Konfliktne situacije
- SaraFina
#26 Re: Konfliktne situacije
Ja se ponašam isto i na forumu kao i u R.L.
Kao što rekoh kako postoje u zivotu osobe koje pokušaje kompromisa vide kao slabost, na forumu ih je pak duplo više rekla bih. Baš iz razloga te anonimnosti ..
Tako da sam mišljenja da neke situacije, upravo zbog budućih forumskih odnosa treba istjerati na čistac ..
Iz osobnog iskustva znam, da povlačenje pred takvim osobama nije dobar potez. To ih navodi na osjećaj trimfa, samouvjerenosti i bahatosti te nakon toga neće nijednu temu ili zgodnu priliku propustiti a da ti ne " spuste" uvrijede te ili omalovazavaju.
Kao što rekoh kako postoje u zivotu osobe koje pokušaje kompromisa vide kao slabost, na forumu ih je pak duplo više rekla bih. Baš iz razloga te anonimnosti ..
Tako da sam mišljenja da neke situacije, upravo zbog budućih forumskih odnosa treba istjerati na čistac ..
Iz osobnog iskustva znam, da povlačenje pred takvim osobama nije dobar potez. To ih navodi na osjećaj trimfa, samouvjerenosti i bahatosti te nakon toga neće nijednu temu ili zgodnu priliku propustiti a da ti ne " spuste" uvrijede te ili omalovazavaju.
- jazzer
#27 Re: Konfliktne situacije
Tesko pada sto ljudi blagi pristup, iskrenost, ne sklonost svadjama i uvredama smatraju
kao slabost a ne kao nesto lijepo. I to kao da im da ''snagu'' da raspale svim raspolozivim
oruzjima. Iz dana u dan. Dok ne dobiju adekvatan odgovor. E tako je sa mnom. Svasta otrpim
zarad nekih finih, ljudskih odnosa. Narocito se to odnosi na kolege/ice s posla.
Al' brate kad ne moze vise pod kozu znam biti odvratan. Bude meni zao poslije zbog
svega izrecenog al' kasno je tada. I onda me danima to izreceno izjeda, kontam zasto
nisam nasao sabura i presutio to sto sam rekao u tom trenutku..
kao slabost a ne kao nesto lijepo. I to kao da im da ''snagu'' da raspale svim raspolozivim
oruzjima. Iz dana u dan. Dok ne dobiju adekvatan odgovor. E tako je sa mnom. Svasta otrpim
zarad nekih finih, ljudskih odnosa. Narocito se to odnosi na kolege/ice s posla.
Al' brate kad ne moze vise pod kozu znam biti odvratan. Bude meni zao poslije zbog
svega izrecenog al' kasno je tada. I onda me danima to izreceno izjeda, kontam zasto
nisam nasao sabura i presutio to sto sam rekao u tom trenutku..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#28 Re: Konfliktne situacije
Onda si jako konfliktna osobaSaraFina wrote:Ja se ponašam isto i na forumu kao i u R.L.
-
hipija
#29 Re: Konfliktne situacije
Na zalost smirivanje tenzija i izbjegavanje konfliktnih situacija, za nas balkanski mentalitet je vise strah i kukavicluk, iako je to u zemljama koje su u kulturoloskom i svakom drugom pogledu ispred nas odraz zrelosti. Nije dzaba prostor na kome smo zivotno situirani bezveze nazvan "bure baruta". Zato ovdje svako malo vremena zapuca i budu desetine i stotine hiljada mrtvih glava. Nije to Ceska i Slovacka, pa da se fino razdruze i svi sretni. Svojim burnim temperamentom i raspravama u vidu fizickog razracunavanja postali smo ujedno i nepresusan izvor raznoraznih gluposti i konflikata, pa i ne iznenadjuje sto su se AJBalkan i CNN ekspozitura-N1 dosli bas kod nas.
