Ima li života u svemiru?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
lajkujMe

#26 Re: Ima li života u svemiru?

Post by lajkujMe »

Nastranu putovanja svemirom, nas zanima u biti ima li bilo kakvog zivota u svemiru, ako nadjemo makar bakterije na nekim od planeta/mjeseca u nasem suncevom sistemu biti ce to vazan korak u nasem razumjevanju svemira, ne bi znacilo da mora da ima zivota izvan suncevog sistema jer nalazak zivota u nasem sistemu moze samo reci da je veca vjerovatnoca da ima i drugdje.

Do prije samo 20 godina nismo bili ni sigurni ima li planeta oko drugih zvijezdi nagadjalo se da ima ali bilo je i dosta pobornika da smo mi jedinstveni.

Fermijev paradox i njegovo pitanje ako ima zivota gdje su svi onda? Njegova teorija je dobra ali istovremeno mu nedostaje mnogo cinjenica za koje on nije znao.
Sada znamo po procjeni da ima milijarde planeta samo u nasoj galaksiji a u univerzumu opecnito ima broj ali ga ne znam preogroman je :D
Mnogo tih planeta ima karakteristike pogodnih za zivot.
Ja sam 100% da ima nerazvijenog zivota u svemiru, bakterije, ribe i manje zivotinje. 99% siguran da ima zivotnih bica kao na zemlju, kao sto su sisari, reptili i slicno, ne bas ko kod nas ali slicno.
Inteligenti zivot, e to je vec rijetkost, u citavoj zemljinoj historiji gdje zivot postoji vec 3.5 milijarde godina mi smo prva i jedina vrsta koja je stekla dovoljno inteligenciju da imamo svjest o sebi i drugima. Vjerujem da je inteligenti zivot vrlo vrlo vrloooo rijedak, na jednom od 100 planeta sa zivotom ga ima mozda i manje.

Razdaljine, komunikacija je prakticno ne moguca osim ako su blizu nas i to indirektna kao pismo preko BH poste ako ga dobijes dobices ga nakon dugo cekanja.

Neki kazu zasto nismo otkrili radio signale drugih civilizacija do danas ako ih ima pa makar samo 500 u galaksiji moralo bi biti nesto. Po meni mi nemamo dovoljno razvijenu tehnologiju ili ti izgradjenu infrastrukturu za hvatanje tih signala, naucnici kazu da nasi najaci signali vec poslije jedne svjetlosne godine postanu nevjerovatno degradirani i neprimjetni. To se vjerovatno desava i signalima drugih bica, treba ti ogroman broj antena, jake snage i osjetljivosti na velikoj povrsini da bi primjetio u statici umjetni signal.

Za to treba para koje niko nece da da jer nije isplativo. Vidjecemo sta su ovi signali koje su uhvatili znanstvenici mozda su nas pronasli vanzemaljci slicni nama slicnih tehnickih mogucnosti pa nam se javljaju.
Baton_Ilirski

#27 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Baton_Ilirski »

House wrote:naravno da ima,ali u drugom obliku.Postoje znaci života na Titanu (bakterije) :)
To to, da nama ovladati nekako tehnologijom pa da mozemo praviti kolonije po ovim planetama i satelitima u Suncevom sistemu (Mars, Venera, Titan...) to bi bio uspjeh nevidjenih razmjera, ja zamisljam koji bi to bio uspjeh poslati gore svu industriju koja ovdje zagadjuje atmosferu i uzimati rudna bogatstva tih planeta, tako da spasimo Zemlju koliko mozemo..ovo o zivotu u svemiru, ja mislim isto da postoji, ali je on za nas kao i mi za njih totalno nebitan
putokaz1

#28 Re: Ima li života u svemiru?

