BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#26 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by _BataZiv_0809 »

Ridjobrki wrote:Da govorimo o jedinstvenom nekulturnom prostoru složio bih se iz prve.

Kultura je produkt visokosofisticirane umne aktivnosti. Mi smo jednostavno isti u demonstraciji primitivnih poriva koji se i kod jednih i kod drugih doživljavaju kao društveno prihvatljivo i poželjno ponašanje. To je sve.
Bravo maestro :thumbup:
hAZNADAR

#27 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by hAZNADAR »

Martinez_ wrote:Malo me iznenadila ova popularnost reality showa ''Parovi'' na forumu. Prethodno je već kroz Zvezde Granda dokazana ta bliskost Srbije i Bosne u kulturološkom smislu - omladina deli ista interesovanja, sluša i bavi se istom muzikom. Da li su u pitanju Dragana Mirković, Šaban Šaulić, Šemsa Suljaković, Aca Lukas - ne postavlja se pitanje svi ih doživljavaju kao ''jedno''.

Bosancima je mnogo bliži srpski melos i Srbima/Srbijancima bosanski nego onaj hrvatski mediteranski ijednima. Pogledajmo samo najpopularniji hrvatski pevački show koji ide subotom uveče a u čijem žiriju sede Colonia, Cetinski i onaj debeli feminizirani Jaques. Da li je to primamljivo i blisko Srbima i Bosancima? Nije. Mnogo više vole Zvezde Granda.

Razloga je podosta, jedan od ključnih je i zajednička istorija pod Osmanlijama ali jedno je očigledno neupitno - Srbija i Bosna čine isti kulturni prostor.

Slažete li se?
Ocito nisi bio u Srbiji, srpskim kucama,.. ili ne dovolnjo dugo da bolje upoznas.
Praviti poveznicu konto popularnosti reality showa je smijesno - isto kao praviti poveznicu na osnovu pracenja indijskih ili spanskih serija.
Melos? Ista muzika i isti melos je popularan i u Bugarskoj, Albaniji, Grckoj, Makedoniji,.. BiH i Srbija su bliske samo na osnovu jezika. I tu dolazi do izrazaja nasa kulturoloska razlicitost jer ce taj jezik u Srbiji jednoglssno svi nazvati srpskim(racunajuci i hrvatski) a Bosanac nece nikada drugima naturati neko drugo ime.

Naizled imamo slicnosti - ali su razlike ogromne i duboke. Poimanje drugih napr, poimanje velicine svog naroda, ponos,...

Granica izmedju civilizovanog ponasanja i divljastva takodjer - negdje se neko ponosi divljanjem a negdje ne - granica toga je na Drini.

Neko slavi atentatore a neko ne.

Historija - pocev od tumacenja pa do opce popularnosti gdje je negdje itekako bitna a negdje ne toliko. Hebena prica o porijeklu i genetici - da nije slucajno BiH kulturni prostor?

Negdje se puca iz pistolja na svadbama i prilikom rodjenja muskog djeteta - negdje ne. Negdje je proslava koliko-toliko umjerena a negdje pretjerivanje u svemu i svacemu.

Negdje se dize skroman spomenik na groblju a negdje mauzolej gdje je bitan prestiz.

Negdje je izrazena kultura oruzja, pokazivanje misica, kurcenje, libido, ... a ne gdje ne toliko.

Da ne duljim - kulturoloske razlike su ogromne a ti prijatelju previse plitko gledas na to - pricao bi o nasoj kulturi na osnovu gledanosti ovog ili onog na TV?

Ukusi su razliciti - niti smo kulturoloski isti kao u Srbiji na osnovu folka, cica-mica,,.. zbog pojedinih - a niti smo isti kao u Amerika konto popularnosti muzike i medija gdje ces naci mozda i vise pojedinih.
Najbolji primjer konkretno za Bosnjake su Sandzaklije koji pripadaju srbijanskom kulturnom krugu - ako su ta braca po naciji i vjeri tebi isti - e hebiga.
Sezam

#28 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Sezam »

Jos jedna "Bosnjaci su Srbi" tema. :evil:
Itakoto

#29 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Itakoto »

Granica vec odavno nije na Drini :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by _BataZiv_0809 »

:kontrabas:
It_is_a_Leclerc

#31 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by It_is_a_Leclerc »

Zvezde Granda gledamo samo da se uvjerimo da pjevači dominiramo nad Srbijancima. :D
Avangardno

#32 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Avangardno »

Ja Bošnjake prihvatam kao svoje, meni slične, a vjerujem da i oni osjećaju isto. Bliski smo, naši smo i mnogo bliži mi je Bošnjak nego Rus ili vama neki Arabljanin.
Vidim da je na ovoj temi kurs preuzela dijaspora, dakle automatski tema je otišla u stranu i ne predstavlja realno mišljenje, postove ne treba shvatati ozbiljno.
Činjenice su jasne. Prosječan pripadnik bošnjačke omladine, neopterećen ratovima i sl će se mnogo lakše identifikovati sa prosječnim pripadnikom srpske omladine, nebitno odakle (Banja Luka, Beograd, Niš, Prijedor..) nego sa prosječnim pripadnikom danske, švedske, holandske omladine i sl.

