Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Stjui wrote:eh,isto tako kao što vi imate pravo mene da vrijeđate ovdje,tako i g.sead ima pravo da vam lupi cijenu odokativno i vi ne možete ama baš ništa u vezi toga.
Gle mačak,
ne radi se o Seadovoj ćaćevini, već o imetku svih muslimana (koji im je u emanet ostavio vakif). Ako si već neki đamijski golubić (što bi se moglo zaključiti na osnovu toga da bespogovorno braniš tog nekog lika), onda bi trebao znati da je Poslanik as bio najboljeg ahlaka/morala/ponašanja, da nije bio drzak ni prema čovjeku koji se pomokrio (!?!?) u džamiji, prema prvom komšiji židovu koji mu je haman svako jutro ostavljao trnje ispred vrata (kada jednog dana Poslanik ne nađe trnje ode da vidi šta je sa "komšijom". Ispostavilo se da je čifut bio bolestan. Kada je vidio da se Poslanik raspituje za njegovo zdravlje odmah je primio Islam) i u milion drugih primjera. Nema potrebe sad navoditi Omera r.a kojem je neko od muslimana u pola hutbe skočio (što je strogo zabranjeno) i rekao da mu neće biti poslušan, jer na njemu vidi bolju odjeću nego što je ostali imaju. Kada je Omer objasnio o čemu se radi, ovaj je sjeo i rekao da će nastaviti biti pokoran. Itd, itd...
Pravo je svakoga od nas da zna gdje idu pare i zašto je nešto tako kako jeste. Kako svih nas koji smo članovi IZ-a, tako i onih koji nisu.
Last edited by The BEN10 on 27/03/2015 10:33, edited 1 time in total.
posljednjih 10-tak dana i ja obilazim razne firme za izradu nisana/spomenika na vlakovu i svi su mi (na moje cudjenje o toj cijeni za temelje) pokazali racune koje oni moraju uplatiti prema pokopu za izlijevanje temelja .. oni su obavezni da plate oko 950 KM pokopu, a onda na tu cijenu ide se dogovaranje za njihov rad
cisti lopovluk .. skontali kako uzeti jos novca
druzeljubiva wrote:posljednjih 10-tak dana i ja obilazim razne firme za izradu nisana/spomenika na vlakovu i svi su mi (na moje cudjenje o toj cijeni za temelje) pokazali racune koje oni moraju uplatiti prema pokopu za izlijevanje temelja .. oni su obavezni da plate oko 950 KM pokopu, a onda na tu cijenu ide se dogovaranje za njihov rad
i kad se to preračuna dođe da čovjek, koji ima posao, sa prosječnom platom od 820KM, treba štediti nekoliko godina da plati za ukop, tj da plati temelje koji realno ne koštaju ni 100KM.
The BEN10 wrote:Gle mačak,
ne radi se o Seadovoj ćaćevini, već o imetku svih muslimana (koji im je u emanet ostavio vakif). Ako si već neki đamijski golubić (što bi se moglo zaključiti na osnovu toga da bespogovorno braniš tog nekog lika), onda bi trebao znati da je Poslanik as bio najboljeg ahlaka/morala/ponašanja, da nije bio drzak ni prema čovjeku koji se pomokrio (!?!?) u džamiji i u milion drugih primjera. Pravo je svakoga od nas da zna gdje idu pare i zašto je nešto tako kako jeste. Kako svih nas koji smo članovi IZ-a, tako i onih koji nisu.
čuj mačak
ma sve jasno g.ben10,samo sam na sekundicu skrenuo pažnju kako je to kad ti neko kaže "my way or highway"...
druzeljubiva wrote:posljednjih 10-tak dana i ja obilazim razne firme za izradu nisana/spomenika na vlakovu i svi su mi (na moje cudjenje o toj cijeni za temelje) pokazali racune koje oni moraju uplatiti prema pokopu za izlijevanje temelja .. oni su obavezni da plate oko 950 KM pokopu, a onda na tu cijenu ide se dogovaranje za njihov rad
sve je rekao,g.ben10.inače,možete dosta jeftinije proći sa izradom nišana na selu.obično imaju ljudi kalupe,platite ruke,2 vreće bijelog cementa i to je to.
