Divlji zapad ali gore
- Cherry-Cherry
#26 Re: Divlji zapad ali gore
Gdje je ona sjajna tema o psihopatama na vlasti... Može se odlično povezati sa ovom. Vladavina psihopata.
- hornet
#27 Re: Divlji zapad ali gore
Fino napisano. Suština.PM72 wrote:Da je ovo divlji zapad - ne bi toliko "divljali".Tamo su bili svi naoružani i poteži.Mangupima je bio kratak rok trajanja.Sačeka te lola iza kaktusa ili kakve hripe i bogin si.
Ovi naši su jad i čemer.Da ne bih opet prozivao Aliju i Bakira (zamjeraju mi štovaoci NEdjela pomenute đubradi) ovaj put okriviću tužilaštvo i policiju.Pun mu je klinac Niske,Turkovića,Benjamina,Almera,Fače i inih likova koji bi u normalnim državama bili stanovnici ustanova za mentalno poremećene likove.Nepismeno i lopovsko smeće od Avaza pravi od njih heroje i to u nastavcima.Te Turkoviću bilo zlo pa nije došao na proces,te Nisko u intervjuu??? kaže kako je on bio borac Armije BiHpa pucaju na jadnička i slična sranja.Onaj Ćelin mali svako malo na naslovnici.Pravo seljačko-huškačko smeće od novine.Ja im puno ne vjerujem ni kad čitam ko je umro.
Lijepa Titina država.Ja se ne sjećam da je ikad opljačkana banka ili granap.Taj bi bio ubijen iste sekunde.Ne sjećam se slučaja da je neko zboden ili ubijen u vozilu gradskog prevoza.Onaj koji bi se usudio to da napravi hodao bi bez bubrega i pio kamilicu na slamku.Ja sam sa Alipašinog i za tog Nisku nikad nisam čuo prije rata.Znali su se mangupi u gradu ali oni nisu radili ove stvari.
Ne znam u čemu je problem da se prevede recimo njemački ili engleski zakon i primjeni kod nas.Tamo automatski dobiješ 5 godina zatvora za posjedovanje ilegalnog oružja.I odrapiš toliko.Ako ti opet nađu ideš 10 godina i ne dižeš tegove nego skupljaš smeće,lomiš kamen,kopaš kanale ili ideš u samnicu.Pa bi molio da dođeš do lopate.Čitam vijest kako je ministarstvo Pravde izdvojilo 200 000 KM za body bilding sprave po zatvorima.![]()
Kad ste zadnji put vidjeli policajca u svom naselju kako ide pješke? Nećeš ga vidjeti prije BBI-a da pješači.I još obuku kakvu trebicu u policijsku uniformu da kontroliše red.Ta nema kuveta u sebi da zavrne ruku djetetu od 10 godina a kamoli da reaguje za šta veće.Policija pravi 50% prekršaja u saobraćaju - to smijem garantovati.Od ubacivanja na raskrsnicama (šapka otpozadi) ,ulazaka u jednosmjenu,parkiranja i slično.Ostalih 50% su ini krivi što okreću glave ili zaustave izbrijanog manijaka pa se srdačno pitaju s njim.
Tužilaštvo je prava hala.Nema mjesta u zatvoru pa ga pusti kući.Čuj nema mjesta? Onolike napuštene kasarne,samo žica i stražari pa puni do balčaka.Mene jebu u opštini kad trebam da registrujem auto -imam šatro prekoračenje brzine u Binježevu od 67 km/h a neko ima 50 ili 80 prijava i voza se? Kako neko može napraviti 80 kazni a da mu država ne naplati? odmah se popišaj na tu državu.
Sin mog poznanika napravio belaj i dobio 2 godine zatvora. Opljačkao pumpu u Konjicu i to gumenim pištoljem pa je dobio "samo" dvije godine.Da je bio pravi dobio bi 5 godina???? Ćaćamu sredi zatvor u Bihaću (nisam znao da tamo ima zatvor) ali ovaj mali hoće u Zenicu.A zašto? pa kad izađe da ima veći "čin" među klošarima tipa -šuti ovaj je bio u Zenici...
Gadi mi se ova situacija. Ubija nepravda,ljudi skaču sa nebodera skoro svakodnevno.Odavno sam izgubio svaki respekt prema ovoj zemlji.Gledam prije neki dan BMW crnogorskih registarskih oznaka TT (Tutin).Parikirao na sred ceste pa tumači sa nekim prolaznikom.Kad su mu počeli svirati on izađe i psuje,prijeti,hoće da šuta auta...
Hoćemo demokratiju i državu.Narod zna i država za čovjeka.Phu.
