Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sparky

#26 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by sparky »

mahalas505 wrote:
U-zap wrote:Ma mogu oni sta hoce, to je Europa a ne auto pijaca.
Pa ne mogu raditi sta hoce, ipak imaju neke medjunarodne norme i standardi. Dok god u Hrvatsoj se vozi golf2 oni ne mogu ograniciti nikako da strani drzavljanin ne vozi, to se zove diskriminacija. Evo bas aktuelno u Hrvatskoj trebaju promijeniti zakon gdje ce mladima ponovo dozvoliti da voze jaca auta. Jednostavno nije bio u skladu sa EU pravilima. A da bude veci paradoks svi strani drzavljani su mogli da voze :lol: .
sparky wrote:Mogu ga samo popusit, onako eUropski.
Jel to neko diro na granici? :D
Ma jok. Mene ne smiju ni pogledati :) table ih prepadnu, nego mi je smiješno sto napisa ovaj iz zapadnog dijela.
Sodom1

#27 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by Sodom1 »

530i wrote:
Sodom1 wrote:
530i wrote:Nisam siguran je'l patka ili je patak, ali uglavnom registrovano vozilo + zeleni karton i da ispunjava neke osnovne norme tehničke ispravnosti, da nije razbijene šajbe, razbijenog fara, bez pola dijelova i sl. Za sve ostalo mogu da se slikaju, doduše ionako su poslovično neljubazni i drski.
Na BH su gori, iz iskustva
Samo probaj Srbiju ili Crnu Goru, pa će ti se sve samo kazati....ne kažem da su svi takvi, ali većina misli da su nadljudi, bar kad vide moje podatke...
Sad ne znam kakvi su tvoji podaci . U CG nisam nikad bio a u Srb bio jednom ´88g
saabsa

#28 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by saabsa »

tempuser wrote:
U-zap wrote:jedno je oldtimer a sasvim drugo hrdjavi golf dvica dizel zeleni sa "troja" vrata. I treba da zabrane, ipak je Hrvatska u EU. Pravila se moraju postovati.
Problem je sto je kod nas jedini kriteriji za trajnu registraciju (predvidjenu za OT vozila) da je stariji od 30 god. Nikakvi drugi kriteriji, stanje, tipa autenticnost, nivo preinake itd se ne primjenjuju. Kad se to primijeni sve ce imati vise smisla. Mada, ne ide bas previse trajno registrovanih preko granice, ja kad sam prelazio mozda prije 3 god HR policajci su me blijedo gledali kad su vidjeli "trajno".
Kako su mi rekli u auto kuci da sad auta sa trajnim registracijama mogu preko granicnih prelaza samo na prikolici . I sad kad se auto trajno registruje potpisuje se neka izjava o saglasnosti o tome.
530i

#29 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by 530i »

saabsa wrote: Kako su mi rekli u auto kuci da sad auta sa trajnim registracijama mogu preko granicnih prelaza samo na prikolici . I sad kad se auto trajno registruje potpisuje se neka izjava o saglasnosti o tome.

Još samo da nam kažu koji zakon, stav, čin, akt ili slično određuje to....
saabsa

#30 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by saabsa »

530i wrote:
saabsa wrote: Kako su mi rekli u auto kuci da sad auta sa trajnim registracijama mogu preko granicnih prelaza samo na prikolici . I sad kad se auto trajno registruje potpisuje se neka izjava o saglasnosti o tome.

Još samo da nam kažu koji zakon, stav, čin, akt ili slično određuje to....
Ma ja kad sam skuter registrovao kaze mi haj potpisi i ovo , kaze to da se oni ograde jer su imali dosta problema sa oldtajmerima .
530i

#31 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by 530i »

Preko granice ne možeš samo ako nemaš zeleni karton ili ako motorno vozilo ne zadovoljava neke osnovne stvari, vidljive na prvi pogled. Također, i ukradena i prekucana vozila... Trajno registrovan, ispravan, sa zelenim kartonom, uredni papiri vozila - samo gas. Inače su u tim agencijama za osiguranje mahom nepismeni i neupućeni likovi...pročitaj dobro šta si potpisao.
tempuser