na barama je 450 + 200 kasnije
jer su na barama obično već kupljene grobnice a na vlakovu dobiješ "džaba"
ima jedno selo u usorskom kraju
spomenik se diže na godišnjicu ukopa
i pravi se velika fešta ( govorimo o fešti nivoa svadbe, krštenja dakle 250-500 zvanica)
a spomenici mogu dosezati i vrijednost kuće
dakle govorimo o 35000 maraka u prosjeku
tako da ova deračina u glavnom gradu nije toliko opasna
sarajlije su škrte izgleda
Black swan wrote:ima jedno selo u usorskom kraju
spomenik se diže na godišnjicu ukopa
i pravi se velika fešta ( govorimo o fešti nivoa svadbe, krštenja dakle 250-500 zvanica)
a spomenici mogu dosezati i vrijednost kuće
dakle govorimo o 35000 maraka u prosjeku
tako da ova deračina u glavnom gradu nije toliko opasna
sarajlije su škrte izgleda
U Tuzli slična situacija....dženaze se kreću oko 3.000 KM ako ne plaćate onu godišnju članarinu, dok ovi što plaćaju imaju neke popuste!
Ono što je i u Tuzli slučaj oko podizanja nišana je da sam nišan ne košta ništa, odnosno njegovo postavljanje je besplatno, ali za okolicu mezara traže 650 KM i to ako ste zauzeli dva ukopna mjesta ide dupla cijena, što je po meni samo pljačka.
Lično moje iskustvo, kada sam ostao bez oca neće mi ostati u lijepom sjećanju, od odnosa ljudi koji rade u pogrebnom društvu( Revda ) do činjenice koje čovjek skonta tek poslije par mjeseci, a to je da oni tačno iskoriste stanje u kojem se ljudi koji su ožalošćeni nalaze i gdje ne razmišljaju o novcu već samo o tome da dženaza prođe kako treba.
Mene lično dženaza za straog rahmetli je izašla 3.300 KM i mislio sam da je to to, medjutim nakon godinu dana kada smo htjeli ograditi mezar i podići nišan tražili su mi jos 1.300 KM za građevinsku dozvolu.
I onda kada sjedne čovjek i sve sabere dođe do cifre od oko 6-7.000 ukupno troškova, od dženaze do podizanja spomenika!Ne isplati se ni umrijeti u ovoj našoj BiH!
Eh sad da pitam nekoga ovdje, pošto sam ja bez te dozvole ipak izgradio okolicu a oni su nam poslali tužbu iz Isl. zajednice gdje traže da izvršim uplatu za dozvolu, ne razumijem pravno da li me mogu tužiti na opštinskom,kantonalnom ili državnom sudu, ili imaju neki svoj sud, odnosno koje sankcije mi mogu nametnuti!?!??!
ma šupci
pisao sam o tome
na prevaru ti uvale i mjesto ako nemaš grobnicu
hoce da uvale kovčeg od 1200-3000
kad spomeneš martinovića nadje se kovceg od 500
piramida 60 maraka... obična daska
ma nema zato su u plusu stalno
ma i to je sastavni dio života
ne treba se nervirati to su cijene...
treba sve to proci i nas ce neko sahranjivati
ne znam nisam pametan
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Pa to je "normalna" stvar. Na Vlakovu traže 700-800 maraka. Ne sjećam se tačno.
Tetku ukopao, nakon godine podigao nišan i sve što treba + dženaza = cca 3.500 BAM
Jebem li im pleme balijsko.
Balije su gore od četnika
ps. evo čovjek već napisao za Vlakovo
Jedan moj "drug" svojevremeno branio IZ sto naplacuje tolike cijene za dzenaze.Sjecam se njegovih rijeci "Sta je problem,nek naplacuju i treba da uzimaju velike pare".Dok je to govorio u ocima se vidi bijes,spremno je to vec bilo za saketanje,da brani neciju tudju cast,trese se ko Banja Luka '68.godine,vidi se da bi volio da me uputi na pravi put i to izbijanjem zuba i razbijanjem nosa.Pravi i skolski primjer ispranog mozga - budale kojI bi sutra ,da hodza sa mindera kaze treba glasati za Dodika,sa istom takvom strascu i bjesnilom branio traktordziju.Da je takva jedna budala ja ne bih nista ni govorio,vec je takvih puna dzrava i jos nam buducnost odredjuju.
