prodaje maglurazonoda wrote:animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima..Cime se bavi??
Šta sa ušteđevinom? :)
- animals
#26 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
- animals
#27 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
A sad, ozbiljno..ide u vrtic i na svaku moju recenicu odgovara protupitanjem..a stoooo...razonoda wrote:animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima..Cime se bavi??
-
razonoda
#28 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
animals wrote:A sad, ozbiljno..ide u vrtic i na svaku moju recenicu odgovara protupitanjem..a stoooo...razonoda wrote:animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima..Cime se bavi??
- starii
#29 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
ako imas toliku zemlju zasadi ljekovito bilje i prodaji...za te pare mozes kupiti motokultivator i pici 
- muha_sa
#30 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
posudi meni, ako ti ne vratim nemoj nikad više nikom posudit a meni nemoj ni zdravo rec.
-
bumerangss
#31 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Babo mu uhljebljeni budjetlija pa mu redovno puni kasicu-prasicurazonoda wrote:animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima..Cime se bavi??
-
Tuzla111
#32 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Imal kakvih prijedloga za neku vecu investiciju od recimo 20k KM?
-
Tuzla111
#33 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Kolika je zarada kad bi se pare ulozile u BH Telecom i koja sigurnost? Recimo 40k KM.rekla-kazala wrote:Prvo,.. dionice nisu što i kladionica. Ako si zadovoljan prinosom ( zaradom) od 500 KM godišnje onda kupiš dionica Cementare Kakanj ili BH Telekoma . Ako želiš više uz rizik da to bude bez ikakve zarade ali i bez gubitka onda kupiš dionica Energoinvesta koji bi sljedeće godine mogao vrijediti dva do 3 puta više ukoliko dođe do najavljene privatizacije. Ako ne želiš Energoinvestove dionice onda možeš uzeti dionice Elektroprivrede HZ HB koja će vjerovatno i u ovoj godini ostvariti dobre rezultate i za očekivati je rast vrijednosti dionice. U svakom slučaju mali su izgledi da dionice navedene četiri firme značajnije padnu.Lucky Strike wrote:Evo, malo se i radilo pa se i zaradilo..Pa bih da pitam cijenjene forumase:
Sta bi vi uradili da sada na raspolaganju imate 3 376 EUR a zivi nemate pojma sta da radite s tim parama?
Mislim, necu ih zapaliti sigurno.![]()
Ali zelim od ovih para da stvorim jos vise, da ih oplodim.![]()
Ima li iko kakvih ideja? Moze li se nesto poceti sa kupovinom dionica ili s.. Jel 3 300 EURA dovoljno da se udje u takav BIZNIS?
Dionice su rizicne, gore od kladionce, ali eto, to mi je palo na pamet kao jedna od opcija..
Pošto na selu imam preko 7 duluma neobrađene zemlje, razmisljao sam da pokrenem neki svoj BIZNIS..
Recimo, svidja mi se ova ideja:
- KOKE NOSILJE..
Imam dva manja objekta pa bih mogao tu smjestiti, pored toga ima i izvor, mogao bih ih pustati da tamane travu kad im je dosadno..![]()
Samo je pocetna investicija jako skupa, moras i registrovati dopunsku djelatnost u OPCINI, ima tu jos raznih jebada, dok se postigne sto se hoce..
Kavezi za nosenje jaja su (BOXOVI) metalni, i to se mora nabaviti..
Jos ja nemam apsolutno nikakvo trziste gdje bih mogao ta jaja i plasirati, mislim da za ulazak u KONZUIM ili BINGO, moras dati neke pare za ulazak na police...
Tako sam cuo, nemojte mi vjerovati na rijec..
To me u startu odbija od ove ideje, mogao bih imati i 1000 komada , ali kad nemas gdje plasirati, dzaba ti sve..
Mozda pokoji komsija uzme ali nije to to..![]()
NIje za ozbiljne proizvodnje..
Tako da.. sem koka nosilja nemam neku ideju kako i sta?
Eto, recite mi dragi forumasi sta biste vi uradili sa 3 300 EUR? Kako biste se razvijali i jeli to moguce u ovakvoj sjebanoj drzavi kao sto je BIH?
Što se tiče koka nosilja to nipošto osim ako ne proizvodiš hranu za njih. Veliki igrači se u toku godine igraju sa cijenom jaja tako da male proizvođače unište. Uz to uvjek imaš problem sa plasmanom i naplatom.
