Šta je bolan "stravično"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

O'zone
Globalni moderator

#26 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by O'zone »

U Texasu krađu konja smatraju još uvijek teškim prekršajem
Under Texas Penal Code Section 31.03(e), horse theft is a third-degree felony (2 to 10 years in prison) if the value of the horses stolen in a single transaction is less than $100,000. Horse theft in Texas is punishable as a second degree felony (2 to 20 years in prison) if the horses stolen in a single transaction are worth $100,000 to $199,999, and a first degree felony (5 to 99 years in prison) if the horses stolen in a single transaction are worth $200,000 or more. See also Chapter 12 of the Texas Penal Code.
Kod njih za krađu konja dobiješ od 2 do 99 godina zatvora zaisno od vrijednosti istih. U BiH za ubistvo dobijaš maksimalno 40 godina.

I neko se pita što su lešili onog tipa?! Jes da je San Bernardino u Kaliforniji a ne u Texasu ali i njihov zakon vuče korijen iz 1800 godina i kazne su do 2 godine maksimalno.
kljuc_

#27 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by kljuc_ »

Amerika je demokratska drzava.Pred sudom su svi jednaki. Pri zaposljavnju svi imaju jednake sanse.Izuzeci koje gledamo ovih dana ( jedno ubistvo i jedno premlacivanje ) nisu pravilo
cyprus

#28 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by cyprus »

Vjerovatno nisam upravu, ali ja jednostavno ne mogu da pronađem trunku žaljenja u sebi za ovakve ''žrtve policijske brutalnosti''... Ono probo sam i kontam da nije OK podržavati nikakvu brutalnost pa ni policijsku, ali jednostavno - nije mi ih žao... Da li sam ja loša osoba? :sad:
julisiz es grant

#29 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by julisiz es grant »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Svi vi koji svršavate na ovakvu brutalnost i koji plješćete iživljavanju prvenstveno nad ljudima niste ništa bolji od onih koji kliču i arlauču po Iraku i Siriji kada ljude kamenuju, žive spaljuju ili odsjecaju glave i udove. Isti ste vi, sutra bi ruku pod ruku sa njima i opravdali bez trunke savjesti takav akt. Čovjek koji se predao, postupa po naređenju organa reda, taman da je i ubica, ne zaslužuje ovakve udarce dok je na zemlji.
...reče onaj što plače za Titinom milicijom i Udbom.
julisiz es grant

#30 Re: Šta je bolan "stravično"?

kljuc_ wrote:Amerika je demokratska drzava.Pred sudom su svi jednaki. Pri zaposljavnju svi imaju jednake sanse.Izuzeci koje gledamo ovih dana ( jedno ubistvo i jedno premlacivanje ) nisu pravilo
Do prije 50 godina tamo je linčovanje još bilo normalna pojava, za koju se prolazilo nekažnjeno čak i kada počinilac prizna, učini to u prisustvu stotina ljudi, fotografiše se pred "trofejom" i sl.
JThomas

#31 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by JThomas »

ne mora niko lično žaliti konjokradicu da bi bio svjestan da je ovo pogrešno. jer zakoni i pravila postoje kako zbog krivih tako i zbog nevinih. zloupotrebe prema krivima tabaju put za zloupotrebe prema nevinima. kako namjerno, tako i greškom.
dječak sa šibicama

#32 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by dječak sa šibicama »

O'zone wrote:Dobro je prošao.

Za konjokradice je kazna bila metak u čelo.
Nije bas

Image

to je bilo prije... 200 godina, ili tek na filmu :D

Naravno da je brutalan snimak, postupanje policajaca za svaku osudu. Nije ovo odbrana kriminalca, vec prosto cinjenica je da tako covjeka mogu ubiti. Zbog kradje konja, hej.