Slažem se da je cijena previsoka... ali treba imati na umu i to da se mezarje održava iz tih sredstava. To su troškovi koje ti ne vidiš, a neko to mora da finansira.
Pa popljujte me slobodno briga me, ali po Islamu (Kur'an i autentični hadisi, ne neki tvoj dedo što je nekakve objave primao), sa dženazom se uvijek žuri, mezarje je maksimalno jednostavno, zabranjeno je graditi išta na mezaru, nikakve hodžusije, nikakvo čitanje Kur'ana na grobu, samo dova da mu Allah oprosti, nikakve takse, nikakve koverte, nikakve pare.... Ali eto vama IZ i vaš tradicionalni novotarski Islam.
johnlock071 wrote:Pa popljujte me slobodno briga me, ali po Islamu (Kur'an i autentični hadisi, ne neki tvoj dedo što je nekakve objave primao), sa dženazom se uvijek žuri, mezarje je maksimalno jednostavno, zabranjeno je graditi išta na mezaru, nikakve hodžusije, nikakvo čitanje Kur'ana na grobu, samo dova da mu Allah oprosti, nikakve takse, nikakve koverte, nikakve pare.... Ali eto vama IZ i vaš tradicionalni novotarski Islam.
sve je bolje od "isil"-ovog "islama",g.džon.
dezurni_ucenik wrote:
Jedan moj "drug" svojevremeno branio IZ sto naplacuje tolike cijene za dzenaze.Sjecam se njegovih rijeci "Sta je problem,nek naplacuju i treba da uzimaju velike pare".Dok je to govorio u ocima se vidi bijes,spremno je to vec bilo za saketanje,da brani neciju tudju cast,trese se ko Banja Luka '68.godine,vidi se da bi volio da me uputi na pravi put i to izbijanjem zuba i razbijanjem nosa.Pravi i skolski primjer ispranog mozga - budale kojI bi sutra ,da hodza sa mindera kaze treba glasati za Dodika,sa istom takvom strascu i bjesnilom branio traktordziju.Da je takva jedna budala ja ne bih nista ni govorio,vec je takvih puna dzrava i jos nam buducnost odredjuju.
aj bar nema poziva na noćne razgovore u stanicu milicije ko kad su neki drugi kolo vodili.
Last edited by Stjui on 27/03/2015 18:11, edited 1 time in total.
jbt nadrealisti sutra ces morati i urbanisticku traziti za nisane spomenik ili sta vec
i to je dobro dok ne kazu da moras prikopcati vodu struju i kablovsku i placati pretplatu za drugi svijet kao rtv taksu
Stjui, mene nekada zaista zna biti stid ispred drugih ljudi, a ovaj put to osjecam kada citam tvoje postove na ovoj temi. ti, kao vjernik, reagujes jako neumjereno i provokatorski. meni je to razumljivo na raznim temama, ali na ovakvoj... da bude jos gore vecina vjernika koja je bila na vecem broju dzenaza bude sve slobodnija u takvom ophodjenju sto je totalno pogresno. ne da ne razvijaju time empatiju, nego upravo suprotno. ja mogu vidjeti porive koji tebe vuku, ali budi covjek pa se suzdrzi nekada. to sto ti se neko kao sugovornik ne svidja ne znaci da mu trebas stavljati sol na ranu. osim ako neces putem tih od kojih se ogradjujes, jer oni ocigledno rade tako. nema smisla druze.
johnlock071 wrote:Pa popljujte me slobodno briga me, ali po Islamu (Kur'an i autentični hadisi, ne neki tvoj dedo što je nekakve objave primao), sa dženazom se uvijek žuri, mezarje je maksimalno jednostavno, zabranjeno je graditi išta na mezaru, nikakve hodžusije, nikakvo čitanje Kur'ana na grobu, samo dova da mu Allah oprosti, nikakve takse, nikakve koverte, nikakve pare.... Ali eto vama IZ i vaš tradicionalni novotarski Islam.