A ovo sto je neko napisao da bi najradije pobjegao u sumu i izbjegavao komunikaciju sa bilo kim, nakon konflikta je na zalost vrlo stresna situacija koja ce prije ili kasnije uzeti danak nasemu zdravlju, a nerijetko biti i uzrok da ranije otidjemo sa ovoga svijeta. Da bi se to izbjeglo potrebna je nevjerovatna mentalna i psiholoska snaga. Nako je crpi iz odlicnog odgoja, vjere ili samopomoci u vidu knjiga iz podrucja popularne psihologije.
Ambijent u kome je normalno i pozeljno uzvratiti jos zesce drugoj strani, a tome se jos uce djeca u vrticu, postaje problem za mali broj onih koje mozemo tretirati zrelima i tolerantnima, jer ce s vremena na vrijeme i oni poceti preispitivati svoj sistem vrijednosti, pa ce svoju socijalnu i komunikolosku zrelost sve vise stavljati u kontekst onoga sto vecina danas smatra pod epitetom "mlakonja", "kukavica", itd. Naravno da nece svi biti kontaminirani ali dobar broj hoc.e
Eto volio bih da se varam, ali cinjenica je da nismo samo srozani na ekonomskom planu, vec nam je i komunikacija i tolerancija na vrlo niskoj razini, a autor poslovice "Jedna nesreca nikad ne dolazi sama" kao da je mislio na nas kad ju je lansirao u eter
A ovo sto je neko napisao da bi najradije pobjegao u sumu i izbjegavao komunikaciju sa bilo kim, nakon konflikta je na zalost vrlo stresna situacija koja ce prije ili kasnije uzeti danak nasemu zdravlju, a nerijetko biti i uzrok da ranije otidjemo sa ovoga svijeta. Da bi se to izbjeglo potrebna je nevjerovatna mentalna i psiholoska snaga. Nako je crpi iz odlicnog odgoja, vjere ili samopomoci u vidu knjiga iz podrucja popularne psihologije.
Ambijent u kome je normalno i pozeljno uzvratiti jos zesce drugoj strani, a tome se jos uce djeca u vrticu, postaje problem za mali broj onih koje mozemo tretirati zrelima i tolerantnima, jer ce s vremena na vrijeme i oni poceti preispitivati svoj sistem vrijednosti, pa ce svoju socijalnu i komunikolosku zrelost sve vise stavljati u kontekst onoga sto vecina danas smatra pod epitetom "mlakonja", "kukavica", itd. Naravno da nece svi biti kontaminirani ali dobar broj hoc.e
Eto volio bih da se varam, ali cinjenica je da nismo samo srozani na ekonomskom planu, vec nam je i komunikacija i tolerancija na vrlo niskoj razini, a autor poslovice "Jedna nesreca nikad ne dolazi sama" kao da je mislio na nas kad ju je lansirao u eter
- nadžak
#30 Re: Konfliktne situacije
To je jedna od stvari za dublju analizuNiemand wrote:A sta je sa konfliktnim situacijama na forumu? Kako se tu postavite?
Nekako primjecujem da je forumasima puno lakse i jednostavnije jednostavno biti bahat, bezobziran i bezobrazan, te izvrijedjati drugu stranu, nego prihvatiti drugacije. Valjda zbog anonimnosti. Il zbog ega?
Meni se cini nekako da svi moraju uvijek biti u pravu, u svemu, ukoliko uvide da to nisu, jednostavno ce ismijati (izvrijedjati) drugu osobu nego priznati da nisu upravu, pa ionako smo aMonimni, ha ja.![]()
Nego, zanima me, zasto ljudi ne mogu normalno diskutovati?
Svi to naravno vide kako se diskutuje na forumu. Ljudi ne gledaju na taj forum kao na stvarnu situaciju. Po meni, to treba gledat kao da sjediš sa nekim na kafi i pričaš o nečemu. Različita mišljenja su ok. Nas masa jarana bude pa se ne složimo oko nekih stvari ali ništa, idemo dalje i sve ok. Ali na forumu je užas, do krajnosti se ide. Kontam, ako ne bi čovjeku u lice rekao da je glup, konj, kreten, idiot itd onda brate nemoj ni na forumu.
