Homoseksualnost i usvajanje djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#26 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by jao_situacije »

SaraFina wrote:
salik79 wrote:I kasnije veli to dijete u skoli: "Mi smo velika i sretna porodica, imam 2-cu baba, 4 djeda i 2 pradjeda, s oceve strane!". :D :skoljka:

I kakve to veze ima?
salik imaš kafu, samo dođi u kafanu
:thumbup:
SaraFina

#27 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:Nije bas da je u redu. Ne mogu ih dobiti prirodnim putem, ne treba im ih dati ni vjestackim.

Ko kaze da ne mogu dobiti pogotovo zene? Uz donora mogu obje ostvariti pravo na potomstvo.
A muskarci? U sve popularniju zamjensku majku.
Česta praksa na zapadu.
Sephora

#28 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Sephora »

salik79 wrote:I kasnije veli to dijete u skoli: "Mi smo velika i sretna porodica, imam 2-cu baba, 4 djeda i 2 pradjeda, s oceve strane!". :D :skoljka:
Bitno u svemu tome je da kaze da su SRETNI, djecije rijeci su iskrene rijeci !
natt

#29 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by natt »

Nista drugacije nego i sve ostalo sto se ne uklapa u "Mama&Tata&djeca=zajedno u relativno sredjenom porodicnom zivotu s dovoljno postovanja i ljubavi".
Ovaj model je rijetko kome dostizan. Svako odstupanje od njega nosi sa sobom problematiku koja, ako ne odmah, kad tad se ispolji. Razvedeni roditelji, samohrani roditelji, roditelji ponovo u braku, nova djeca sa drugim partnerima, roditelji istog spola, na kraju i nasilni roditelji, sve spada u grupu koja NIJE "Mama&Tata&djeca=zajedno u relativno sredjenom porodicnom zivotu s dovoljno postovanja i ljubavi". Jer ne zadovalja sve navedene uslove.
Ko moze odluciti koji su uslovi bitniji za zdravu jedinku.
SaraFina

#30 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by SaraFina »

Sephora wrote:Da ne kvotam pojedine, ovako cu biti vrlo kratka..

Jedno vrijem sam radila sa jednim homoseksualcem, i pričao mi je puno toga, kroz sve kakve probleme prolazi bas zbog te svoje sexualna orjentacije i gore navedena pitanja su smo djelić onih koja im se postavljaju..svijet ih je uvijek ismijavao, smatrao bolesnim.. Nekim osobama bi bilo lijepo da mogu bar malo imati razumjevanja prema istim..

Nemam nista protiv homosexalaca, svako ima pravo da zivi onako kako zeli i smatra sta je ok za njega licno, kao i izboru bračnog partnera kao i usvojenju djece..
Licemjerno je na n tu smatrati homoseksualnost bolešću, osobito zbog okoline u kojoj danas zivimo. Prepune nasilja i drugih društvenih anomalija koje su tabu tema.
Mislim, kako bi eto protivnici homoseksualaca liječiti te ljude? Elektrošokovima?
Veoma uspješni ljudi umjetnici, iz svijeta muzike i filma, imaju homoseksualne sklonosti.
Svijet bi bio uskraćen za mnogo da oni ne postoje ili da se zbilja seksualna sklonost okarakterizira kao bolest.
Isto je sa ljudima iz svijeta biznisa..
Mišo_Kovač

#31 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Mišo_Kovač »

Apsolutno sam za jednakopravnost i davanje svih prava homoseksualnim parovima... Meni ništa ne škodi, a njima znači mnogo, ha ja... Tako i za djecu... Nek usvajaju, ako su u stanju zadovoljiti sve norme i zahtjeve koje država nameće prilikom usvajanja... Živjeti u svojoj kući, sa ljudima koji te vole i brinu se o tebi (pa makar to bile dvije žene) je mnogo zdravije i ljepše i konstruktivnije za dječicu, nego odrastanje u sirotištu bez igdje ikoga i ičega... :sad:
Sephora

