Kroksica wrote:
Jao, kako jedan sarkasticni postic moze prouzrokovati lavinu generalizacija. Ja opet zahtjevam da se ubaci sarkazam font da se narod ne zbunjuje.
Necu da se raspravljam ni s kim o ispravnosti mog i tudjeg vjerovanja jer smatram to mlacenjem prazne slame. Medjutim, moram prokomentarisati ovu tvoju tvrdnju da je vjera nasljedna. Zanimljivo je to sto si bas citirao mene, od svih "nasljednika". Moje trenutno vjersko uvjerenje je rezultat mojih sumnji u ispravnost "nasljedjene" religije. Ja sam u "vjerskom" konfliktu sa 99% muslimana koje sam u zivotu upoznala, ukljucujuci i vlastitu porodicu, zato ova tvoja nasljedna religija nema mjesta u raspravi sa mnom.
Ti nikako ne mozes biti siguran u nepostojanje Boga jer i za to treba materijalni dokaz (kojeg ti naravno nemas) sto te svrstava u ovaj, tebi mnogo mrzak, vjernicki kos.

Kako da prepoznam sarkazam u jednoj kratkoj recenici? Jedino da te licno poznajem pa da znam kako reagujes u odredjenim situacijama....
Uostalom, nisi nista pogresno napisala. Vjerovatno ne sumnjas u postojanje Boga i savrsenost Kurana. Tako da....
Napisao sam:
Roditelji apsolutne vecine danasnjih muslimana poticu iz islamskog kulturnog kruga ili su i sami bili muslimani.
I po cemu se ne uklapas u napisano? Jedino ako ti roditelji ne dolaze iz 'islamskog kulturnog kruga', ako su recimo krscani....
Ako su roditelji malog Alena dolaze iz islamskog kulturnog kruga, ako se vec odluci da krene putem vjere, velike su sanse da ce izabrati islam. Moze njegov otac biti bogohulnik sa dna kace, moze biti predani vjernik - to je nebitno. Isto tako nacin vjerovanja roditelja ne mora uticati na nacin vjerovanja djeteta, ali na IZBOR VJERE itekako utice. Rijetkost je da dijete koje potice iz krscanskog kulturnog kruga odabere islam i obratno. To nedvosmisleno pokazuje da je vjera uglavnom nasljedna.
Poznajem nekolicinu bracnih parova koji nisu pobozni (ateisti, agnostici ili po pitanju vjere totalno nezainteresovani). Ipak, svi oni dolaze iz odredjenog kulturnog kruga, koji se veze za neku religiju. U procentu od 100% njihova djeca, ako se vec odluce da budu vjernici, biraju vjeru svojih pradjedova. Dakle, roditelji (Nebojsa i Zorica) ateisti, a mali Sasa pravoslavac.

Veoma su male sanse da Sasa izabere neku drugu religiju, na nivou statisticke greske, iako zivi u gradu sa islamskom vecinom.
Naravno da ne mogu biti 100% siguran. Ne znam kako vjernici mogu biti. Kakva je to arogancija da smatras da si 100% u pravu a vecina ljudi ne vjeruje u to sto ti vjerujes.

Nekoliko milijardi ljudi ne dijeli tvoje misljenje, a ti 100% siguran da si u pravu. Nikakvog smisla.
Sve je to odradila dogma i lijepi strah. Zato su vjernici ovako robotizirani i iskljucivi.