madner wrote:Nisam znao da su kuce ovako zajebane za odrzavat.
Kuca ili stan?
- muha_sa
#26 Re: Kuca ili stan?
- dobar osjecaj
#27 Re: Kuca ili stan?
Nisam nesto luda za nekretninama. Cijeli zivot zivim izmedju stana i kuce. Navikla sam zivjeti u zajednickom obliku poluzatvorske patnje sto meni vecina prosjecnih stanova predstavlja - imas svoj ogranicen prostor bistvovanja i kretanja. Molis boga da su komsije iznad tebe pristojne, relativno tihe, da sto manje smeca zavrsava na tvom balkonu, sto manje tudje kanalizacije po tvom plafonu u kuhinji ili kupatilu. Imas neku prividnu stabilnost ali si jako ogranicen. Nemas neke znacajne trenutke intime i vlastitog prostora i trebas mnogo ulagati u dobrosusjedske odnose za opstu pa i dobrobit tebe i tvoje porodice. Ulaganja u stanu su potrebna, stvari dotrajavaju, zidovi se prljaju, instalacije pucaju, komadi namjestaja se pohabaju, stolarija se mijenja.
Kuca, ako je napravljena na vlastitom prostranom placu u teoriji nudi prostor za sadrzajniji zivot, vise slobode, kreativnosti, kretanja. U stvarnosti zna biti lijepo ustati rano u ljetno jutro, u pidzami isetati ispred kuce, piti prvu kafu uz cvrkut ptica, odrezati buket vlastitih ruza (u teoriji, jer ja svoje nerado rezem). Oko kuce, ma kako da je mala, ima bezbroj stalnih ulaganja i posla i za to se treba roditi i uzivati u tome - inace je kao omca oko vrata. Dodatno, u danasnje vrijeme, kada je zivot postao jako opasan, u prosjecnoj kuci, posebno toj na vlastitom placu odvojeno od komsija je prilicno strasno i nesigurno zanociti. Kod nas se krade sve sto ostavimo oko kuce, pa osim gnjavaze kupljenja svega i unosenja u supu ili kucu, grozan je osjecaj da nam se stalno neko sunja oko kuce dok spavamo ili da osluskuje nase razgovore i zivot dok mislimo da smo ususkani u sigurnosti svog doma.
Kuca, ako je napravljena na vlastitom prostranom placu u teoriji nudi prostor za sadrzajniji zivot, vise slobode, kreativnosti, kretanja. U stvarnosti zna biti lijepo ustati rano u ljetno jutro, u pidzami isetati ispred kuce, piti prvu kafu uz cvrkut ptica, odrezati buket vlastitih ruza (u teoriji, jer ja svoje nerado rezem). Oko kuce, ma kako da je mala, ima bezbroj stalnih ulaganja i posla i za to se treba roditi i uzivati u tome - inace je kao omca oko vrata. Dodatno, u danasnje vrijeme, kada je zivot postao jako opasan, u prosjecnoj kuci, posebno toj na vlastitom placu odvojeno od komsija je prilicno strasno i nesigurno zanociti. Kod nas se krade sve sto ostavimo oko kuce, pa osim gnjavaze kupljenja svega i unosenja u supu ili kucu, grozan je osjecaj da nam se stalno neko sunja oko kuce dok spavamo ili da osluskuje nase razgovore i zivot dok mislimo da smo ususkani u sigurnosti svog doma.
- O'zone
- Globalni moderator
#28 Re: Kuca ili stan?
Živim u stanu a sanjam o kući, baštici i 3 metra visokom zidu da niko ne viri unutra 
-
L u c i f e r
#29 Re: Kuca ili stan?
onda je stan za meneBlack swan wrote:ako si ljenguza koja voli sve pare protjerati kroz guzu ili putovanja po okolnim planinicama i sprcati 40 godina radnog staza x 2u samo jednoj kutiji od 50 kvadrata, da te drugi grije, da te drugi pazi, popravlja kvarove onda je stan idealan za vas
ali ako želite čitav život raditi, nikad nemati mira, roštiljati svaki dan, kosititi saditi, non stop ulagati onda je kuća za vas
- m@gm@
#30 Re: Kuca ili stan?
Po vama samo kuca ima bastu..mjesto za rostiljanje 
- S4mpion
#31 Re: Kuca ili stan?
Promijenio dva stana, koji su bili poprilično veliki, sada kuća.