Tacno tako
Ne samo sto postupaju protivno vjerskim propisima nego to jos i naplacuju. Al, kome je toliko stalo da mu nad ostacima bude skupo oblikovan kamen, nek placa koliko god je. Ceif nikad nije skup.
belfy wrote:Stjui, mene nekada zaista zna biti stid ispred drugih ljudi, a ovaj put to osjecam kada citam tvoje postove na ovoj temi. ti, kao vjernik, reagujes jako neumjereno i provokatorski. meni je to razumljivo na raznim temama, ali na ovakvoj... da bude jos gore vecina vjernika koja je bila na vecem broju dzenaza bude sve slobodnija u takvom ophodjenju sto je totalno pogresno. ne da ne razvijaju time empatiju, nego upravo suprotno. ja mogu vidjeti porive koji tebe vuku, ali budi covjek pa se suzdrzi nekada. to sto ti se neko kao sugovornik ne svidja ne znaci da mu trebas stavljati sol na ranu. osim ako neces putem tih od kojih se ogradjujes, jer oni ocigledno rade tako. nema smisla druze.
već sam odgovorio na sličnu konstataciju,gđice/gdine belfy.
Chmoljo wrote:ja iskreno prvi put čujem da se mora nešto dodatno platiti za dizanje nišana
šta traže, izvedbeni projekt?
ma ovo je masovna pojava. negdje čak ne daju da to sam radiš nego moraš njima platiti. a cifra je oko 700-800 KM da izliju betonski okvir koji ne košta više od 100KM.
Nisani nisu bet. okvir, ali taj betonski okvir je vec isto nesto drugo, tako trajno privatiziras tih 4-5 kvadrata zemlje, i nikad se vise nece moci iskoristit ta zemlja ni zasta drugo... to se placa, i treba da se placa, kad se brojem tih okvira popuni prostor za kopanje, sta onda, novo mezarje, nek drugi vode brigu i nek placaju i snalaze se kako znaju...
Nisani ok, ali ti neki monumenti, okviri, skulpture i svakojake gluposti koje nemaju nikakvo vjersko utemeljenje i koji se tesko mogu zabraniti jer ce uvijek neko reci kako je on mogao, eno stoji tamo onaj, oni digli mi ne mozemo itd... onda se barem moze takvo nesto naplatiti.
@Stjui,
hm, mozda sam propustio odgovor. uputi me na isti ako nije problem. mada mislim da zaista nema mjesta tvom stavu na ovakvoj temi. no, uputi me na odgovoreno pa ti mogu reci.
Tacno tako
Ne samo sto postupaju protivno vjerskim propisima nego to jos i naplacuju. Al, kome je toliko stalo da mu nad ostacima bude skupo oblikovan kamen, nek placa koliko god je. Ceif nikad nije skup.
Chmoljo wrote:ja iskreno prvi put čujem da se mora nešto dodatno platiti za dizanje nišana
šta traže, izvedbeni projekt?
ma ovo je masovna pojava. negdje čak ne daju da to sam radiš nego moraš njima platiti. a cifra je oko 700-800 KM da izliju betonski okvir koji ne košta više od 100KM.
Nisani nisu bet. okvir, ali taj betonski okvir je vec isto nesto drugo, tako trajno privatiziras tih 4-5 kvadrata zemlje, i nikad se vise nece moci iskoristit ta zemlja ni zasta drugo... to se placa, i treba da se placa, kad se brojem tih okvira popuni prostor za kopanje, sta onda, novo mezarje, nek drugi vode brigu i nek placaju i snalaze se kako znaju...
Nisani ok, ali ti neki monumenti, okviri, skulpture i svakojake gluposti koje nemaju nikakvo vjersko utemeljenje i koji se tesko mogu zabraniti jer ce uvijek neko reci kako je on mogao, eno stoji tamo onaj, oni digli mi ne mozemo itd... onda se barem moze takvo nesto naplatiti.
ja za te pare mogu privatizirati čitav dulum, a ne dva kvadrata.