Sigurno je isplatniji tov pilića ili još bolje ćurana za Perutninu ili Ovako.
Ja da imam 7 dunuma zemlje ja bi kupio kvalitetne sadnice oraha i poslije 5 ili 6 godina bi krenula solidna zarada.
U svakom slučaju ne bi radio ono što svi rade, tipa maline,..
I kako to ide? Isplata, porez na isplatu i tako to.
- JanuaryJones
- Ciprol
#35 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
da pročitaš šta oko lješnjaka, čini mi se da je to nešto interesatno postalo u zadnje vrijeme..
- zambaklija
#36 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
A kakav se to biznis sa 3 milje ojri može odpočeti?
-
rekla-kazala
#37 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Konzumiranje savjeta na vlastitu odgovornost !Tuzla111 wrote:
Kolika je zarada kad bi se pare ulozile u BH Telecom i koja sigurnost? Recimo 40k KM.
Iako mislim da niko ko uloži u kvalitetne dionice u ovom trenutku neće zažaliti.
BH Telecom je prethodnih godina isplaćivao 1,71 KM po dionici a cijena mu se kretala u prosjeku od 18 (periodi poslije dividende) do 20 KM u vrijeme prije skupštine na kojoj se donosi odluka o dividendi. Trenutna cijena je 20,30 KM skupština je u maju i dividenda će vjerovatno biti oko 1,50 KM. BH Telecom ima pad prihoda i dobiti i u ovom trenutku bi ja radije kupio dionice nekog drugog emitenta ili podjelio taj iznos na tri dijela pa za jednu trećinu kupio dionica BH telecoma, za drugu trećinu dionica Cementare Kakanj koja je prošle godine isplatila dividendu od 2,94 KM po dionici i uz cijenu dionice od 21 KM procentualno dala najveći prinos, skoro 15%. Cementara Kakanj nije još objavila rezultate za 2014. godinu ali se može očekivati dobit od cca 20 miliona KM i dividenda od 2,00 KM po dionici.
Jednu trećinu iznosa bi u svakom slučaju uložio u dionice Energoinvesta ili Elektroprivrede HZ HB jer se može očekivati značajniji rast vrijednosti u narednih godinu dana.
Što se poreza tiče, dividenda je kao i kamata od depozita neoporeziva i nemaš nikakvu obavezu prijave.
Poslije skupštine na kojoj se donese odluka o isplati dividende dostavlja se kopija lične karte, CIPS potvrda i transakcijski račun na koji želiš ispatu dividende i ona se isplaćuje o određenom roku ne dužem od 180 dana.
- ExNihilo
#38 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
i kurči se po forumu.bumerangss wrote:Babo mu uhljebljeni budjetlija pa mu redovno puni kasicu-prasicurazonoda wrote:animals wrote:jebote..moj klinac od tri godine ima pet puta vise, pa ne pita sta da radi sa njima..Cime se bavi??
-
Tuzla111
#39 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Znaci zbog lakseg racunanja.rekla-kazala wrote:Konzumiranje savjeta na vlastitu odgovornost !Tuzla111 wrote:
Kolika je zarada kad bi se pare ulozile u BH Telecom i koja sigurnost? Recimo 40k KM.
I kako to ide? Isplata, porez na isplatu i tako to.![]()
Iako mislim da niko ko uloži u kvalitetne dionice u ovom trenutku neće zažaliti.
BH Telecom je prethodnih godina isplaćivao 1,71 KM po dionici a cijena mu se kretala u prosjeku od 18 (periodi poslije dividende) do 20 KM u vrijeme prije skupštine na kojoj se donosi odluka o dividendi. Trenutna cijena je 20,30 KM skupština je u maju i dividenda će vjerovatno biti oko 1,50 KM. BH Telecom ima pad prihoda i dobiti i u ovom trenutku bi ja radije kupio dionice nekog drugog emitenta ili podjelio taj iznos na tri dijela pa za jednu trećinu kupio dionica BH telecoma, za drugu trećinu dionica Cementare Kakanj koja je prošle godine isplatila dividendu od 2,94 KM po dionici i uz cijenu dionice od 21 KM procentualno dala najveći prinos, skoro 15%. Cementara Kakanj nije još objavila rezultate za 2014. godinu ali se može očekivati dobit od cca 20 miliona KM i dividenda od 2,00 KM po dionici.
Jednu trećinu iznosa bi u svakom slučaju uložio u dionice Energoinvesta ili Elektroprivrede HZ HB jer se može očekivati značajniji rast vrijednosti u narednih godinu dana.
