Termostat - pitanje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#26 Re: Termostat - pitanje

Post by 530i »

Postoji propisani rok i za vodenu pumpu, ne boj se.
jefferson

#27 Re: Termostat - pitanje

Post by jefferson »

dgL_ wrote:
jefferson wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:dobro ti je rekao jeffersone....
nije vodena pumpa sijalica da crkne u momentu,posebno ne na starijim autima tako da mani se supljare ....
Kazem ja, u sta potrosi par minuta zvota, posto jbg, mi nikad nismo vozili starija auta i nemamo pojma kako pumpa moze crknuti.
Ali an kraju, boli me qrtz, pita covjek za savjet i onda akda mu akzes nesto on ti ocita lekciju, i jos ubaci misljenja strucnjaka za "curenje" pumpi.
nemoj ti sta uvrijedjen da se nadjes...nisam nikome ocitavao lekciju nego kazem nesto sto mi nije logicno i sto mi nije jasno... ako nisam upravu argumentujes i shvatim gresku... medjutim nisi to uradio i to je to pitao sam nesto vezano zatermostat i evo ni trenutno mi nakon sve rasprave nije jasno zasto da mjenjam vodenu pumpu ?? To si mi rekao jos u prvom postu...)

LP
Ja sam tebi to objasnio, ali posto se ovdje ne moze crtati, odustajem. Sam si rekao da je auto dugo stajalo, ocito imas problem sa termostatom, ocito ti tekucina nije dobra.Znas onu poslovicu: bolje sprijeciti nego lijeciti. Nije dzaba izmisljena, ako vec pokusavas koji dinar ustediti.
jefferson

#28 Re: Termostat - pitanje

Post by jefferson »

dgL_ wrote:
530i wrote:
dgL_ wrote:

CUJ sta ako propisa ? Pa stanes i zamjenis je... vidis da ti temperatura ide u nebo i stanes ugasis auto i kraj price... ne kontam sto je bauk to uraditi ?? zato sto mi jeto rekao prije, za ovaj problem nisam ufatio vremena da odem...
To stoji, takva logika, dok auto samo vozaš po parkingu ispred zgrade. Čim kreneš par stotina metara duže vidjet ćeš da postoji nešto što se zove održavanje, preventivno, a ne samo onda kada rikne totalno.
mjenjas preventivno nesto sto ti moze sjebati totalno motor ili nesto sto moze uticati da se takvom voznjom sjebe nesto trece, skuplje za popraviti i komplikovanije... zato zupcasti ne vozimo dok ne preskoci nego ga zamjenimo da nam se to nebi desilo...
ali ako to nesto sto moze da ode ne moze prouzrokovati nikakav drugi kvar onda nezz o cemu pricamo...

btw. isao sam na duze puteve... znam ljudi koji preventivno mjenjaju apsolutno sve sto mogu, bacaju pare pa kad se vracaju sa mora u pocitelju zaglavi... a auto staro 5 ili 6 godina... :) preventivno mjenjati vodenu pumpu koja sljaka sasvim dobro i koja ne moze izazvati havariju nikakvu je meni besmisleno...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
chockad

#29 Re: Termostat - pitanje

Post by chockad »

Legendo, po onome sto pricas, kako ekstra brzo ugrije motor ja bih rekao da je u tebe termostat zaglavio i ostao zatvoren. Ako ti je sistem grijanja ko na golfu 2, gdje topla voda non stop prolazi kroz malo radijator, mozda je to dovoljno da ti temperaturu zadrzi koliko toliko na nekoj normali. Moj savjet ti je sto prije zamijeni termostat, hebo 10 maraka. A kako je auto duze stajalo, van upptrebe, ne bih bas vjerovao u sva ocitavanja. Ko zna sta je jos zaribalo...
Post Reply