#32 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Sephora »

Mišo_Kovač wrote:Apsolutno sam za jednakopravnost i davanje svih prava homoseksualnim parovima... Meni ništa ne škodi, a njima znači mnogo, ha ja... Tako i za djecu... Nek usvajaju, ako su u stanju zadovoljiti sve norme i zahtjeve koje država nameće prilikom usvajanja... Živjeti u svojoj kući, sa ljudima koji te vole i brinu se o tebi (pa makar to bile dvije žene) je mnogo zdravije i ljepše i konstruktivnije za dječicu, nego odrastanje u sirotištu bez igdje ikoga i ičega... :sad:
Upravo tako !
spacek

#33 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by spacek »

...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:31, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#34 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

SaraFina wrote:
Tomahawk11 wrote:Nije bas da je u redu. Ne mogu ih dobiti prirodnim putem, ne treba im ih dati ni vjestackim.

Ko kaze da ne mogu dobiti pogotovo zene? Uz donora mogu obje ostvariti pravo na potomstvo.
Česta praksa na zapadu.
Zato sam i rekao da ne moze prirodnim putem. To je vjestacko zacece.
Eto da uzmemo da ide i tako. Da bi par zenskog spola dobio dijete, moraju imati donora muskarca.
Ista je stvar i sa muskarcima. Jos moraju zamjensku majku.
I ne, ne opravdavam ni one sto hoce samo zenom da se zovu. Kako ona ne bi upropastila liniju, platice nekoj da joj nosi i rodi dijete :-)
broj dva

#35 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by broj dva »

----
Ljudima koji su kratkovidi ne dat naocale jer ne vide prirodnim putem, ne treba im dati ni vjestackim ?
Rizvan

#36 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Rizvan »

A šta u slučaju gdje čovjek ostane udavc sa dijetetom i nakon određenog vremena zaljubi se u muškarca i želi živjeti sa njim?

Koliko sam razumio na zapadu većina gay posvajanja odnosi se na slučajeve gdje je jedan roditelj biološki otac ili majka, e sad njegov partner živi s njim, dijeli domaćinstvo, praktički je drugi roditelj njegov djetetu, brine se o njemu i dio je djetetovog svakodnevnog života, zar nije bolje da u takvim situacijama taj partner ima legalan status?
Imat će dva nasljedstva samo za sebe. :D
Last edited by Rizvan on 14/04/2015 14:29, edited 2 times in total.
Rizvan

#37 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Rizvan »

dupli
Tomahawk11
Globalni moderator

#38 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

broj dva wrote:
----
Ljudima koji su kratkovidi ne dat naocale jer ne vide prirodnim putem, ne treba im dati ni vjestackim ?
Mah, sad se moze naci mali milion doskocica. Nisi shvatio poentu.
Imas par zenskog spola. Das im djecaka da usvoje? One su, naravno, lezbo par. Sta mislis kakav ce taj djecak biti kad odraste?
Ovdje je jedino bitno razumjeti homo zajednicu. Bitno je ispostovati njih. Djeca iz sirotista dodju kao poligon za provodjenje tog plana.
Da budu sretna. How yes no! Siguran sam da ce biti sretnija ako budu imali pravog poocima i pomajku.
Tomahawk11
Globalni moderator

#39 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

Rizvan wrote:
A šta u slučaju gdje čovjek ostane udavc sa dijetetom i nakon određenog vremena zaljubi se u muškarca i želi živjeti sa njim?
Koliko sam razumio na zapadu većina gay posvajanja odnosi se na slučajeve gdje je jedan roditelj biološki otac ili majka, e sad njegov partner živi s njim, dijeli domaćinstvo, praktički je drugi roditelj njegov dijetetu, brine se o njemu i dio je dijetetovog svakodnevnog života, zar nije bolje da u takvim situacijama taj partner ima legalan status?