Ono što me stvarno puno smet je bezobrazno korištene smajlija u raspravama. Mislim na ove
A kako postupit tada to je već stvar situacije. Probam prvo zamolit da se prestane sa tim smajlijima na tak način pa onda probam nastavit diskusiju. ako ne onda se jednostavno isključim iz toga. Znalo mi se desit da mi napišu neke uvredljive stvari i znalo me baš pogodit to. Pravo mi ružno bude poslije toga. Kontam, pa šta je sa ljudima, koliko je normalnih ostalo?
Eto. Svašta ponešto!
- SaraFina
#31 Re: Konfliktne situacije
To je tvoj konačni odgovor?_BataZiv_0809 wrote:Onda si jako konfliktna osobaSaraFina wrote:Ja se ponašam isto i na forumu kao i u R.L.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#32 Re: Konfliktne situacije
I generalno, na forumu sam to zapazio kod ogromne vecine, suprotno misljenje se odmah tretira kao neprijateljsko. Takvi se ukopaju u sopstvene stavove, umjesto da u zdravoj diskusiji dodju do saznanja koja ce im pomoci da kriticki preispitaju sebe i svoje stavove.
- nadžak
#33 Re: Konfliktne situacije
Fino. Svaka čast na ozbiljnom postu.hipija wrote:Na zalost smirivanje tenzija i izbjegavanje konfliktnih situacija, za nas balkanski mentalitet je vise strah i kukavicluk, iako je to u zemljama koje su u kulturoloskom i svakom drugom pogledu ispred nas odraz zrelosti. Nije dzaba prostor na kome smo zivotno situirani bezveze nazvan "bure baruta". Zato ovdje svako malo vremena zapuca i budu desetine i stotine hiljada mrtvih glava. Nije to Ceska i Slovacka, pa da se fino razdruze i svi sretni. Svojim burnim temperamentom i raspravama u vidu fizickog razracunavanja postali smo ujedno i nepresusan izvor raznoraznih gluposti i konflikata, pa i ne iznenadjuje sto su se AJBalkan i CNN ekspozitura-N1 dosli bas kod nas.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#34 Re: Konfliktne situacije
Samo iskrenoSaraFina wrote: To je tvoj konačni odgovor?
- SaraFina
#35 Re: Konfliktne situacije
Moj ti je savjet da se ne vrijedjaš i da Forum posmatraš kao skup nepoznatih ljudi s kojima pokušavaš razviti diskusiju.A kako postupit tada to je već stvar situacije. Probam prvo zamolit da se prestane sa tim smajlijima na tak način pa onda probam nastavit diskusiju. ako ne onda se jednostavno isključim iz toga. Znalo mi se desit da mi napišu neke uvredljive stvari i znalo me baš pogodit to. Pravo mi ružno bude poslije toga. Kontam, pa šta je sa ljudima, koliko je normalnih ostalo?
I u R.L ti svi ljudi koje osobno poznaješ nisu prijateljski naklonjeni tako je i sa forumima.
Zato relax
Ja sam imala neugodnu situaciju na jednom obiteljskom malom forumu, gdje me na zub uzela zena koja mi po godinama mogla biti majka.
To je stvarno nezgodno, vrijedja sa takvim primitivizmom i psovkama da jednostavno ne znaš kako da se postaviš.
Nije to da ja ne mogu uzvratiti, mogu vjerovatno troduplo, ali imam osjećaj krivnje nakon takvih konflikta.
Popustala sam iz poštovanja prema njenim godinama i primjerje nudila no ništa nije upalilo.
Vrhunac ludila joj je bio ( obzirom da smo se maltene medjusobno poznavali svi ) da nazove telefonski jednog prijatelja koji joj po njenom mišljenju nije bio naklonjen u tim konfliktima i ispsuje mu sve zivo tom prilikom.
Strašno zaista, dokle ljudi idu.