Post by putokaz1 »

House wrote:naravno da ima,ali u drugom obliku.Postoje znaci života na Titanu (bakterije) :)
Čitao sam o Titanu ali još ne o životu tamo,atmosfera,padavine,moguća jezera nečeg ko zna
Encled i Europa(zbog leda i vode) su kandidati uz Mars ispod površne neke metanske bakterije i Venera ali samo u atmosferi radi temperature
Sastavi atmosfera su različiti na planetama ili mjesecima,Merkur oksigen ali veoma tanko,Venera i Mars Co2(sa različitom gustoćom)ne daju nadu za postojanje života poput načeg,Mars najbliži ali slabo magnetno polje zaštite,rijetka atmosfera,loš udio Azota i Oksigena,ima kopno, ima ponegdje i temperaturu iznad nule,bila voda ili još uvjek postoji,ima metan u tragovima,venera pretopla atmosfera umjerenija ponegdje samo +75 celziusa ali otrovno sve.
Drinski

#29 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Drinski »

ima.
Naslovnica

#30 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Naslovnica »

"On 4 November 2013, astronomers reported, based on Kepler space mission data, that there could be as many as 40 billion Earth-sized planets orbiting in the habitable zones of sun-like stars and red dwarf stars within the Milky Way Galaxy."

U 2013 je bilo, po naučnim istraživanjima, oko 500 milijardi galaksija u poznatom svemiru.

Čista računica govori da tamo negdje itekako postoji život(i), a matematski ogromne su i šanse da postoji i inteligencija.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#31 Re: Ima li života u svemiru?

Post by UnscarD »

Forsaken wrote:Zivot u svemiru postoji a mi smo dokaz za to :)

Izucavao sam ovu temu i kao sto neko iznad mene rece sto vise izucavas to vise dolazis do zakljucka da je zivot jako rijedak i da je sansa da dvije inteligentne civilizacije stupe u kontakt gotovo ravna nuli.

Smatram da nikada necemo stupiti u kontakt sa "vanzemaljskim" civilizacijama te da da je inteligencija jako rijetka pojava u univerzumu.

Neko spomenu brzinu svjetlosti, koja je u poredjenju sa velicinom univerzuma smjesna i cak da imamo brodove koji sad lete brzinom svijetlosti ne bismo puno obisli :).

Jedini smislen nacin komunikacije bi zahtjevao novu fiziku tj. brisanje barijere brzine svijetlosti na primjer quantum entaglement ( jos uvjek ne znaju da li je brzina koherencije u ovom slucaju beskonacno brza ili je "samo" 100000x brza od brzine svjetlosti). Nazalost, prema sadasnjem razumjevanju quantnum entaglement se ne moze koristiti za prenos informacija brze od svjetlosti(mada imaju radovi i na tu temu)

Detaljinije o svemu ovome koga zanima:
Googlaj Fermi Paradox i the great filter ( i crnjaci se 8-) )
http://www.telegraph.co.uk/news/science ... anets.html
http://melpor.hubpages.com/hub/Evidence ... e-Universe
http://www.gizmag.com/quantum-entanglem ... ght/26587/
http://arxiv.org/pdf/1110.3795.pdf - rad na temu prenosa informacija brze od svijetlosti(superluminal)
http://vixra.org/pdf/1103.0095v1.pdf - jos jedan FTL komunikacija rad
Bra'o ...Fermi i Great filter koga zanima tema pa onda dalje u razradu Fermija jer ima dosta teorija koje bi onda da to objasne ...
Enrico Fermi je inace fizicar kojem su na jednoj pauzi za rucak objasnjavali "Drake equation" koja matematicki racuna veliciu svemira , broj zvijezda, udaljenost itd itd i neumitno dovodi do veoma visoke vjerovatnoce da je inteligentni zivot van zemlje ne samo moguc nego i cest. Nakon obrazlozenja Enrico je stalozeno odgovorio " pa dobro, gdje su onda?". Ovaj naizgled jednostavan odgovor doveo je do paradoxa izmedju necega sto je visoko vjerovatno i nedostataka dokaza za isto. Teorija kojima se ovaj parox objasnjava su ponekad urnebesne i za svakoga koga tema zanima, must read.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#32 Re: Ima li života u svemiru?

Post by UnscarD »

lajkujMe wrote:Nastranu putovanja svemirom, nas zanima u biti ima li bilo kakvog zivota u svemiru, ako nadjemo makar bakterije na nekim od planeta/mjeseca u nasem suncevom sistemu biti ce to vazan korak u nasem razumjevanju svemira, ne bi znacilo da mora da ima zivota izvan suncevog sistema jer nalazak zivota u nasem sistemu moze samo reci da je veca vjerovatnoca da ima i drugdje.

