NIC.BA [All about]

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Quaresma

#26 Re: NIC.BA [All about]

Post by Quaresma »

kazo wrote:Kako je najbolje poslati ovima zahtjev za domenu, fax ili mail ? I trebali poslati kopiju licne ili je dovoljan samo onaj zahtjev ?
samo formular koji ti oni posalji, isprintas, popunis i to je to, sto se tice licne karte, treba im samo broj od licne.
kazo

#27 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

Quaresma wrote:
kazo wrote:Kako je najbolje poslati ovima zahtjev za domenu, fax ili mail ? I trebali poslati kopiju licne ili je dovoljan samo onaj zahtjev ?
samo formular koji ti oni posalji, isprintas, popunis i to je to, sto se tice licne karte, treba im samo broj od licne.
Zavrsio sve, 80 KM prva godina :-)
Quaresma

#28 Re: NIC.BA [All about]

Post by Quaresma »

da, druga je 30KM mislim, a 50 dvije
hp_user

#29 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

Quaresma wrote:da, druga je 30KM mislim, a 50 dvije
bila je 30, naplate 32. Te 2KM da Mujo iz utica moze sebi napunit kredita i aktivirat 3G za kafane.
nemezis

#30 Re: NIC.BA [All about]

Post by nemezis »

escobar__ wrote:Da. Ja čekam evo treći dan danas. :)
Otkud to da moras slati mail? Ja sam promijenio DNS servere online i nisam nikome slao mail.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31 Re: NIC.BA [All about]

Post by Velkoski »

Da, ali opet oni moraju potvrditi izmjene, što je poprilična nebuloza... Pa se tako početnicima promjena DNS-a oduži na deset dana :mrgreen:
nemezis

#32 Re: NIC.BA [All about]

Post by nemezis »

Velkoski wrote:Da, ali opet oni moraju potvrditi izmjene, što je poprilična nebuloza... Pa se tako početnicima promjena DNS-a oduži na deset dana :mrgreen:
To je drugo, samo sam reagovao na slanje maila. Ja sam online promijenio nekada navece i sutra nekada u toku dana je bilo gotovo. Mail nisam slao.
kazo

#33 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

Koji je iduci korak nakon uplate na racun ? moram cekati da mi se oni jave ili moram odnijeti originalni zahtjev njima na adresu, odnosno poslati postom ?
Quaresma

#34 Re: NIC.BA [All about]

Post by Quaresma »

zahtjev posaljes njima preko postom mada mozes njima i licno otici

i to bi bilo to
hp_user

#35 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

Ovo je proces za ubrzavanje registracije:

- Faxom posaljete dokument potpisan svom registru ili nicu, aktiviranje domene je isti ili sljedeci dan.

Originalan dokument posaljite isti dan postom svom registru ili nicu, i obavezno je da pored faxa posaljete postom taj originalni dokument.

Fax je samo ubrzanje aktivacije dok original dokument ne stigne njima.
kazo

#36 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

Saljem onaj zahtjev koji su mi poslali u prvom mailu http://prntscr.com/hknizd onaj sto posaljes faxom prije uplate ? Ja sam to bacio nakon sto sam poslo :D onda ponovo isprintati potpisati i opet posalti.
Qler

#37 Re: NIC.BA [All about]

Post by Qler »

hp_user wrote:Ovo je proces za ubrzavanje registracije:

- Faxom posaljete dokument potpisan svom registru ili nicu, aktiviranje domene je isti ili sljedeci dan.

Originalan dokument posaljite isti dan postom svom registru ili nicu, i obavezno je da pored faxa posaljete postom taj originalni dokument.

Fax je samo ubrzanje aktivacije dok original dokument ne stigne njima.
evo je 2018. i NIC.ba koristi fax...
hp_user

#38 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

kazo wrote:Saljem onaj zahtjev koji su mi poslali u prvom mailu http://prntscr.com/hknizd onaj sto posaljes faxom prije uplate ? Ja sam to bacio nakon sto sam poslo :D onda ponovo isprintati potpisati i opet posalti.
Naravno, originalan dokument mora stici njima licno tamo postom...
Fax je samo da ubrzas proces (pokrice dok ne stigne original dokument).

Ja to sve u posti obavim, posalju fax za mene i posalju papir.

Doduse ja dokumente i fax Leftoru posaljem, i aktiviraju isti dan.
kazo

#39 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

hp_user wrote:
kazo wrote:Saljem onaj zahtjev koji su mi poslali u prvom mailu http://prntscr.com/hknizd onaj sto posaljes faxom prije uplate ? Ja sam to bacio nakon sto sam poslo :D onda ponovo isprintati potpisati i opet posalti.

Hvala puno, zavrsit cu to onda cim prije. Inace, kakav je leftor kao hositng ?
hp_user

#40 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

kazo wrote:
hp_user wrote:

Hvala puno, zavrsit cu to onda cim prije. Inace, kakav je leftor kao hositng ?
Los.

Ja koristim www.hawkhost.com
hp_user

#41 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

Da li ima ovdje zainteresovanih da stanemo u kraj Nic-u sa ovim bezobrazlukom?

Ponašaju se kao da su firma i kao da je .ba domena njihov proizvod a ne nešto državno što pripada svim građanima.

Kako bi trebalo da bude:
- Da je univerzitet non profit organizacija koja je admin domene, i tu da im je kraj što se njih tiće.
- Da svaki držaljanin BiH ima pravo na besplatnu .ba domenu kao što daju hrvati svojim građanima sve dok ne krši neki trademark.
- Da naplatna domena košta maximalno 20KM godišnje.
- Da su izmjene podataka, nameservere instant bez čekanja i minute.
- Da je registracija domene instant, lahko je kasnije suspendovat one koje se zloupotrebljavaju.