- Pryda
#28 Re: Divlji zapad ali gore
Nije moze nego postrojava.. Forumas PM72 objasnio citavu situaciju grada Sarajeva i drzave BiHCherry-Cherry wrote:Ma jebeš državu u kojoj neki lokalni đilkoš kabadahija može da postroji cijelu policijsku stanicu i jebe im sve po spisku, a oni ne smiju pisnuti.Lijepa Titova država, metak u čelo i kraj priče.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29 Re: Divlji zapad ali gore
hajmo prijedlozi, top gradovi za iseljenje...
1. Split
2. Mostar
3.
1. Split
2. Mostar
3.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#30 Re: Divlji zapad ali gore
na balkanu samo zagreb i beograd...
moze i ljubljana te graz
dje nadje mostar i split
moze i ljubljana te graz
dje nadje mostar i split
- hornet
#31 Re: Divlji zapad ali gore
U Splitu se zale na iste stvari kao i mi u Sarajevu. Citava bivsa Juga, sve su to preslikana drustva. Negdje vise, negdje manje. Mozda je Zagreb nesto bolji.mk ultra wrote:hajmo prijedlozi, top gradovi za iseljenje...![]()
1. Split
2. Mostar
3.
- Cherry-Cherry
#32 Re: Divlji zapad ali gore
Beograd je takođe divlji zapad kao i mi. Žale se na iste stvari kao i mi. Sve ovo što je @PM72 pisao, svaki beograđanin može potpisati.
- muha_sa
#33 Re: Divlji zapad ali gore
PM72 wrote:Da je ovo divlji zapad - ne bi toliko "divljali".Tamo su bili svi naoružani i poteži.Mangupima je bio kratak rok trajanja.Sačeka te lola iza kaktusa ili kakve hripe i bogin si.
Ovi naši su jad i čemer.Da ne bih opet prozivao Aliju i Bakira (zamjeraju mi štovaoci NEdjela pomenute đubradi) ovaj put okriviću tužilaštvo i policiju.Pun mu je klinac Niske,Turkovića,Benjamina,Almera,Fače i inih likova koji bi u normalnim državama bili stanovnici ustanova za mentalno poremećene likove.Nepismeno i lopovsko smeće od Avaza pravi od njih heroje i to u nastavcima.Te Turkoviću bilo zlo pa nije došao na proces,te Nisko u intervjuu??? kaže kako je on bio borac Armije BiHpa pucaju na jadnička i slična sranja.Onaj Ćelin mali svako malo na naslovnici.Pravo seljačko-huškačko smeće od novine.Ja im puno ne vjerujem ni kad čitam ko je umro.
Lijepa Titina država.Ja se ne sjećam da je ikad opljačkana banka ili granap.Taj bi bio ubijen iste sekunde.Ne sjećam se slučaja da je neko zboden ili ubijen u vozilu gradskog prevoza.Onaj koji bi se usudio to da napravi hodao bi bez bubrega i pio kamilicu na slamku.Ja sam sa Alipašinog i za tog Nisku nikad nisam čuo prije rata.Znali su se mangupi u gradu ali oni nisu radili ove stvari.
Ne znam u čemu je problem da se prevede recimo njemački ili engleski zakon i primjeni kod nas.Tamo automatski dobiješ 5 godina zatvora za posjedovanje ilegalnog oružja.I odrapiš toliko.Ako ti opet nađu ideš 10 godina i ne dižeš tegove nego skupljaš smeće,lomiš kamen,kopaš kanale ili ideš u samnicu.Pa bi molio da dođeš do lopate.Čitam vijest kako je ministarstvo Pravde izdvojilo 200 000 KM za body bilding sprave po zatvorima.![]()
Kad ste zadnji put vidjeli policajca u svom naselju kako ide pješke? Nećeš ga vidjeti prije BBI-a da pješači.I još obuku kakvu trebicu u policijsku uniformu da kontroliše red.Ta nema kuveta u sebi da zavrne ruku djetetu od 10 godina a kamoli da reaguje za šta veće.Policija pravi 50% prekršaja u saobraćaju - to smijem garantovati.Od ubacivanja na raskrsnicama (šapka otpozadi) ,ulazaka u jednosmjenu,parkiranja i slično.Ostalih 50% su ini krivi što okreću glave ili zaustave izbrijanog manijaka pa se srdačno pitaju s njim.
Tužilaštvo je prava hala.Nema mjesta u zatvoru pa ga pusti kući.Čuj nema mjesta? Onolike napuštene kasarne,samo žica i stražari pa puni do balčaka.Mene jebu u opštini kad trebam da registrujem auto -imam šatro prekoračenje brzine u Binježevu od 67 km/h a neko ima 50 ili 80 prijava i voza se? Kako neko može napraviti 80 kazni a da mu država ne naplati? odmah se popišaj na tu državu.
Sin mog poznanika napravio belaj i dobio 2 godine zatvora. Opljačkao pumpu u Konjicu i to gumenim pištoljem pa je dobio "samo" dvije godine.Da je bio pravi dobio bi 5 godina???? Ćaćamu sredi zatvor u Bihaću (nisam znao da tamo ima zatvor) ali ovaj mali hoće u Zenicu.A zašto? pa kad izađe da ima veći "čin" među klošarima tipa -šuti ovaj je bio u Zenici...