Do prije samo 20 godina nismo bili ni sigurni ima li planeta oko drugih zvijezdi nagadjalo se da ima ali bilo je i dosta pobornika da smo mi jedinstveni.

Fermijev paradox i njegovo pitanje ako ima zivota gdje su svi onda? Njegova teorija je dobra ali istovremeno mu nedostaje mnogo cinjenica za koje on nije znao.
Sada znamo po procjeni da ima milijarde planeta samo u nasoj galaksiji a u univerzumu opecnito ima broj ali ga ne znam preogroman je :D
Mnogo tih planeta ima karakteristike pogodnih za zivot.
Ja sam 100% da ima nerazvijenog zivota u svemiru, bakterije, ribe i manje zivotinje. 99% siguran da ima zivotnih bica kao na zemlju, kao sto su sisari, reptili i slicno, ne bas ko kod nas ali slicno.
Inteligenti zivot, e to je vec rijetkost, u citavoj zemljinoj historiji gdje zivot postoji vec 3.5 milijarde godina mi smo prva i jedina vrsta koja je stekla dovoljno inteligenciju da imamo svjest o sebi i drugima. Vjerujem da je inteligenti zivot vrlo vrlo vrloooo rijedak, na jednom od 100 planeta sa zivotom ga ima mozda i manje.

Razdaljine, komunikacija je prakticno ne moguca osim ako su blizu nas i to indirektna kao pismo preko BH poste ako ga dobijes dobices ga nakon dugo cekanja.

Neki kazu zasto nismo otkrili radio signale drugih civilizacija do danas ako ih ima pa makar samo 500 u galaksiji moralo bi biti nesto. Po meni mi nemamo dovoljno razvijenu tehnologiju ili ti izgradjenu infrastrukturu za hvatanje tih signala, naucnici kazu da nasi najaci signali vec poslije jedne svjetlosne godine postanu nevjerovatno degradirani i neprimjetni. To se vjerovatno desava i signalima drugih bica, treba ti ogroman broj antena, jake snage i osjetljivosti na velikoj povrsini da bi primjetio u statici umjetni signal.

Za to treba para koje niko nece da da jer nije isplativo. Vidjecemo sta su ovi signali koje su uhvatili znanstvenici mozda su nas pronasli vanzemaljci slicni nama slicnih tehnickih mogucnosti pa nam se javljaju.
Za bold dio. Upravu tu nastupa The Great Filter teorija jer ma koliko rjedak interligentni zivot bio, opet su matematicki izracunali da uzimajuci u obzir starost svemira, i da smo mi medju mladjim suncima, da bi do sada morali vidjeti tragove kolonizacije i tragove neke od takvih inter-stellar civilizacija.
Meni je najlogicnije Neil Tysonovo objasnjenje...mi se od cimpanze geneticki razlikujemo za nekih 1% ...tih 1% nam je omogucilo da postavimo teoriju relativiteta , da komponujemo velicanstvene simfonije, da odemo na mjesec. Najgenijalnija cimpanza razumije nekoliko znakova rukama ....e sad zamislite civilizaciju koja je naprednija od nas za 2% a ne za 5% ili 100% ....mi bi smo njih mogli da shvatimo u istoj ili (mnogo) manjoj mjeri u kojoj je cimpanza u stanju da razumije ljude. Drugim rjecima, kao sto mravi u mravinjaku nisu svjesni autoputa koji se gradi pored njih, tako ni mi mozda uopste nismo svjesni naprednijih civilizacija koje mozda jesu tu, ali nisu na nivou razvoja da bi smo uopste mogli komunicirati.
Baton_Ilirski

#33 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Baton_Ilirski »

putokaz1 wrote: Čitao sam o Titanu ali još ne o životu tamo,atmosfera,padavine,moguća jezera nečeg ko zna
Encled i Europa(zbog leda i vode) su kandidati uz Mars ispod površne neke metanske bakterije i Venera ali samo u atmosferi radi temperature
Sastavi atmosfera su različiti na planetama ili mjesecima,Merkur oksigen ali veoma tanko,Venera i Mars Co2(sa različitom gustoćom)ne daju nadu za postojanje života poput načeg,Mars najbliži ali slabo magnetno polje zaštite,rijetka atmosfera,loš udio Azota i Oksigena,ima kopno, ima ponegdje i temperaturu iznad nule,bila voda ili još uvjek postoji,ima metan u tragovima,venera pretopla atmosfera umjerenija ponegdje samo +75 celziusa ali otrovno sve.
Venera trenutno zbog temperature i pritiska, ali kako rece moguce organizovati za pocetak nesto slicno balonima koji bi letjeli u atmosferi, a onda pokusati dodatnu terifikaciju Venere, sto je dugotrajan proces, ali gledao sam neki dan vec sada dostupnom tehnologijom covjeku moguc, samo je neisplativ odnosno skup..napretkom dodatnim tehnologije, mozda ce ovi procesi biti dostupniji i brze provodljivi vremenski gledano u ne tako dalekoj buducnosti
sadie_forever

