne ide ovaj novi ali maternji zaboravljam