Razlog su moji zivci, naveo sam u ranijem postu. U mom slucaju uopste nije aktuelno, imam stabilan brak, tovar djece, vec eto pricamo seLeo_alfa wrote:Koji god da je razlog tog "jaza" opet je pozitivno makar podrzati ideje i akcije koje mijenjaju drustvo i nas same na boljestakasa wrote:Svaka ti cast. I ja isto razmisljam. Samo sto u mom slucaju postoji nepremostiv jaz izmedu razmisljanja i eventualnog djela.
Odgajanje tudje djece
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- stakasa
#26 Re: Odgajanje tudje djece
- Lalena
#27 Re: Odgajanje tudje djece
Kada vec pricamo o djeci, da li biste ostali u braku s partnerom koji/koja iz nekoga razloga, ne mogu imati dijete?
Ponekad se cini da se brakovi vrte iskljucivo oko djece... Sta je s osobama kojima je roditeljstvo uskraceno iz zdravstvenih razloga?
Ponekad se cini da se brakovi vrte iskljucivo oko djece... Sta je s osobama kojima je roditeljstvo uskraceno iz zdravstvenih razloga?
-
safran
#28 Re: Odgajanje tudje djece
Taman kontam WTF ljudi kad leo napisa svoj post.
Pa ako niste u stanju prihvatiti dijete svog partnera kako biste usvojili dijete iz sirotišta?
Naravno da je lista potencijalnih problema beskrajna ali tako je sa svime što radite u životu. Razumijem izraziti bojazan (Tesla
) ali u startu odbiti kao pomisao, to mi nije jasno.
Pa ako niste u stanju prihvatiti dijete svog partnera kako biste usvojili dijete iz sirotišta?
Naravno da je lista potencijalnih problema beskrajna ali tako je sa svime što radite u životu. Razumijem izraziti bojazan (Tesla
- JaneEyre
#29 Re: Odgajanje tudje djece
Najprije, mislim da bi mi u startu bio odbojan muškarac koji iza sebe ima brak i dijete...Međutim, kako život piše najčudnije romane, ako bi mi se sličajno dogodila takva, veza tj. ako bih zavoljela takvu osobu - logično je da kao sastavni i neodvojivi dio paketa prihvatiš i partnerovo dijete...
-
safran
#30 Re: Odgajanje tudje djece
Stvarno ne znam odgovor na ovo pitanje. Imam djecu i dinamika porodice je u najvećoj mjeri podređena njima tako da zaista ne mogu zamisliti kako bi to funkcionisalo. Ne vjerujem da bih se razvela zbog nemogućnosti ostvarivanja potomstva ali vjerujem da bi neke postojeće neusklađenosti bile izraženije. Ljudi sa godinama postaju sebičniji i manje skloni kompromisima.Lalena wrote:Kada vec pricamo o djeci, da li biste ostali u braku s partnerom koji/koja iz nekoga razloga, ne mogu imati dijete?
- al_akhisari
#31 Re: Odgajanje tudje djece
...imam dijete, i ne mogu govoriti o sebi u takvoj situaciji; znam slučajeve gdje su brakovi "pucali", u trenucima kada je postalo izvjesno da je roditeljstvo nemoguće; ali, lično poznam i nekoliko bračnih parova (sad već starijih ljudi), u kojima supružnici redovno, pa i u poznim godinama izražavaju visok nivo emocija i poštivanja...vidi se po pažnji, a i ono: "okano", "zeći"Lalena wrote:Kada vec pricamo o djeci, da li biste ostali u braku s partnerom koji/koja iz nekoga razloga, ne mogu imati dijete?
- insomnia78
#32 Re: Odgajanje tudje djece
Joj pile jest post'o profinjen sa pitanjima
De ba ubaci u vecu brzinu
"Sta ako, a desava se drage moje dame, to dijete iz ljubomore odluci da vas prijavi za seksualno zlostavljanje...?"
De ba ubaci u vecu brzinu
"Sta ako, a desava se drage moje dame, to dijete iz ljubomore odluci da vas prijavi za seksualno zlostavljanje...?"
- madner
#33 Re: Odgajanje tudje djece
Sta ako je djete ljepse i pametnije od bioloskog, te hoce casove klavira? 
-
arslanbey
#34 Re: Odgajanje tudje djece
Meni nebi smetalo,meni bi jedino smetalo ozeniti udovicu s djetetom,,,uvijek bi imao osjecaj da sam ja tu samo jer je muz preselio,i znam jednog koji zivi tako s udovicom jednom i kcerkom joj....pokojnog oca slike su tu,i njemu ne smeta nikako ..Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
Zelio bih jos dodatno pitati:
Jel bi vam tesko palo ako bi morali prihvatiti da zivite zajedno sa partnerovim djetetom pod istim krovom? Mislim.. Ono.. da prihvatite takvu opciju kao podmoranje, naravno kako bi reagovali ako bi se morali adaptirati na takvo stanje?