#34 Re: Ima li života u svemiru?

Post by sadie_forever »

Ima li zivota van Evrope,ima li zivota u vodi
RtrnOfSalisbury

#35 Re: Ima li života u svemiru?

Post by RtrnOfSalisbury »

odgovor na ovo pitanje izgleda zavisi od nas, mogli bi cak jedan referendum organizovat 8)
zivota u svemiru osim nas nema dok se ne dokaze suprotno. cak smo i "mi" pod znakom pitanja ako se uzmu u obzir hologram teorije i sl.
Baton_Ilirski

#36 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Baton_Ilirski »

RtrnOfSalisbury wrote:odgovor na ovo pitanje izgleda zavisi od nas, mogli bi cak jedan referendum organizovat 8)
zivota u svemiru osim nas nema dok se ne dokaze suprotno. cak smo i "mi" pod znakom pitanja ako se uzmu u obzir hologram teorije i sl.
I ova konstatacija ima smisla. Ali ovdje se raspravlja na osnovu mainstream shvatanja..ali kako rekoh i nije nam toliko bitno ima li ili nema, kad je i ovo svemira gdje smo "sigurni" da nema nikoga osim nas nama jos uvijek nedostupno za eksploataciju
neki

#37 Re: Ima li života u svemiru?

Post by neki »

Mashala...dvije strane a jos uvijek niko nije pomenuo Boga... :D :D
sadie_forever

#38 Re: Ima li života u svemiru?

Post by sadie_forever »

neki wrote:Mashala...dvije strane a jos uvijek niko nije pomenuo Boga... :D :D
Ja sam muslimanka i koliko znam u Kuranu nema nista protiv vjerovanja u zivot van naseg svijeta.ima ga sigurno
General_Jackson

#39 Re: Ima li života u svemiru?

Post by General_Jackson »

irac300 wrote:
Tesla10 wrote:Putovanje brzinom svjetlosti. Ovo ako ikada ostvarimo, a ostvarit ćemo siguran samo hiljadu posto, onda ćemo moći bez problema putovati kroz galaksije i galaksije da se upoznamo sa našom braćom i sestrama :) .
Brzina svjetlosti je smiješna, i ne bi s njom nikakav bitniji napredak postigli čak i da se izumi takvo prevozne sredstvo koje može dostići tu brzinu, jer Svemir je ogroman. Osim toga, zakoni fizike su neumoljivi, pošalješ nekoga brzinom svjetlosti, on se vrati kroz 20 godina i ovdje zatekne samo čukun unuke. Mi smo generacija koja je doživjela da je čovjek otišao u Svemir, bio na Mjesecu, imamo zabavne kutije tzv. televizore, pametne telefone... al' vanzemaljce sigurno nećemo dočekati. :D Možda naši unuci.
Ako se ne varam, izračunali su da bi ti trebalo 100 000 godina samo da proputuješ sa kraja na kraj naše galaksije, naravno pod uslovom da se krećeš brzinom svjetlosti, jedini način savladavanja takvih razdaljina je uz pomoć tzv. crvotočina po Ajnštajnu, naravno ako su one praktički moguće.
Zvuči prosto nevjerovatno da smo mi jedini nastanjeni planet u tolikom svemiru, tako da sam 100% siguran da života ima još mnogo ali teško da ćemo se sa njim fizički susresti, osim kakvih jednostavnih organizama u nekom bližem okruženju.
Baton_Ilirski

#40 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Baton_Ilirski »

sadie_forever wrote:
Ja sam muslimanka i koliko znam u Kuranu nema nista protiv vjerovanja u zivot van naseg svijeta.ima ga sigurno
Apsolutno, to mozda se kosi sa vjerovanjem drugih ljudi ali u Islamu nema tog ogranicenja, mada nije to tema danasnje emisije :D Sta mislis ti hoce li ljudi prije kolonizirati Mars ili Veneru?
fatamorgana

#41 Re: Ima li života u svemiru?

