Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zrakomlat

#26 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by zrakomlat »

Koliko je gradova na svijetu, ovaj rang i nije loš. Tačnije, smatram da je dobro to što se Sarajevo uopće i spominje. Ima sigurno još odličnih mjesta za život koji nisu nikako na listi. A recimo ovaj Bukurešt, čuo sam da je bezveze skroz. Osoba koju dobro znam je bila u njemu poslovno i kaže da je jako prljav, pun kerova (ko i Sarajevo), stanovništvo se povlači u manja mjesta jer je sve skupo, a nema uglavnom narod para da prati visoke cijene. Mada dosta toga stoji što je u uvodnom postu napisano, makar čitajući vijesti iz Sarajeva (nisam iz Sarajeva pa ne znam iz prve ruke).
bach

#27 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by bach »

JThomas wrote:e sad kad sam vidio sliku, siguran sam da je u manausu bolje.
Vidi drug, nije sve u parama. Ima oara u Dubaiju više nego u Beču, pa nije Dubai prvi na listi. Ima nešto što se zove kvalitet života. Tu ide recimo parkovska površina po glavi stanovnika, broj bicikističkih staza, broj muzeja, broj škola, raznovrsnost sadržaja za mlade. Mi ništa nemamo ponuditi više od ćevapa...
Bullet Tooth Tony

#28 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Bullet Tooth Tony »

Manaus je definitivno bolji

dio Manausa

Image
neki

#29 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by neki »

VjecitiStudent wrote:
neki wrote:59 Leipzig :-)
68 Prague :-) :-)
74 Dubai :-) :-) :-)
85 Athens :lol:
108 Doha :-) :-) :-) :-)

'bemti i listu i mercer :lol:

Inace, kad je rijec o zivotnom standardu navise vjerujem ovim: numbeo.com
A oni kazu da je Sarajevo u regiji jedno od boljih mjesta za zivot..
Numbeo popunjava ko stigne.
Osim lokalnog stanovnistva niko drugi nema interesa da ga popunjava. A vise vjerujem lokalcima oko cijena bilo gdje nego gomili "stručnjaka" koji dobar dio gradova u listi ne znaju naći ni na mapi
karanana

#30 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by karanana »

bec je ok, ali mi je mozda malo precijenjen.
mada ove kategorije koje su oni gledali vjerovatno su jake u becu. ali meni je nekako prehladno i bude poprilicno mrtvo po noci na ulicama. doduse bio sam zimi tamo.
zrakomlat

#31 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by zrakomlat »

Golemo, ispred Rijada smo. Nema nikakve logike.
JThomas

#32 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by JThomas »

bach wrote:
Vidi drug, nije sve u parama. Ima oara u Dubaiju više nego u Beču, pa nije Dubai prvi na listi. Ima nešto što se zove kvalitet života. Tu ide recimo parkovska površina po glavi stanovnika, broj bicikističkih staza, broj muzeja, broj škola, raznovrsnost sadržaja za mlade. Mi ništa nemamo ponuditi više od ćevapa...
vidi drug, lista je nebuloza. ne pada mi na pamet da branim rastući kriminal u sarajevu, GRAS, MUP, KCUS, čak štaviše. ali ipak po svim tim parametrima neće ići da je u gaboroneu bolje.
vade_mecum

#33 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by vade_mecum »

Image
tibra stup :D

edit: buca potok :D :D
Last edited by vade_mecum on 04/03/2015 22:45, edited 1 time in total.
XXS

#34 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by XXS »

Ma ovo je prdimahovina. Garant nisu uzeli u obzir da osa oko koje se zemlja vrti prolazi kroz centar Sarajeva.
JThomas

#35 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by JThomas »

ili recimo svi znamo da u beogradu što se tiče kulturnih, umjetničkih, sportskih sadržaja imamo što u sarajevu neće biti ne za 100 godina, nego nikad. ali kriminal, gradski prevoz, saobraćaj, korupcija, prljavština...sve je to još gore nego u sarajevu. i prosječna plata je manja, a troškovi sada veći. nekretnine bitno skuplje, koliko god da normalnom čovjeku u sarajevu treba plata da se skući, u beogradu treba jedno upola više. pa vi kontajte.
SmokingMan

#36 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by SmokingMan »

vade_mecum wrote:Image

Biboca garagem favela.... :D
vade_mecum

#37 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by vade_mecum »

JThomas wrote:ili recimo svi znamo da u beogradu što se tiče kulturnih, umjetničkih, sportskih sadržaja imamo što u sarajevu neće biti ne za 100 godina, nego nikad. ali kriminal, gradski prevoz, saobraćaj, korupcija, prljavština...sve je to još gore nego u sarajevu. i prosječna plata je manja, a troškovi sada veći. nekretnine bitno skuplje, koliko god da normalnom čovjeku u sarajevu treba plata da se skući, u beogradu treba jedno upola više. pa vi kontajte.
a da ne idemo daleko do recimo jednog tokya ili new yorka gdje 90% ljudi radi samo da bi platili kiriju :roll: lista je za qurac iskreno
vade_mecum

#38 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by vade_mecum »