Sta ako vas to dijete ne bi prihvatalo i ako bi vas odbijalo kao osobu koja bi mu djelovala kao suspstiucija za majku / oca koje vec ima?
Kao biste mu objasnili da ga vi (potencijalno) volite kao njegova bioloska majka / otac?
Da li biste odrzavale kontakte sa njegovim pravim roditeljom i da li bi vam smetalo ako bi i kada bi ta osoba vrsila pritisak na vas u cilju da vam natukne kompleks da vi nemate pravo da odgajate njegovo / njeno dijete?
Znam, ova tematika nosi podosta problema..
-
Dick Wanker
#35 Re: Odgajanje tudje djece
Zasto ne...Mogao bi..
- insomnia78
#36 Re: Odgajanje tudje djece
Slucajno mu pricepis prste vratima od autamadner wrote:Sta ako je djete ljepse i pametnije od bioloskog, te hoce casove klavira?
- madner
#37 Re: Odgajanje tudje djece
Navuces ga na drogu i onda hvalis gluplje kako nije propalica i narkoman. 
- stakasa
#38 Re: Odgajanje tudje djece
Vidi sad ovog aspektaarslanbey wrote:Meni nebi smetalo,meni bi jedino smetalo ozeniti udovicu s djetetom,,,uvijek bi imao osjecaj da sam ja tu samo jer je muz preselio,i znam jednog koji zivi tako s udovicom jednom i kcerkom joj....pokojnog oca slike su tu,i njemu ne smeta nikako ..Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
Jel bi vam tesko palo ako bi morali prihvatiti da zivite zajedno sa partnerovim djetetom pod istim krovom? Mislim.. Ono.. da prihvatite takvu opciju kao podmoranje, naravno kako bi reagovali ako bi se morali adaptirati na takvo stanje?
Sta ako vas to dijete ne bi prihvatalo i ako bi vas odbijalo kao osobu koja bi mu djelovala kao suspstiucija za majku / oca koje vec ima?
Kao biste mu objasnili da ga vi (potencijalno) volite kao njegova bioloska majka / otac?
Da li biste odrzavale kontakte sa njegovim pravim roditeljom i da li bi vam smetalo ako bi i kada bi ta osoba vrsila pritisak na vas u cilju da vam natukne kompleks da vi nemate pravo da odgajate njegovo / njeno dijete?
- stakasa
#39 Re: Odgajanje tudje djece
Vidi sad ovog aspektaarslanbey wrote:Meni nebi smetalo,meni bi jedino smetalo ozeniti udovicu s djetetom,,,uvijek bi imao osjecaj da sam ja tu samo jer je muz preselio,i znam jednog koji zivi tako s udovicom jednom i kcerkom joj....pokojnog oca slike su tu,i njemu ne smeta nikako ..Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
- Altsa
#40 Re: Odgajanje tudje djece
nevjerojatnoJaneEyre wrote:Najprije, mislim da bi mi u startu bio odbojan muškarac koji iza sebe ima brak i dijete...Međutim, kako život piše najčudnije romane, ako bi mi se sličajno dogodila takva, veza tj. ako bih zavoljela takvu osobu - logično je da kao sastavni i neodvojivi dio paketa prihvatiš i partnerovo dijete...
- supercali
#41 Re: Odgajanje tudje djece
a ljepotu kako pobjeditiinsomnia78 wrote:Slucajno mu pricepis prste vratima od autamadner wrote:Sta ako je djete ljepse i pametnije od bioloskog, te hoce casove klavira?
-
franceska
#42 Re: Odgajanje tudje djece
Upravo. Čitam komentare, i čudom se čudim. Bože sačuvaj.Altsa wrote:nevjerojatnoJaneEyre wrote:Najprije, mislim da bi mi u startu bio odbojan muškarac koji iza sebe ima brak i dijete...Međutim, kako život piše najčudnije romane, ako bi mi se sličajno dogodila takva, veza tj. ako bih zavoljela takvu osobu - logično je da kao sastavni i neodvojivi dio paketa prihvatiš i partnerovo dijete...![]()
. a sta da je on udovac koji je ostao sa jednim ili dvoje male djece. jel ti i to odbojno. moze te tvoje dijete vise jebavat nego tude.
Imam osjećaj da svi misle da od rođenog djeteta ne mogu doživjeti neugodnosti, probleme i šta sve ne.
Varate se dragi moji.
Nema garancije u životu.
Možete biti više poštovani od strane usvojenog djeteta, ili djeteta koje jednostavno nije vaše biološko, nego od onoga koje jeste.
