Ne mozes reci kukavica, neko nije za puske i to je to.
Na linijama su se prijateljstva stvarala, kao i svugdje, sjecam se nakon rata toliko je bilo nekog jaranstva medju komsijama, tih par godina, sve je to u rovovima nastalo. Ali nakon par godina, vratise se na predratne pozicije, gledas komsiju preko nisana
Licno nemam neka iskustva, osim sto sam cuvao strazu sa PAP-ovkom kod tunela na Brdodzamiji, dali pusku meni i prijatelju lafo mi legitimisemo prolaznike. Svaki drugi nas mrsne i prodje, ko veli vi cete balavci mene legitimisati. Eto kakve su straze bile, da je sta susnulo u mraku, mi bi pobjegli. To je pocetak rata, proljece ljeto.
Negdje u junu sam isao do Komatina, na zalost ili kako se to kaze, poginuo rodjak na kamionu skidao ranjenike i pokosio ga PAM maltene prepolovio, tragedija velika bila jer je mlad poginuo. Sjecam se da su ovi jurisnici pod komandom lokalnog mesara, sve mu ime zaboravim, snosili krevete iz Osmica, nadrealna situacija. Gore na platou ispred motela srpski tenk i njihova straza, a ovi dole iznose krevete kroz prozor, 20 metara nize.
Tada nekada je doslo i do egzodusa vecine stanovnistva u hotel Evropu, mada neki su ostali gore, ja se i danas cudim recimo ovim mojim rodjacima. Sa terase kuce puca pogled na Osmice, odozgo mozes kamenom pogoditi kucu, a oni cijeli rat proveli u kuci. Sin im je poginuo, nazalost, ali kako su oni zivjeli i prezivjeli ne znaju valjda ni sami. Kretali se po noci, koliko sam ih razumio kasnije u prici.
Cudim se i sam sebi sto sam isao gore, staroj zivot skracivao jer ona nije smjela iz podruma izaci par mjeseci, valjda mlad pa nesvjesan opasnosti. Danas, nebi me atomska iz podruma pomakla. Kasnije sam i sam skratio posjete memli strani, poceli problemi sa Cacom polako, barikade svako malo, svakakve price su se po mahali pricale. To je tamo bila drzava u drzavi, recimo raju su prepadali pricom kao ide policija na stari grad, Ganic izvrsio drzavni udar, Silajdzic izvrsio drzavni udar, svakakve izmisljotine.