#32 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by tempuser »

saabsa wrote:
tempuser wrote:
U-zap wrote:jedno je oldtimer a sasvim drugo hrdjavi golf dvica dizel zeleni sa "troja" vrata. I treba da zabrane, ipak je Hrvatska u EU. Pravila se moraju postovati.
Problem je sto je kod nas jedini kriteriji za trajnu registraciju (predvidjenu za OT vozila) da je stariji od 30 god. Nikakvi drugi kriteriji, stanje, tipa autenticnost, nivo preinake itd se ne primjenjuju. Kad se to primijeni sve ce imati vise smisla. Mada, ne ide bas previse trajno registrovanih preko granice, ja kad sam prelazio mozda prije 3 god HR policajci su me blijedo gledali kad su vidjeli "trajno".
Kako su mi rekli u auto kuci da sad auta sa trajnim registracijama mogu preko granicnih prelaza samo na prikolici . I sad kad se auto trajno registruje potpisuje se neka izjava o saglasnosti o tome.
Ne znam koji akt drzave moze i kako je uopste moguce zabraniti vozilu koji je registrovan, osiguran i sa ZK da udje u drzavu. Trajna registracija je kategirija koja nema veze sa RH nego sa BiH, ali sve je moguce...
tempuser

#33 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by tempuser »

E sad sto se IT tice, prilikom jedne posjete prijateljica me pita koja je eko norma na mom autu jer znaju praviti kontrole u vezi toga, mada mi nije bilo logicno jer je IT puna svakodnevnih oldtimera.
530i

#34 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by 530i »

tempuser wrote:E sad sto se IT tice, prilikom jedne posjete prijateljica me pita koja je eko norma na mom autu jer znaju praviti kontrole u vezi toga, mada mi nije bilo logicno jer je IT puna svakodnevnih oldtimera.
Možda imaju neka ograničenja u nekim mjestima...kao Njemačka npr. sa onim svojim eko vinjetama okruglim...
tempuser

#35 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by tempuser »

Mozda, ali bi trebalo valjda biti neko upozorenje ili znak da je od te tacke ili zone dozvoljeno samo za vozila koja zadovoljavaju EURO3 i vise i sl? Kad vozis prema Trstu, Veneciji, Milanu, Bolonji, Firenzi, nije bitno nigdje nemas nikakav znak upozorenja te vrste.
U-zap

#36 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by U-zap »

sparky wrote:
mahalas505 wrote:
U-zap wrote:Ma mogu oni sta hoce, to je Europa a ne auto pijaca.
Pa ne mogu raditi sta hoce, ipak imaju neke medjunarodne norme i standardi. Dok god u Hrvatsoj se vozi golf2 oni ne mogu ograniciti nikako da strani drzavljanin ne vozi, to se zove diskriminacija. Evo bas aktuelno u Hrvatskoj trebaju promijeniti zakon gdje ce mladima ponovo dozvoliti da voze jaca auta. Jednostavno nije bio u skladu sa EU pravilima. A da bude veci paradoks svi strani drzavljani su mogli da voze :lol: .
sparky wrote:Mogu ga samo popusit, onako eUropski.
Jel to neko diro na granici? :D
Ma jok. Mene ne smiju ni pogledati :) table ih prepadnu, nego mi je smiješno sto napisa ovaj iz zapadnog dijela.
Gdje si zajebani, sta ima?
topcam
Vozim: uzbrdo

#37 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by topcam »

530i wrote:Nisam siguran je'l patka ili je patak, ali uglavnom registrovano vozilo + zeleni karton i da ispunjava neke osnovne norme tehničke ispravnosti, da nije razbijene šajbe, razbijenog fara, bez pola dijelova i sl. Za sve ostalo mogu da se slikaju, doduše ionako su poslovično neljubazni i drski.
Ne kaze se dzaba, sacuvaj me Boze h´rvatske kulture.
supercali

#38 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by supercali »

Ne znam na koga vi nailazite ili kako se ponasate ja nikad nisam naisao na neljubazne i drske granicare ni na jednoj granici
topcam
Vozim: uzbrdo

#39 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by topcam »

Ti ih vjerovatno sarmantno pitas, hanuma hocemo na kafu ? :)
sparky

#40 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by sparky »

U-zap wrote: Gdje si zajebani, sta ima?
Evo me, sve standardno. Kod tebe?
iTo

#41 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by iTo »

kojih se to plase K ili KL tabli ? :)
sparky

#42 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by sparky »

iTo wrote:kojih se to plase K ili KL tabli ? :)
K, jbg veća eUropa od njih :)
Edin H.

#43 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by Edin H. »

Jesu li to ukinuli super 98 benzin u Hrvatskoj, pa gdje da tocim, covjece? :shock:
insomnia78

#44 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:Jesu li to ukinuli super 98 benzin u Hrvatskoj, pa gdje da tocim, covjece? :shock:
U Slo :lol:
Il toci 95-icu
Jest sranje to sa 98-com
mayab

#45 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by mayab »

U HR sigurno ima benzin 98, samo je bezolovni, ako ste na to mislili!Mozes ga sipati
530i

#46 Re: Ulazak u Hrvatsku vozilima koja ne zadovoljavaju EURO norme?

Post by 530i »

Ima i kod nas 98-ica na svim pismenijim pumpama.
Post Reply