Gadi mi se ova situacija. Ubija nepravda,ljudi skaču sa nebodera skoro svakodnevno.Odavno sam izgubio svaki respekt prema ovoj zemlji.Gledam prije neki dan BMW crnogorskih registarskih oznaka TT (Tutin).Parikirao na sred ceste pa tumači sa nekim prolaznikom.Kad su mu počeli svirati on izađe i psuje,prijeti,hoće da šuta auta...
Hoćemo demokratiju i državu.Narod zna i država za čovjeka.Phu.
- muha_sa
-
PM72
#35 Re: Divlji zapad ali gore
Beograd je velegrad a Sarajevo je kasaba.Njihova policija pješke obilazi kvartove i BIJE klošare.U Beogradu ja ne "viđoh" prosjaka jer fasuje palicu po šupku.Nisam vidio ni cuka ni iščupanih klupa.Vozila gradskog saobraćaja čista i idu redovno.Cherry-Cherry wrote:Beograd je takođe divlji zapad kao i mi. Žale se na iste stvari kao i mi. Sve ovo što je @PM72 pisao, svaki beograđanin može potpisati.
Koliko god mi to bilo teško priznati,mi smo 10 godina iza Beograda.Ima i tamo obračuna i pucnjave možda koliko i ovdje.Samo je Bg četiri puta veći i brojniji...
-
lajkujMe
#36 Re: Divlji zapad ali gore
Eto moji ljudi sami vidite, na desetine primjera svaki dan preko hiljadu godisnje. Slaba drzava znaci anarhiju a mi smo nevjerovatno blizu istoj.
Jos jedan vid nepravde naprimjer bar u Sarajevu su glavonje i babini sinovi koji s Audijima, Mercedesima, Porscheima i motorima ne postuju ni najosnovnija saobracajna pravila kao sto je prolazak kroz crveno, ogranicenje brzine, parkiranje (sjecate se porschea parkiranog na sred raskrsnice kod Higijenskog i nije ga bilo podugo), i onda na desetine zrtava tih istih manijaka mnogi su poginuli, mnogi tesko ozljedjeni s posljedicama do kraja zivota. Poznatiji primjeri su sin od Hanke Paldum, sin od vlasnika cevavdzinica Zmaj i mnogo drugih, to je rezultiralo da i likovi momci koji i nemaju vezu, pare ili slavu da sebi obezbjede slobodu rade iste te stvari. A sta policija uradi? Napisem im kaznu od 40 km ako platis u roku kazna je upola manja a vala i ne moras je ni platit.
Strah policije od jacih auta je posebna stvar, svjedocio i sprijecio sam drota da napise kaznu za parking jednoj Zastavi staroj dok je Land Rover (nov novcat) i Audi (neki jaci model) pored njega trebalo da prodju nekaznjeno jer garant su neke baje i drot ne smije da im se zamjeri.
Jos jedan vid nepravde naprimjer bar u Sarajevu su glavonje i babini sinovi koji s Audijima, Mercedesima, Porscheima i motorima ne postuju ni najosnovnija saobracajna pravila kao sto je prolazak kroz crveno, ogranicenje brzine, parkiranje (sjecate se porschea parkiranog na sred raskrsnice kod Higijenskog i nije ga bilo podugo), i onda na desetine zrtava tih istih manijaka mnogi su poginuli, mnogi tesko ozljedjeni s posljedicama do kraja zivota. Poznatiji primjeri su sin od Hanke Paldum, sin od vlasnika cevavdzinica Zmaj i mnogo drugih, to je rezultiralo da i likovi momci koji i nemaju vezu, pare ili slavu da sebi obezbjede slobodu rade iste te stvari. A sta policija uradi? Napisem im kaznu od 40 km ako platis u roku kazna je upola manja a vala i ne moras je ni platit.
Strah policije od jacih auta je posebna stvar, svjedocio i sprijecio sam drota da napise kaznu za parking jednoj Zastavi staroj dok je Land Rover (nov novcat) i Audi (neki jaci model) pored njega trebalo da prodju nekaznjeno jer garant su neke baje i drot ne smije da im se zamjeri.
-
PM72
#37 Re: Divlji zapad ali gore
Ja sam prije desetak dana imao "obračun" sa policijom.Ograničenje bilo 60 a ja prošao 67 km/h.Zaustavio me rukom jer tablicu stop nije imao kad izvaditi.I to maše rukom kao da muhe tjera i skače mi pod auto.Pa napravio nadobudnu i smrknutu facu,kao da sam pljačkao banku ili zgazio nekoga.Ni "mu" ni zdravo ni dobar dan,merhaba,pomoz bog.Drsko mi reče - dokumenta.Mlađi nadobudni žandar.Pošto sam bio policajac - upalim se ko kutnjak.
