Zasto dobri ljudi rano umiru
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#26 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Više mlađih pogine nego umre, pa i za te poginule kažu da je bio dobar, tako da priča o stresu otpada.
Mislim da je fora u nama živima, imamo taj neki "čip" u glavi koji potiskuje loše osobine umrlog i ružno je pričati loše o njima.
Evo jedan primjer koji lično znam: Otac bio pijanica, sin ga proklinjao, "neće da crkne, živi zainat...", a kad je umro, cmizdri i hvali oca kako je bio dobar...
Mislim da je fora u nama živima, imamo taj neki "čip" u glavi koji potiskuje loše osobine umrlog i ružno je pričati loše o njima.
Evo jedan primjer koji lično znam: Otac bio pijanica, sin ga proklinjao, "neće da crkne, živi zainat...", a kad je umro, cmizdri i hvali oca kako je bio dobar...
- Sephora
#27 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Pa to isto sam rekla,postaju biti dobro ljudi tek nakon smrti..I svi DOBRI,ljudi...stetoskop wrote:
-
Rolo
#28 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
SaraFina wrote:Potiskivanja bijesa, ljutnje i sl negativnih emocija ostavlja negativne posljedice po psihičko i fizičko zdravlje.
Niko nije toliko "dobar" koliko zeli da to drugi o njemu misle. Nazalost plati se velika cijena, jer odbacujuci sve "lose" od sebe (a toga najvise ima u i na tijelu), najcesce odbacujes i zdravlje.
- sinuhe
#29 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Od brige.
Budalama je ravno do mora.
Budalama je ravno do mora.
- Dr Kova
- Blek Stena
#31 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
pa kako se bolan ne umire od bolesti. Ja mislio da je smrt stanje i posljedica bolesti a ne uzrok kraja zivotajao_situacije wrote:Blek Stena wrote:jao_situacije wrote:čuj rano![]()
prvo i osnovno problem je što ljudi misle da imaju zagarantiran životni rok kao da se mora doživjeti 80 godina![]()
niko ne zna koliko mu je života ostalo i niko nema ekskluzivitet na neki životni vijek.
još jedna nebuloza na ovoj temi "čovjek umro jer je sve uzimao k srcu nervirao se" i sl. niko ne umire od bolesti ili neke zdravstvene poteškoće već umire od smrti.
kad ti je suđeno umrijećeš i to je sva pamet i mudrost oko toga, možeš biti najzdraviji ili najbolesniji, mlad ili star ali ćeš umrijeti u trenutku koji je suđen.da umre covjek od smjeha sta ljudi sve pisu
- fortaleza
#32 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Ovo doba nije ništa bolje od starog i srednjeg mračnog doba, barem po pitanju morala i humanosti koji nije niti malo evoluiralo, samo nam se prividno tako čini. To što su stari gladijatori nosili mačeve i sablje u arenama, a današnji moderni gladijatori šutaju loptu ne znači ništa.ferratilis wrote:Mene više zanima jedna druga stvar, a vezana je za ovo pitanje. Da li je stvarno ovo doba u kome živimo najgore, barem što se tiče (ne)morala i humanosti? Znam da svaka generacija govori da je njima najteže, al čini se da je svakim danom sve crnje i crnje. Eto, ja imam 24 a ne vidim nikakvu perspektivu niti sam optimista. Nekako mi se čini da ulazimo u novo mračno doba
Moral je ljudski konstrukt gdje društvo nameće osnovna društvena pravila, tipa ne ubij itd. Danas važe neka druga pravila morala koja su usvojena, a malo kome se srce para na sliku gladnog afričkog dječačića ili umiruće zgažene mačke. Moral dolazi od društva, a ne od (ne)prosvjećenog pojedinca.
A ljudi koji nisu dehumanizirani imaju istančan osjećaj za pravdu, poštenje žive u takvom okruženju gdje jednostavno vide neke stvari koje im smetaju (a cjelokupnom društvu ne) pa ih to malo pomalo jede, a i dosta su osjetljiviji na razne negativne promjene kojima se teže prilagođavaju.
Mračno doba, ono je uvijek tu samo u različitim stupnjevima. Pravo je pitanje što nas sve sutra čeka.
I ne, ovo sve nema ništa sa životnom energijom i depresivnim pesimizmom, to je nešto sasvim drugo.
- Stoner
#33 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Moral i humanost su subjektivna kategorija. Možeš se vratiti do starog Rima pa naguziti kakvog dječačića ili do Engleske unazad dva vijeka i oženiti prvu rodicu.jao_situacije wrote:
ako misliš na moral i humanost jeste, najgore je.
ako misliš na životni standard, na našem kontinentu nikad nije bolje bilo.. na ostalim kontinentima je slika drugačija..
ljudi su se dehumanizirali i sve vrijednosti osim materijalnih zanemaruju.
ne mislim da može biti mnogo gore od ovoga gdje smo sada..
- nosara
#34 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Nadam se da si i ti, onako, dobar...Stoner wrote:Moral i humanost su subjektivna kategorija. Možeš se vratiti do starog Rima pa naguziti kakvog dječačića ili do Engleske unazad dva vijeka i oženiti prvu rodicu.jao_situacije wrote:
ako misliš na životni standard, na našem kontinentu nikad nije bolje bilo.. na ostalim kontinentima je slika drugačija..
ne mislim da može biti mnogo gore od ovoga gdje smo sada..I danas postoji takva praksa u nekim dijelovima planete Zemlje. Inače, tradicionalni moral je počeo da propada kad je Marx počeo da ordinira jer mu je to i namjera bila
- animals
#35 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
Posto vec filozofirate, gola cinjenica je da ce u sljedeci 100 god, na ovoj planeti umrijeti
7 milijardi ljudi, bilo losi , bilo dobri..
7 milijardi ljudi, bilo losi , bilo dobri..
- Stoner
#36 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
E qrac nosara, ja sam ti sociopata a mi guramo do devedesete.nosara wrote:Nadam se da si i ti, onako, dobar...Stoner wrote:Moral i humanost su subjektivna kategorija. Možeš se vratiti do starog Rima pa naguziti kakvog dječačića ili do Engleske unazad dva vijeka i oženiti prvu rodicu.jao_situacije wrote:
ne mislim da može biti mnogo gore od ovoga gdje smo sada..I danas postoji takva praksa u nekim dijelovima planete Zemlje. Inače, tradicionalni moral je počeo da propada kad je Marx počeo da ordinira jer mu je to i namjera bila
- jao_situacije
#37 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
jebiga, ja znam ljude koji bi ako je po doktorima i toj logici da bolest ubija već trebali biti mrtvi, a oni ne samo da su živi nego još i rade sve i svašta svaki danBlek Stena wrote: pa kako se bolan ne umire od bolesti. Ja mislio da je smrt stanje i posljedica bolesti a ne uzrok kraja zivota
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38 Re: Zasto dobri ljudi rano umiru
nije umro ali
kad mu je mama poginula imao je 4 mjeseca i izgubio stopalo u granatiranju
danas se bori protiv novotvorina na onkologiji
sokiran sam
kad mu je mama poginula imao je 4 mjeseca i izgubio stopalo u granatiranju
danas se bori protiv novotvorina na onkologiji
sokiran sam