Ne zanosite se i riješite se predrasuda
- insomnia78
#43 Re: Odgajanje tudje djece
Naravno, svi moramo misliti isto
Jbt
I sam imam dijete i potpuno bi razumio da, npr ostanem sam sa njom iz bilo kojeg razloga, danas, sutra to dijete bude razlog zbog kojeg bi me neka odbila
Usvajanje djeteta je skroz druga prica
Jbt
I sam imam dijete i potpuno bi razumio da, npr ostanem sam sa njom iz bilo kojeg razloga, danas, sutra to dijete bude razlog zbog kojeg bi me neka odbila
Usvajanje djeteta je skroz druga prica
- Matzan
#44 Re: Odgajanje tudje djece
arslanbey wrote:Meni nebi smetalo,meni bi jedino smetalo ozeniti udovicu s djetetom,,,uvijek bi imao osjecaj da sam ja tu samo jer je muz preselio,i znam jednog koji zivi tako s udovicom jednom i kcerkom joj....pokojnog oca slike su tu,i njemu ne smeta nikako ..Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
Uvijek bih dao prednost udovici od 30+ (sa djecom ili bez) spram djevojke iste životne dobi.
- madner
#45 Re: Odgajanje tudje djece
Realno, tesko je to breme.
- Leo_alfa
#46 Re: Odgajanje tudje djece
Naravno.Lalena wrote:Kada vec pricamo o djeci, da li biste ostali u braku s partnerom koji/koja iz nekoga razloga, ne mogu imati dijete?
- madner
#47 Re: Odgajanje tudje djece
Realno i to je tesko breme za brak.
- Leo_alfa
#48 Re: Odgajanje tudje djece
Pitanja skoro pa ista ka u uvodnom postu, sve sto se pita u ovom je za ocekivati u takvoj situaciji. Ako smo spremni usvojiti dijete, trebamo biti spremni i na sve sto to nosi (navedena pitanja).Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
Djetetu tesko mozes objasniti takve stvari kroz jedan razgovor (mada nije nemoguce) koji bi inace vodio sa odraslom osobom. Mislim da to traje malo duze i da je to potrebno konstantno pokazivati.
Ne vjerujem da bi mi iko mogao nabiti bilo kakav kompleks.
-
arena1
#49 Re: Odgajanje tudje djece
Kao prvo ,kako misliš odgajati dijete koje nije pod istim krovom s tobom?Ako ne živiš s djetetom to znači da je on već dovoljno odraslo i živi samostalno , te ga u tom slučaju ne moraš odgojati, ono je već odgojeno i ima svoj život.Lucky Strike wrote:Da se i postavljac teme javi...
Ne može se voljeti potencijalno, ili voliš ili ne voliš.Ako voliš njegovog oca/majku razumljivo je da prihvataš ono što je dio njega , a to je njegovo dijete i nerazumno je tražiti da tvoj partner bira.Još gore ako na sve načine pokušavaš ocrniti dijete u očima roditelja.
Ukoliko se i osjeti otpor od strane djeteta,mora biti jasno da se to isto dešava i kod bioloških roditelja pogotovo u periodu puberteta , gdje dijete zna biti otuđeno ili grubo i sa biloškim roditeljima.
Isto tako u braku gdje nema ljubavi djetetu može biti sto puta gore, nego da živi sa majkom/očuhom koji mu pružaju iskrenu ljubav , a ne za javnost i široke narodne mase.Pa sto puta se čuje da majka ukoliko ne voli oca ili je nezadovoljna nečim, kaže djetetu , isti si otac naglašavajući pritom one najgore osobine.
Ako biraš partnera koji ima dijete normalno je da je ta osoba imala život prije tebe , svoju prošlost , koja je u ovom slučaju konkretna, opipiljiva, živa i ako se neko ne može nositi s tim , bolje je i da ne ulazi u to.Trebalo bi biti normalno,ukoliko žele dobro svom djetetu,roditelji održavaju kontakte i brinu o svom djetetu zaboravljajući na svoje nesuglasice.Dijete se mora osjećati voljeno s obe strane , da zna da ono nije krivo za razvod i da bez obzira što su roditelji našli nove partnere to ne utiče na ljubav koju osjećaju prema njemu.
E sad , ako si ti našao osobu koja ti odgovara , a ona ima dijete i sad si u dilemi, tu ti niko , a ponajmanje forum može pomoći.To ti trebaš u svojoj glavi raščistiti i nikakvi savjeti ni rodbine , ni prijatelja ne bi trebalo da utiču na tebe.
-
Sunny-7
#50 Re: Odgajanje tudje djece
Upoznas nekog, ko ima dijete ili djecu. Ako je veza normalna, dodje vrijeme da upoznas i potomstvo. Polako, bez srkleta. Ako te ta djeca prihvate, super, ako ne, onda jbg. Sigurno ce to uticati i na kvalitet veze izmedju vas dvoje, al' sta ces... Barem znas da si pokusao.
Niko ne zna sta ga ceka...
Niko ne zna sta ga ceka...