Prvo sam mu rekao da je čoban i da jebem i njega i onoga ko ga je zaposlio u policiju.On blen'o ko tele.Ne može da vjeruje.
Pa mu nabrojim sve...
Gdje ti je tablica STOP.Što iskačeš pod auto.Gdje ti je osnovni kućni red i odgoj.Gdje ti je pozdrav.Pa mu kažem da ću ga slikati i sliku objaviti u novinama.Košulja prljava,kravata na stranu,šapka ko da je sjedio na njoj a pantole masne...cipele kao da je došao sa stočne pijace.Šta hoćeš-hoš' 20 maraka ?
Frajer pođe da muca..kad eto ti ovog drugog,ko biva,u čemu je problem.On je stariji i iskusniji.Ja mu sve nabrojim a on se zacrveni.Uze od njega dokumente i vrati mi...
Onda sam počeo malo probranijim riječima i tonom da policajac mora biti ogledalo države i grada a ne drumski razbojnik.Treba da liči na službeno lice,da je čist,ispeglan i kulturan.da zaustavlja kako propis nalaže a ne da iskače na cestu kao da je golman.Da ne bazdi na cigare,da mu ne smrdi iz usta i da popravi zube,bude obrijan i ošišan.Još im kažem da sam ja sa njihovim načelnikom pravo dobar jaran i da ću mu MOŽDA reći šta mu rade službenici i na šta liče.A to možda će biti sigurno samo da ga sretnem,neću ofirati imena.
Kako su ostali bez teksta a onaj blećak nije ni progovorio...
Prvo sam mu rekao da je čoban i da jebem i njega i onoga ko ga je zaposlio u policiju.On blen'o ko tele.Ne može da vjeruje.
Pa mu nabrojim sve...
Gdje ti je tablica STOP.Što iskačeš pod auto.Gdje ti je osnovni kućni red i odgoj.Gdje ti je pozdrav.Pa mu kažem da ću ga slikati i sliku objaviti u novinama.Košulja prljava,kravata na stranu,šapka ko da je sjedio na njoj a pantole masne...cipele kao da je došao sa stočne pijace.Šta hoćeš-hoš' 20 maraka ?
Frajer pođe da muca..kad eto ti ovog drugog,ko biva,u čemu je problem.On je stariji i iskusniji.Ja mu sve nabrojim a on se zacrveni.Uze od njega dokumente i vrati mi...
Onda sam počeo malo probranijim riječima i tonom da policajac mora biti ogledalo države i grada a ne drumski razbojnik.Treba da liči na službeno lice,da je čist,ispeglan i kulturan.da zaustavlja kako propis nalaže a ne da iskače na cestu kao da je golman.Da ne bazdi na cigare,da mu ne smrdi iz usta i da popravi zube,bude obrijan i ošišan.Još im kažem da sam ja sa njihovim načelnikom pravo dobar jaran i da ću mu MOŽDA reći šta mu rade službenici i na šta liče.A to možda će biti sigurno samo da ga sretnem,neću ofirati imena.
Kako su ostali bez teksta a onaj blećak nije ni progovorio...
- ultima_palabra
#38 Re: Divlji zapad ali gore
Ok tema, ali su postovi ko da su se kone na kafi sastale... ne bi mi mrsko da iskopam ovaj post, čovjek objasnio.
