Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mali_balon wrote:Ja balisticara, tito dragi sta je ovo...cuj strucanjaka kosi pad ubija vertikalni pad ostavlja cvorugu, subhanalla....a brzina pada+visine=tezina perke od koje ostaej cvoruga....
bojim se da nisi ukalkulisao težinu.
Također ukalkuliši da li zrno udari špicem ili pljoske.
Haj to pa javi rezulta
Last edited by stafi on 11/05/2015 11:42, edited 1 time in total.
mali_balon wrote:Ja balisticara, tito dragi sta je ovo...cuj strucanjaka kosi pad ubija vertikalni pad ostavlja cvorugu, subhanalla....a brzina pada+visine=tezina perke od koje ostaej cvoruga....
mali_balon wrote:Ne treba se sikirati, prema forumskim balisticarima od metka u slobodnom padu ostane samo covurgica... a od grada iste velicine mos poginut
ima smisla, grad pada sa 3-4 km visine. Zrno ne može dobacit ni pola toga.
Jesi li ti imao fiziku u školi? Parabola, slobodan pad...itd. Ponovi gradivo. Metak ako je ispaljen pod pravim uglom će pasti na zemlju slobodnim padom i neće nikome nauditi jer je otpor zraka velik, osim ako nije ispaljen pod uglom od recimo 45-60 stepeni tada može imati još dovoljno kinetičke energije da nekome naudi ali i tada postoje različite okolnosti.
Da bi metak probio kožu mora imati najmanju brzinu od 219.45600 km/h. Zrno iz pištolja u slobodnom padu nema ni blizu tu brzinu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 11/05/2015 12:09, edited 1 time in total.
Pa ne, kad vidis recimo gomilu vojnika, njih 30, i svi rafalaju u zrak, slave nesto... svi ti meci ce pasti na njih i oko njih... e sad, ja jos ne cuh i ne vidjeh da je iko od te grupe vojnika stradao td tih metaka koji padnu nazad
dječak sa šibicama wrote:Pa ne, kad vidis recimo gomilu vojnika, njih 30, i svi rafalaju u zrak, slave nesto... svi ti meci ce pasti na njih i oko njih... e sad, ja jos ne cuh i ne vidjeh da je iko od te grupe vojnika stradao td tih metaka koji padnu nazad
Fakat mi je interesantna tema, ali off topic smo.
Možda, možda, i tada je diskutabilno, da recimo rokaju sa 12mm ili 20mm pa više pa da nekom takav metak padne direktno u oko, možda bi ga i ubilo.
dječak sa šibicama wrote:Pa ne, kad vidis recimo gomilu vojnika, njih 30, i svi rafalaju u zrak, slave nesto... svi ti meci ce pasti na njih i oko njih... e sad, ja jos ne cuh i ne vidjeh da je iko od te grupe vojnika stradao td tih metaka koji padnu nazad
Fakat mi je interesantna tema, ali off topic smo.
Interesantnije je ovo sto se raspravlja nego sama tema. Od ove rasprave se moze nesto korisno nauciti.
niko ne kaže da će te ubiti metak ako ti padne na glavu
ali neugodan je osjećaj ako te orah padne na glavu a ne šta drugo
i treba spriječidi divlji zapad
to što se 300-400 raspojasanih roka po gradu ne znači da ostalih 418 000 stanovnika kantona treba slijediti njihove stope
mali_balon wrote:Nisam ima fiziku cuvao sam ovce......znaci Boze...pa et onda nema razloga za strah od tih padajucih metaka...
Ne znam druže šta si radio, i ne interesuje me, ali u ono vrijeme mi smo imali baš jaku fiziku koja se ne zaboravlja. Padajući metaj malog kalibra (pištoljskog) će ti vjerovatno napraviti masnicu na glavi ili gdje te pogodi i ništa više. Naravno uvijek postoji opasnost da pogodi, ne daj bože, kakvu malu bebu ali za odraslu osobu nema opasnosti osim ako nije ugao ispaljivanja manji od 45 stepeni.