Opel Astra CDTI-1.7- Test Drive

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Edin H.

Post by Edin H. »

whow wrote:
nineac wrote:A jebiga jaro. Kad enko počne poredit VW, Opel,Peugeot, i sl sa alfom, BMW i sličnim zlo mi dođe.
Pa od svih auta VW je najmanje zaslužio da se nazove klasom za sebe. Neko reče za one dvije najtanje knjige-POTPUNO UPRAVU!
Alfi i Fiatu ide toliko dobro da je GM platio Fiatu 2,4 milijarde dollara da ne mora biti vecinski vlasnik ovog koncerna kao sto je to bilo dogovoreno prije sest godina kada je ovaj dogovor postignut . 1999 godine GM je ulozio pocetnih 2 milijarde dollara u Fiat . Ovo je uslo u povijest kao najlosiji poslovni potez GM u istoriji te sada GM pokusava to buy its way out . Alfa stavlja "on hold" sve nove projekte zbog kokuzluka te pokusava da se ponovo pojavi na USA trzistu preko Maseratija Ninec se razumije u u Busines kao i ja u mehaniku. To govori i tvoja gore navedena " avantura" sa Golfom 3 te pokusajem zamjene za Astru. Za Astru 1.6 AKA "Twin Freak" - No comments ustvari F.U. You idiot , You should go and F... yourself. You should be able to understand this , do you ? Now we are over you freak.
Cheers.
A sto se BMW zavalio u Roveru, pa ga onda tusno za 10 funti?

Fiat bar nije skroz krahirao!
whow

Post by whow »

Fiatsco!!

GM's strategic alliance with Italy's Fiat auto has left more then a few observers pozzeld.. Here is how one Morgan Stanley's analyst summed it up. GM paid 2.4 billion for 20 percent of Fiat Auto and now has agreeed to pay approximately $2 billon to avoid owning the rest of it . " huh"
What's more Fiat Auto's Europen market share was in freefall, it had labor problems in Italy and was bleeding money. Alfa Romeo and Lancia were part of Fiat Auto but few Alfa's are sold outside of Europe and virtually no Lancia's are sold outside of Italy .GM operations in Europe were struggling: we agree to buy more trouble.At time one London auto industry analyst called " the most irresponsible deal GM has done in decades....
Pa kada su Alfe tako dobre zasto onda i ti ne kupis jednu . Bolje pozuri jer kako su poceli uskoro bih te tvoje Alfe mogle biti part VW concerna.
Sa druge strane taj VW koji toliko pljujes prodaje prosjecno 150.000 Jetta i Golfova godisnje na USa trzistu alone i jedina je Europska marka u svome segmentu koje se prodaje na zahtjevnom sjeverno americkom trzistu. Uz to je naravno ( Golf ) najprodavanije auto u Europi za 2004 . I da renomiani auto Magazini poput Auto Trend-a , Car & Driver te eminentni Consumer Guide ubrajaju Jettu i Golfa u Primium segmen compact clase i ne ubrajaju Alfu nigdje jer je kao auto irelevantna. I sada eto svi su ludi i freakovi jer kupuju dokazani proizvod VW a ne tamo neke Alfe koje moras servisirati u Maseratijevom Dealership-u a ti znas sve. Uz to 2003 VW je imao the SUV of the year a 2004 Audi A 6 je proglasen Autom u svojoj klasi u konkurenciji sa Mercedesom , Lexsusom , BMW , to je ponovo za tebe VW concern. Ninec ti ocigledno ne vidis dalje od Opela i Alfe. To sto vecina ljudi u bosni vozi VW ne znaci da su papci i komplexasi kao sto to Astra twin freak rece , vec naprotiv da ljudi prepoznaju pravu vrijednost kao uostalom i kupci sirom svijeta .
nineac

Post by nineac »

whow ne seri majke ti. Očiti nikad ništa nisi vozio osim BMW-a. By the way ja u kući imam alfu 146 koja ima više duha u svojoj felgi nego tvoja kompletna bora :lol:
nineac

Post by nineac »

cuje mene BMW-a. Nisi nikada ništa vozio osim VW-a. Nemaš ti pojma momak. inače, Alfa i Ferarri su dva najzrdavija italijanska preduzeća. Alfina jedina mana je što je u fiatovom koncernu. Ako znaš, onda znaš kakve poslovne rezultate ostvaruje alfa koja po mnogima danas zajedno sa BMW-om pravi najbolje diesel motore.
pips

Post by pips »

nineac wrote: inače, Alfa i Ferarri su dva najzrdavija italijanska preduzeća. Alfina jedina mana je što je u fiatovom koncernu.
a bogami i ferarri
Qler

Post by Qler »

ejsh pips sad ga i ti pretjera, to je vec avangarda, mislim to su auta sa klasama za sebe!
maybach, RR, Bently, Ferrari, maseratti, bugatti, lamborghini to su sve auta koja nemaju konkurencije van tog malog kruga!
Astra_TwinPort

Post by Astra_TwinPort »

whow wrote:Fiatsco!!