Mislim, covjeka i pretjarnim premlacivanjem mozes ubiti, ili trajno onesposobiti, naciniti invalidom. Cemu to ako je vec savladan.
dječak sa šibicama

#33 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by dječak sa šibicama »

julisiz es grant wrote:
kljuc_ wrote:Amerika je demokratska drzava.Pred sudom su svi jednaki. Pri zaposljavnju svi imaju jednake sanse.Izuzeci koje gledamo ovih dana ( jedno ubistvo i jedno premlacivanje ) nisu pravilo
Do prije 50 godina tamo je linčovanje još bilo normalna pojava, za koju se prolazilo nekažnjeno čak i kada počinilac prizna, učini to u prisustvu stotina ljudi, fotografiše se pred "trofejom" i sl.
Posebno crnce.

Image

ovo je bila nedeljna zabava za cijelu obitelj, ko kod nas setnja na Vrelo Bosne... ali oni to skrivaju kao zmija noge, jer je sramotno. Ovakvih fotografija ima puno, ali zbog brutalnosti istih, necu ih stavljati.
julisiz es grant

#34 Re: Šta je bolan "stravično"?

Da..najfascinantnije je da se za to nije odgovaralo...malo se uzburka, i nikom ništa.
julisiz es grant

#35 Re: Šta je bolan "stravično"?

Bezbroj je ovakvih slučajeva u kolijevci demokratije.

Slučaj premlaćivanja mentalno oboljelog čovjeka, samo zato što se čudno ponašao u kasne sate, rezultirao je njegovom smrću.

Kako je čovjek izgledao nakon "tretmana" policije, može se vidjeti ako se u Google images ukuca njegovo ime. Nije za osobe slabijeg želuca.
cyprus

#36 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by cyprus »

JThomas wrote:ne mora niko lično žaliti konjokradicu da bi bio svjestan da je ovo pogrešno. jer zakoni i pravila postoje kako zbog krivih tako i zbog nevinih. zloupotrebe prema krivima tabaju put za zloupotrebe prema nevinima. kako namjerno, tako i greškom.
Ali ja jednostavno imam osjećaj da pravda nije zadovoljena ako siledžije, ubice i monstrumi ne dožive ozbiljnu torturu, koja bi bila veća nego njihova zlodjela...

Npr. ja jednostavno mislim da pravda nije zadovoljena ako će monstrumi kao što su Batko, Milan Lukić, Breivik i slični ''truhnuti'' u zatvoru do kraja života izležavat se, gledat televizor, rekreirat se, uzgajat cvijeće, možda i knjigu napisat... Nešto najbliže postizanju pravde bi bilo bar odrezati im obje i ruke i noge, odsjeći spolni organ, iskopati oči, izvaditi jezik, povaditi zube - sve to bez anestezije... I ostaviti ga da tako živi...

Razumijem ja i taj argument da bi onda društvo pribjeglo istim metodama kao i ti monstrumi i da to otvara put drugoj vrsti nasilja... Vjerovatno je taj vid razmišljanja i jedini ispravan... Međutim, ja se jednostavno ne mogu oteti dojmu i osjećaju nepravde da zločinci ne dobivaju ono što su realno zaslužili...
Zokipfc

#37 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Zokipfc »

skambrljo wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/bruta ... /150411009

Kaže "stravično", ili "brutalno" to što je policija uhvatila i namlatila lopova. Ali zato ovaj je naučio lekciju i sigurno neće više nikad pokušati nešto slično. A i ostali će dobro razmisliti prije nego se odluče na neko nedjelo. U Americi se i najveći mafijaši boje policije.
U Americi najveci mafijasi kontrolisu policiju.
Fudo387

#38 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Fudo387 »

Zokipfc wrote:
skambrljo wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/bruta ... /150411009

Kaže "stravično", ili "brutalno" to što je policija uhvatila i namlatila lopova. Ali zato ovaj je naučio lekciju i sigurno neće više nikad pokušati nešto slično. A i ostali će dobro razmisliti prije nego se odluče na neko nedjelo. U Americi se i najveći mafijaši boje policije.
U Americi najveci mafijasi kontrolisu policiju.
Stvarno?
Poznajes ljude?
:D

Nije da ih nesta pravdam jer ovo sto su uradili je nelegalno, al' da sam ga ganjao satima po onom zvizdanu na 40 stepeni i ja bih ga streso
ko sijalicu. :D
korisnik.1