U Bosni su tenzije još visoke, to je prirodno. Pa nebi bilo prirodno da nisu. I bolje je da je ovako, sve ide svojim tokom, može biti samo bolje. I biće.
U Srbiji je situacija znatno relaksiranija, gostuju bošnjački/bosanski (ovo varira, zavisi kako se dotični identifikuju) pjevači, umjetnici, zabavljači, fudbaleri, sukoba generalno nema, pogotovo u sredinama koje nisu imale toliko veze sa ratom u Bosni. Sad me neko lako može demantovati tako što će guglati srbija bošnjači incidenti tuča i slično, ali prosječan pripadnik srpske omladine kao i prosječan srpski čovjek iz Srbije veze nemaju sa postrojavanjima četnika po ravnoj gori, sa tučama po novom pazaru i slično. Smirite strasti.

Ne može mi govoriti kako je u Srbiji onaj što je zadnji put tamo bio na školskoj ekskurziji 1988 godine.
Itakoto

#33 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Itakoto »

Eki dijaspora preuzela kurs? :lol: Je li ovo sada opet ona stara "ko nas bre zavadi?" ili pristup "divide et impera"?
Mada se sa 90% teksta slazem. :D
Vitezanin

#34 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Vitezanin »

Pa nisu BiH i Srbija Japan u odnosu na ne znam, Švedsku. :D Naravno da su jedinstveni kulturni prostor - svi jedemo burek, sarmu, ćevape..., pričamo isti jezik, imamo iste običaje i mentalitet nam je ne isti nego i više od toga. Plus, povijesno, politički ovaj prostor je previše blizu i dugo bio zajedno da bi se razlikovao.

BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska... u 5 grama. Ne možemo države u regiji promatrati na način kako promatramo npr Nijemce, Poljake i druge narode koji se ipak značajno razlikuju od nas.
Martinez_

#35 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Martinez_ »

Itakoto wrote:Granica vec odavno nije na Drini :roll:

Kako reče hAZNADAR granica divljaštva jeste na Drini. Sad, s obzirom sa koje strane Drine je Bratunac i oni što pevaju koljačke pesme na dernecima, izgleda da on smatra istočnu stranu Drine civilizovanijim područjem.

A ja ponavljam, dovoljno je pogledati Zvezde Granda. Možete li zamisliti tu veći broj Hrvata, Slovenaca ili Crnogoraca?

Ja ne mogu. Ali Bosance i Srbijance mogu, u izobilju.
Avangardno

#36 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Avangardno »

Itakoto wrote:Eki dijaspora preuzela kurs? :lol: Je li ovo sada opet ona stara "ko nas bre zavadi?" ili pristup "divide et impera"?
Mada se sa 90% teksta slazem. :D
Sa čim se ne slažeš?

Ma nemam ja problem sa dijasporom. Samo je neupitno da je i srpska i hrvatska i bošnjačka poprilično tvrdo nacionalno orijentisana. Sa jedne strane u redu, ako je neko na primjer protjeran, otjeran sa svoga, nekako je i logično da će to pamtiti do kraja života i da će imati određene stavove. To razumijem. Plus se još informišu preko domaćih senzacionalističkih medija i eto šta dobiješ. Polu informisane ljude, sa određenom opravdanom orijentacijom koji se informišu npr na klixu koji selektivno bira vijesti. Pa nije ni čudo što neki imaju predrasude.
Mislim, dijasporska omladina je nekako ok. Realnije, objektivnije, sa manje tenzija gledaju na stvari. Lakši su za priču, Odrasli već teže, ali kako kažem, sa jedne strane to je i opravdano, šta znaš kroz šta su ljudi prošli.
Fudo387

#37 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Fudo387 »

Ovo je donekle i tacno, samo vise zavisi od regije do regije u Bosni. Recimo, bosanska Krajina, gore ono oko Tuzle, i istocna Bosna zaista djeluju
na neki nacin bliski tom kulturoloskom fenomenu. Dok, ruku na srce, mi iz centralnog dijela nismo to nikad mogli smislit' ni prije rata. :D
nightvision

#38 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by nightvision »

Avangardno wrote:Ja Bošnjake prihvatam kao svoje, meni slične, a vjerujem da i oni osjećaju isto. Bliski smo, naši smo i mnogo bliži mi je Bošnjak nego Rus ili vama neki Arabljanin.
Vidim da je na ovoj temi kurs preuzela dijaspora, dakle automatski tema je otišla u stranu i ne predstavlja realno mišljenje, postove ne treba shvatati ozbiljno.
Činjenice su jasne. Prosječan pripadnik bošnjačke omladine, neopterećen ratovima i sl će se mnogo lakše identifikovati sa prosječnim pripadnikom srpske omladine, nebitno odakle (Banja Luka, Beograd, Niš, Prijedor..) nego sa prosječnim pripadnikom danske, švedske, holandske omladine i sl.