don vito wrote:O uhljupima iz javnog sektora napisao sam gomilu postova, pa ovo sto iznosi uvodnicar nije nikakva novost, situacija je poznato svakom covjeku u BiH. Osim ovog izostanka osjecaja uhljupa za finansijsku realnost meni je fascinantno kad oni pocnu kukati na lose zivotno okruzenje. Djelomicno ih valja razumjeti: Uhljup se zaposlio, posao lahak i parali, miran do penzije, jedina briga kad ce biti isplacen regres, medjutim nervira ga lose okruzenje i "nemoc drzave". Paraziti su najglasniji u zahtjevima "drzavi" da ih zastiti od kriminala, pravne nesigurnosti, prosjaka, pasa lutalica, divljih vozaca, nekulturnih komsija, rada na crno, a zapravo 99 posto haosa koji prozivljavamo rezultat je cinjenice da su upravo oni svojim privilegijama, kolektivnim ugovorima itd isposlovali "stednju" na svemu osim svojim platama. Evo uzmimo pse lutalice: Zna se dobro da drzava nije ni pokusala sprovesti zakon o dobrobiti zivotinja kad ga je bilo moguce sprovesti nego je lovu od sintora 2009. usmjerila u plate i tople obroke budzetlija. Dvije godine trebalo je za prvu sterilizaciju, da ne spominjem otvaranje azila, a posto cuko ne zna koristiti kondome imamo to sto imamo. Zanimljivo da su danas uhljupi najglasniji da "treba pobit pascad, nemamo mi para za te neke zapadne zakone", a o cukama brine sirotinja, barem u mom komsiluku. Ili, kriminal. Prije nekoliko godina, bas na ovom forumu, raspravljao sam s jednim uhljupom, koji se cudio kako mu drzava ne moze osigurati pravnu sigurnost i zatvoriti neke delikvente i narkomane iz njegovog komsiluka. Frajer zivi u svom svijetu, nije mu jasno da je situacija u drustvu takva da kad nema posla, ljudi su ocajni, poduzimaju korake koje ne bi u normalnim situacijama, bave se sitnim kriminalom za prezivljavanje, a sve i da hoce drzava (zbog viska uhljupa) nema love ni za odrzavanje postojecih "pritvorskih jedinica", a kamoli otvaranje novih zatvora i hranjenje zatvorenika. Ili moja omiljena "budzetska podtema" na forumu "ekonomija" pod naslovom "Navedi radnju koja ne izdaje fiskalni racun". Mamlazi ne kontaju da ljudi jedva prezivljavaju i u sivoj zoni i da ce, time sto ce nekom vlasniku granapa poslati inspekciju da ga kazni i zatvori mu radnju, ostaviti i ovo malo sirotinje bez posla. Pa ce se cuditi kriminalu, dzeparenju, obijanju automobile, ljudskoj agresivnosti, netoleranciji… Ali neka, "ko drugom jamu kopa, sam u nju upada", paraziti su na dobrom putu da presjeku granu na kojoj sjede.
-
KIseljak12
#39 Re: Divlji zapad ali gore
Mjesecima razmisljam o ovome i sutim.
Zakoni i nisu toliko losi koliko je sudstvo. Kao sto par ljudi rece korupcija, u smislu da su ljudi, velika vecina iskvareni. Svi hoce nesto preko reda, da se na njih pravila ne odnose. Siledzije i kriminalci se velicaju kao neki uzori i niko im ne smije nista, dok se policija i sudstvo istresaju po sitnoj buraniji. Obican covjek, koji nema love da podmaze, koji nema poznanstva da mu nastele, zavrse nesto, moze samo krepat. Kompletan sistem koji bi trebao da zastiti tog covjeka od terora jacih je podbacio, u potpunosti.
Moja rodica vise ne smije izaci iz kuce kad mrak padne, ni do pekare. Likovi koji su je napali, od kojih ima traume, se slobodno nekaznjeno setaju i jos joj se rugaju, skupa sa policijom i sudstvom i svima koji su mogli to bar kazniti ako vec nisu mogli sprijeciti.
Kao sto par ljudi vec rece, je li odgovor u vigilantizmu, ko Cosa Nostra i ona prica s pocetka Kuma. Da se ljudi organizuju po porodicnim, mahalskim vezama, pa krenu bacati bombe i palit auta i kuce, kidnapovati djecu nasilnika, jer ovo sto sad imamo ni cemu ne vodi
Zakoni i nisu toliko losi koliko je sudstvo. Kao sto par ljudi rece korupcija, u smislu da su ljudi, velika vecina iskvareni. Svi hoce nesto preko reda, da se na njih pravila ne odnose. Siledzije i kriminalci se velicaju kao neki uzori i niko im ne smije nista, dok se policija i sudstvo istresaju po sitnoj buraniji. Obican covjek, koji nema love da podmaze, koji nema poznanstva da mu nastele, zavrse nesto, moze samo krepat. Kompletan sistem koji bi trebao da zastiti tog covjeka od terora jacih je podbacio, u potpunosti.
Moja rodica vise ne smije izaci iz kuce kad mrak padne, ni do pekare. Likovi koji su je napali, od kojih ima traume, se slobodno nekaznjeno setaju i jos joj se rugaju, skupa sa policijom i sudstvom i svima koji su mogli to bar kazniti ako vec nisu mogli sprijeciti.