Što se poreza tiče, dividenda je kao i kamata od depozita neoporeziva i nemaš nikakvu obavezu prijave.
Poslije skupštine na kojoj se donese odluka o isplati dividende dostavlja se kopija lične karte, CIPS potvrda i transakcijski račun na koji želiš ispatu dividende i ona se isplaćuje o određenom roku ne dužem od 180 dana.
Reicmo da je vrijednost 20KM. Ja kupim znaci 1000 devidendi za 20 hiljada maraka.
Ako odluce da isplate 1.5KM znaci ja dobijm 1500KM.
Znaci ja jos uvijek imam 1000 devidendi kojim vrijednost naravno raste iz godinu u godinu? Malo je sramota da osnovne stvari ne znam jer sam zavrsio ekonomsku skolu ali zaista iza toga nikad to nisam koristio pa ne znam, a kome je jos skola od koristi bila
Ne mogu da vjerujem da u cijelom ovom periodu nema nikakvih taksi niti bilo sta da se placa.
-
rekla-kazala
#40 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Kupiš hiljadu dionica i dobiješ 1500 KM dividende a poslije toga vrijednost uglavnom padne ali kako se bliži nova dividenda tako ponovo raste vrijednost dionice.Tuzla111 wrote:Znaci zbog lakseg racunanja.rekla-kazala wrote:Konzumiranje savjeta na vlastitu odgovornost !Tuzla111 wrote:
I kako to ide? Isplata, porez na isplatu i tako to.![]()
Reicmo da je vrijednost 20KM. Ja kupim znaci 1000 devidendi za 20 hiljada maraka.
Znaci ja jos uvijek imam 1000 devidendi kojim vrijednost naravno raste iz godinu u godinu? Malo je sramota da osnovne stvari ne znam jer sam zavrsio ekonomsku skolu ali zaista iza toga nikad to nisam koristio pa ne znam, a kome je jos skola od koristi bila
Ne mogu da vjerujem da u cijelom ovom periodu nema nikakvih taksi niti bilo sta da se placa.
Zašto se ne plaća porez ?
Navodno zbog privlačenja investicija i investitora iako je istina bliže tome da većina političara, ljudi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima oročene depozite, udjele i dionice pa i sami imaju koristi od neplaćanja poreza na prihode od dividende i kamate.
-
Drinski
#41 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Porez na to se i ne treba plaćati, čak ja sam i protiv progresivnog oporezivanja na porezu na dohodak.
-
vade_mecum
#42 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
ako si u situaciji da moras pitati forumase sta raditi sa ustedjevinom (a evidentno jesi) onda je najbolje da pare zastekas u jorgan i upotrijebis ih kada ti rikne frizider ili kvacilo na autu. ovo sve ostalo su corava posla 
- vivak
#43 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
posudi nekom pa mu derni kamatu 
- Kinesko prkno
#44 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Sta fali malo prosiriti vidike,imas ti kakvu ideju?vade_mecum wrote:ako si u situaciji da moras pitati forumase sta raditi sa ustedjevinom (a evidentno jesi) onda je najbolje da pare zastekas u jorgan i upotrijebis ih kada ti rikne frizider ili kvacilo na autu. ovo sve ostalo su corava posla
-
spacek
#45 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:36, edited 1 time in total.
-
almir90
#46 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Sa plastenicima može odmah iste godine zarađivati, dobro, neće biti neki ektra profit, treba prvo povratiti investiciju. Budući da se u plastenicima samo samo sezonsko povrće, ili cvijeće (nije bitno), znači može odmah iste godine početi sa zaradom.
- JanuaryJones
#47 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Potpis.spacek wrote:Lucky Strike wrote:
1. Sta bi vi uradili da sada na raspolaganju imate 3 376 EUR a zivi nemate pojma sta da radite s tim parama?
2. Ali zelim od ovih para da stvorim jos vise, da ih oplodim.![]()
3. Ima li iko kakvih ideja?
4. Pošto na selu imam preko 7 duluma neobrađene zemlje, razmisljao sam da pokrenem neki svoj BIZNIS..
5. Imam dva manja objekta pa bih mogao tu smjestiti, pored toga ima i izvor
6. Eto, recite mi dragi forumasi sta biste vi uradili sa 3 300 EUR? Kako biste se razvijali i jeli to moguce u ovakvoj sjebanoj drzavi kao sto je BIH?
