Nisam se jednom iznervirao na semaforu kad baba na friško crveno počne prelaziti kornjačinim korakom cestu, kao da je svijet osvojila zato što je stara... pa joj svirnem da je napomenem da joj pokažem da joj je crveno, a ona me pogleda zmijskim pogledom kako sam tobože nekulturan i netrpeljiv?! Ako crveno važi meni, tunti i panti važi i za nju da joj je 100 godina - ne interesuje me! Treba neko u zatvor ici i da ispasta ako je udari - zato sto je ona stara? Ovo je samo jedan od primjera, nedavno sam pjenio u konzumu zato sto babi ne radi pamcenje, pa se sjetila u pola kucanja racuni da kaserki kaze da je zaboravila vegetu pa da ode po nju...
Mrznja/otpor prema starijim osobama
- staxx
#26 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ma ima i bezobraznih starih ljudi...
Nisam se jednom iznervirao na semaforu kad baba na friško crveno počne prelaziti kornjačinim korakom cestu, kao da je svijet osvojila zato što je stara... pa joj svirnem da je napomenem da joj pokažem da joj je crveno, a ona me pogleda zmijskim pogledom kako sam tobože nekulturan i netrpeljiv?! Ako crveno važi meni, tunti i panti važi i za nju da joj je 100 godina - ne interesuje me! Treba neko u zatvor ici i da ispasta ako je udari - zato sto je ona stara? Ovo je samo jedan od primjera, nedavno sam pjenio u konzumu zato sto babi ne radi pamcenje, pa se sjetila u pola kucanja racuni da kaserki kaze da je zaboravila vegetu pa da ode po nju...
Nije mi se jednom tako nesto desilo, pa izadjem bez vegete - jer necu da drugi cekaju u redu zbog mog zaborava. Ja vjerujem da se u penziji njima izgubi nekako percepcija o vremenu, pa je sve nekako polahko, sabura... ali brate previse tog nekog sabura
- lerdi
#27 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Sve stoji al šta ćeš ti nekome ko ima 7 banki i ko je dementan napola? Dali bi oni sve da im je bar 20 godina manje i da funkcionišu kako treba. Ako Bog da da je dočekati te godine. To što bi zaboravio samo na Vegetu smatrao bi uspjehom.staxx wrote:Ma ima i bezobraznih starih ljudi...
Nisam se jednom iznervirao na semaforu kad baba na friško crveno počne prelaziti kornjačinim korakom cestu, kao da je svijet osvojila zato što je stara... pa joj svirnem da je napomenem da joj pokažem da joj je crveno, a ona me pogleda zmijskim pogledom kako sam tobože nekulturan i netrpeljiv?! Ako crveno važi meni, tunti i panti važi i za nju da joj je 100 godina - ne interesuje me! Treba neko u zatvor ici i da ispasta ako je udari - zato sto je ona stara? Ovo je samo jedan od primjera, nedavno sam pjenio u konzumu zato sto babi ne radi pamcenje, pa se sjetila u pola kucanja racuni da kaserki kaze da je zaboravila vegetu pa da ode po nju...Nije mi se jednom tako nesto desilo, pa izadjem bez vegete - jer necu da drugi cekaju u redu zbog mog zaborava. Ja vjerujem da se u penziji njima izgubi nekako percepcija o vremenu, pa je sve nekako polahko, sabura... ali brate previse tog nekog sabura
- staxx
#28 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Kazem ti, desi se svakom da nesto zaboravi, ali je meni fascinantno to razmisljanje da ona sada pored nas 5 iza nje koji stojimo, zakljuci da ode ipak donijetu vegetu?! Bez izvinite, mogu li, hocete li se ljutiti... A ljudi sa posla jedva cekaju kuci, nervozni umorni... samo je ona taj dan pregledala 3 serije i u pauzi otisla u kupovinu. To nije senilnost ili nesto drugo, to je percepcija vremena i nepostivanje ostalih.lerdi wrote:Sve stoji al šta ćeš ti nekome ko ima 7 banki i ko je dementan napola? Dali bi oni sve da im je bar 20 godina manje i da funkcionišu kako treba. Ako Bog da da je dočekati te godine. To što bi zaboravio samo na Vegetu smatrao bi uspjehom.
