Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
ExNihilo wrote:Dokumentarac objektivan kao i Sarajevski proces.
Pa ne znam zašto toliko nije objektivan, dat je prostor i neistomišljenicima i ljudima koji misle da su trebali biti zatvoreni, a nema ih puno danas. S druge strane dati su primjeri kako su uhapšeni razni drugi popovi i fratri isto tako zbog vjerskih ili nacionalnih ubjeđenja i time je SFRJ doakzala da nema dvostruke aršine kada je u pitanju nacionalizam.
Meni lično Hasan Čengić u ovom filmu glumi žrtvu kao da je jučer osuđen i on mi je najiritantniji u čitavom filmu pored Izudina Filipovića urednika Oslobođenja iz tog perioda koji hladno tvrdi da je Oslobođenje pisalo šta je htjelo i niko im nije nametao ništa.
Da, bio je to istinski proces, proces proizvodnje političkih marioneta koje će poslije izvanredno poslužiti za ostvarivanje planova društva okupljenog na adresi Francuska br. 7, Beograd.
karanana wrote:vlasti su uslisile zahtjeve, apele i peticije drugih uglednih akademskih gradjana, velikana i demokrata jugoslavije kao sto su matija beckovic, dobrica cosic i vojislav seselj.
Nažalost upravu si jer su ljudi imali za njih veći cilj....Tamam im je trebao neko da "background"om... Mada dokumentarac mi baš izgleda ko "sponzorski"...
sjeca li se neko kad se pred rat nadigla "javnost", ukljucucjuci i studente, da brane tadasnjeg rektora Sarajevskog univerziteta Nenada Kecmanovica koji je trebao, ako se ne varam, na kraju balade biti u Predsjednistvu SFRJ umjesto Bogica Bogicevica? sreca pa je sprijecen u tome...
Sto sreca? Bio je clan ratnog predsjednistva BiH. On valjda nije mogao sa Alijom pa ga i danas uvijek spominje ali nije ni ucestvovao u ratu kad je otisao iz Sarajeva.
sinuhe wrote:Sto sreca? Bio je clan ratnog predsjednistva BiH. On valjda nije mogao sa Alijom pa ga i danas uvijek spominje ali nije ni ucestvovao u ratu kad je otisao iz Sarajeva.
nije ni Nele ucestvovao u ratu, ni Kusturica, ni mnogi slicni njima...
kakav ti je to kriterij "nije ucestvovao u ratu" pa on k'o fin?
NK u Predsjednistvu SFRJ sigurno ne bi glasao kao Bogic Bogicevic.
malo istrazi ko je i kakav je Kecmanovic...
za pocetak, mozes krenuti, recimo, od ovog: http://www.politika.rs/pogledi/Nenad-Ke ... va.lt.html
Last edited by Android Knego on 12/05/2015 08:49, edited 1 time in total.
Sto bi ja gledao kad nije gledao onaj sto ga je doveo u predsjednistvo BiH. Nije Kecmanovic Nele vec covjek koji je 1992 barem dvadeset godina vec bio u politici.
Njegov brat je ostao i nesto duze u Sarajevu a ni porodicno nisu cetnici.
Pa ne znam zašto toliko nije objektivan, dat je prostor i neistomišljenicima i ljudima koji misle da su trebali biti zatvoreni, a nema ih puno danas. S druge strane dati su primjeri kako su uhapšeni razni drugi popovi i fratri isto tako zbog vjerskih ili nacionalnih ubjeđenja i time je SFRJ doakzala da nema dvostruke aršine kada je u pitanju nacionalizam.
Meni lično Hasan Čengić u ovom filmu glumi žrtvu kao da je jučer osuđen i on mi je najiritantniji u čitavom filmu pored Izudina Filipovića urednika Oslobođenja iz tog perioda koji hladno tvrdi da je Oslobođenje pisalo šta je htjelo i niko im nije nametao ništa.
Dokumentarac poentira da ne postoji niti jedan javni dokument vezan za suđenje. Pa, ipak, to ne spriječava autore da se od prve do zadnje minute razbacuju vrijednosnim sudovima: "najveća sramota jugoslovenskog pravosuđa", "farsa" i slično. Prezentuj mi objektivne činjenice, nemoj mi gurati mišljenje niz grlo. Nemoj razmišljati za mene. Kompletan dokumentarac mi liči na suđenje komunistima za suđenje, i neki retroaktivni obračun.