Post by fatamorgana »

Znal' ko ima lI kak'e pameti u svemiru?
General_Jackson

#42 Re: Ima li života u svemiru?

Post by General_Jackson »

fatamorgana wrote:Znal' ko ima lI kak'e pameti u svemiru?
Ja znam da je na zemlji slabo ima, a za svemir ne znam. :cry:
statixx

#43 Re: Ima li života u svemiru?

Post by statixx »

General_Jackson wrote:
irac300 wrote:
Tesla10 wrote:Putovanje brzinom svjetlosti. Ovo ako ikada ostvarimo, a ostvarit ćemo siguran samo hiljadu posto, onda ćemo moći bez problema putovati kroz galaksije i galaksije da se upoznamo sa našom braćom i sestrama :) .
Brzina svjetlosti je smiješna, i ne bi s njom nikakav bitniji napredak postigli čak i da se izumi takvo prevozne sredstvo koje može dostići tu brzinu, jer Svemir je ogroman. Osim toga, zakoni fizike su neumoljivi, pošalješ nekoga brzinom svjetlosti, on se vrati kroz 20 godina i ovdje zatekne samo čukun unuke. Mi smo generacija koja je doživjela da je čovjek otišao u Svemir, bio na Mjesecu, imamo zabavne kutije tzv. televizore, pametne telefone... al' vanzemaljce sigurno nećemo dočekati. :D Možda naši unuci.
Ako se ne varam, izračunali su da bi ti trebalo 100 000 godina samo da proputuješ sa kraja na kraj naše galaksije, naravno pod uslovom da se krećeš brzinom svjetlosti, jedini način savladavanja takvih razdaljina je uz pomoć tzv. crvotočina po Ajnštajnu, naravno ako su one praktički moguće.
Zvuči prosto nevjerovatno da smo mi jedini nastanjeni planet u tolikom svemiru, tako da sam 100% siguran da života ima još mnogo ali teško da ćemo se sa njim fizički susresti, osim kakvih jednostavnih organizama u nekom bližem okruženju.
Pa recimo da putujemo sa pola brzine svjetlosti treba nam 4 mil. godina do Andromede, a sa relativno manjim brzinama treba nam par hiljada godina do "prvih" zvijezda, a koje bi mogle biti naseljene nekom naprednijom civilizacijom, kako predvidja Drake formula,

Druga stvar, mi smo razvili "svemirsku" tehnologiju u zadnjih 50 godina, a unazad 2 milijarde godina zivot je postojao na Zemlji i ukoliko je ista istrazena pomocu napredne tehnologije, ili posjecena uz pomoc nekih androida, onda je sigurno da smo bili poprilicno nezanimljivi nekome da putuje hiljadama godina samo da vidi ovu planetu i njene primitivne oblike zivota.
SmokingMan

#44 Re: Ima li života u svemiru?

Post by SmokingMan »

Lokman wrote:https://www.youtube.com/watch?v=uiL9H8vD3BM

Gliese 581g je planet najsličniji Zemlji i najnovije analize britanskih naučnika sa Univerziteta kraljice Marije pokazuju da tamo najvjerovatnije egzistira neki oblik života. Planeta je udaljena 20 svjetlosnih godina od Zemlje ali je dokazano da postoji voda i atmosfera, odnosno da je moguće formiranje rijeka, okeana i jezera, što su uvjeti za razvoj života. Planet, otkriven zahvaljujući W. M. Keck observatoriju na Havajima, orbitira oko zvijezde Gliese 581 u zviježđu Vage. Prozvan je Gliese 581g i udaljen je oko 190 bilijuna kilometara. Toliko daleko da svjetlost od zvijezde Gliese 581 do Zemlje putuje 20 godina. Njegovo Sunce je crveni patuljak, masivna zvijezda pri kraju svog života, pretamna za noćno promatranje sa Zemlje bez teleskopa.
Gliese C (kao dio palnetarnog sistema) je mnogo slična našoj planeti,sa pretpostavljenom površšinskom temperaturom koja varira između vrijednost iod -1 do 40 Clezijusa,iako bi zbog problema sa efektom staklenika pretpostavljena temperatura tamne površine mogla doseći čak i 500 Stepeni.Masa ove planete je 5,5 zemljinih masa.