Da ne bude da sam sad bezobrazan - pomazem i ja cesto starijim kad vidim da se pate sa nekim cekerima, treba nesto pomoci itd... ali ovakvo i slicno ponasanje ne mogu i necu da razumijem/tolerisem
- Hemera
#29 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
staračka sebičnost poznati termin i pojavaNoriDeNoir wrote:Te starije osobe znaju biti toliko bezobrazne i igrati na foru "ja sam stariji" da ih i treba tako tretirati. Naravno ne sve, ali u dosta slucajeva je to bas tako. Ja nemam problem kad vidim da je osoba starija da joj pomognem na bilo kakav nacin, ali kad u redu ko fol bole ih noge ili samo eto to "stari su" ali se guraju kao da im je 25 godina.
Ovako je isto i moj djed kad je isao po penziju u banku. Ja ga bukvalno trebam iznjet iz ulaza i stavit u auto a da ne pricam proceduru oko izlaska iz istog, ali zato kad dodje do reda u banci za penziju tada se gura i radi 1001 djavo, trci sa jednog na drugi salter, ubacuje se da nesto pita itd bez ikakve moje pomoci a ja okolo se samo izvinjavam ljudima u njegovo ime.
Uglavnom ne treba biti okrutan prema njima ali brate mili nisu vala ni toliko ugorzeni. Oni su u stvari više kao djeca ali znamo da i djece ima svakakve.
- O'zone
- Globalni moderator
#30 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Sve ja ovim matorcima mogu halalit ali prelaske prometnica na crveno svjetlo i tamo gdje nije moguće prelaženje, nikad.
-
Heller
#31 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ima neki car u kladionici gdje ja uplaceujem, 80-ak godina mu, i on sastavlja tiket i dosadjuje svima al ljudi mu pomazu e onda sastavi dva tiketa po 0.5 KM po dvadeset parova, e onda se vrati da stornira pa ne zna sta bi storniro

-
palermo
#32 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
A šta se ovdje podrzaumjeva pod starijom osobom. Mislim, čojek od 60 godina ili žena od 60 godina nisu stari, ili barem ne bi trebali biti. Shodno tome, sa njima treba postupati kao i sa svakom odraslom osobom.
A ako se pod ovim podrazumejvaju zaista stare i nemoćne osobe, onda samo loš čovjek prema njima može iskazati mržnju ili neki otpor. Onda je to uvijek do osobe, ta osoba jednostavno mrzi.....starte, mlade, drugačije..ne bih ja tu rekao da postoji neki trend
A ako se pod ovim podrazumejvaju zaista stare i nemoćne osobe, onda samo loš čovjek prema njima može iskazati mržnju ili neki otpor. Onda je to uvijek do osobe, ta osoba jednostavno mrzi.....starte, mlade, drugačije..ne bih ja tu rekao da postoji neki trend
- sadie_forever
#33 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
ej nisu staripalermo wrote:A šta se ovdje podrzaumjeva pod starijom osobom. Mislim, čojek od 60 godina ili žena od 60 godina nisu stari, ili barem ne bi trebali biti. Shodno tome, sa njima treba postupati kao i sa svakom odraslom osobom.
-
dječak sa šibicama
#34 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Nista protiv penzionera i starih osoba, moje postovanje, ali gdje ono u 7 ujutro krene kolektivno, pitam ja vas...
-
dječak sa šibicama
#35 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Najjaci je kombi u starom gradu... ako sjednes slucajno, gotov si, prvo se poredaju oko tebe, onda krene prica "jah, i ova omladina danasnja, niko nebi ustao"... "ja moja lijepa ti, uuuuphhhh sto sam se umorila" a sve te ubada onim cekerima u nogu i bok.ultima_palabra wrote:Ja imam jarana koji se x puta posvađao sa starijim ženama, znalo je doći i do fizike... ali nijednom nije bilo do njega, nego one iz čista mira počnu vikatiValjda mu takva faca, šta li...