Kao sto par ljudi vec rece, je li odgovor u vigilantizmu, ko Cosa Nostra i ona prica s pocetka Kuma. Da se ljudi organizuju po porodicnim, mahalskim vezama, pa krenu bacati bombe i palit auta i kuce, kidnapovati djecu nasilnika, jer ovo sto sad imamo ni cemu ne vodi
-
KIseljak12
#40 Re: Divlji zapad ali gore
Radim u privatnika, nemam zdravstveno, niti bilo koje drugo osiguranje, o odmoru mogu mastati. I pored svega toga, treba da me cuke ganjaju oko kuce, da me pljacka svaka susa. Nije svako dvometras sa sto kila misica, meni jedino vatreno oruzje moze dati ravnopravnost u fizickom okrsaju. Je li treba to da se desi? Pa cu ja popusiti i kaznu i zatvor, a Zivko Budimir kojem se dokaze da je ilegalno posjedovao oruzje, prodje NEKAZNJENO jer ga je dobio na koristenje od PARADRZAVNE TVOREVINE HERCEG-BOSNE, te mu samo bude oduzet taj isti pistolj. Mirza Hatic koji pred kamerama MASE PISTOLJEM?ultima_palabra wrote:Ok tema, ali su postovi ko da su se kone na kafi sastale... ne bi mi mrsko da iskopam ovaj post, čovjek objasnio.don vito wrote:O uhljupima iz javnog sektora napisao sam gomilu postova, pa ovo sto iznosi uvodnicar nije nikakva novost, situacija je poznato svakom covjeku u BiH. Osim ovog izostanka osjecaja uhljupa za finansijsku realnost meni je fascinantno kad oni pocnu kukati na lose zivotno okruzenje. Djelomicno ih valja razumjeti: Uhljup se zaposlio, posao lahak i parali, miran do penzije, jedina briga kad ce biti isplacen regres, medjutim nervira ga lose okruzenje i "nemoc drzave". Paraziti su najglasniji u zahtjevima "drzavi" da ih zastiti od kriminala, pravne nesigurnosti, prosjaka, pasa lutalica, divljih vozaca, nekulturnih komsija, rada na crno, a zapravo 99 posto haosa koji prozivljavamo rezultat je cinjenice da su upravo oni svojim privilegijama, kolektivnim ugovorima itd isposlovali "stednju" na svemu osim svojim platama. Evo uzmimo pse lutalice: Zna se dobro da drzava nije ni pokusala sprovesti zakon o dobrobiti zivotinja kad ga je bilo moguce sprovesti nego je lovu od sintora 2009. usmjerila u plate i tople obroke budzetlija. Dvije godine trebalo je za prvu sterilizaciju, da ne spominjem otvaranje azila, a posto cuko ne zna koristiti kondome imamo to sto imamo. Zanimljivo da su danas uhljupi najglasniji da "treba pobit pascad, nemamo mi para za te neke zapadne zakone", a o cukama brine sirotinja, barem u mom komsiluku. Ili, kriminal. Prije nekoliko godina, bas na ovom forumu, raspravljao sam s jednim uhljupom, koji se cudio kako mu drzava ne moze osigurati pravnu sigurnost i zatvoriti neke delikvente i narkomane iz njegovog komsiluka. Frajer zivi u svom svijetu, nije mu jasno da je situacija u drustvu takva da kad nema posla, ljudi su ocajni, poduzimaju korake koje ne bi u normalnim situacijama, bave se sitnim kriminalom za prezivljavanje, a sve i da hoce drzava (zbog viska uhljupa) nema love ni za odrzavanje postojecih "pritvorskih jedinica", a kamoli otvaranje novih zatvora i hranjenje zatvorenika. Ili moja omiljena "budzetska podtema" na forumu "ekonomija" pod naslovom "Navedi radnju koja ne izdaje fiskalni racun". Mamlazi ne kontaju da ljudi jedva prezivljavaju i u sivoj zoni i da ce, time sto ce nekom vlasniku granapa poslati inspekciju da ga kazni i zatvori mu radnju, ostaviti i ovo malo sirotinje bez posla. Pa ce se cuditi kriminalu, dzeparenju, obijanju automobile, ljudskoj agresivnosti, netoleranciji… Ali neka, "ko drugom jamu kopa, sam u nju upada", paraziti su na dobrom putu da presjeku granu na kojoj sjede.
- Drvosjeca iz Dejcica
#41 Re: Divlji zapad ali gore
Površno i puno generalizovanja. Čunjenica je da danas sa dobrim advokatom (Karkin ili Omar Mjesečar) i višestruki povratnici u činjenju kriminalnih djela budu pušteni na slobodu u roku od 72h. Istina ima i ovoga što spominje DonVito ali država i sistem bi trebali ispoštovati postojeći ne tako loš zakonski okvir i sredstvima nemilosrdne represije ukloniti najgore kriminalce sa ulice. To je jednostavan proces.ultima_palabra wrote:Ok tema, ali su postovi ko da su se kone na kafi sastale... ne bi mi mrsko da iskopam ovaj post, čovjek objasnio.don vito wrote:O uhljupima iz javnog sektora napisao sam gomilu postova, pa ovo sto iznosi uvodnicar nije nikakva novost, situacija je poznato svakom covjeku u BiH. Osim ovog izostanka osjecaja uhljupa za finansijsku realnost meni je fascinantno kad oni pocnu kukati na lose zivotno okruzenje. Djelomicno ih valja razumjeti: Uhljup se zaposlio, posao lahak i parali, miran do penzije, jedina briga kad