To je biolosko dijete tog covjeka. Pitanje je oko homo parova i usvajanja djece.
broj dva

#40 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by broj dva »

Tomahawk11 wrote:
broj dva wrote:
----
Mah, sad se moze naci mali milion doskocica. Nisi shvatio poentu.
Imas par zenskog spola. Das im djecaka da usvoje? One su, naravno, lezbo par. Sta mislis kakav ce taj djecak biti kad odraste?
Ovdje je jedino bitno razumjeti homo zajednicu. Bitno je ispostovati njih. Djeca iz sirotista dodju kao poligon za provodjenje tog plana.
Da budu sretna. How yes no! Siguran sam da ce biti sretnija ako budu imali pravog poocima i pomajku.
----
Pitanje je na svom mjestu - kakav ce biti taj djecak kad odraste. Ako sam te dobro shvatio impliciras da ce taj djecak biti u nekom obliku poremecen ? Zasto to mislis ? Koji je problem djeteta koje ima dvi majke u odnosu na djete koje ima samo jednu majku (oca nema) ili djeteta koje ima oca i majku ?
Zasto bi to djete na ikakav nacin patilo ili bilo u nepovoljnijem polozaju od djeteta sa samohranom majkom ili sa majom i ocem ?
Nece ga imati ko nauciti da igra fudbal ? U cemu ti vidis problem ? Ja sam misljenja da i ako ima problem onda taj problem predstavlja zaostalo drustvo koje ce diskriminirati i nakaradno se ponasati prema djetetu koje ima dvije majke.
Rizvan

#41 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by Rizvan »

Tomahawk11 wrote:
Rizvan wrote:
Koliko sam razumio na zapadu većina gay posvajanja odnosi se na slučajeve gdje je jedan roditelj biološki otac ili majka, e sad njegov partner živi s njim, dijeli domaćinstvo, praktički je drugi roditelj njegov dijetetu, brine se o njemu i dio je dijetetovog svakodnevnog života, zar nije bolje da u takvim situacijama taj partner ima legalan status?

To je biolosko dijete tog covjeka. Pitanje je oko homo parova i usvajanja djece.
Pa ja te pitam, šta je sa homo parovima gdje je jedan partner biološki otac, a ovaj drugi dijeli domaćistvo s njim i podjednako učestvuje u odgoju djeteta i dio je njegovog svakodnevnog života. Zar i taj drugi ne bi trebao pred zakonom imati ista prava prema djetetu kao što bi imala i neka maćeha?
SaraFina

#42 Re: Homoseksualnots i usvajanje djece

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
SaraFina wrote:

Česta praksa na zapadu.
Zato sam i rekao da ne moze prirodnim putem. To je vjestacko zacece.
Eto da uzmemo da ide i tako. Da bi par zenskog spola dobio dijete, moraju imati donora muskarca.
Ista je stvar i sa muskarcima. Jos moraju zamjensku majku.
I ne, ne opravdavam ni one sto hoce samo zenom da se zovu. Kako ona ne bi upropastila liniju, platice nekoj da joj nosi i rodi dijete :-)

Upravo ti je odgovorio broj DVA.
Ja ću dodati samo da postoje i bračni parovi ( muškarac i zena ) koji takodje moraju zbog zdravstvenih problema pribjegnuti vjestačkoj oplodnji. Smatraš da i njima treba uskratiti pravo na potomstvo? Hvala Bogu pa je medicina uznapredovala dovoljno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#43 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

@ broj dva,
upravo to, prvo ce biti izvrgnuto ruglu drustva, od prvog susreta sa drugom djecom, do skolskih glavobolja. Zamisli koliko to moze utjecati na razvoj djeteta.
I dalje, koliko bi seksualna opredjeljenost ''roditelja'' utjecala na razvoj tog djeteta, u kom smjeru bi se ono razvijalo? Previse nekih pitanja za put do formiranja zdrave licnosti od djeteta.
Da se razumijemo, ne kazem da nije moguce da ta djeca ne odrastu u normalne ljude. No, mislim da to nije prirodno zdrava sredina za takvo nesto.
Tomahawk11
Globalni moderator

