Parking kamera

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

supercali

#26 Re: Parking kamera

Post by supercali »

Pa zar ne znas sam sebi provuci kablove i da to estetski izgleda fino?
sema911s

#27 Re: Parking kamera

Post by sema911s »

Super

Ova nova auta kada jednom rastavis plastike, tapacirunge, to ima da skripi ostatak zivota,, Na vecini spojeva stavljaju nesto ko spuzvu .izolator I ako nepazis poslije patnja,
I povrh svega das 30hiljada I vise I pocnes rastavljat auto, boli brate, radije mene rastavi nego kola,.

Jos ako mi je rezervar visoko postavljen, kablove neces moci provuci, kako mislis,
madner

#28 Re: Parking kamera

Post by madner »

Prije sam mislio da je to glupost.

Sada se bez senzora ne bih znao parkirat.
iTo

#29 Re: Parking kamera

Post by iTo »

najbolje i najkvalitetnije rece a ugradi kinesko smece :)

koja si ti legenda...
nedims

#30 Re: Parking kamera

Post by nedims »

Danguba wrote:Ugradjuj parkir senzore ili kameru ja ti dam pola para. :D

31 god. imam vozacku. sigurno preko milion kilometara. nikada nekih ozbiljnijih udesa nisam imao(zadnji '96.god u vitezu) i sta se desava, u zadnjih 5 god. imao sam 4 ogrebotine i to sve voznja u rikverc. :evil:

- izlazim sa parkinga unazad i odjednom cujem da zakaci nesto. stanem a kinez se naslono na mene. oba u istom polozaju i obostrana krivica.
- ogrebana ta karambolka i nije nesto strasno ali ruzno. rijesim da to uradim kod nas u bihacu. dogovorim sa majstorom i on to sredi. zove me da dodjem po auto. snijeg izneba iz zemlje. izlazim kod njega sa parkinga unazad i ima neki branik. taman da izadjem na cestu naidje auta a ja se vratim malo naprijed ali zaboravim na onaj branik koji sam iz prvog pokusaja promasio. odjednom cijem ono ruzno struganje po limu. pu jebemti jos nisam ni izasao sa njegovog parkinga a vec se vracam da mi radi opet farbanje.
- skoro izlazim sa parkinga i napola radnje stajem da zena udje. samo sto ona ude, neko zviz na moju karambolku. neka gospodja izlazeci iz garaze u rikverc nije me vidjela ali haj ti to dokazi u polozaju mog auta. opet obostrana greska. :oops:
- prije neki dan uzmem od sina polo na brzinu nesto da zavrsim. sjedam u auto,pored mene neki reno, a u retrovizoru vidim kombi iza mene. moram se izvuci(unazad) prije kombija a pored ovog sto stoji pored mene. izlazim polako, gledam na gornji retrovizor kada opet onaj zvuk od cesanja lima. sta je sada? izadjem a tip pored mene imao zakacenu prikolicu koju sam ja ovlas registrovao i dok sam se izvlacio da njega ne zakacim zaboravio sa na dodatnu duzinu prikolice i zakacio je obrvom blatobrana. izletio sam iz auta uhvatio onu prikolicu i bacio je metar ustranu kao da je perka. :evil: :evil:

mnoge stvari bi izbjegao da sam imao senzore ili kameru.

p.s. ne smatram to nista za strasno jer godisnje prelazim nekada i preko 30k.
E...Danguba...nasmijao si me do suza.
Ja upravo to zelim da izbjegnem. I ja sam rikvercom naletio na mali stubic cija je funkcija da drzi lanac kako se drugi ne bi mogli parkirati na to parkiraliste... nista strasno...ali, eto...covjek se iznervira.
nedims

#31 Re: Parking kamera

Post by nedims »

sema911s wrote:
Ova nova auta kada jednom rastavis plastike, tapacirunge, to ima da skripi ostatak zivota,, Na vecini spojeva stavljaju nesto ko spuzvu .izolator I ako nepazis poslije patnja,
I povrh svega das 30hiljada I vise I pocnes rastavljat auto, boli brate, radije mene rastavi nego kola,.