#39 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by korisnik.1 »

Ova konjokradica ih je očigledno debelo iznervirala ili dovela u opasnost ili nešto tako. Eto na snimku se vidi šest-sedam policajaca plus policijski i novinarski helikopteri, znači da nije u pitanju samo da je sjeo na konja i điha.
Svejedno ne opravdavam, kao što neko napisa i da je čovjeka ubio ne treba ovako postupiti. Hajde da su ga jedan, dvojica šutali ali ovo su skoro 4 patrole policije da šutaju jednog onesposobljenog čovjeka i svjesni su da ih snima helikopter.

Eno prije par dana kad je onaj policajac ubio crnca, zamislite da je došlo još 5 policajaca i šutaj mrtvog čovjeka. :-)

Možda nije najbolja poredba, ali imam jednog poznanika koji je bio u tom fazonu da je policija uvijek upravu. Dok nije napravio problem u kafiću pa ga izuli od batina policajci. Sad je u fazonu da se to ne smije, da je to prekoracenje ovlastenja, kako je sud tu da dijeli pravdu a ne policija itd
Tercius

#40 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Tercius »

Brutalnost u sredinama gdje za kradju kastofona dobiješ 5 a za nosenje pištolja sa metkom u cijevi bez obzira sto imaš dozvolu dobiješ 7 godina robije, nije opravdana i protiv svakog sam vida nasilja policije nad drugima.Međutim u sredinama gdje za ubistvo 2 starca budeš oslobođen, u sredinama gdje hladno u kafani staviš pištolj na šank a nikom ne pada na pamet da zovne policiju itd., e vidiš u tim sredinama i čupanje noktiju kliještima je malo.Spanska inkvizicija nama treba.
Drvosjeca iz Dejcica

#41 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

julisiz es grant wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Svi vi koji svršavate na ovakvu brutalnost i koji plješćete iživljavanju prvenstveno nad ljudima niste ništa bolji od onih koji kliču i arlauču po Iraku i Siriji kada ljude kamenuju, žive spaljuju ili odsjecaju glave i udove. Isti ste vi, sutra bi ruku pod ruku sa njima i opravdali bez trunke savjesti takav akt. Čovjek koji se predao, postupa po naređenju organa reda, taman da je i ubica, ne zaslužuje ovakve udarce dok je na zemlji.
...reče onaj što plače za Titinom milicijom i Udbom.
Nešto si pobrkao ili me zamijenio sa nekim.
JThomas

#42 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by JThomas »

cyprus wrote:
JThomas wrote:ne mora niko lično žaliti konjokradicu da bi bio svjestan da je ovo pogrešno. jer zakoni i pravila postoje kako zbog krivih tako i zbog nevinih. zloupotrebe prema krivima tabaju put za zloupotrebe prema nevinima. kako namjerno, tako i greškom.
Ali ja jednostavno imam osjećaj da pravda nije zadovoljena ako siledžije, ubice i monstrumi ne dožive ozbiljnu torturu, koja bi bila veća nego njihova zlodjela...

Npr. ja jednostavno mislim da pravda nije zadovoljena ako će monstrumi kao što su Batko, Milan Lukić, Breivik i slični ''truhnuti'' u zatvoru do kraja života izležavat se, gledat televizor, rekreirat se, uzgajat cvijeće, možda i knjigu napisat... Nešto najbliže postizanju pravde bi bilo bar odrezati im obje i ruke i noge, odsjeći spolni organ, iskopati oči, izvaditi jezik, povaditi zube - sve to bez anestezije... I ostaviti ga da tako živi...