#44 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

@SafaFina, ti poistovjecujes to sto neko ne moze da ima djece zato sto je sterilan/neplodan i to sto se neko odlucio za istospolni brak ili ne zeli pokvariti liniju? Da nije malo ironicno porediti ove slucajeve.....
Tomahawk11
Globalni moderator

#45 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

@Rizvan, kad smo vec krenuli sa pitanjima, eto uzmimo da dobije prava kao roditelj tog djeteta, kako bi, po tebi, to dijete trebalo zvati tog drugog roditelja, pored svog bioloskog oca?
friskyoreo

#46 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by friskyoreo »

Mislim da je to individualno i tako se treba posmatrati. Moze jedan gay par adekvatnije odgojiti djecu od nekog hetero para, ili obrnuto... Ali svakako podrzavam usvajanje djece u porodice koje prodju sve te psiholoske testove i procedure oko usvajanja. Bolje im je da odrastaju u porodici, nego u raznoraznim domovima.
Sto se tice tog pitanja, kako ce dijete reagovati ako ima mamu i mamu ili tatu i tatu, to u savremenim zemljama nije problem, jer vjerovatno nisu jedini i u takvim drustvima ljudi su tolerantni. Mozda ce i biti zezanja u skoli dok su klinci, ali zezanja bude svakako, na razlicite nacine. To je dio odrastanja.
Bosna i Balkan su naravno daleko od toga. Jako daleko, stotinama svjetlosnih godina daleko... :D
SaraFina

#47 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:@ broj dva,
upravo to, prvo ce biti izvrgnuto ruglu drustva, od prvog susreta sa drugom djecom, do skolskih glavobolja. Zamisli koliko to moze utjecati na razvoj djeteta.
I dalje, koliko bi seksualna opredjeljenost ''roditelja'' utjecala na razvoj tog djeteta, u kom smjeru bi se ono razvijalo? Previse nekih pitanja za put do formiranja zdrave licnosti od djeteta.
Da se razumijemo, ne kazem da nije moguce da ta djeca ne odrastu u normalne ljude. No, mislim da to nije prirodno zdrava sredina za takvo nesto.

Onom društvu koje bi neduzno dijete prestavljalo ruglo bilo ono rodjeno u homoseksualnoj ili vanbračnoj vezi treba presuditi po kratkom postupku.
To društvo je bolesno ako moze dijete izvrći ruglu. I .
Na kraju ako je otac nasilnik u porodici, znači li nuzno da će i muški potomak gajiti iste sklonosti?
Arteta

#48 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Arteta »

Bog je stvorio Adama i Evu, a ne Adama i Stevu. :D
SaraFina

#49 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:@SafaFina, ti poistovjecujes to sto neko ne moze da ima djece zato sto je sterilan/neplodan i to sto se neko odlucio za istospolni brak ili ne zeli pokvariti liniju? Da nije malo ironicno porediti ove slucajeve.....

Bit je u tome da nijedni ni drugi ne mogu imati prirodnim putem djecu. Dakle zašto drugaciji aršini?
Ove izuzimam koji zbog linije kao što kazeš ne zele se izlagati materinstvu :D
Rizvan

#50 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Rizvan »

Tomahawk11 wrote:@Rizvan, kad smo vec krenuli sa pitanjima, eto uzmimo da dobije prava kao roditelj tog djeteta, kako bi, po tebi, to dijete trebalo zvati tog drugog roditelja, pored svog bioloskog oca?
Ne odgovori ti meni da li smatraš da bi i taj istospolni partner trebao imati ista prava pred zakonom kao i partnerka suprotnog spola to jest maćeha?

A na roditeljima je da se dogovore kako će ih djeca zvati. Da li babo, tata, tajo ili imenom, to se mene ne tiče isto kao ni kod hetero parova, kako će njih njihova djeca zvati.
Last edited by Rizvan on 14/04/2015 14:48, edited 1 time in total.
Post Reply