Last edited by SaraFina on 16/04/2015 12:01, edited 1 time in total.
- klixoris
#36 Re: Konfliktne situacije
Ako je neki konflikt u krugu mog drustva a ne tice se direktno mene, samo promatram i ne petljam se. Neka ga rijese osobe koje se svadjaju.
Ako se postocaju, opet se ne petljam. Prije sam redovno razdvajao al' vremenom naucio da ni to nema smisla. Nek se saketaju ako im je cejf...
Ako je konflikt sa mnom, pokusam ignorisati tu osobu koja me provocira. Ako krene sta bas da se *urci, posebno kakvo mahanje rukama, psovke, napad na djevojku i sl., automatski upucujem stoc, na koji dalje nastiklam jos masu svega
Prilicno sam ters a fitilj izmedju faze rasprave/tuce mi je jako kratak... U tuci cesto pretjeram i izgubim kontrolu, pa radije biram potpuno izbjegavanje konflikta i testiranje tog kratkog fitilja....
Poslije tuce se ne osjecam bezveze, nemam kajanja i griznje savjesti... Nikad mi nije bilo zao nekoga koga prebijem... Naprotiv, prebio bi ga opet...
Isto ko sto smatram da ni za mnom ne zali onaj koji mene prebije...
Nikad se nisam bezveze potukao, uvijek je bio opravdan razlog i osoba koja fasuje, fasovala je zasluzeno...
Ako se postocaju, opet se ne petljam. Prije sam redovno razdvajao al' vremenom naucio da ni to nema smisla. Nek se saketaju ako im je cejf...
Ako je konflikt sa mnom, pokusam ignorisati tu osobu koja me provocira. Ako krene sta bas da se *urci, posebno kakvo mahanje rukama, psovke, napad na djevojku i sl., automatski upucujem stoc, na koji dalje nastiklam jos masu svega
Poslije tuce se ne osjecam bezveze, nemam kajanja i griznje savjesti... Nikad mi nije bilo zao nekoga koga prebijem... Naprotiv, prebio bi ga opet...
Isto ko sto smatram da ni za mnom ne zali onaj koji mene prebije...
Nikad se nisam bezveze potukao, uvijek je bio opravdan razlog i osoba koja fasuje, fasovala je zasluzeno...
Last edited by klixoris on 16/04/2015 12:04, edited 2 times in total.
- nadžak
#37 Re: Konfliktne situacije
Tačno._BataZiv_0809 wrote:I generalno, na forumu sam to zapazio kod ogromne vecine, suprotno misljenje se odmah tretira kao neprijateljsko. Takvi se ukopaju u sopstvene stavove, umjesto da u zdravoj diskusiji dodju do saznanja koja ce im pomoci da kriticki preispitaju sebe i svoje stavove.
Čovječe, koliko je samo situacija gdje tako malo treba da se stvar okrene u veliki belaj. Sjećam se dosta svojih situacija gdje sam odlučio samo MALO popustit i onda je i druga strana to prihvatila i sve se završilo, ako ne sa osmijehom ,onda ono neutralno, svako svojim putem. JEDAN mali osmjeh i blaži ton uz birane riječi prema drugoj strani je kod mene u dosta situacija okrenuo stvar u potpuni smiraj. Naravno, tačno se vidi kad je neko ISKVAREN i BEZOBRAZAN DO SRŽI i onda tu nemaš šta tražit. Ako sam spremam na sve moguće posljedice i rizike-onda nastavim mada u današnjoj situaciji je mudro odustat.