U Bosni su tenzije još visoke, to je prirodno. Pa nebi bilo prirodno da nisu. I bolje je da je ovako, sve ide svojim tokom, može biti samo bolje. I biće.
U Srbiji je situacija znatno relaksiranija, gostuju bošnjački/bosanski (ovo varira, zavisi kako se dotični identifikuju) pjevači, umjetnici, zabavljači, fudbaleri, sukoba generalno nema, pogotovo u sredinama koje nisu imale toliko veze sa ratom u Bosni. Sad me neko lako može demantovati tako što će guglati srbija bošnjači incidenti tuča i slično, ali prosječan pripadnik srpske omladine kao i prosječan srpski čovjek iz Srbije veze nemaju sa postrojavanjima četnika po ravnoj gori, sa tučama po novom pazaru i slično. Smirite strasti.

Ne može mi govoriti kako je u Srbiji onaj što je zadnji put tamo bio na školskoj ekskurziji 1988 godine.
Lijepo receno, poprilicno je to tako ali postoji samo jedna stvar koja se ne moze zaobici a to je zelja za dominacijom nad ostalima, koja je prisutna, usudit cu se reci, ponajvise kod srba, a podjednako kod bosnjaka i hrvata, pa tako i te neke kulturne slicnosti medju narodima precesto su iskoristene u svrhu da se "drugi" omalovazavaju i smatraju "otpadnicima" od jedne, druge, ili trece konfesije i narodnosti. Veliki broj ljudi na balkanu uopste niti zna niti razumije pojam suzivot. Ljudi na balkanu pod suzivotom podrazumijevaju zivot jedni pored drugih a nikako jedni sa drugima, i trecima, ili cetvrtima. I jos da dodam da tvrdim da ni hrvatska nije puno drugaciji kulturni i mentalni prostor od bosne i srbije, samo je malo bolje upakovana i nasminkana.
Sezam

#39 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Sezam »

Ti Bosnjaci koji padaju na ove velikosrpske turbofolk fore samo kopaju grobove svojoj djeci i unucima. Pa vi bujrum srbujte. :twisted:
Sezam

#40 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Sezam »

X2
hAZNADAR

#41 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by hAZNADAR »

Kultura jednog naroda je nesto mnogo vise, sire, dublje, slozenije,.... od aktuelnih emisija na TV i muzickih ukusa.

90% ove teme fula totalno i samo pokazuje kako pojedini povrsno gledaju na stvari.

Cijeli Balkan je kulturoloski slican u mnogim stvarima ali je Srbija ipak jako specificna po mnogo toga i kultura tog podneblja neuporediva sa bilo kime i bilo gdje.

BiH i Srbija nisu jedinstven kulturni prostor iako u obje drzave ima ljubitelja folka, cica-mica, heavy metala, hip hopa,...

Kulturne slicnosti ili razlike se odredjuju na osnovu jezika, hrane, folklora, obicaja, poimanja i tumacenja razlicitih stvari, historije, mentaliteta, temperamenta,.... a vi nastavite o bratstvu i genetici na osnovu Zvijezda Granda. :D :roll:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#42 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by pici »

da nebi TuraKa, nebi ni ćaćkalicu imali sliĆnu
SaraFina

#43 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by SaraFina »

Ja " zvezde granda " gledam u dijelovima :D i to isključivo kad neki Bosanac izdominira poput onog momka iz Srebrenika Semira.

Baš sam navijački raspolozena.

Sad ako je to kultura i ono što povezuje BiH i Srbiju, ( u neraskidivu cjelinu ) onda se trebam vjerovatno zabrinuti zbog osjećaja euforije kad Bosanci dominiraju???
animals

#44 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by animals »

Ne gledam uopce nase programe, a kamoli Pink..
Pink mi je zesca bljuvotina..
ta te televizija samo moze debilom napraviti...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#45 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by _BataZiv_0809 »

Onog ko nas zavadi ja nabijem na.... :evil:
Fudo387

#46 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Onog ko nas zavadi ja nabijem na.... :evil:
Pa ko nas bre zavadi? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#47 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
Tesko pitanje,kumašine :D
Fudo387

#48 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Tesko pitanje,kumašine :D
Aha. :D
Martinez_

#49 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by Martinez_ »

SaraFina wrote:Ja " zvezde granda " gledam u dijelovima :D i to isključivo kad neki Bosanac izdominira poput onog momka iz Srebrenika Semira.

Baš sam navijački raspolozena.

Sad ako je to kultura i ono što povezuje BiH i Srbiju, ( u neraskidivu cjelinu ) onda se trebam vjerovatno zabrinuti zbog osjećaja euforije kad Bosanci dominiraju???

Da, takav jedan show povezuje BiH i SRB. Zapitaj se zašto nemaš prilike da navijaš za toliko Bosanaca u The Voice - Najljepši glas Hrvatske ili pak na Argentinskom idolu, i zašto te, za razliku od Zvezda Granda, takve emisije i ne zanimaju.

Možda je slučajnost, čisti izbor autora, Saleta Popovića? Ne, veza je mnogo dublja, neraskidiva kulturološka.
razonoda

#50 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?

Post by razonoda »

Imam prijatelje koji imaju restoran-bosanci, i srbi , u odnosu na hrvate i bosance--najbolji kao musterije.
Post Reply