Generalno, dokumentarac ne donosi ama baš ništa novo. Ne znam šta su to snimali i istraživali 2-3 godine. Sve se svodi na pjenjenje osuđenih i stidljiva pojašnjenja onih na drugoj strani. Korisnije bi bilo da su istražili zašto nema dokumenata, kako je moguće da su isti nestali, iako je SDA, u čijem vrhu su bili malte ne svi osuđenici, vukla sve konce u Sarajevu poslije raspada Juge.
Što se tiče samog slučaja, većina ih je avansno platila za ono što će učiniti kada zbriju bradu i poharaju državu. Gnušam se Bičakćića. Gnušam se Čengića. A Mustafa ima ozbiljnu dijagnozu, i ne bi trebao hodati okolo bez nadzora ljekara. Sjećam se kada je, prije 7-8 godina, gostovao u lokalnom džematu i pucao fraze tipa: "Pazite se da neko ne pošalje projektil na džamiju, kada čuje da vas ima ovoliko".
Dokumentarac poentira da ne postoji niti jedan javni dokument vezan za suđenje. Pa, ipak, to ne spriječava autore da se od prve do zadnje minute razbacuju vrijednosnim sudovima: "najveća sramota jugoslovenskog pravosuđa", "farsa" i slično. Prezentuj mi objektivne činjenice, nemoj mi gurati mišljenje niz grlo. Nemoj razmišljati za mene. Kompletan dokumentarac mi liči na suđenje komunistima za suđenje, i neki retroaktivni obračun.
Generalno, dokumentarac ne donosi ama baš ništa novo. Ne znam šta su to snimali i istraživali 2-3 godine. Sve se svodi na pjenjenje osuđenih i stidljiva pojašnjenja onih na drugoj strani. Korisnije bi bilo da su istražili zašto nema dokumenata, kako je moguće da su isti nestali, iako je SDA, u čijem vrhu su bili malte ne svi osuđenici, vukla sve konce u Sarajevu poslije raspada Juge.
Što se tiče samog slučaja, većina ih je avansno platila za ono što će učiniti kada zbriju bradu i poharaju državu. Gnušam se Bičakćića. Gnušam se Čengića. A Mustafa ima ozbiljnu dijagnozu, i ne bi trebao hodati okolo bez nadzora ljekara. Sjećam se kada je, prije 7-8 godina, gostovao u lokalnom džematu i pucao fraze tipa: "Pazite se da neko ne pošalje projektil na džamiju, kada čuje da vas ima ovoliko".
dokumenti nisu nestali, već su i dalje pod ključem (bar se tako tvrdi u dokumentarcu).
sinuhe wrote:Sto bi ja gledao kad nije gledao onaj sto ga je doveo u predsjednistvo BiH. Nije Kecmanovic Nele vec covjek koji je 1992 barem dvadeset godina vec bio u politici.
Njegov brat je ostao i nesto duze u Sarajevu a ni porodicno nisu cetnici.
Dobrica Cosic i Ratko Mladic nisu "porodicno" cetnici.
Valjda je u zadnjem ratu bilo jasno da je srpsko vodjstvo odlucilo da izvrsi sporazumnu simbiozu crvenih i cetnika i da ih okupi oko "vjekovne nepravde prema srpskom narodu".
So What! wrote:
dokumenti nisu nestali, već su i dalje pod ključem (bar se tako tvrdi u dokumentarcu).
Narator tako kaže, a Rajko Danilović reče da su završili po privatnim arhivima.
Last edited by ExNihilo on 12/05/2015 11:21, edited 1 time in total.
cyprus wrote:... ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja...
Nadam se da ovo nisi procitao dvaput.
Ovi ljudi, kakvi god bili, nisu komandovali jedinicama koje su vrsile neke od najgnusnijih zlocina iz 90-ih.
cyprus wrote:... ali da imam nekog žaljenja prema nacionalističkom šljamu poput Čengića i Latića - vala iskreno nemam... To je slično kao da žalim Šešelja...
Ovi ljudi, kakvi god bili, nisu komandovali jedinicama koje su vrsile neke od najgnusnijih zlocina iz 90-ih.
