Do prije samo 20 godina nismo bili ni sigurni ima li planeta oko drugih zvijezdi nagadjalo se da ima ali bilo je i dosta pobornika da smo mi jedinstveni.
Fermijev paradox i njegovo pitanje ako ima zivota gdje su svi onda? Njegova teorija je dobra ali istovremeno mu nedostaje mnogo cinjenica za koje on nije znao.
Sada znamo po procjeni da ima milijarde planeta samo u nasoj galaksiji a u univerzumu opecnito ima broj ali ga ne znam preogroman je
Mnogo tih planeta ima karakteristike pogodnih za zivot.
Ja sam 100% da ima nerazvijenog zivota u svemiru, bakterije, ribe i manje zivotinje. 99% siguran da ima zivotnih bica kao na zemlju, kao sto su sisari, reptili i slicno, ne bas ko kod nas ali slicno.
Inteligenti zivot, e to je vec rijetkost, u citavoj zemljinoj historiji gdje zivot postoji vec 3.5 milijarde godina mi smo prva i jedina vrsta koja je stekla dovoljno inteligenciju da imamo svjest o sebi i drugima. Vjerujem da je inteligenti zivot vrlo vrlo vrloooo rijedak, na jednom od 100 planeta sa zivotom ga ima mozda i manje.
Razdaljine, komunikacija je prakticno ne moguca osim ako su blizu nas i to indirektna kao pismo preko BH poste ako ga dobijes dobices ga nakon dugo cekanja.
Neki kazu zasto nismo otkrili radio signale drugih civilizacija do danas ako ih ima pa makar samo 500 u galaksiji moralo bi biti nesto. Po meni mi nemamo dovoljno razvijenu tehnologiju ili ti izgradjenu infrastrukturu za hvatanje tih signala, naucnici kazu da nasi najaci signali vec poslije jedne svjetlosne godine postanu nevjerovatno degradirani i neprimjetni. To se vjerovatno desava i signalima drugih bica, treba ti ogroman broj antena, jake snage i osjetljivosti na velikoj povrsini da bi primjetio u statici umjetni signal.
Za to treba para koje niko nece da da jer nije isplativo. Vidjecemo sta su ovi signali koje su uhvatili znanstvenici mozda su nas pronasli vanzemaljci slicni nama slicnih tehnickih mogucnosti pa nam se javljaju.