A najbolji su kad ugledaju slobodno mjesto u tramvaju, tad dobiju super moći
sto je najsmjesnije, to uopce nisu stare osobe, nijedna nema preko 50.
-
palermo
#36 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Pa da, nisu stari da bi sad imali neke posebne povlastice......jebi ga, ovaj do 60 godina bi da mu daš mjesto u tramvaju, a istovremeno bi zveknuo neku od dvadeset godinasadie_forever wrote:
ej nisu stari
A starost treba poštivati.....ali pravu starost
- JThomas
#37 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
ne možete vi njima onoliko loše misliti koliko oni misle vama 
-
dječak sa šibicama
#38 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ili kasa u granapu, otekao se red 7-8 ljudi ceka, a ona na kasi prica sa prodavacicom, razvezla pricu od Kulina Bana.
Zaista ih postujem, jednom sam se zakacio sa lokalnim dripcima zbog jedne starice koju su debili vrijedjali jer im je rekla da smanje buku prethodnu noc posto su lupali loptom od garazu. Pomognem im ponijeti ceker, tako te neke stvari, kupiti lijek ako treba i slicno.
Ali neke stvari me nerviraju, iskreno receno. Ujutro u 7 udjes u autobus, bataljon penzosa, pa gdje idu, kuda, zasto.
Dodjes izvaditi krv u Vrazovu, brigada penzosa sa sve vrhovnim stabom, od 6 cekaju. Njima je to zabavno, malo izadju iz kuce, popricaju u cekaonici, ali cekaj brate imajte tolerancije i prema drugima.
Zaista ih postujem, jednom sam se zakacio sa lokalnim dripcima zbog jedne starice koju su debili vrijedjali jer im je rekla da smanje buku prethodnu noc posto su lupali loptom od garazu. Pomognem im ponijeti ceker, tako te neke stvari, kupiti lijek ako treba i slicno.
Ali neke stvari me nerviraju, iskreno receno. Ujutro u 7 udjes u autobus, bataljon penzosa, pa gdje idu, kuda, zasto.
Dodjes izvaditi krv u Vrazovu, brigada penzosa sa sve vrhovnim stabom, od 6 cekaju. Njima je to zabavno, malo izadju iz kuce, popricaju u cekaonici, ali cekaj brate imajte tolerancije i prema drugima.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#39 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Prije dva dana, na tramvajskoj Bascarsija, stao autobus i prolazim semafor, pjesacki, kad ispred autobusa ispada stara od nekih 80 dirketno pred auto. Sreca pa sam bas sporo isao. Ljudi sto su cekali na pjesackom se zijanili, ali kraljica ni ne gleda nego pravo preko cesteO'zone wrote:Sve ja ovim matorcima mogu halalit ali prelaske prometnica na crveno svjetlo i tamo gdje nije moguće prelaženje, nikad.
Nije nikakva mrznja, ali tolike godine, a da se ne znas ni cuvati....
-
pupa hava
#40 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
ali mi cemo njima lose misliti duze...JThomas wrote:ne možete vi njima onoliko loše misliti koliko oni misle vama
- Matzan
#41 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Meni su najgore one starke od 40-50 godina, što nisu u mladosti davale pa se sad nešto sjete... 
- dadoka84
#42 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Zato ja odem u hitnu pa se dva puta onesvijestim pred wc om i padnem pored vrata a ono se naredalo pred vratima i gledaju te ko budalu. Pa cekam po 3 sata...dječak sa šibicama wrote: Dodjes izvaditi krv u Vrazovu, brigada penzosa sa sve vrhovnim stabom, od 6 cekaju. Njima je to zabavno, malo izadju iz kuce, popricaju u cekaonici, ali cekaj brate imajte tolerancije i prema drugima.
Prije par dana zenu vodio doktoru, i na kartoteci zena i covjek uzimaju termine za doktora, iako im nije nista. Vec cisto onako da zauzmu... jos ugovaraju da to bude prije neke serije da ne propuste.
-
Dzematlija
#43 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
dječak sa šibicama wrote:Ali neke stvari me nerviraju, iskreno receno. Ujutro u 7 udjes u autobus, bataljon penzosa, pa gdje idu, kuda, zasto.
staxx wrote:Ma ima i bezobraznih starih ljudi...