Tačno, zato i rekoh SLIČNO... Postoje razlike među njima u statusu, okolnostima i psihičkom stanju, ali mislim da im se svjetonazori i ne razlikuju baš... A moja replika i usporedba se odnosila na Šešeljevu robiju u 80-tim, a ne ovu hašku...
wikipedia wrote:However, Šešelj was a free man for barely three weeks. In mid-May 1984, Stane Dolanc, the Slovene representative in Yugoslav Presidency and the all-powerful longtime state security chief, gave an interview to TV Belgrade, explicitly going after Šešelj for his unpublished manuscript Odgovori na anketu-intervju: Šta da se radi? in which Šešelj calls for "reorganization of the Yugoslav federalism, SFR Yugoslavia with only four constituent republics (Serbia, Macedonia, Croatia and Slovenia), abolishing of the single-party system, and the abolishing of artificial nationalities". Two days later, on 15 May 1984, Šešelj was arrested again in Sarajevo. Several days after being jailed at Sarajevo's Central Prison, he began a hunger strike, which attracted the attention of the foreign press. In jail, he passed the time by reading without devoting much effort to preparing his defense at the impending trial. A few weeks later, his then wife Vesna Mudreša gave birth to their first child – a boy named Nikola, after Šešelj's father – however, Šešelj refused to end the hunger strike even after being told the happy news. Weak, frail, and with rapidly deteriorating overall health, the 29-year-old eventually relented on the last day of the trial, ending the strike after 48 days.
Several days later, on 9 July 1984, he was given an eight-year sentence. The verdict delivered by presiding judge Milorad Potparić concluded that Šešelj "acted from the anarcho-liberal and nationalist platform thereby committing the criminal act of counterrevolutionary endangerment of the social order". The single most incriminating piece of evidence cited by the court was the unpublished manuscript that the secret police found in Šešelj's home. On appeal, the Supreme Court of SFR Yugoslavia reduced the sentence to six years, then to four, and finally two.
Last edited by cyprus on 12/05/2015 11:18, edited 1 time in total.
Malo sam pretjerao,izvinjavam se
ali stvarno vladavina ovih 1996-2015 je
nema opisa
nešto najgore što se može zamisliti
(nemamo rat,niti genocide ali imamo ovo ..šta je ..ovo...)
1998 sda zapošljava nastavnika koji vodi učenika na takmičenje 7 razred i ostavlja ga samog u drugom gradu,da se snalazi kako zna i umije,2004 otvaraju se fakulteti a unaprijed se zna da se diplomci neće imati gdje zaposliti,dolazi načelnik sda na vlast 2004 i kaže moje selo mora bit prvo,svi klubovi sa općine koji mi ne puste utakmicu neće dobit puta,rasvjete,nit poslove u općini,jugoslovenski giganti firme šta je bilo s njima,ko je uradio nakaradnu privatizaciju,dođeš doktoru i čekaš satima a neko uglavnom vezan za vladajuću garnituru dođe i odmah je na redu,advokat vozi pjan pretiče na magli i ubija dva momka i nikom ništa,jer je on dobrostojeći plati izvuče se,privatnik dužan općini 11000 KM a niko ne smije da naplati od njega jer u njegovom lokalu službenici često sijele,kandidat sda javno kaže svim svojim radnicima ko ne donese spisak s bar 20 ljudi glasača koji će glasat te dokaz kad se broje rezultati da ima baš 20 tačno označenih brojeva npr 5-17-23 neće dobit il ako ima ostat će bez posla,nakon brojanja glasova na izborima poslije 19,00 šta se radi,upisuje dopisuje,kako ko kome hoće,stranka dobila 5000 svih 5000 taj kandidat kako,zna se kako,onaj ko kaže ne dopisivanju,dobije prijetnju u BH ti nema posla pa ti reci ne,jednina jugoslovenska zemlja bez olimpijske medalje je BH,ljudi pametni ljudi nam odlaze bacaju diplome fakulteta ,prekvalifikuju se u medicinare da peru guzice u Minhenu,u bravare u stolare da žive,jedina smo zemlja gdje možeš na po puta bacit smeće,plate poslanika najveće na svijetu,sudski procesi oko zemlje traju i po 10-20 godina...
Sarajevski proces je bio dio politike tadašnje vlasti.Sada me podsjećaju na to Osmanović,Lijanović,Budimir,Lipovača čim su nekom zasmetali nema ih.
A rat je djelo Milošević Tuđman tu Bosnu niko ništa nije pitao,nit smo imali oružje,niti jakog stranog saveznika,nit dobro rukovodstvo,niti zemljopisni položaj
putokaz1 wrote:Kada uzmemo imena koja su tada završila u zatvoru, te njihovo ponašanje poslije izlaska početkom 90 tih,može se zaključiti da su kazne bile nedovoljne trebalo ih sve...da ne kažem šta
većina iz sarajevskog procesa došla na vlast i upropastila narod,uzela pare od naroda,Bošnjaški narod je najsiromašniji u Evropi zahvaljujući politici koju su 90 tih provodili osuđenici sarajevskog procesa
Šta su nam dobro donijeli Izetbegovići,Čengići,Bičakčići,Behmeni...