I sada eto svi su ludi i freakovi jer kupuju dokazani proizvod VW a ne tamo neke Alfe koje moras servisirati u Maseratijevom Dealership-u a ti znas sve. Uz to 2003 VW je imao the SUV of the year a 2004 Audi A 6 je proglasen Autom u svojoj klasi u konkurenciji sa Mercedesom , Lexsusom , BMW , to je ponovo za tebe VW concern. Ninec ti ocigledno ne vidis dalje od Opela i Alfe. To sto vecina ljudi u bosni vozi VW ne znaci da su papci i komplexasi kao sto to Astra twin freak rece , vec naprotiv da ljudi prepoznaju pravu vrijednost kao uostalom i kupci sirom svijeta .
za WHOW_Koji_si_MORON:

NIko nije rekao zato sto --NEKO-- vozi VW da je papak, vec da su VECINA koja vozi u Sa PAPCI. ja ne znam gdje ti zivis, ali ocito ne u Sa.
A to sto je neki auto proglasen autom GODINE, NISTA ne znaci...toliko o tvom "znanju", posto ja neam pojma...
Samo mi daj repliku na to da je YUGO FLORIDA, ne znam tacno, cini mi se '89 ili 90. proglasena autom godine... i ?? ispade kao najbolji auto ??
NIDJE VEZE...
Dok su nju proglasavali automobilom godine, MB 190 je imao multilink, kojim se k---i golf danas.... prema tome, seres bezveze...
suti i "uzivaj" u toj bori od bore... :lol: :lol:
Zadig

Post by Zadig »

Drugovi mir!

Astra, WHOW je iz kanade, nemojte mi ga dirati!
:-)

Morate da shvatite da whow to pise iz svoje perspektive, Jetta tj bora u kanadi je jedno od best-buy auta u svojoj klasi, i normalno je da se covjeku svidja. Kad kazem best buy, znaci da za relativno ok pare mores dobiti "evropsko" auto, sto bar u kanadi je plus. Moj sef amer je recimo sada u evropi i coek specificno kupio jettu, 2.0 jos s auto mijenjacem, nije neki argument, ali to avto je dosta popularno gore.

To je njegovo misljenje, i neka ga brate. Ja mislim potpuno drugacije, ali ako u kanadi budem skoro kupovao auto, velike su sanse da ce to biti VW. Sada kada sam u Evropi (malo sam tamo malo vamo) nema te sanse da bi kupio VW (osim ako bi dobio neki super deal), drndam nesto poslovno trenutno pa mi je svejedno.

Whow, kazes da je motor in line 5? KOliko ja znam nova jetta bi trebala imati 2.0 T i 2.5, zar je i jedna od njih in line 5?
2.0 T je in line 4, jel mislis na V5 2.5 mozda?

to je stari neekonomicni motor (za evropska mjerila) koji se vise i nedaje nidje koliko se ja sjecam.

Nineac, ja sam citao u jednom magazinu (nije bio autobild) dje se porede focus, astra, golf, mazda pezo i reno i jos nesto.
Focus je tehnicki bio ispred svih, (1.6 motori), a na astru su se zalili da ima zadnji torzo "zaostale tehnologije".
Slozio bih se da golf ne iskace iz svoje klase. Inace golf Iv 1.6 sam vozio 2 godine (3vrata, od firme)) i bio mi je bolji od fokusa starog, stabilniji i fina plastika je iznutra bila. Ali opet, to je sve subjetkivno.

drugovi, postujte se molim vas
:oops:
Zadig

Post by Zadig »

Drugovi mir!

Astra, WHOW je iz kanade, nemojte mi ga dirati!

Morate da shvatite da whow to pise iz svoje perspektive, Jetta tj bora u kanadi je jedno od best-buy auta u svojoj klasi, i normalno je da se covjeku svidja. Kad kazem best buy, znaci da za relativno ok pare mores dobiti "evropsko" auto, sto bar u kanadi je plus. Moj sef amer je recimo sada u evropi i coek specificno kupio jettu, 2.0 jos s auto mijenjacem, nije neki argument, ali to avto je dosta popularno gore.

