Evo i mene nakon dugo vremena, siguran sam da ce se whow obradovati
Posto vidim da se sve opet svelo na raspravu opel i VW da i ja nastavim u tom stilu.
Citao sam sve prethodne komentare i ne mogu nista reci iz licnog iskustva, ali nije mi bilo mrsko da procackam po svojoj arhivi i da nadjem sljedece podatke za astru 1.7 CDTI i naravno golfa 1.9 TDI, koje je objavio Auto Bild koji bas i ne gotivi Opela.
Izmedu ostalog kazu:
-vozne osobine:
manje obima, snage i momenta nego kod golfa( 1.9 TDI). Logicno performase su slabije od golfovih ali u praksi nijedan ne moze puno odmaci drugom. Ipak Opelov dizelas djeluje tise i zivahnije a juri do 181 km/h.
-motor:
astra:dizelas ostavlja dobar dojma mirnocom rada, radoscu vrtnje cak do 5000o/min, i dobrim reakcijama na gas vec iz niskih obrtaja.
golf: motor je manje uvjerljiv, upravo u podrucju koje se najvise koristi, oko 3000 o/min zivcira tutnjajuca buka.
-ponasanje u voznji:
astra:i bez elektronske kontrole amortizera podvozje ostavlja odlican dojam. Kad se tome doda precizan upravljac, nista ne stoji na putu uzitku u voznji.
golf: podvozje daje suveren kompromis sporta i udobnosti, barem za vozaca i suvozaca. Putnici straga zale se na tresnju pri prelasku preko kratkih neravnina.
-udobnost:
astra: prvoklasno, kada je rijec o udobnosti, astra je vrhunska, nudi najbolju sposobnost prigusenja udara bez gubitka sportskog osjecaja.
golf: bila to losa cesta, udarne rupe ili sasvim glatka podloga, dosad se cinilo da preko svega lijepo klizi. Ipak, vise nije mjerilo klase. Ova titula sada pripada astri.
ZAKLJUCAK:
ASTRA:
plus:agilan i tih dizelas, vrhunsko podvozje, udobnost, umjerena cijena, dugacki servisni intervali.
minus: osrednja varijabilnost, prosjecne performanse.
GOLF:
plus: ponuda prostora, vrhunsko ponasanje u voznji, lakoca opsluzivanja, servisni intervali.
minus: visoka cijena, brundav motor.
Ne treba ni napominjati da je golf bio prvi u ovoj usporedbi bez obzira na komentare tipa: bezlican i dosadan dizajn, brundav motor, previsoka cijena.... Zar su to karakteristike auta koji zeli biti predvodnik u svojoj klasi
Sto se tice tvoje hvaljene "premium" VW bore evo par cinjenica o novoj bori, znaci onoj koja je novija i trebala bi biti bolja od tvoje.
"Nakon dosadne mjesavine stilova, od golfovog prednjeg kraja i naprtnjace straga, nova bora se doima kao salivena.
O motorima se sve vec zna, kao u golfu.
Kad bi jos kvalitet interijera odgovarao vanjskom izgledu, znatno bi se smanjio razmak od premium modela u ovoj klasi, audija A4, BMW-a 3 i mercedesa C klase."
Toliko o interijeru i njegovom kvalitetu koji toliko potenciras.
ps. ovo su misljenja strucnjaka i novinara Auto Bilda, za sve nejasnoce obratite se redakciji Auto Bilda a ne autoru ovog posta
btw. whow imam jedno pitanje licne prirode, nadam se da nije problem. Posto dolazis u Sarajevo pretpostavljam da si iz Sarajeva rodom. Interesuje me gdje si zivio u Sarajevu?