Jos ako mi je rezervar visoko postavljen, kablove neces moci provuci, kako mislis,
Upravo je to tako...
Stalno mi je to na umu ... sta ce se desiti kada se tapecirung a narocito plastika rastavi pa sastavi. Majstori koji bi to radili kazu...nista se nece desiti. Ali, j.bga...ja sam platio auto a ne on i ja cu da vozim taj auto ...desilo se nesto ili ne.
I goran16v je u pravu. I s tom tezom se ja slazem 100%. I vodicu racuna o tome...
goran16v

#32 Re: Parking kamera

Post by goran16v »

sema911s wrote:Super

Moze se sve i bez posljedica (sve je to uglavnom i rucno stavljeno), ali treba namjenski alat i toplo okruzenje (toplo vrijeme ili grijana garaza), a spuzvene podloske koje sprjecavaju kuckanje i cvrcke se mogu napraviti od razlicith materijala.
Kablovi se uvijek mogu provuci bez obzira na poziciju rezervoara jer uvijek postoji linija za instalaciju od komandne table/table sa osiguracima do zadnjeg dijela auta koja obiicno ide po pragu, nekad cak postoji linija i po krovu (unutrasnje osvjetljenje, antena, stop svjetlo na 5. vratima itfd) koju je dovoljjo pratiti. Naravno treba strpljenje, vjesta ruka, toplo vrijeme i pravi alat.
supercali

#33 Re: Parking kamera

Post by supercali »

Sve se to moze fino upakovati i bez ovlastenog kao da je fabrika radila al to sto nasi majstori sve to na brzinu rade pa kasnije ispadne kao da je dijete sastavljalo je prica za sebe
Altsa

#34 Re: Parking kamera

Post by Altsa »

Image
insomnia78

#35 Re: Parking kamera

Post by insomnia78 »

Jel se stvarno isplati, cjenovno i zivcano, tolika zajebancija zbog parkiranja
Pa ne parkirate se po citav dan
Ne znam meni je to bezveze
Osjecaj i deri
530i

#36 Re: Parking kamera

Post by 530i »

insomnia78 wrote: Osjecaj i deri
Nismo u Francuskoj :P :P
madner

#37 Re: Parking kamera

Post by madner »

Ja ne bih nikad naknadno ugradio, no vise ne bih kupio auto bez senzora.
insomnia78

#38 Re: Parking kamera

Post by insomnia78 »

530i wrote:
insomnia78 wrote: Osjecaj i deri
Nismo u Francuskoj :P :P
:lol: :lol:
Srecom ja sam u Bosni naucio parkiranje :lol:
supercali

#39 Re: Parking kamera

Post by supercali »

Meni vala ne trebaju senzori nazad i naprijed
Vise me zeza sto nema sa strane ako imaju kakvi cunjevi zardinjere i slicno
A obicno parkirat cu bez senzore gdje hocete
nedims

#40 Re: Parking kamera

Post by nedims »