-
Niemand
#38 Re: Konfliktne situacije
Meni je posebno fascinantno "izvrcanje" tudjih rijeci sebi u korist. Npr, ako izjavis x+y=w, prosjecan odgovor ce biti: dakle ti tvrdis da je w isto sto i x ( a ne w isto sto i x+y)? Poenta, izvuku samo dio tvojih rijeci da bi pravili neke svoje nove konstrukcije, a sve to da bi dokazali koliko su upravu i zadovoljili svoj ego. Neshvatljivo.nadžak wrote:
To je jedna od stvari za dublju analizu![]()
Svi to naravno vide kako se diskutuje na forumu. Ljudi ne gledaju na taj forum kao na stvarnu situaciju. Po meni, to treba gledat kao da sjediš sa nekim na kafi i pričaš o nečemu. Različita mišljenja su ok. Nas masa jarana bude pa se ne složimo oko nekih stvari ali ništa, idemo dalje i sve ok. Ali na forumu je užas, do krajnosti se ide. Kontam, ako ne bi čovjeku u lice rekao da je glup, konj, kreten, idiot itd onda brate nemoj ni na forumu.
Ono što me stvarno puno smet je bezobrazno korištene smajlija u raspravama. Mislim na ove![]()
![]()
kada ti se smije u lice na tvoje argumente. Isto kao da se čovjeku ono baš bahato nasmiješ u lice, kao vidi ovoga kretena šta lupa! Nemaju ljudi kulture moglo bi se svest na kraju.
A kako postupit tada to je već stvar situacije. Probam prvo zamolit da se prestane sa tim smajlijima na tak način pa onda probam nastavit diskusiju. ako ne onda se jednostavno isključim iz toga. Znalo mi se desit da mi napišu neke uvredljive stvari i znalo me baš pogodit to. Pravo mi ružno bude poslije toga. Kontam, pa šta je sa ljudima, koliko je normalnih ostalo?
Eto. Svašta ponešto!
A za to da ljudi na forum ne gledaju kao na stvarnu situaciju si upravu. To sam bezbroj puta cula ovdje. Medjutim, ono sto ti ljudi jednostavno ne shvataju je da iza tog nicka je stvarna osoba, od krvi i mesa, isto kao i ta druga osoba koja izvrijedja prvu, ne pisu se rijeci na tastaturi same, vec ih mi pisemo.
Nastrasnije je kad shvatis da smo mi isti oni ljudi koji se uljudno smijeskaju drugima, kulturno pozdrave i razumno razgovaraju. U stvarnom zivotu jel. Al zato imamo forum dje izlaze cudovista iz nas. Jer nas niko ne zna. I ne vidi.
Postavlja se jedino pitanje koliko smo onda ustvari fini, kulturni i dobri ljudi uopce, ako smo sve ovo nabrojano u stvarnom zivotu samo zato jer nas neko vidi, a ovdje cudovista jer nas niko ne vidi?
- JThomas
#39 Re: Konfliktne situacije
pa evo, vi se svađate i na temi o svađanju 
-
Niemand
#40 Re: Konfliktne situacije
JThomas wrote:pa evo, vi se svađate i na temi o svađanju
aferim
- nadžak
#42 Re: Konfliktne situacije
Srž problema.Niemand wrote:
Nastrasnije je kad shvatis da smo mi isti oni ljudi koji se uljudno smijeskaju drugima, kulturno pozdrave i razumno razgovaraju. U stvarnom zivotu jel. Al zato imamo forum dje izlaze cudovista iz nas. Jer nas niko ne zna. I ne vidi.![]()
Postavlja se jedino pitanje koliko smo onda ustvari fini, kulturni i dobri ljudi uopce, ako smo sve ovo nabrojano u stvarnom zivotu samo zato jer nas neko vidi, a ovdje cudovista jer nas niko ne vidi?
Bajne priče o dobroti bosanaca...
Mi smo u stvari jedni veeeeliki hipokriti!
- BarbaDue
#43 Re: Konfliktne situacije
nema tu pravila, sve od slučaja do slučaja.
nekad sam sebe iznenadim kako sam iskulirao situaciju, ali zato nekad potpuno suprotno eksplodiram na sitnici.
nekad sam sebe iznenadim kako sam iskulirao situaciju, ali zato nekad potpuno suprotno eksplodiram na sitnici.