Kuća pruža mnogo više slobode. Pokušaji izjednačavanja stana i kuće, kad je sloboda u pitanju, su apsurdni. U kući možeš radit šta želiš, kad želiš dok u stanu od komšije dobiješ "opomenu" za malo glasnije hodanje.
Oko kuće barem možeš imati svoj vrt, svoje dvorište, što nije slučaj za stan(osim ako neko od balkona ne planira pravit vrt).
Kuća pruža mnogo više slobode. Pokušaji izjednačavanja stana i kuće, kad je sloboda u pitanju, su apsurdni. U kući možeš radit šta želiš, kad želiš dok u stanu od komšije dobiješ "opomenu" za malo glasnije hodanje.
Oko kuće barem možeš imati svoj vrt, svoje dvorište, što nije slučaj za stan(osim ako neko od balkona ne planira pravit vrt).
- madner
#32 Re: Kuca ili stan?
Kontam sta rade ovi ljudi sa vikendicama, nisu ni svjesni u sta su se uvalili.muha_sa wrote:madner wrote:Nisam znao da su kuce ovako zajebane za odrzavat.![]()
- druzeljubiva
#33 Re: Kuca ili stan?
zivjela u kuci, pa u stanu, pa opet u kuci nekih 8 godina i sad sam u stanu
sve ima svoje prednosti i mane
sa kucom je stalno bilo nekih problema:
3 x obijali lopovi, krov poceo prokisnjavati, komsija poceo da zida garazu i upravio vodu da se slijeva na zid moje kuce, kada putujes zimi moras se organizovati nekako da ti ne zalede cijevi od vode, cisti snijeg i sa krova i iz dvorista,...
ali je isto tako bilo i uzivanja:
dvoriste, vocke, cvijece, rostilj, prirodna hladovina,...
u stanu je lakse i idealno je za one kojima ne nedostaje zelenilo i ne vole bas stalno nesto ceprkati i raditi
ja sam trenutno rahat u stanu, a kad mi dosadi grad i beton odem u vikendicu i zaprljam ruke
sve ima svoje prednosti i mane
sa kucom je stalno bilo nekih problema:
3 x obijali lopovi, krov poceo prokisnjavati, komsija poceo da zida garazu i upravio vodu da se slijeva na zid moje kuce, kada putujes zimi moras se organizovati nekako da ti ne zalede cijevi od vode, cisti snijeg i sa krova i iz dvorista,...
ali je isto tako bilo i uzivanja:
dvoriste, vocke, cvijece, rostilj, prirodna hladovina,...
u stanu je lakse i idealno je za one kojima ne nedostaje zelenilo i ne vole bas stalno nesto ceprkati i raditi
ja sam trenutno rahat u stanu, a kad mi dosadi grad i beton odem u vikendicu i zaprljam ruke
- ilkbahar
#34 Re: Kuca ili stan?
Da ovi sto zive u stanovima misle da kuca ima vise prednosti i obratno.saga wrote:Ha ja, plaho volim ove koji misle da zato sto su u kuci njihova buka ne smeta okolnim kucama.Warashii wrote: Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Privatnosti opet nema previse, osim ako nisu zidine od 2m ili bar da je kuca na nekom ogromnom komadu zemlje.
Biram stan inace. Oko kuce vazda ima nekog posla, i rupa je bez dna. A mene najvise odbija grijanje
Zivjela sam u obje varijante i licno sam vise tip za stan nego kucu. Kad imas kucu njen si rob. Umjesto da vikendom negdje zdusis moras da radis okokuce, pa zimi cisti snijeg, pa problem grijanja , kuce su uvijek mnogo hladnije, pa ljetno pospremanje dvorista, pa meti avluju haman svaki dan, pa cvijece, pa trava...da ne nabrajam. Ma stan zakon, al sa malo vecim balkonom i ljepota, uvijek toplo, ako prokisne krov briga te ima ko da brine. Stanovi.su manje na.meti pljackasa nego kuce, nemozes rahat ni na godisnji otic.
Ipak za starije ljude u penziji kojibsubdobrog zdravlja ipak je kuca bolja varijantaa jer im nikad nece biti dosadno.
- madner
#35 Re: Kuca ili stan?
Grijanje kuce ide po principu koliko para toliko muzike. Nema zajebancije sa toplanama, niti je iko drugi kriv sto je hladno od samog vlasnika objekta.
Sad, kuca bez fasade i prozora je isto kuca.
Sad, kuca bez fasade i prozora je isto kuca.
- dobar osjecaj
#36 Re: Kuca ili stan?