1. imas cca 6600KM
2. prvom moras razluciti da li zelis investirati i polako iz godine u godinu sve veci kajmak kupiti, ili pak zelis od te sice preko noci da se obogatis?
3. imam ja ideju
4. imas 7 dunuma zemlje i hoces da pokrenes biznis (mani se biznisa) - prvo pokreni samoodrzivi projekat koji ce se kasnije pretvoriti u biznis
5. imas 2 manja objekta (za pocetak max iskoristi taj kapacitet) i imas izvor (idealno) koji ti u svemu smanjuje troskove i sustinski donosi profit
6. evo dragi forumasu reci cu ti ja:
- prvo sto trebas da uradis je da uzmes uzorke zemlje i odneses ih na analizu da ti se utvrdi tacno kvalitet i sta moze na njoj da uspijeva (eto ti odmah prvog troska i investicije).
- odmah 7 dunuma podijeli na 4+3 - na ova 4 posadi sadnice oraha kako je vec neko od forumasa preporucio (e to ti je investicija za buducnost)
- zatim otidji i kupi vodnu pumpu s kojom ces crpiti vodu za navodnjavanje i trebaces malo pocisitit teren unajmljenim traktorm i odraditi neke drenaze - kanale oko parcele za odvodnju (tu ti je vec otislo pola novca) i moraces uzeti puno-puno ovog slaufa za navodnjavanje.
- zatim ces napravit na ovoj drugoj parceli od 3 dunuma jedan plastenik za pocetak i tu ces koristiti kapacitete zemlje tokom cijele godine (sad vidi hoces li cvijece uzgajati pa prodavati cvjecarama, il ces neku biljku koja ima finu cijenu na trzistu il ces klasicno povrce - ako nista za sebe i svoju familiju za pocetak - al to sve ovisi od one gore analize - da ne ides grlom u jagode pa sadis nesto sto nema sanse tu da uspije) i na to ces potrositi drugi dio ustedjevine.
prva investicija na 4 dunuma ce ti se poceti otplacivati kroz 5 godina i donositi profit
druga investicija ti moze otplatiti ulozeno kroz 2 godine ako pogodis sta sadis i kroz 3 godine donijeti dobiti da se prosiris plastenicima na sva 3 dunuma (max iskoristis kapacitet svog placa) i opet 2+3 godine ce poceti donositi profit
pa eto sa ulozenih 7milja na 7 dunuma kroz 7 godina mozes izvlaciti odlican godisnji profit sa 2-3 uposlena i malim biznisom...
a mozes odmah i da okreces milione i da otvaras firme s tom lovom, ali ispod jastuka u lijepim snovima!
ako si pametan, shvatices da ti je bogatstvo u toj zemlji koju imas a ne u novcu koji si ustedio. novac je samo sredstvo da iz zemlje crpis maksimum i stvaras profit pametnim potezima i strpljenjem
Vidim da piše da je zemlja na selu, a pretpostavljam da je postavljač u gradu. Na zemlji bi morao živjeti ako misliš graditi neki projekat. Ne može se doći jednom u 7 dana zaliti voćke.
- animals
#48 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
i kurči se po forumu.[/quote]ExNihilo wrote: Babo mu uhljebljeni budjetlija pa mu redovno puni kasicu-prasicu
Niti sam budzetlija, niti se kurcim..
samo se zezam
-
Tuzla111
#49 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
Da li to znaci da na duzi period ja ustvari gubim vrijednost investicije zbog inflacije?rekla-kazala wrote:Kupiš hiljadu dionica i dobiješ 1500 KM dividende a poslije toga vrijednost uglavnom padne ali kako se bliži nova dividenda tako ponovo raste vrijednost dionice.Tuzla111 wrote:Znaci zbog lakseg racunanja.rekla-kazala wrote:
Konzumiranje savjeta na vlastitu odgovornost !![]()
Zašto se ne plaća porez ?
Navodno zbog privlačenja investicija i investitora iako je istina bliže tome da većina političara, ljudi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ima oročene depozite, udjele i dionice pa i sami imaju koristi od neplaćanja poreza na prihode od dividende i kamate.
Znaci za 20 godina ja cu jos uvijek imati 1000 dionica koje ce i tad vrijediti isto sto recimo nije slucaj sa nekom nekretninom kojoj cijena raste relativno na inflaciju.
- Ljakan
#50 Re: Šta sa ušteđevinom? :)
pokloni lovu u dobrotvorne svrhe ili daj nekom sto ce znat sta sa njom a ti dok skontas sta ces skupit ces ponovo.