To je njegovo misljenje, i neka ga brate. Ja mislim potpuno drugacije, ali ako u kanadi budem skoro kupovao auto, velike su sanse da ce to biti VW. Sada kada sam u Evropi (malo sam tamo malo vamo) nema te sanse da bi kupio VW (osim ako bi dobio neki super deal), drndam nesto poslovno trenutno pa mi je svejedno.

Whow, kazes da je motor in line 5? KOliko ja znam nova jetta bi trebala imati 2.0 T i 2.5, zar je i jedna od njih in line 5?
2.0 T je in line 4, jel mislis na V5 2.5 mozda?

to je stari neekonomicni motor (za evropska mjerila) koji se vise i nedaje nidje koliko se ja sjecam.

Nineac, ja sam citao u jednom magazinu (nije bio autobild) dje se porede focus, astra, golf, mazda pezo i reno i jos nesto.
Focus je tehnicki bio ispred svih, (1.6 motori), a na astru su se zalili da ima zadnji torzo "zaostale tehnologije".
Slozio bih se da golf ne iskace iz svoje klase. Inace golf Iv 1.6 sam vozio 2 godine (3vrata, od firme)) i bio mi je bolji od fokusa starog, stabilniji i fina plastika je iznutra bila. Ali opet, to je sve subjetkivno.

Whow, takodje mislim da bi trebao da znas da to sto fiat je finansijski u kurcu nema nikakve veze da li afla pravi dobre aute ili ne.
Uostalom, fiat sprema novu kromu koja ih (kao i punto) moze izvuci iz sranja, tako da jos nije sve gotovo.

drugovi, postujte se molim vas
:oops:
nineac

Post by nineac »

Pazi whow pise iz svoje perspektive, ali whow puno čita novine, a pravi se da sve zna. prvo usa i kanada uopće nisu najzahtjevnija tržišta, bar sa tehničke strane, jer dokaz ti je da evropska i japanska auta vrlo dobar imidž i prodaju gore imaju, dok u evropi američka nema teorije d aprimirišu. tek u zadnje vrijeme chrysler se malo trzno, ali uz velikodušnu pomoć mercedea (diesel motori i mjenjači) Takođe cadillac uz pomoć opela ulazi, ali šta će biti ostaje da se vidi.
Inače whow nema pojma šta znači COURE SPORTIVO i dozvoljava sebi da jedan VW poredi sa takvom ikonom. A alfe su se 50-tih i 60-tih prodavale u usa, samo mu je ta činjenica promakla.
To što se alfe neprodaju (tek imaju namjeru ponovo da krenu) u americi nije stvar jel ona dobra. Bilo koja alfa je bolja od nekog pontiaca ili Chevroleta. Eto dok sam ja gore bio vozao sam Chrysler LHS 1997 godište, užas od auta! Pitanje je tu sada šta prosječan američki kupac hoće? Danas u americi se ugrađuju HEMI motori,a jedan BMW-ov 3.0 ltr diesel je po snazi daleko efikasniji od njega. O potrošnji je glupost raspravljat.
Sada dolzimo do toga koliko je kvalitetna bora gore? Daleko kvalitetnija od američkih auta (ne i od japanskih) i kvalitetom ispod evropske bore. Ja trebam za otprilike dva mjeseca ponovo u usa, i vjerovatno ću ako se steknu uslovi prvo novo auto kupiti Subarua ili Toyotu, a onda jettu, zato što znam šta kupujem. Da mogu kupiti alfu, nebi ni sekunde razmišljao!
E sad on nama ovdje govori o cjeni passata u kanadi! Mislim boli mene k.... za sjenu u kanadi, ja govorim o bosni, a u bosni mnoge stavri su iracionalne i nerealne, pa tako i cjena polovnog golfa ili passata!
whow

Post by whow »

Zadig , hvala na podrsci . Sta da ti kazem , niije se lako nositi sa ovim ninecom .Sta god da kazes , kako god da uradis nevalja , isti ko'moja zena :-) . Valjda mi je zato i drag :D . Inace buraz ako se kojim slucajem zateknes u Edmontonu placam pice.
pips

Post by pips »

whow wrote: Sta da ti kazem , niije se lako nositi sa ovim ninecom,isti ko'moja zena :-) . Valjda mi je zato i drag
:lol: :lol: :lol:
Zadig

Post by Zadig »

mislim da je ovo jedini podforum u kome ne igra nacionalni kljuc

cool
nineac

Post by nineac »