- radiša
#44 Re: Konfliktne situacije
Pustim da me prebiju pa ih onda odvedem na kafu,sok,ko sta voli.nadžak wrote:Pozdrav.
Kako se ponašate u situacijama koje su na rubu belaja? Kako se nositi sa tim, treba li se strpiti, kako procijeniti...
Dodajete li ulje na vatru ili pokušavate da smirite situaciju?
Volite li se fizički obračunavati?
Malo o tome ako ima šta pametno...
-
broj dva
#45 Re: Konfliktne situacije
Izbjegavam. Probam smirit ako mogu. Malo sta je vrjedno moje krvi i zivaca.
A ako i kad vec moras, udari prvi i budi hinja. Fair fight ne postoji.
A ako i kad vec moras, udari prvi i budi hinja. Fair fight ne postoji.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#46 Re: Konfliktne situacije
nadžak wrote:Pozdrav.
Kako se ponašate u situacijama koje su na rubu belaja? Kako se nositi sa tim, treba li se strpiti, kako procijeniti...
Dodajete li ulje na vatru ili pokušavate da smirite situaciju?
Volite li se fizički obračunavati?
Malo o tome ako ima šta pametno...
Sve zavisi o kakvoj je osobi rijec, mislim sa druge strane. Rijetko kad pristignem u konflikte, obicno su to bolje receno politicki. Kod mene je jasno, nema dogovora nema saradnje. Ako vidim da ide na natezanje, jednostavno povucem se iz poslovanja iz licnih razloga.
Ako meni dodjes i trazis savjet, ja to razumijem da zelis uciniti nesto sto ti ja kazem kako - kosta para. Plati pa ces cuti moj savjet. Ako zelis moje misljenje, to je ono sto ja kazem u datom trenutku mislim to o tom. Obicno imam supljo misljenje kao; meni zvuci bezveze.
Cist racun duga ljubav.
A kad vidim da se ko marise, gledam svoj put.
Last edited by Zviz on 16/04/2015 12:32, edited 1 time in total.
-
Niemand
#47 Re: Konfliktne situacije
A provociratel svjesno prvi druge?
Iskreno molim
Ja to volim raditi samo ljudima sa kojima sam pravo dobra. Zadirkivati ih, zezati, provocirati (zna ovo otici Bgm i podaleko, dok ne skontam koliko sam bezobrazna). Al na forumu recimo me uvijek bilo strah
Uvijek sam se vodila logikom pocece galamiti na tebe, stas onda 
Iskreno molim
Ja to volim raditi samo ljudima sa kojima sam pravo dobra. Zadirkivati ih, zezati, provocirati (zna ovo otici Bgm i podaleko, dok ne skontam koliko sam bezobrazna). Al na forumu recimo me uvijek bilo strah
- radiša
#48 Re: Konfliktne situacije
Zasto bi provocirao nekog ako mi nista uradio nije?Niemand wrote:A provociratel svjesno prvi druge?![]()
Iskreno molim![]()
Ja to volim raditi samo ljudima sa kojima sam pravo dobra. Zadirkivati ih, zezati, provocirati (zna ovo otici Bgm i podaleko, dok ne skontam koliko sam bezobrazna). Al na forumu recimo me uvijek bilo strahUvijek sam se vodila logikom pocece galamiti na tebe, stas onda
-
Niemand
#49 Re: Konfliktne situacije
Ne znam. Ne znam ni zasto ja to radim. Al u moju odbranu ljudi rade puno nelogicnih stvari. (Znam da mi i nije neki izgovor)radiša wrote: Zasto bi provocirao nekog ako mi nista uradio nije?
- radiša
#50 Re: Konfliktne situacije
Mozda ti je samo dosadno pa se zaneses a poslje vidis dokle si dosla i da je odnio vrag salu.Niemand wrote:Ne znam. Ne znam ni zasto ja to radim. Al u moju odbranu ljudi rade puno nelogicnih stvari. (Znam da mi i nije neki izgovor)radiša wrote: Zasto bi provocirao nekog ako mi nista uradio nije?