Meni osim vece izlozenosti lopovima i raznim banditima koji su se danas narocito osilili i spremni su te ubiti za sitnice koje su dosli da ti ukradu, od kuce odbija hladnoca zimi a svi ti poslovi oko kuce su mi oduvijek bili neki cudan uzitak - sto vise zivim i sto vise vremena provodim u izolovanim prostorima, s ekranima i svim vjestackim dekorom, svaka mogucnost rada oko kuce mi predstavlja neopisiv uzitak i zadovoljstvo. Umor rada oko kuce je zdrav umor. Umor vjestackog okruzenja, stresa i zivota danas je znatno losija i meni manje privlacna varijanta.ilkbahar wrote: kuce su uvijek mnogo hladnije, pa ljetno pospremanje dvorista, pa meti avluju haman svaki dan, pa cvijece, pa trava...da ne nabrajam.
- madner
#37 Re: Kuca ili stan?
Nego vi znate da je tehnologija grijanja napredovala pa ljudi ugrade ove radijatore i u kuce? 
- Danguba
#38 Re: Kuca ili stan?
...a jos ako zivis u tuzli pa ti ljudi grijanje dovedu u dvoriste. 
-
Frutek
#39 Re: Kuca ili stan?
Čitav život u stanu, planiram ga prodat i gradit kuću. Razlog zašto već nisam to nisam uradio je što je teško naći dobar platz (trazim min. 2 duluma) i to mi je u suštini jedna od većih prepreka.
Prvi razlog mi je smog. Ova zima je meni lično bila nesnosna, prozora nisam mogao otvorit 6 mjeseci i proljeće sam jedva dočekao. Kuća ti pruza priliku da se odmakneš od svega i udišeš čist zrak. Dakle, zdravlje!
Drugi razlog su više-manje naše kolege već nabrojale: ulaz u koji se ne ulaže od rata na ovamo, komšiluk se konstantno mjenja, taj isti komšiluk je većina ludo i nekulturno, buka i od komšija i od saobraćaja. I na kraju krajeva, neću čitav život da provedem u 50-ak m2.
Ukratko
Prvi razlog mi je smog. Ova zima je meni lično bila nesnosna, prozora nisam mogao otvorit 6 mjeseci i proljeće sam jedva dočekao. Kuća ti pruza priliku da se odmakneš od svega i udišeš čist zrak. Dakle, zdravlje!
Drugi razlog su više-manje naše kolege već nabrojale: ulaz u koji se ne ulaže od rata na ovamo, komšiluk se konstantno mjenja, taj isti komšiluk je većina ludo i nekulturno, buka i od komšija i od saobraćaja. I na kraju krajeva, neću čitav život da provedem u 50-ak m2.
Ukratko
- Warashii
#40 Re: Kuca ili stan?
I ja sam naveo da sam živio u kuci a sada u stanu, tak da valjda znam sta velimilkbahar wrote:Da ovi sto zive u stanovima misle da kuca ima vise prednosti i obratno.saga wrote:Ha ja, plaho volim ove koji misle da zato sto su u kuci njihova buka ne smeta okolnim kucama.Warashii wrote: Kuća ima veću dozu privatnosti ne brineš se hoćeš li kome stvarati buku a imaš više tišine nego li u stanu.
Privatnosti opet nema previse, osim ako nisu zidine od 2m ili bar da je kuca na nekom ogromnom komadu zemlje.
Biram stan inace. Oko kuce vazda ima nekog posla, i rupa je bez dna. A mene najvise odbija grijanje
Zivjela sam u obje varijante i licno sam vise tip za stan nego kucu. Kad imas kucu njen si rob. Umjesto da vikendom negdje zdusis moras da radis okokuce, pa zimi cisti snijeg, pa problem grijanja , kuce su uvijek mnogo hladnije, pa ljetno pospremanje dvorista, pa meti avluju haman svaki dan, pa cvijece, pa trava...da ne nabrajam. Ma stan zakon, al sa malo vecim balkonom i ljepota, uvijek toplo, ako prokisne krov briga te ima ko da brine. Stanovi.su manje na.meti pljackasa nego kuce, nemozes rahat ni na godisnji otic.
Ipak za starije ljude u penziji kojibsubdobrog zdravlja ipak je kuca bolja varijantaa jer im nikad nece biti dosadno.
Snijeg bi se trebao i u stanovima nekim čistiti, barem s parkinga, al neće niko guzom da mrdne.
Metenje se lako riješi sa jednim raspuhivacem, cvijeće i trava nisu nikakva mana.