E još samo da autima nađu nacionalnost i odmah ću se preselit na grenland!
Zadig

Post by Zadig »

a na zeleni land jel?
:D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

jeste jeste, a mogu se opkladiti da je i ona alfa sto je ima kuci zelene boje
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Alfa ima vise duha u felgi !
Ti si genije . samo ne znam kada je alfa pocela proizvoditi felge ?
drugo, ovaj forum je krenuo pogresnim tokom, a mi smo krivi, sto mje katastrofa !
Posjetim ja i ove evropske forume o autima, ali tamo nakon test-a auta(forumasi voze i onda pisu dojmove), bio to bmw, neki aston martin, ili polo, niko ne vrijedja nikoga . Bas naprotvi, pohvali se opis dobrih i losih strana auta, sto je ovdje bio cilj whow.
I nek vi sve znate, a on sad nema pojma.
I onda se pojavi neki twin port ninja (koji garantovano trenutno ne zna sta je taj twin port ustvari,dok nekoga ne pita) i pljuje po ciovjeku, kao da mu je rekao da mu nevalja zena, dijete ili sta ja vec znam

hajd uzivajte i manite se pljuvganja pio raznoraznim markama auta, jer svaki je dobar na svoj nacin..

A meni je naravno, zna moj drug NINEAC audi grupa u srcu(koja za mene ima vise kako on kaze, duha u felgi..)
AUdi, Lamborgini i seat
whow

Post by whow »

Image
whow

Post by whow »

Astra na M-15 :D
dugi

Post by dugi »

Evo i mene nakon dugo vremena, siguran sam da ce se whow obradovati :D
Posto vidim da se sve opet svelo na raspravu opel i VW da i ja nastavim u tom stilu.
Citao sam sve prethodne komentare i ne mogu nista reci iz licnog iskustva, ali nije mi bilo mrsko da procackam po svojoj arhivi i da nadjem sljedece podatke za astru 1.7 CDTI i naravno golfa 1.9 TDI, koje je objavio Auto Bild koji bas i ne gotivi Opela.
Izmedu ostalog kazu:
-vozne osobine:
manje obima, snage i momenta nego kod golfa( 1.9 TDI). Logicno performase su slabije od golfovih ali u praksi nijedan ne moze puno odmaci drugom. Ipak Opelov dizelas djeluje tise i zivahnije a juri do 181 km/h.
-motor:
astra:dizelas ostavlja dobar dojma mirnocom rada, radoscu vrtnje cak do 5000o/min, i dobrim reakcijama na gas vec iz niskih obrtaja.
golf: motor je manje uvjerljiv, upravo u podrucju koje se najvise koristi, oko 3000 o/min zivcira tutnjajuca buka.
-ponasanje u voznji:
astra:i bez elektronske kontrole amortizera podvozje ostavlja odlican dojam. Kad se tome doda precizan upravljac, nista ne stoji na putu uzitku u voznji.
golf: podvozje daje suveren kompromis sporta i udobnosti, barem za vozaca i suvozaca. Putnici straga zale se na tresnju pri prelasku preko kratkih neravnina.
-udobnost:
astra: prvoklasno, kada je rijec o udobnosti, astra je vrhunska, nudi najbolju sposobnost prigusenja udara bez gubitka sportskog osjecaja.
golf: bila to losa cesta, udarne rupe ili sasvim glatka podloga, dosad se cinilo da preko svega lijepo klizi. Ipak, vise nije mjerilo klase. Ova titula sada pripada astri.
ZAKLJUCAK:
ASTRA:
plus:agilan i tih dizelas, vrhunsko podvozje, udobnost, umjerena cijena, dugacki servisni intervali.
minus: osrednja varijabilnost, prosjecne performanse.
GOLF:
plus: ponuda prostora, vrhunsko ponasanje u voznji, lakoca opsluzivanja, servisni intervali.
minus: visoka cijena, brundav motor.

Ne treba ni napominjati da je golf bio prvi u ovoj usporedbi bez obzira na komentare tipa: bezlican i dosadan dizajn, brundav motor, previsoka cijena.... Zar su to karakteristike auta koji zeli biti predvodnik u svojoj klasi :lol:

Sto se tice tvoje hvaljene "premium" VW bore evo par cinjenica o novoj bori, znaci onoj koja je novija i trebala bi biti bolja od tvoje.