ce biti isplacen regres, medjutim nervira ga lose okruzenje i "nemoc drzave". Paraziti su najglasniji u zahtjevima "drzavi" da ih zastiti od kriminala, pravne nesigurnosti, prosjaka, pasa lutalica, divljih vozaca, nekulturnih komsija, rada na crno, a zapravo 99 posto haosa koji prozivljavamo rezultat je cinjenice da su upravo oni svojim privilegijama, kolektivnim ugovorima itd isposlovali "stednju" na svemu osim svojim platama. Evo uzmimo pse lutalice: Zna se dobro da drzava nije ni pokusala sprovesti zakon o dobrobiti zivotinja kad ga je bilo moguce sprovesti nego je lovu od sintora 2009. usmjerila u plate i tople obroke budzetlija. Dvije godine trebalo je za prvu sterilizaciju, da ne spominjem otvaranje azila, a posto cuko ne zna koristiti kondome imamo to sto imamo. Zanimljivo da su danas uhljupi najglasniji da "treba pobit pascad, nemamo mi para za te neke zapadne zakone", a o cukama brine sirotinja, barem u mom komsiluku. Ili, kriminal. Prije nekoliko godina, bas na ovom forumu, raspravljao sam s jednim uhljupom, koji se cudio kako mu drzava ne moze osigurati pravnu sigurnost i zatvoriti neke delikvente i narkomane iz njegovog komsiluka. Frajer zivi u svom svijetu, nije mu jasno da je situacija u drustvu takva da kad nema posla, ljudi su ocajni, poduzimaju korake koje ne bi u normalnim situacijama, bave se sitnim kriminalom za prezivljavanje, a sve i da hoce drzava (zbog viska uhljupa) nema love ni za odrzavanje postojecih "pritvorskih jedinica", a kamoli otvaranje novih zatvora i hranjenje zatvorenika. Ili moja omiljena "budzetska podtema" na forumu "ekonomija" pod naslovom "Navedi radnju koja ne izdaje fiskalni racun". Mamlazi ne kontaju da ljudi jedva prezivljavaju i u sivoj zoni i da ce, time sto ce nekom vlasniku granapa poslati inspekciju da ga kazni i zatvori mu radnju, ostaviti i ovo malo sirotinje bez posla. Pa ce se cuditi kriminalu, dzeparenju, obijanju automobile, ljudskoj agresivnosti, netoleranciji… Ali neka, "ko drugom jamu kopa, sam u nju upada", paraziti su na dobrom putu da presjeku granu na kojoj sjede.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/04/2015 09:14, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#42 Re: Divlji zapad ali gore
Ti bi morao odležati dva-tri mjeseca zbog nedozvoljenog držanja oružija, ova dvojica gore pomenutih imaju priviliegije.KIseljak12 wrote: Radim u privatnika, nemam zdravstveno, niti bilo koje drugo osiguranje, o odmoru mogu mastati. I pored svega toga, treba da me cuke ganjaju oko kuce, da me pljacka svaka susa. Nije svako dvometras sa sto kila misica, meni jedino vatreno oruzje moze dati ravnopravnost u fizickom okrsaju. Je li treba to da se desi? Pa cu ja popusiti i kaznu i zatvor, a Zivko Budimir kojem se dokaze da je ilegalno posjedovao oruzje, prodje NEKAZNJENO jer ga je dobio na koristenje od PARADRZAVNE TVOREVINE HERCEG-BOSNE, te mu samo bude oduzet taj isti pistolj. Mirza Hatic koji pred kamerama MASE PISTOLJEM?
- ultima_palabra
#43 Re: Divlji zapad ali gore
Što bi to uradili? Na svakim izborima se potvrdilo da je našem čovjeku važnije živjeti od guzovače nego sigurnost, pravna država i slične apstrakcije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Površno i puno generalizovanja. Čunjenica je da danas sa dobrim advokatom (Karkin ili Omar Mjesečar) i višestruki povratnici u činjenju kriminalnih djela budu pušteni na slobodu u roku od 72h. Istina ima i ovoga što spominje DonVito ali država i sistem bi trebali ispoštovati postojeći ne tako loš zakonski okvir i sredstvima nemilosrdne represije ukloniti najgore kriminalce sa ulice. To je jednostavan proces.
Plus se raja zabave raznim Hatićima i Benjama, a pored njih prolaze bitnije stvari...
- Drvosjeca iz Dejcica
#44 Re: Divlji zapad ali gore
Svaki čovjek gleda šta je za njega lakše, nije to ništa loše. Niko ne gleda da mu bude teže, da radi više a da ima manje para.ultima_palabra wrote:Što bi to uradili? Na svakim izborima se potvrdilo da je našem čovjeku važnije živjeti od guzovače nego sigurnost, pravna država i slične apstrakcije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Površno i puno generalizovanja. Čunjenica je da danas sa dobrim advokatom (Karkin ili Omar Mjesečar) i višestruki povratnici u činjenju kriminalnih djela budu pušteni na slobodu u roku od 72h. Istina ima i ovoga što spominje DonVito ali država i sistem bi trebali ispoštovati postojeći ne tako loš zakonski okvir i sredstvima nemilosrdne represije ukloniti najgore kriminalce sa ulice. To je jednostavan proces.