Misija Gaia če tokom mapiranja Mliječnog puta dati dosta odgovora,posebice kada se radi od njenim satelitima (Magelanovi oblaci) koji su iznimno važni.Jer neka istraživanja,koja su i dalje nejasna,ukazuju kako su ovi oblaci tokom forniranja galaksije Andromeda odbačene prema našoj galaksiji.Ali to je samo jedna od teorija,koju je naravno teško dokazati.

Nedavno su,u blizini Mliječnog puta otkrivene i potencijalne patuljaste galaksije (imam tu nešto prevedenog teksta,ali tragam za detaljnijim studijama koje je teško pronaći ne netu),a jedan od najbližih kandidata je Renticulum 2,koji se nalazi na oko 100.000 svejtlosnih godina od nas.Ali dva tima koja rade na ovim istaživanjimai dalje ostavljaju mogućnost kak ose zapravo radi o otvorenim skupinama zvijezda,naravno detaljnija istraživanja su u toku.

Volio bih proširiti svoj odgovor na ovu tematiku,ali radije bih (u s korije vrijme) ubacio prevedene tekstove iz nekih knjiga (jer one su najjači argument),koje prvo trebam pročitati.Letimično sam prešao dvije,i vidio da u njima ima dosta potencijalnih odgovora kada je u pitanju život u svemiru,formiranje planetarnih sistema,zatim tu je jako bitna tematika (tekstovi) o protoplanetarnoj prašini (Početno poglavlje knjige je na mene ostavilo jako dobar dojam,tu ima dosta interesatnih odgovora),asrofizici,i kosmohemijskoj perspektivi.Vjerovatno ću u jesen startati sa ovom tematikom,budući da sa sebi zacrtao da zavšim sa tematikom sazviježđa do tog perioda,jako puno materijala valja izdvojiti.
Lokman

#45 Re: Ima li života u svemiru?

Post by Lokman »

SmokingMan wrote:
Lokman wrote:https://www.youtube.com/watch?v=uiL9H8vD3BM

Gliese 581g je planet najsličniji Zemlji i najnovije analize britanskih naučnika sa Univerziteta kraljice Marije pokazuju da tamo najvjerovatnije egzistira neki oblik života. Planeta je udaljena 20 svjetlosnih godina od Zemlje ali je dokazano da postoji voda i atmosfera, odnosno da je moguće formiranje rijeka, okeana i jezera, što su uvjeti za razvoj života. Planet, otkriven zahvaljujući W. M. Keck observatoriju na Havajima, orbitira oko zvijezde Gliese 581 u zviježđu Vage. Prozvan je Gliese 581g i udaljen je oko 190 bilijuna kilometara. Toliko daleko da svjetlost od zvijezde Gliese 581 do Zemlje putuje 20 godina. Njegovo Sunce je crveni patuljak, masivna zvijezda pri kraju svog života, pretamna za noćno promatranje sa Zemlje bez teleskopa.
Gliese C (kao dio palnetarnog sistema) je mnogo slična našoj planeti,sa pretpostavljenom površšinskom temperaturom koja varira između vrijednost iod -1 do 40 Clezijusa,iako bi zbog problema sa efektom staklenika pretpostavljena temperatura tamne površine mogla doseći čak i 500 Stepeni.Masa ove planete je 5,5 zemljinih masa.

Misija Gaia če tokom mapiranja Mliječnog puta dati dosta odgovora,posebice kada se radi od njenim satelitima (Magelanovi oblaci) koji su iznimno važni.Jer neka istraživanja,koja su i dalje nejasna,ukazuju kako su ovi oblaci tokom forniranja galaksije Andromeda odbačene prema našoj galaksiji.Ali to je samo jedna od teorija,koju je naravno teško dokazati.