Razumijem ja i taj argument da bi onda društvo pribjeglo istim metodama kao i ti monstrumi i da to otvara put drugoj vrsti nasilja... Vjerovatno je taj vid razmišljanja i jedini ispravan... Međutim, ja se jednostavno ne mogu oteti dojmu i osjećaju nepravde da zločinci ne dobivaju ono što su realno zaslužili...
nije jedini cilj zakona i propisa da krivi bude kažnjen. već i da nevini ne bude kažnjen, slučajno ili namjerno, a istorija obiluje i jednim i drugim.

više ti od ovoga pojednostaviti ne mogu šta sam htio reći.
snake c3

#43 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by snake c3 »

Mene samo zanima smije li policija kod nas kad nekoga hapsi, a ovaj se otima/opire, da ga barem 1 ili 2 puta po bubrezima samo da ga onesposaobe?

Onako zanima me baš, jer sam nekoliko puta vidio da liku stavljaju lisice po 15 min, ovaj se neda, a oni ništa.
Pryda

#44 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Pryda »

snake c3 wrote:Mene samo zanima smije li policija kod nas kad nekoga hapsi, a ovaj se otima/opire, da ga barem 1 ili 2 puta po bubrezima samo da ga onesposaobe?

Onako zanima me baš, jer sam nekoliko puta vidio da liku stavljaju lisice po 15 min, ovaj se neda, a oni ništa.
Moze to se zove 'opiranje lisavanju slobode/hapsenju' ili tako nesto. Uglavnom ako se opires to ti je dodatna tacka u optuznici i to je uglavnom izgovor zbog kojeg te premlate. Ja ne znam gdje ti zivis, nasa murija itekako udara cak i kad se ne opires, onako reda radi te slome.
JThomas

#45 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by JThomas »

ako su ti slaba leđa :D

a ako su dobra onda policajac završi sa optužnicom...
Pryda

#46 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Pryda »

Gledati snimak od 0:35 i posebno obratiti paznju na 0:51 iz zaleta nogom u glavu momka koji lezi nepokretan na podu poslije sutanja od strane njih 10 :)

snake c3

#47 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by snake c3 »

Pryda wrote:
snake c3 wrote:Mene samo zanima smije li policija kod nas kad nekoga hapsi, a ovaj se otima/opire, da ga barem 1 ili 2 puta po bubrezima samo da ga onesposaobe?

Moze to se zove 'opiranje lisavanju slobode/hapsenju' ili tako nesto. Uglavnom ako se opires to ti je dodatna tacka u optuznici i to je uglavnom izgovor zbog kojeg te premlate. Ja ne znam gdje ti zivis, nasa murija itekako udara cak i kad se ne opires, onako reda radi te slome.
Prijatelju prije 3 dana na Alipašinom sam bio svjedok te situacije zato i kažem smiju li.
Dobrinja80

#48 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Dobrinja80 »

Pit... i to je Amerika

amerika nije rad i znoj
postoje holivud i frenki boj
diznilend bejzbol i rok end rol

vrijeme očaja vrijeme nade
jedni ruše a drugi grade
prolaze ratovi padaju vlade
pitove ruke više nisu mlade

od aljaske do meksika
to je ona druga slika
pit ... i to je amerika

u buci u larmi u rudniku
na farmi
pitove ruke vise nisu mlade
šezdeset godina za dolar rade

a negdje daleko u ilinoji
nadgrobna ploča stoji
i prazan kovčeg čeka
da pit stigne iz daleka

od aljaske do meksika
to je ona druga slika
pit ... i to je amerika

a kada umoran zaspe
i više se ne probudi
jedino za čime žudi je
da umjesto blaženstva i raja
vidi zoru kako rudi
i sunce starog kraja

od aljaske do meksika
to je ona druga slika
to je ona druga slika
pit ... i to je amerika

a kada umoran zaspe
i više se ne probudi
jedino za čime žudi je
da umjesto blaženstva i raja
vidi zoru kako rudi
i sunce starog kraja

od aljaske do meksika
to je ona druga slika
pit ... i to je amerika
TheMule

#49 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by TheMule »

Nekad treba premlatiti, nekad ne. U ovom slucaju su bas pretjerali.
Ljakan

#50 Re: Šta je bolan "stravično"?

Post by Ljakan »

svako izivljavanje nad slabijim-brojno manjim je stravicno.ako je lopov nije serijski ubica.
Post Reply