Plus se raja zabave raznim Hatićima i Benjama, a pored njih prolaze bitnije stvari...
- petunija
#45 Re: Divlji zapad ali gore
Ovo je priča iz Hratske, ali "način poslovanja" vrijedi i za nas, kome se da čitati evo:
http://www.jutarnji.hr/ispovijest-sudio ... -/1326266/
http://www.jutarnji.hr/ispovijest-sudio ... -/1326266/
-
Drinski
#46 Re: Divlji zapad ali gore
Zar nije lakse sagraditi nove zatvore i 3X pooštriti kazne? Time ne trazis ko jeste pogriješio a ko nije pogriješio, nego otklanjas mogucnost greske uopšte.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Rješenje je reset sistema ili barem dijela sistema pravosuđa. Da bi se ovo desilo potrebno je malo i privremeno degradirati ljudska prava i sve norme demokratije. Uvesti neku vrstu prinudne uprave u pravosuđe ....
- Drvosjeca iz Dejcica
#47 Re: Divlji zapad ali gore
Da ali opet pravosuđe ostaje problem. Policija pronađe i uhapsi kriminalca ali sudija ga pusti. Šta ti znače novi zatvori i 10X oštrije kazne kada ga sudija pusti?Drinski wrote:Zar nije lakse sagraditi nove zatvore i 3X pooštriti kazne? Time ne trazis ko jeste pogriješio a ko nije pogriješio, nego otklanjas mogucnost greske uopšte.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Rješenje je reset sistema ili barem dijela sistema pravosuđa. Da bi se ovo desilo potrebno je malo i privremeno degradirati ljudska prava i sve norme demokratije. Uvesti neku vrstu prinudne uprave u pravosuđe ....
-
Drinski
#48 Re: Divlji zapad ali gore
Ne moze ga pustiti, ako recimo u zakonu stoji napr. ko se zatekne tokom nereda dole na travnatom terenu stadiona ima 10 godina zatvora, moze se neko provuci na mufte al tesko da svi mogu. Ili recimo, kod izvršenja novčanih sankcija da ti dođu sudski izvršitelji i sve iznesu iz kuće i prodaju po 5 maraka. Ili recimo ukinuti opciju vracanja predmeta na nizi sud kod ukidanja odluke, tj. ako se ukine odluka da taj visi sud mora i meritorno odlučiti.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da ali opet pravosuđe ostaje problem. Policija pronađe i uhapsi kriminalca ali sudija ga pusti. Šta ti znače novi zatvori i 10X oštrije kazne kada ga sudija pusti?Drinski wrote:Zar nije lakse sagraditi nove zatvore i 3X pooštriti kazne? Time ne trazis ko jeste pogriješio a ko nije pogriješio, nego otklanjas mogucnost greske uopšte.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Rješenje je reset sistema ili barem dijela sistema pravosuđa. Da bi se ovo desilo potrebno je malo i privremeno degradirati ljudska prava i sve norme demokratije. Uvesti neku vrstu prinudne uprave u pravosuđe ....
-
lajkujMe
#49 Re: Divlji zapad ali gore
Ili kad je tuzitelj totalni retard i treba mu godinu dana da uradi istragu i sastavi optuznicu koja je opet slampavo uradjena i padne cak i prije sudjenja ili na sudjenju je obori osrednji advokat.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Da ali opet pravosuđe ostaje problem. Policija pronađe i uhapsi kriminalca ali sudija ga pusti. Šta ti znače novi zatvori i 10X oštrije kazne kada ga sudija pusti?Drinski wrote:Zar nije lakse sagraditi nove zatvore i 3X pooštriti kazne? Time ne trazis ko jeste pogriješio a ko nije pogriješio, nego otklanjas mogucnost greske uopšte.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Rješenje je reset sistema ili barem dijela sistema pravosuđa. Da bi se ovo desilo potrebno je malo i privremeno degradirati ljudska prava i sve norme demokratije. Uvesti neku vrstu prinudne uprave u pravosuđe ....
-
Drinski
#50 Re: Divlji zapad ali gore
Neka tuziocu daje platu od 10 milja, svi bolji advokati bi odmah dosli tu da rade. Ovako se daje plata od 2 do 2. 200 KM, ima velika konkurencija ali nema kvaliteta jer niko nece sa konja na magarca.lajkujMe wrote: Ili kad je tuzitelj totalni retard i treba mu godinu dana da uradi istragu i sastavi optuznicu koja je opet slampavo uradjena i padne cak i prije sudjenja ili na sudjenju je obori osrednji advokat.
Pored toga, treba vratiti ostecenog kao tuzioca u nas sistem.
Tuzioci su najveca rak rana, pogotovo glavni tuzioci, ljudi se bave politikom.