"Nakon dosadne mjesavine stilova, od golfovog prednjeg kraja i naprtnjace straga, nova bora se doima kao salivena.
O motorima se sve vec zna, kao u golfu.
Kad bi jos kvalitet interijera odgovarao vanjskom izgledu, znatno bi se smanjio razmak od premium modela u ovoj klasi, audija A4, BMW-a 3 i mercedesa C klase."
Toliko o interijeru i njegovom kvalitetu koji toliko potenciras.

ps. ovo su misljenja strucnjaka i novinara Auto Bilda, za sve nejasnoce obratite se redakciji Auto Bilda a ne autoru ovog posta :D

btw. whow imam jedno pitanje licne prirode, nadam se da nije problem. Posto dolazis u Sarajevo pretpostavljam da si iz Sarajeva rodom. Interesuje me gdje si zivio u Sarajevu?
whow

Post by whow »

Ma ja nisam rekao da je Astra lose auto , naprotiv , mislim da je odnos ulozenih para i onoga sto se dobije izuzetno povoljan za kupca, ali ja nekako naginjem prema VW, nesto sto se ne da objasniti. Gdje sam zivio ?
Svuda pomalo: C.Vila , Alipasino Polje . How about you?
tataratira

Post by tataratira »

nineac wrote:whow gdje ti živiš matereti! pa focus je po svim tim revijama (bar za evropsko tržište) daleko bolje auto od Golfa IV/bora. Novi focus i Golf V kao i Astra,Corolla itd još nisu toliko na cesti d ačovjek može neki sud donositi kakvi su. Taj prvi focus se pokazao kao auto koje ima najbolja dinamička svojstva u svojoj klasi (golf klasa), kočnice, te po pouzdanosti samo zaostaje za Toyotom corollom i Mazdom 323 (to su oni što nisu ni do koljena golfu :lol: ). Takođe, BBC-jeva emisija fifth gear i onaj tenkre gordon su izračunali da ako voziš mazdu 323 troškovi održavanja su 6 penija po milji, dok je za Golfa IV 21 peni po milji!
bosanac ostaje bosanac gdje god da živi!
fasciniran sam činjenicom da je u svijetu 28 000 000 bosanaca kupilo golfove kao prvi vlasnici, mora da je cifra znatno veća kada se uzmu u obzir
svi koji su ikada kupili golfa, i da te napomenem da onaj "tenkre gordon"
ima TV emisiju na najboljoj televiziji na svijetu i ne zove se fifth gear nego "top gear"
golf je najsolidnije auto u paketu, gledajući sve od geografskog položaja naše nam drage zemlje pa do plastike kokpita :)
dugi

Post by dugi »

whow wrote:Ma ja nisam rekao da je Astra lose auto , naprotiv , mislim da je odnos ulozenih para i onoga sto se dobije izuzetno povoljan za kupca, ali ja nekako naginjem prema VW, nesto sto se ne da objasniti. Gdje sam zivio ?
Shvatam da naginjes VW ali da si zadnjih nekoliko godina u BIH vjerovatno bi ti doqurcio kao i meni, em na svakom cosku isto auto em se pricaju bajke o njima, a automehanicari zive od njih :lol:

Licis mi na jednog frajera iz Sarajeva sto je zivio na A.Polju a sad je u Kanadi :D

Sala mala, ali si mi se fakat ucinio poznatim.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Nemojte uzimati Auto Bild kao primjer, oni uvijek guraju vlastitu autoindustriju tako da njihove usporedbe nisu realne (čitaj imaju namještaljki dosta)! Čak je i glavni urednik Auto Blica to priznao! Auto Blic živi od Auto Bilda pa ovo time dobiva na težini...
whow

Post by whow »

dugi wrote:
whow wrote:Ma ja nisam rekao da je Astra lose auto , naprotiv , mislim da je odnos ulozenih para i onoga sto se dobije izuzetno povoljan za kupca, ali ja nekako naginjem prema VW, nesto sto se ne da objasniti. Gdje sam zivio ?
Shvatam da naginjes VW ali da si zadnjih nekoliko godina u BIH vjerovatno bi ti doqurcio kao i meni, em na svakom cosku isto auto em se pricaju bajke o njima, a automehanicari zive od njih :lol:

Licis mi na jednog frajera iz Sarajeva sto je zivio na A.Polju a sad je u Kanadi :D

Sala mala, ali si mi se fakat ucinio poznatim.
Znas kako je Talijan rekao " Una Faca Una Rasa" .
Ma znam to za Golfove u SA. To ti je isto kao i GM , Dodge i Ford
ovdje.Ma nek' svako kupujesta voli.
kako je u Svedskoj.
Post Reply