Vidi, tvoj prvi problem je taj jer je tebi marketing = reklama. Reklama je ponavljam samo jedan dijelic oglasavanja, sto je jedan dijelic promocije, koja je opet samo jedan dijelic marketing miksa, koji je opet samo jedan dijelic marketinga. Ti mozes to sve nazvati govnima, tvoje misljenje. Ali opet zapamti da pises npr sa racunara koji je takav jednim dijelom zahvaljujuci i marketingu. Jer upravo je jedna od funkcija marketinga da istrazuje potrebe korisnika i da ih zadovoljava. Pa tako ti danas umjesto DOS-a imas Windows i ne moras biti ni pretjerano informaticki pismen, ali mozes koristiti racunar.dustaban wrote:Prva tvoja recenica - da radis u marketingu je vec dovoljna da shvatimo sta stoji iza tvog posta.
Ali si me ipak razocarao, nisi se pokazao nekim marketing ekspertom. Tvoje objasnjenje je zaista povrsno jer ti i dalje opravdavas klasicne metode reklamiranja koje su davno izgubile svoj smisao (i efekat naravno).
Marketing se danas manifestuje na sasvim drugaciji nacin, bolje reci - drugaciji za svaki konkretan slucaj. Oni imbecilni plakati za TDS garantujem ti zivotom su cisto bacanje para, zapravo ne bacanje vec njihovo pranje tj. podjela izmedju marketing agencije i narucioca.
Ko ce se to majketi propusiti zbog balerine i "slogana savrsen sklad"?! Pa jebote ljudi ne ostave cigare ni kad na njima pise da se od njih dobija rak! Sjetimo se, tim povodom, onog odlicnog vica (kad je krenula obaveza tih upozoravajucih poruka) kako je Mujo molio trafikanticu da mu zamjeni paklo cigara na kojima pise "pusenje izaziva impotenciju" za one gdje pise "pusernje izaziva rak"!![]()
Ako me uvjeris da je ovaj vic smislio marketing strucnjak izvinut cu se za ovo prethodno napisano.
Ali znamo da nije. Marketing je generalno postao bezidejan (osjeti ovo, osjeti ono...) i zato svaku pohvalu zasluzuju one rijetke mocne reklame, najcesce za automobile, koje su umjetnicko djelo same za sebe.
Medjutim pitanje je koliko i one imaju efekta. Tu se ponajprije radi o dignitetu renomiranih proizvodjaca automobila u smislu obaveze da prednjace sa inovativnim idejama u svemu, pa tako i u marketingu. Ali realno, mi kupujemo auto prema materijalnim mogucnostima, tehnickim karakteristikama i sve vise po dizajnu. Dakle na osnovu vlastite procjene i odluke a ne na osnovu kvaliteta reklame i njenog izravnog efekta. I naravno, prema preporukama onih kojima vjerujemo i koji dijele svoje iskustvo sa ostalima. Moze i tu biti propagande (i ima je) ali ja sam definitivno mnoge stvari kupio nakon informacija sa foruma i definitvno nijednu zbog reklama u po filma.
Velis, onaj blesavi slogan "savrsen sklad" je ostao u uhu i samim time opravdao kampanju! Ja se sad sjetih najblesavijeg domaceg slogana svih vremena "Aida cipele, rahat cipele".
Kao sto vidimo to je presudjujuce uticalo na ovaj globalni uspjeh Aide!
![]()
A ja marketinga i gowana...
Reklama kao reklama tebi moze bit imbecilna, ali mozda ti uopste nisi bio ni ciljno trziste te reklame. Naravno ti nisi o tome razmislio, ali eto sad razmisli, pa mozda i skontas koje reklame su bile namijenjene bas tebi kao ciljnom trzistu.
Zar ti mislis da bi ove svjetske komapnije milijarde dolara bacale u marketing da od njega nemaju koristi?
I poenta tih reklama npr za cigarete jeste izgradnja brenda, a ne ono da vidis Savrsen sklad i odes na trafiku odmah. Naravno da nije u tome stvar. Poenta je da gradis brend, da se pozicioniras na trzistu, da se ciljno trziste poistovijeti sa tvojim brendom.
Pa ne bih bas rekao da je marketing bezidejan, ok, mozda jeste kod nas jer firme bas i ne zele da ulazu previse i generalno zato se i ne mogu takmiciti sa konkurencijom, koja ih gazi. One firme koje su prepoznale bitnost marketing funkcije i koriste je na pravi nacin, infiltriraju je u filozofiju firme, mislim da im je uspjeh zagarantovan.