SmokingMan wrote:
vade_mecum wrote:Image

Biboca garagem favela.... :D
nije nego ja ljetos slikao buca potok sa svrakinog sela :P

btw. rio 119 :roll: :roll: :roll: bitch please
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#39 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by mk ultra »

JThomas wrote:
bach wrote:
vidi drug, lista je nebuloza. ne pada mi na pamet da branim rastući kriminal u sarajevu, GRAS, MUP, KCUS, čak štaviše. ali ipak po svim tim parametrima neće ići da je u gaboroneu bolje.
u osnovi svega je kriv narod

narod će da priča kako policija ne radi, kad dobije kaznu za prelazak ceste na crveno, policija odron
gras ne valja, niko karte neće da kupi
prljav grad, jedva dišemo, svi ugalj lože i vozaju na najlošijem gorivu
smeće oko sebe više ne primjećujemo, baciti nešto pored puta je normala

a iznad svega je što su isti takvi na vlasti, koji nisu sposobni da kontrolišu narod
vicious circle :skoljka:
SaraFina

#40 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by SaraFina »

Ova tema se ubila za podforum " Bečko konjušarstvo"

Sve sam uvjerenija da taj sindrom itekako postoji :D

Mada zivim po ovoj listi u najkvalitetnijem gradu za zivot Beču :D

A porijeklom sam iz najnazadnijeg.
VjecitiStudent

#41 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:
VjecitiStudent wrote:
neki wrote:59 Leipzig :-)
68 Prague :-) :-)
74 Dubai :-) :-) :-)
85 Athens :lol:
108 Doha :-) :-) :-) :-)

'bemti i listu i mercer :lol:

Inace, kad je rijec o zivotnom standardu navise vjerujem ovim: numbeo.com
A oni kazu da je Sarajevo u regiji jedno od boljih mjesta za zivot..
Numbeo popunjava ko stigne.
Osim lokalnog stanovnistva niko drugi nema interesa da ga popunjava. A vise vjerujem lokalcima oko cijena bilo gdje nego gomili "stručnjaka" koji dobar dio gradova u listi ne znaju naći ni na mapi
Ovo istraživanje nije oko cijena. Postoji drugo istraživanje vezano za cijene, od iste kompanije, gdje smo tek na 188. mjestu po skupoći, u regionu je samo Skopje jeftinije od nas.
http://www.imercer.com/products/quality-of-living.aspx

Ovako nisko smo ocijenjeni zbog ovoga:
The total index is based on the following categories:

Consumer goods

Economic environment

Housing

Medical and health considerations

Natural environment

Political and social environment

Public services and transport

Recreation

Schools and education

Socio-cultural environment
http://www.imercer.com/products/quality-of-living.aspx
Last edited by VjecitiStudent on 04/03/2015 22:53, edited 1 time in total.
vade_mecum

#42 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by vade_mecum »

hajd sve, nek smo i najgori od sve djece al cuj detroit 70. pa svi zivi znaju da je taj grad propao ko zeton. imam osjecaj da neko dobro trolla sa ovom listom :D
cyprus

#43 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by cyprus »

Dobro hajd, Manaus i možda...

Ali Kalkuta...

Image

Znači ovo nisam tražio najgoru sliku Kalkute, nego ovo je jedna od prvih koju izbaci google... I kaže saobraćaj nam je haos :mrgreen:

A evo i nekih probrano loših slika...

Image

Image

Image

Image

De recite da je vako Švrakino :oops:
sinuhe

#44 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by sinuhe »

Sigurno da ima promašaja pri samom dnu, ali ipak vide se neki trendovi. Zašto je npr. Talin ispred Zagreba.
SmokingMan

#45 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by SmokingMan »

Ako je u ovako gusto naseljenom i neurednom područiju moguće uspostaviti red,mir i sigurnost,onda.... :-)
cyprus

#46 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by cyprus »

SmokingMan wrote:Ako je u ovako gusto naseljenom i neurednom područiju moguće uspostaviti red,mir i sigurnost,onda.... :-)
Nije moguće uspostavit red i mir, ali je navodno bolje za život od Sarajeva :mrgreen:
VjecitiStudent

#47 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Ovo je expats survey, lista je napravljena prema percepciji stranaca koji stanuju po anketiranim gradovima. U zemljama trećeg svijeta često su čitavi kvartovi pravljeni za rentanje strancima, sa školama, posebnom infrastrukturom i slično, otud i neobjašnjivo visok plasman nekih od njih na listi.
Koncentrišimo se na gradove Evrope, gdje toga nema. Tu je lista brutalno tačna.
strong69

#48 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by strong69 »

Dobro, i sta cemo sada? Hocemo li za svaku rang listu otvarati temu?
JThomas

#49 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by JThomas »

pa i ovdje prevoz i sigurnost savršeno funkcionišu ako si visoki predstavnik :mrgreen:
insomnia78

#50 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by insomnia78 »

bach wrote:
Lajavikrelac wrote:I šta kažu Sarajevo najgore? Nisu ti Beograda vidjeli..... :skoljka:
hbg

Mercer je relevantan izvor. Kad ti mercer kaže da si rupa od grada, onda jesi...A u Sarajevu život nikada nije bio jadniji kada je kvalitet života u pitanju...

Doduše imamo SFF ...
Image
Post Reply