Nedavno su,u blizini Mliječnog puta otkrivene i potencijalne patuljaste galaksije (imam tu nešto prevedenog teksta,ali tragam za detaljnijim studijama koje je teško pronaći ne netu),a jedan od najbližih kandidata je Renticulum 2,koji se nalazi na oko 100.000 svejtlosnih godina od nas.Ali dva tima koja rade na ovim istaživanjimai dalje ostavljaju mogućnost kak ose zapravo radi o otvorenim skupinama zvijezda,naravno detaljnija istraživanja su u toku.

Volio bih proširiti svoj odgovor na ovu tematiku,ali radije bih (u s korije vrijme) ubacio prevedene tekstove iz nekih knjiga (jer one su najjači argument),koje prvo trebam pročitati.Letimično sam prešao dvije,i vidio da u njima ima dosta potencijalnih odgovora kada je u pitanju život u svemiru,formiranje planetarnih sistema,zatim tu je jako bitna tematika (tekstovi) o protoplanetarnoj prašini (Početno poglavlje knjige je na mene ostavilo jako dobar dojam,tu ima dosta interesatnih odgovora),asrofizici,i kosmohemijskoj perspektivi.Vjerovatno ću u jesen startati sa ovom tematikom,budući da sa sebi zacrtao da zavšim sa tematikom sazviježđa do tog perioda,jako puno materijala valja izdvojiti.
U svakom slučaju bio bih ti zahvalan da objaviš saznanja koja smatraš interesantnim. Eventualni život u svemiru može izmjeniti sudbinu čovječanstva koje trenutno srlja u kolaps, prije svega zbog kapitalizma i klimatskih promjena.
lajkujMe

#46 Re: Ima li života u svemiru?

Post by lajkujMe »

Samo da obavjestim da onaj clanak o mogucem signalu od vanzemaljaca to jeste fast radio burst sto su imali neobicni "patern" matematicki. Ispade da to nisu vanzemaljci iz daleke galaksije nego hrana od naucnika koji nisu bili dovoljno strpljivi pa otvarali mikrovalnu pecnicu prerano :D
zambaklija

#47 Re: Ima li života u svemiru?

Post by zambaklija »

kako da nema,mi smo njihov produkt,stvorili su nas za potrebe svoje zabave,mi ti im dođemo nješto ko Reality Show i Bet and Win ali za multi univerzum :fight: :stolica: :ginisovac: :ljulja: :ljulja: :ljulja: :ljulja:
SukiJr

#48 Re: Ima li života u svemiru?

Post by SukiJr »

Hej ljudi jedno pitanje da li se ISS može vidjeti golim okom iz BiH? Ako se pitate zašto ovo pitanje e pa iz razloga što sam prije 2-3g jednog vedrog dana navece vidio nešto na nebu u obliku leteceg pravougaonika sa 8 svjetala na jednoj i još 8 na drugoj dok je prostor izmedu bio crn s tim da kako se kretao zvijezde ispred njega su nestajale i ponovo se po prolasku pojavljivale kako se kretalo u pravcu juga, uglavnom meni je izgledalo ogromno poput zgrade i pojava je zavrsila za 2-3min. Ne bih rekao da su "oni", ali nešto jeste bilo. Da li bi baš takav mogao biti ISS i sa tom brzinom?
SmokingMan

#49 Re: Ima li života u svemiru?

Post by SmokingMan »

Lokman wrote: U svakom slučaju bio bih ti zahvalan da objaviš saznanja koja smatraš interesantnim. Eventualni život u svemiru može izmjeniti sudbinu čovječanstva koje trenutno srlja u kolaps, prije svega zbog kapitalizma i klimatskih promjena.
Čim bude gotovo ubacim dio teksta,samo dok završim sa ovim što sam započeo,pa kao što sam naveo,krajem godine ću krenuti sa tim...
zambaklija

#50 Re: Ima li života u svemiru?

Post by zambaklija »

SmokingMan wrote:
Lokman wrote: U svakom slučaju bio bih ti zahvalan da objaviš saznanja koja smatraš interesantnim. Eventualni život u svemiru može izmjeniti sudbinu čovječanstva koje trenutno srlja u kolaps, prije svega zbog kapitalizma i klimatskih promjena.
Čim bude gotovo ubacim dio teksta,samo dok završim sa ovim što sam započeo,pa kao što sam naveo,krajem godine ću krenuti sa tim...
đe ti je onaj video?
Post Reply