insomnia78 wrote:Jel se stvarno isplati, cjenovno i zivcano, tolika zajebancija zbog parkiranja
Pa ne parkirate se po citav dan
Ne znam meni je to bezveze
Osjecaj i deri
Isplati...
Pazi...mi sada po prvi put na ovom forumu razgovaramo o rikverc parkiranju sa kamerom ili senzorima. Zasto...pa, zato jer je to novina na koju se trebamo naviknuti a vrlo brzo to ce biti pravilo... pa ti to izgleda da je velik trosak i neka zajebancija i zivciranje. Niti je to trosak niti je to zivciranje. U drzavama EU je to je posao od pola sata, rutinski, brza i kvalitetna ugradnja. Kod nas je mali problem jer majstori nemaju iskustva u ovom poslu...pa se moze svasta nepredvidjeno desiti.
E, sada ...kada losim parkiranjem napravis stetu sebi i drugima...eeee, to te kosta i novaca i zivciranja.
Evo ti moji razlozi...Presao sam preko 3 miliona km i vozio cijelu godinu, tj.svih ovih godina do rata.Nesto malo i poslije rata, svaki dan kao da sam profesionalni vozac.Poderao desetak automobila...sto sluzbenih sto privatnih. Kao student bio sam Pretisov probni vozac... U cijeloj mojoj "vozackoj karijeri" nisam napravio niti jedan udes... niti sam ikada platio prekrsajnu ili saobracajnu globu.Ovo oko globa je uvjetno receno...pazili me policajci jer su skoro svi bili moji ucenici.
Odlucio sam da prestanem voziti auto. Period nevozne je prouzrokovao da vozacko umjece ... zahrdja. Kupim auto koji nije bas jeftin za danasnje uslove i pocnem praviti stetu prilikom parkiranja.Sitna, mala ali je steta...I poslije godinu dana ja nisam u stanju da savladam tih jebenih 30 cm...niti naprijed niti odozada. Pa sto bi se ja to mucio ... kada se to moze rijesiti.
Moj problem je da saznam koje kamere su kvalitetne i ko mi to moze ugraditi. Ako to neide ... ugradicu senzore. Cak...razmisljam... poslije nekoliko pametnih postova ovde...da su senzori dobra solucija...
530i

#41 Re: Parking kamera

Post by 530i »

Senzori su dobra stvar svakako, možeš se parkirati u 5-10 cm bez ikakvih problema.
insomnia78

#42 Re: Parking kamera

Post by insomnia78 »

Posteno, imas svoje razloge i to je to
insomnia78

#43 Re: Parking kamera

Post by insomnia78 »

Sad malo preletih ove francuske auto forume
Jedno 99% ljudi to sam sebi ugradjuje
Na YT milion tutorijala, korak po korak
Imas cak poseban kit za svako specificno auto
Evo npr
Image
Image
holowey

#44 Re: Parking kamera

Post by holowey »

jos jedna djidja na autu koju bi mi mogli ukrasti...neka hvala :run:
supercali

#45 Re: Parking kamera

Post by supercali »

Pa ja mu to i govorim moze sam sebi ugraditi bez da ppaca nekom servisu
A znajuci nase servise uzet ce mu 50 maraka za pola sata posla u vrh glave
madner

#46 Re: Parking kamera

Post by madner »

Senzori su meni odlicni ako nemas ugradjen monitor.

Mala mana je da se mozes natakariti na stub ako si bas peh, ali ovako imas gotovo jednaku kontrolu.
nedims

#47 Re: Parking kamera

Post by nedims »

madner wrote:Senzori su meni odlicni ako nemas ugradjen monitor.

Mala mana je da se mozes natakariti na stub ako si bas peh, ali ovako imas gotovo jednaku kontrolu.
kolega@madner
ne kontam ovo"ako nemas ugradjen monitor"...mozes li to malo pojasniti, molim te
Danguba

#48 Re: Parking kamera

Post by Danguba »

nedims wrote:
madner wrote:Senzori su meni odlicni ako nemas ugradjen monitor.

kolega@madner
ne kontam ovo"ako nemas ugradjen monitor"...mozes li to malo pojasniti, molim te
samo ti bibice da si negdje blizu a ti izadji pa vidi... :lol:
sema911s

#49 Re: Parking kamera

Post by sema911s »

Druze jesi bio u komelu, Sta Si skontao hoces ugradjivat

Koji auto imas, Il imas ekran u njemu, da Li Ti isti ima mogucnost primanja video signala, I Ono najvaznije pohranjivanje podataka
supercali

#50 Re: Parking kamera

Post by supercali »

Sto mu je najvaznije pohrana podataka?
Post Reply