Da li imamo državu?Odgovor: ne!
Imamo li Život?Odgovor :ne!
Imamo Federaciju,kantone,diplome koje skupljaju prašinu,samovlašće,ko je pobjego iz ove zemlje izvuko se.
koliko god znao da je forum pun polusvijeta , provokatora, kompleksasa I inih... ne mogu ocutati... fuj.. fuj... fuj... jadu jadni
Malo sam pretjerao u uvodu,izvinjavam se
a ostatak je tačan jedino ako ja neznam da je BH najrazvijenija država na svijetu sa najboljom demokratijom
Tačno, zato i rekoh SLIČNO... Postoje razlike među njima u statusu, okolnostima i psihičkom stanju, ali mislim da im se svjetonazori i ne razlikuju baš...
Ja mogu misliti da sam bolji od ridjokosih ljudi, cak to mogu izgovoriti, ali sve dok ne kazem da ih, zbog toga sto sam se sebi umislio, treba ubijati ili uzmem pusku pa ih sam ubijam, ja ne mogu nikako biti zlocinac. Mozda osoba sa poremecenim sistemom vrijednosti, rasista, ali zlocinac ne.
putokaz1 wrote:Kada uzmemo imena koja su tada završila u zatvoru, te njihovo ponašanje poslije izlaska početkom 90 tih,može se zaključiti da su kazne bile nedovoljne trebalo ih sve...da ne kažem šta
većina iz sarajevskog procesa došla na vlast i upropastila narod,uzela pare od naroda,Bošnjaški narod je najsiromašniji u Evropi zahvaljujući politici koju su 90 tih provodili osuđenici sarajevskog procesa
Šta su nam dobro donijeli Izetbegovići,Čengići,Bičakčići,Behmeni...
Da li imamo državu?Odgovor: ne!
Imamo li Život?Odgovor :ne!
Imamo Federaciju,kantone,diplome koje skupljaju prašinu,samovlašće,ko je pobjego iz ove zemlje izvuko se.
nakon atentata na Bijedića, obaranja Pozderca... srpski političari su pokazali da od zajedničke države nema ništa. krivnju tražiti u rahmetli aliji i njegovim saradnicima je ne samo smiješno već i krajnje bezobrazno. ti kao da si preskočio posljednjih, ne 25 već 35 godina.
reći da ih je trebalo ubiti je nivo razmišljanja udbe iz '46. godine.
Malo sam pretjerao u uvodu,izvinjavam se
a ostatak je tačan jedino ako ja neznam da je BH najrazvijenija država na svijetu sa najboljom demokratijom
To je plan iz Beograda da se osude neki Muslimani iz ko zna kojeg razloga dali jugoslovensko komunističkog dali velikosrpskog.
Vjerujem da smo imali bolju vlast od 96 da bi smo sad živjeli normalno bili u EU.
Sjo, ti ljudi su imali nekada pozitivnu nekada negativnu ulogu, ali je amaterski tvrditi da su oni bili neki par ekcellence intelektualaci kada niko od njih nije imao političko i menadzersko iskustvo jednog napr. Ivana Stambolića a vodili su drzavu u najgorim trenutcima. Dobro smo i prošli.
Last edited by Drinski on 12/05/2015 11:29, edited 1 time in total.
Svakakav je Alija ali je pokazo da je veci od njih kada je pustio ovoga ljigu Amira Salihagica ili Edinu Residovic da normalno rade, imaju svoje advokature itd.
Samo dobro je smjesna Bicakciceva sestra, igrala jamba s rajom
Opet ti kažem, i Šešelj i ovi iz sarajevskog atentata su 80-tih osuđeni zbog svojih političkih stavova... Dakle, suđenja su im bila politički motivirana i to nije nešto što bi se u demokratskim državama trebalo dešavati... Naravno, znamo da bivša država nije bila demokratska i da su takvi procesi nešto što se ne može okvalifikovati kao pozitivno... Ipak, ja dotične ne mogu žaliti... Jednostavno ne mogu... I o tome sam govorio...
To što se kasnije desilo, tj. to što je Šešelj imao mogućnosti i muda da svoju zlobu ispolji na najgori mogući način, i što Latić i Latići nisu imali ni tolikih muda, a ni okolnosti koje bi im slično dozvolili, druga je neka stvar... Uostalom nisam ja ni poredio njihova zlodjela, nego umove...
Zato Latić Pravedni piše "ljubavna" pisma Njegovom Veličanstvu i daje podršku Saudijskoj agresiji na Jemen...