Jer ovo trenutno kako je, stvarno smo gori od pakistana. Univerzitet i Nic glume firme, a .ba njihov proizvod... dok su ostali 'službeni registri' tu samo radi reda, da ne bude da Nic vodi cijelu igru.

Najbolja opcija bi bila otvoriti novu neprofitnu organizaciju i dodijeliti administraciju domene istoj. A ovu bagru iz Utica raspustit.
Last edited by hp_user on 14/03/2018 16:37, edited 3 times in total.
ExNihilo

#42 Re: NIC.BA [All about]

Post by ExNihilo »

Šta predlažeš?
hp_user

#43 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

Nisam pravnik, ali prvo bi trebali otvoriti neku peticiju.

Nakon toga otvoriti novu neprofitnu organizaciju koja će odgovarati za .ba domen. Zatim kupiti domain supersite system i prebaciti da sve registracije/izmjene idu preko toga, domaćim IT firmama dat pristup njihovom dijelu i bye.

Svaki državljanin BiH i firma u BiH treba da imaju besplatnu domenu, makar u primjeru: ime-prezime.ba i naziv-firme.ba, dok bi ostali nazivi bili naplatni 20KM ako hoće nešto treće.

Jer morate shvatit da ICANN uzme 0.18$ za svaku registraciju domene, a UTIC naplati domenu 80KM sa PDV za prvu godinu. Imaju čiste pare.

I to pazi, UTIC nije dozvolio da su WHOIS podaci javni na drugim servisima poput https://who.is i www.whois.net, nego moras otici direktno na Nic.ba pa na Whois pa da vidis kako je neki brko generisao whois podatke u .jpg formatu. Ono watafak? Šta kriju od icanna? :roll:
hp_user

#44 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

.ch domena za Švicarsku je 7,99€ /god
.de domena za Njemačku je 4,99€ /god
.ru domena za Rusiju je 3,99€ /god
.li domena za Lihtenštajn je 8,99€ /god
.it domena za Italiju je 10€ / god
.me domena za Crnu Goru je od 1€ do 10€ /god
.al domena za Albaniju je 9€ /god

Jel trebamo šutiti na ovo? Po čemu je to Bosna jača? I to iznad sve domene administriraju nonprofit organizacije od 3 čovjeka, računovođa, administrator i PR manager da reklamira domenu po fejsu i twitteru.

Ko hoće da prodaje otvori firmu i resellaj, al resellaj instant. A ne, daj 80KM, kopiju lične, dokument, dužinu ćune, popis imovine...
eldžo

#45 Re: NIC.BA [All about]

Post by eldžo »

2019. godina i ljudi jos uvijek traze dokumente i rucno mijenaju DNS, ne mogu vjerovat.

Sjecam se prije 2-3 godine kad sam u jednom mailu nonšalantno spomenuo nesto u smislu da sam ja vlasnik domene, s druge strane neka gospođica mi je pocela u 3 paragrafa objasnjavati kako ja ne mogu biti vlasnik, domena ne pripada meni, ja samo koristim domenu itd itd

jebla vas .ba, za duplo jeftinije kupis .com ali eto.

po ovome se tacno vidi gdje nam je drzava.. jadno prejadno :(
Samso

#46 Re: NIC.BA [All about]

Post by Samso »

Ja .ba domenu ne kupujem odvojeno, nego je platim u sklopu Leftor hosting paketa.

Kad se direktno od nic-a kupuje bude preskupa.

a ta dokumentacija je nepotrebna, bezveze komplikuju pogotovo kad kupujes kao pravno lice.
kazo

#47 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

Jesu li ovo omogucili da sam sebi mijenjas DNS postavke? :D
http://prntscr.com/mrcwbq
hp_user

#48 Re: NIC.BA [All about]

Post by hp_user »

kazo wrote:Jesu li ovo omogucili da sam sebi mijenjas DNS postavke? :D
Ne. To je samo forma koja se mora odobrit i rucno izmjenit od strane utic glavonje
kazo

#49 Re: NIC.BA [All about]

Post by kazo »

hp_user wrote:
kazo wrote:Jesu li ovo omogucili da sam sebi mijenjas DNS postavke? :D
Ne. To je samo forma koja se mora odobrit i rucno izmjenit od strane utic glavonje
Hvala na odgovoru :thumbup:
Vladimir RUS

#50 Re: NIC.BA [All about]

Post by Vladimir RUS »

Treba drzava da uvede zakon ili uredbu zakona o elektronskom potpisu da bi domen mogao da se registruje automatski i bez papirologije. Taj elektronski potpis bi zamjenio i pecat izmedju ostalog. To bi znacilo da ne samo domen da bi se mogao registrovati najjednostavnije, vec i firma, racun u banci, racun kod brokera, kao i mnoge druge stvari.

Unazad godinama, pa cak i decenijama unazad na zapadu postoji takav sistem. Licna karta i pasos vec odavno podrzavaju takav sistem. Jos 2004. je BiH uvela elektronski potpis u licne isprave i nazalost tu se i stalo, na samom pocetku digitalne transformacije.

U svijetu vec uveliko postoji digitalno bankarstvo bez ijednog odlaska u banku, kao i mnogi drugi elektronski servisi poput recimo elektronskog glasanja, dok kod nas jos uvijek je aktuelna 3G mobilna mreza, analogna televizija itd.

Valjda ce se nasi vlastodrsci jednog dana sjetiti da previse je papira i papirologije. Kao da smo jos uvijek u proslom milenijumu jer i za najobicniji posao poput registracije domaceg domena treba vremena. To mora da se mijenja i to sto prije!
Post Reply