To za krov hmmmm ne slažem se bas, najčešće brine onaj koji živi ispod tog krova a sto se upravitelja tice to je svakako zaludno bacanje novca, jos pogotovo kad se nidje barem jedan stanar koji im ne plaća i ovi ne žele da dodje.
Vjerujem, i znam, da su stanovi prije bili mnogo rahatniji, danas ljudi nemaju razumjevanja i jako su bezobrazni. Jednostavno danas oni sto su živjeli u stanovima bježe u kuće a ovi iz kuća jedva čekaju da se uvale u stanove.
- insomnia78
#41 Re: Kuca ili stan?
Fakatm@gm@ wrote:Po vama samo kuca ima bastu..mjesto za rostiljanje
-
razonoda
#42 Re: Kuca ili stan?
m@gm@ wrote:Po vama samo kuca ima bastu..mjesto za rostiljanje
-
gidra
#43 Re: Kuca ili stan?
nego?insomnia78 wrote:Fakatm@gm@ wrote:Po vama samo kuca ima bastu..mjesto za rostiljanje
Ako zanemarimo lokalna izletista, da neces na balkonu rostiljati? Mada ne cudi me ima po Sarajevu i takvih
Ko ima kucu ima vazda prostora za rostilj, sač, janje, pa razbaciti na male ili picigena itd.
Nego kad skontam da moram napustiti kucu, uskoro, i ici u stan dodje mi da se samobanujem.
- insomnia78
#44 Re: Kuca ili stan?
Jebo majku kad vas covjek cita reko bi da se u Bosni satrase uredjujuci i odrzavajuci te silne baste oko kuce
U stvarnosti vecinom ko u cigana, plus blize ovim vecim gradovima kuca na kuci, kakva privatnost kakve picke materine, komsija ti u avliji
U stvarnosti vecinom ko u cigana, plus blize ovim vecim gradovima kuca na kuci, kakva privatnost kakve picke materine, komsija ti u avliji
- irac300
#45 Re: Kuca ili stan?
Iz ovih komentara može se izvesti jedan zaključak kao idealno rješenje, imati stan u gradu, a vikendicu na selu.
Inače, imam stan, a težnja mi je kuća.
- S4mpion
#46 Re: Kuca ili stan?
Dvije saksije sa cherry paradajzom se ne mogu nazvat vrtom. 
- insomnia78
#47 Re: Kuca ili stan?
Sto neces na balkonu, postoje i elektricni rostiljigidra wrote:nego?insomnia78 wrote:Fakatm@gm@ wrote:Po vama samo kuca ima bastu..mjesto za rostiljanje
Ako zanemarimo lokalna izletista, da neces na balkonu rostiljati? Mada ne cudi me ima po Sarajevu i takvih![]()
Ko ima kucu ima vazda prostora za rostilj, sač, janje, pa razbaciti na male ili picigena itd.
Nego kad skontam da moram napustiti kucu, uskoro, i ici u stan dodje mi da se samobanujem.
Zadnji stan gdje smo zivjeli, prije nego smo uzeli kucu, rezidencijalno naselje, gotiva, ogradjeno ulaz sa sifrom, bazen u dvoristu, placala firma dio kirije jbg
Jos mi imali terasu na vrhu, jebo te i jedna kuca
-
gidra
#48 Re: Kuca ili stan?
Zaboravio sam na električni roštilj, mada mi nije ćevap-ćevap sa električnog roštilja.insomnia78 wrote:Sto neces na balkonu, postoje i elektricni rostiljigidra wrote:nego?insomnia78 wrote: Fakat
Ako zanemarimo lokalna izletista, da neces na balkonu rostiljati? Mada ne cudi me ima po Sarajevu i takvih![]()
Zadnji stan gdje smo zivjeli, prije nego smo uzeli kucu, rezidencijalno naselje, gotiva, ogradjeno ulaz sa sifrom, bazen u dvoristu, placala firma dio kirije jbg, svi normalno ljeti na balkonu rostiljaju
Jos mi imali terasu na vrhu, jebo te i jedna kuca
-
L u c i f e r
#49 Re: Kuca ili stan?
insomnia78 wrote:Jebo majku kad vas covjek cita reko bi da se u Bosni satrase uredjujuci i odrzavajuci te silne baste oko kuce
plus jebote šta ću koji vazda u svojoj avliji ćuhinjat
odo roštiljat po planinama, rijekama, restoranima, a bogme i restoranima
- Danguba
#50 Re: Kuca ili stan?
jes, jes..i ja ponekad iz kuce odem u kafanu.