Nisam se jednom iznervirao na semaforu kad baba na friško crveno počne prelaziti kornjačinim korakom cestu, kao da je svijet osvojila zato što je stara... pa joj svirnem da je napomenem da joj pokažem da joj je crveno, a ona me pogleda zmijskim pogledom kako sam tobože nekulturan i netrpeljiv?! Ako crveno važi meni, tunti i panti važi i za nju da joj je 100 godina - ne interesuje me! Treba neko u zatvor ici i da ispasta ako je udari - zato sto je ona stara?
Last edited by Dzematlija on 13/05/2015 13:44, edited 1 time in total.
- sadie_forever
#44 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Mislis da nebi i onaj od 80 da moze?palermo wrote:Pa da, nisu stari da bi sad imali neke posebne povlastice......jebi ga, ovaj do 60 godina bi da mu daš mjesto u tramvaju, a istovremeno bi zveknuo neku od dvadeset godinasadie_forever wrote:
ej nisu stari( o gospoji i da ne govorim
) e, ne mere i jare i pare.....
A starost treba poštivati.....ali pravu starost
-
palermo
#45 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
A jok jadna taj od 80 ne razmišlja o besposlicama.....sadie_forever wrote:
Mislis da nebi i onaj od 80 da moze?a ovom od 60 god su samo malo vece sansse
bogami, ima sam takih gospoja sa 55
-
ivannn
#46 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
je li besplatan prijevoz za osobe iznad 65 u Sarajevu?dječak sa šibicama wrote:Ili kasa u granapu, otekao se red 7-8 ljudi ceka, a ona na kasi prica sa prodavacicom, razvezla pricu od Kulina Bana.
ovdje gdje ja živim je, iako studentima, učenicima i nezaposlenima nije. Zna se gdje je perspektiva
btw ove sve što sam rekao je na osnovu mojih zapažanja na slučajnom uzorku ujutro oko 7 kada žurim, dakle nije neko generalno zaključivanje i ocrnjivanje starijih građana. Naravno da ima svakakvih staraca, isto kao i neodgojenih tinejdžera, zrelih osoba itd. sve je do toga jesi li ili ne čovjek, no čovjek u tim godinama ne može odlučiti kakav će biti jer tu su neki neizostavni procesi, bolesti, demencija, pa i iz osnova psihologije zna se da u trećoj dobi dolaze do izražaja neke osobine, koje nisu toliko bajne
sebi sam rekao ako ja postanem jedan od njih, onda se nadam da će me jedno jutro u pola 7 zagaziti nešto na neoznačenom prijelazu kada budem žurio na bus da ne propustim "dobro jutro" na tv-u - i to na vrijeme, da ne zezam i tlačim puno ljude oko sebe
Last edited by ivannn on 13/05/2015 14:13, edited 1 time in total.
- piupiu
#47 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#48 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Ako cemo posteno, vecina ih bezveze ide javnim prevozom u vrijeme spice, nebitno je li popodnevni ili jutarnji termin.piupiu wrote:... bas su grozni ti stari, zakrcise autobus, cekaonicu, semafor ...
![]()
Ne vozim se odavno javnim prevozom, tako da sam izvan toga, ali kad naidje tramvaj,a ono samo sto glave kroz prozor nisu proturili kolika je guzva....pa je li bas moranje da se tad ide ako ne ides na posao, u skolu....i nemojte mi sad price o bolnici, moze se ici ili prije ili poslije, a ne u vakat kad je spica.
-
ivannn
#49 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
ej što bih ja dao da oko 10 sati ležerno ko baja idem u nabavku, kavu u gradu, čitat novine - ali bih onda izbjegao valjda sve jarane u tim kasnim satimapiupiu wrote:... bas su grozni ti stari, zakrcise autobus, cekaonicu, semafor ...
![]()
-
razonoda
#50 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama
Matzan wrote:Meni su najgore one starke od 40-50 godina, što nisu u mladosti davale pa se sad nešto sjete...